Rashodi, posudba i selidba vozila između pogona (4)

Autor Kocka 146, Travanj 20, 2024, 18:46:45

0530facelift

Podsusedu stiže 29 zglobnih električnih lavića,doduše treba se vidjeti prvo kakvi će biti na linijama u praksi(109,125,136,146). Dolazi i dvadesetak(ne znam koliko točno) solo. U dubravu ne dolazi ništa,tj. još 11 bečana i 5 ričarda,i to je to. U Dubravi kronično nedostaje zglobnjaka,jedino ako srede sve FL citare,mada ni to nije dugoročno rješenje(a niti ih sredit sve samo tako). Imalo bi smisla da se dio bečkih citara prebaci u APD,jel kad el.  bus123  stignu.

Eh da je pokojnog direktora Pevaleka...

Majstor

Električni budu tek potop kao i svugdje u EU
Donose samo probleme
Samo mi sudite pošteno !

tramvajac 92

Ih, ti elektični će voziti dvije smjene, maksimalno. Na 113 koja je cijela 6 km, često se povlače oko 21 u garažu (a izlaze oko 5, umjesto cca 4:30 kao većina).

0530facelift

MAN-ovi električni solaši su se katastrofa pokazali,872 je podosta dobar. Bit će super ako natječaj za solo dobije MB,njihov E-Citaro fuel cell ima najbolji domet,do 600km.

Stilben426

Citat: biodizel156  u Veljača 02, 2026, 22:12:11rekao mi je da se šuška nešto da će app prebaciti gbr501-525 u dubravu zbog nedostatka buseva?
Točno i netočno u isto vrijeme. Nije točno da će se prebaciti zbog nedostatka. Točno je da će se dolaskom električnih određena količina dizelskih autobusa (i solo i zglobnih) iz Podsuseda prebaciti u Dubravu. Dio zglobnih definitivno ostaje zbog 172 i 176, ali hoće li to biti Citari 9 ili Bečani, vidjet ćemo. Prvi su stari i pouzdani, drugi su noviji i nepouzdani, nije neka sreća kako god da se okrene. Od solo Crosswayi definitivno ostaju zbog Savskog mosta, a preselit će najvjerojatnije 301-326. Makar bi Podsused tu mogao iskoristiti priliku da ostavi Cityje 9, a riješi se 369-378 i hibrida što je strateški zapravo i bolji potez.

Citat: biodizel156  u Veljača 02, 2026, 22:12:11I istovremeno zet javlja da svi busevi stariji od 20 godina idu u rashod, znači svi biodizelu, city06, školarci i polako i Cityji 09.
To je jasno samo po sebi i u tijeku je. City 9 eventualno par najlošijih zbog dijelova, ali neki veći njihov rashod definitivno ne. Citelisi gotovo sigurno da, osim 791 i 793. S njima ima neka fora, ali ne znam točno o čemu se radi.

Citat: jakov5  u Veljača 02, 2026, 23:13:08Ja znam da dok ne dođu neki novi zglobni autobusi koji bi zamjenili biodizele oni ne idu nigdje. 8)
To je diskutabilno. Govorka se svašta o biodizelima, ali navodno se vrši pritisak, odnosno više se teži njihovu rashodu jer su euro 3 motori, iako kao autobusi jesu pouzdani. Ali to su govorkanja samo. Pričalo se i da se City 6 neće vratiti iz Dubrave, nego će u rashod po isteku registracije pa su 77 i 85 ipak produženi.

Glavni arhivator

Citat: 0530facelift  u Veljača 03, 2026, 09:02:30MAN-ovi električni solaši su se katastrofa pokazali,872 je podosta dobar. Bit će super ako natječaj za solo dobije MB,njihov E-Citaro fuel cell ima najbolji domet,do 600km.

ZET ne kupuje autobuse na vodik odnosno gorive ćelije, a upravo taj model Citara spominješ ih koristi za povećanje dometa. Educirajte se.
Elektrifikaciju treba ukomponirati zajedno s optimizacijom autobusnog prijevoza tako da se prilagode smjene novoj tehnologiji.
Nada je najgori neprijatelj mladog čovjeka.

biodizel156

Citat: 0530facelift  u Veljača 02, 2026, 23:40:05Podsusedu stiže 29 zglobnih električnih lavića,doduše treba se vidjeti prvo kakvi će biti na linijama u praksi(109,125,136,146). Dolazi i dvadesetak(ne znam koliko točno) solo. U dubravu ne dolazi ništa,tj. još 11 bečana i 5 ričarda,i to je to. U Dubravi kronično nedostaje zglobnjaka,jedino ako srede sve FL citare,mada ni to nije dugoročno rješenje(a niti ih sredit sve samo tako). Imalo bi smisla da se dio bečkih citara prebaci u APD,jel kad el.  bus123  stignu.

