ZET razno (5)

Autor MAN truck bus, Veljača 25, 2023, 13:20:40

421

Malo smanjiti doživljaj i ne biti cmizdrav.
Jamačno zbog toga što te uvrijedio namjerno ga nisi pozdravio pri ulasku u  bus123 , nisi pokazao/kupio kartu, logirao se!
Glavni razlog stresa je svakodnevni kontakt s idiotima. Albert Einstein
Ako ne mi, tko? Ako ne sada, kada? JFK
Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln

tramvajac 92

Ok, preuzimanje smjene i pregled autobusa stoji, i to treba napraviti. Ali isto stoji da ako već puštaš na sva vrata, onda ne stiskaš ljude s vratima. Na Citarima 06 i 09 nema zvuka za zatvaranje vrata, pa ne možeš znati da je vrijeme za ulazak/izlazak gotovo. Što je greška u narudžbi.

t4

Nije to bilo upoznavanje sa ispravnošću autobusa, već kopanje po ruksaku, traženje pernice, skidanje jakne, namještanje stolca i komandne ploče. Sve se to moglo obaviti na stanici. Kao da je državna tajna. Jedno je biti vozač, a drugo čovjek i vozač, pogotovo ako se ljudi vani smrzavaju. Ne mora baš sve biti u svim uvjetima kao po špagi, x puta neki vozač kasni u smjenu, dotrči, sjedne i vozi, a da nije obavio tu rutinu.

421

Citat: tramvajac 92  u Siječanj 21, 2025, 17:22:37Ok, preuzimanje smjene i pregled autobusa stoji, i to treba napraviti. Ali isto stoji da ako već puštaš na sva vrata, onda ne stiskaš ljude s vratima. Na Citarima 06 i 09 nema zvuka za zatvaranje vrata, pa ne možeš znati da je vrijeme za ulazak/izlazak gotovo. Što je greška u narudžbi.
Ali nije greška u narudžbi ono što piše iznad svih vrata izvana i iznutra.
Nije greška u narudžbi naljepnica koja usmjerava putnike na ULAZ.
Nije greška glasovna najava: "Za ulazak u autobuse koristite isključivo prva vrata."
Nije greška glasovna najava: "Ulazak ili izlazak iz vozila nije moguć tijekom ili nakon zvučnog ili svjetlosnog signala na vratima."
I, ne vjeruj baš svakoj izgovorenoj, ali nepotvrđenoj riječi koja se pojavi u javnom prostoru.
Greška jest neznanje ili nepoštovanje BONTONA i Pravila prijevoza putnika te Obvezama putnika
Citat: t4  u Siječanj 21, 2025, 17:23:18Nije to bilo upoznavanje sa ispravnošću autobusa, već kopanje po ruksaku, traženje pernice, skidanje jakne, namještanje stolca i komandne ploče. Sve se to moglo obaviti na stanici. Kao da je državna tajna. Jedno je biti vozač, a drugo čovjek i vozač, pogotovo ako se ljudi vani smrzavaju. Ne mora baš sve biti u svim uvjetima kao po špagi, x puta neki vozač kasni u smjenu, dotrči, sjedne i vozi, a da nije obavio tu rutinu.
Upravo si svjedočio proceduri primopredaje vozila koja podrazumijeva navedene radnje, a floskule:
"Sve se to moglo obaviti na stanici.
Ne mora baš sve biti u svim uvjetima kao po špagi, x puta neki vozač kasni u smjenu, dotrči, sjedne i vozi, a da nije obavio tu rutinu." su tvoje osobno mišljenje koje bi promijenio da si na mjestu kolegice/kolege vozača.
Ovog kojeg kudiš radi kako treba, a one koji rade kontra pravila hvališ jer tebi tako odgovara.
BTW samo umetanje kartice vozača traje cca 1-1,5 minute i  bus123 MORA biti u stanju mirovanja.
I obuci se primjereno godišnjem dobu i meteo uvjetima, ne spominjući "ostale" niti sa stiskanjem vrata niti sa smrzavanjem kako bi postigao efekt da je vozač nečovjek, a ti moralna vertikala koja brani "njihove" interese.
Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln

t4

Ok, vozaču, pozdrav od nočovjeka putnika.

pehar_11

Puno je veći problem skakača koji lete u autobuse pa puljube vrata, slome ruku i vrište na vozača. U 4 mjeseca sam se nagledao toliko vrijeđanja, ljudi ih tretiraju kao zadnje smeće. Žalosno.

zag

Ali dobro, neki vozači ne moraju ići minutu prije polaska, pa bi se možda poboljšao odnos prema vozačima good_boy, jer eto imaju neki pojedinci koji to rade, a svima ostalima daju loš dojam kava 

pehar_11

Citat: zag  u Siječanj 21, 2025, 21:46:07Ali dobro, neki vozači ne moraju ići minutu prije polaska, pa bi se možda poboljšao odnos prema vozačima good_boy
Kaže ZET - "Na redovitost linijskog prijevoza utječe čitav niz vanjskih faktora, stoga se ostvaruju prvi mogući ili sljedeći polasci u teorijom predviđenim terminima koji su naznačeni u rasporedu vožnje i to se čini sukladno realnoj situaciji na terenu te ostalim okolnostima".