Eh da je pokojnog direktora Pevaleka...
ja ne znam koliko bi dobro električni autobusi na linijama poput 109 funkcionirali, moj stav je da su citaro 9 pogotovo dubravski u ekstremno lošem stanju, mada podsusedski jesu malo bolji.Apd bi trebao bar jedan-dva citara 6(mislim 531 i 540) poslati da voze jer kriza je gadna tamo.Nekako mi se biodizeli čine boljima i pouzdanijima, ali pokazuju svoje godine. Smatram da treba još godinu dvije održati možda biodizele i staviti ih na 109 jer ceste u Dugavama nisu najbolje i bolje da se unište sad biodizelu do kraja(makar neće) nego da šalju sad nove električne. Što se tiče Cityja 06 mislim da za muzej jedan primjerak i jedan da vozi je dosta eventualno još koji u boljem stanju, nema smisla ih držati, solo autobusa ima.

tonkovicmk1

Cityji 06 dobro posluže za Savu, pa čak i Črnomerec, za muzej ih nema smisla jer su skoro identični ko 09. Ako bi se išlo uzimat još jedan muzejski bus, prije bi bio NG313 (vjv 155).

biodizel156

slažem se za izbor muzejskog autobusa, ipak ima najmanje kilometara na njemu. Ali zašto se od svakog tipa autobusa ne uzme jedan za muzej, razumijem da je možda malo puno ali kako se tramvaje smatram da bude tako i za buseve

tonkovicmk1

Jedva su i 154 izdvojili za muzej, mislim da im je zadnje na papiru da nekog drugog ostave. Ionako više nema ničega za muzej ostaviti osim jednog NG313. Želja mi je za ostaviti i 791 kao muzejski ali mislim da ću dobiti više hejt komentara na ovo rečeno. 🤣

Stilben426

Citat: biodizel156  u Veljača 03, 2026, 12:20:05Apd bi trebao bar jedan-dva citara 6(mislim 531 i 540) poslati da voze jer kriza je gadna tamo.
531-541 su rashodovani. Dakle, nema ključeva, nema prometne, nema osiguranja, nema pločica, pa tako nema ni povratka u promet. To što autobus fizički postoji ne znači da nije u rashodu; 18 je rashodovan cijelo desetljeće pa usprkos tome još uvijek stoji u ARZ-u. Najbliže što ćete prići Citarima '06 u prometu danas je ako se vozite u 549 koji je dobio motor iz (mislim) 540.

Portos

Citat: Stilben426  u Veljača 03, 2026, 09:10:37Govorka se svašta o biodizelima, ali navodno se vrši pritisak, odnosno više se teži njihovu rashodu jer su euro 3 motori, iako kao autobusi jesu pouzdani. Ali to su govorkanja samo. Pričalo se i da se City 6 neće vratiti iz Dubrave, nego će u rashod po isteku registracije pa su 77 i 85 ipak produženi.

Nadam se da će biodizeli voziti još koju godinu, solidno su održavani i ne kvare se previše, bilo bi ih šteta slati u rashod samo zbog njihove starosti, a ukoliko su još sigurni i pouzdani te ukoliko prolaze na tehničkom.

PRAVILA foruma autobusi.org:
Ukoliko želite citirati tekst s neke druge web stranice, pored navođenja citiranog linka obavezno citirajte i pripadajući tekst.

tramvajac 92

Moguće je da će poslužiti za djelove za druge buseve.

Išao sam brojati i došao sam do kojih 15ak voznih redova u gradu koji su dvije smjene/dvokratni i da su u APP. 29 autobusa će taman biti za to, plus (vjerojatno) još neki s Črnomerca, pa zamjena sa nekim dizelom sa 172/176/177 kad završi.

biodizel156

Citat: Stilben426  u Veljača 03, 2026, 19:18:08531-541 su rashodovani. Dakle, nema ključeva, nema prometne, nema osiguranja, nema pločica, pa tako nema ni povratka u promet. To što autobus fizički postoji ne znači da nije u rashodu; 18 je rashodovan cijelo desetljeće pa usprkos tome još uvijek stoji u ARZ-u. Najbliže što ćete prići Citarima '06 u prometu danas je ako se vozite u 549 koji je dobio motor iz (mislim) 540.

Oprosti ako imam neke krive informacije, ali ja sam bio sada za sveta tri kralja u app 531 i 540 su imali pločice?
Jel moguće da se u manje od mjesec dana vodi kao rashod?
Edit: 18.1 kada sam drugi put bio, 540 nije imao pločice, 531 je imao.

0530facelift

Nema vez jel su registracije itekle ili ne,očito nisu za promet(vjerojatno strunula šasija i zglob kao i sve u APD-u). Ako ima neki 06 citaro sa OK šasijom,zglobom i karoserijom,možda bi se i mogao vratiti u promet(uz donaciju dijelova drugih). Tako se prije desetljeće,dvije gosine živjelo u zabludi da je 512(ako se ne varam) rashodovan,i odjednom se pojavio u prometu.