Samo jedan dio njihovog površnog i nerealnog odgovora.

421

Citat: t4  u Siječanj 21, 2025, 19:56:46Ok, vozaču, pozdrav od nočovjeka putnika.
See ya on the field tommorow!
Be prepared!

tramvajac 92

rofl
Za ulazak putnika na prva vrata isključivo, treba i predvidjeti dovoljno vremena. Samim time, ne možeš doći na stanicu u xx:yy:30 (a prije toga se skrivati iza kolega više od 5 minuta) i očekivati da ćeš na vrijeme krenuti. Plus što će možda neki putnik kupiti kartu od pol sata pa treba i vratiti ostatak (recimo da je 20 centi). Sve to uzima vrijeme.

421 - ne ide osobno tebe, s obzirom da te ne znam osobno. Čisto da budemo jasni.

Vozni red je mrtvo slovo na papiru na većini linija, pa zato ljudi i trče. Umjesto polazaka svakih 10' po voznom redu sa 5 autobusa, tamo su 2-3, i onda dobijemo da "prođu dva za redom, pa pol sata niš".

Stilben426

Citat: zag  u Siječanj 21, 2025, 21:46:07Ali dobro, neki vozači ne moraju ići minutu prije polaska, pa bi se možda poboljšao odnos prema vozačima good_boy
Ako i ima takvih, ima ih možda tri po pogonu. Kad netko trči na autobus i ode mu pred nosom, naravno da je uvijek autobus otišao ranije, a ne da je putnik zakasnio 😏

421

Citat: tramvajac 92  u Siječanj 22, 2025, 09:41:20421 - ne ide osobno tebe, s obzirom da te ne znam osobno. Čisto da budemo jasni.
NHF  hi , jesi li siguran? Smatram da griješiš! Čisto da budemo jasni.
Citat: tramvajac 92  u Siječanj 22, 2025, 09:41:20Vozni red je mrtvo slovo na papiru na većini linija, pa zato ljudi i trče.
Vozni red je popis (ne)ostvarenih teoretskih želja, ne i mogućnosti.
BTW nitko dosad nije uočio niti komentirao niti shvatio niti upozorio na tip  bus123 koji kreće ranije ili tip  bus123 koji stane u slučaju "trčanja" prema istom?
Citat: zag  u Siječanj 21, 2025, 21:46:07Ali dobro, neki vozači ne moraju ići minutu prije polaska, pa bi se možda poboljšao odnos prema vozačima..
Što kad kasnim 1-2 minute zbog xy razloga, pričekam individuu/više njih, koja uđe/u pa ne kaže/u "Dobar dan, hvala što ste me pričekali" (nije nužno već očekivano/ normalno, niti poništi/kupi/logira kartu, kako se onda ja mogu osjećati?
Da li je to poboljšavanje odnosa prema vozaču/ima/vozačicama?
Putnikom se smatra svaka osoba koja se nalazi na stajalištu/ u  bus123 , a pad ili bilo kakva radnja tijelom (trčanje, hodanje, popikavanje) je nesreća (prometna ili neka druga) za koju postoji nečija odgovornost.
Ne trčite za  bus123 , doći će drugi!

Kocka 146

Svima u Hrvatskoj treba se poboljšati ponašanje, nisu svi idealni ni vozači ni putnici. Mogu reći da ima više putnika koji su netolerantni prema vozaču, to nista ne trebam govorit to već znate! Ali ima i vozača nakon što ih pozdravim sa «Dobar dan i doviđenja», ništa ne kažu, a na mobitel se mogu razgovarati, biti drski. Imao sam par situacija koje sam vidio to u Dubravi, ne želim imenovati gdje se što dogodilo, ali nadam se da shvaćate. U recimo Nizozemskoj vozači tamo prvo pozdrave putnike, oni njima obavezno uzvrate i odmah prisloniti kartu, nema zaj i prepirki. I samo preko kartice platiti. Mi smo daleko od toga.  good_boy
Sretan je tko zna voljeti! - Hermann Hesse
Usput posjetite moj YT kanal Lovro Zet 2-HŽ! 🤠

zag

@421
Možeš se osjećati dobro, jer si nekoga/neke osobe spasio od otkaza na poslu  good_boy . Za trčanje za autobusom, zavisi od područja gdje se nalaziš, npr. drugačije je čekati  bus123 kod MSU, a drugačije u npr. Brezovici, gdje idu dva busa za redom, pa onda 40 min ništa.

421

Odgovoran radnik ne kasni na posao već dolazi na vrijeme.
Tu floskulu spašavanja vojnika Ryana objesi mačku o rep, kad ga čekaš a ne želi te niti pogledati.
BTW ,how old are you? Osnovnoškolac?
Nismo mi baba Vanga da čitamo misli. RTG nam je u kvaru.