Stanje na tahografu ZET-ovih autobusa

Autor tramvajac 92, Listopad 01, 2011, 12:42:46

tramvajac 92

Svako toliko se to ponovi na forumu, al neka. Mladi kolege nauče nešto novo.

Samo za ideju, tipične gradske linije imaju krug 10-15 km, i jedan polazak po satu. Može se izračunati koliko bi trebali voziti da stignu ove.

Autobus1

To doduse ne znaci puno o stanju jer ipak za vozilo koje vozi uz duga stajanja i radni sati rade razliku. Treba gledat koje linije su vozili jer je 109 puno gora za autobus nego npr 176.

Stilben426

Biodizeli nikada nisu bili neka vrsta rekordera, nikada nisu prelazili velike kilometraže. To možda zvuči kontroverzno mlađim kolegama i onima koji ne prate dugo jer nemaju neki kontekst od samog početka, ali je zapravo vrlo logično. Ako zanemarimo uletavanja na 172/6/7, Iako jesu jedan period vozili tamo, više-manje su vozili linije koje ne rade puno kilometara. Na početku su to bile 115, 136 i 146, s tim da su 115 i 146 bile kraće nego danas jer još nisu bile produljene do Jankomira. Od 2013. do danas uglavnom su na 109 koja isto ne radi puno km. Ali činjenica da na 21 godine u prometu i dalje izdržavaju na 109 cijeli dan ponajviše govori o njihovoj kvaliteti.

EDIT: Ispravljena godina i maknut dio koji još treba provjeriti.

0530facelift

Pojedini NL-i 313 su od kad su stigli 2009. voze gotovo svaki dan,cijeli dan. 464 mislim(ili 470) su godinama vozili 20h dnevno(400km),365 dana u godini(to je Ivan bio piasao o tome davnih dana). I danas su svaki dan osim eventualno nedjelje i praznika u prometu. Rade nenormalne kilometre za svoje godine,aktivnost im je odlična i to su po meni među najkvalitetnijim busevima. Iako se SG220 i NG312 smatraju najboljima(ne kažem da nisu),oni nisu bili u takvim uvjetima,nisu bili toliko silovani i neodržavani(to će netko stariji detaljnije znati,ovo je po mojim saznanjima),nisu bile takve gužve(barem ne toliko sati dnevno).

vrba

Citat: Stilben426  u Veljača 05, 2026, 22:47:17Nešto što mlađi gotovo sigurno ne znaju je recimo da u periodu otkad su došli 2004. pa sve do krize autobusa 2007./2008. Biodizeli uopće nisu vozili vikendima. To je 2000-ih, i prije još bila neka vrsta pravila da se novi autobusi vikendima ne šalju van.  Od 2009. do danas uglavnom su na 109 koja isto ne radi puno km.
Koliko si siguran da nisu NG313 vozili vikendima? Koliko ja znam slično pravilo je vrijedilo za samo za NG312 (nisam siguran za NG272 doduše) dok nisu NG313 krenuli u promet, niti se sjećam da je itko drugi na forumu pisao da NG313 nisu vozili vikendom.

A u vezi 109 što nisu tamo u većem broju počeli voziti tek 2013. godine? Jer od 2009. do dolaska Citelisa u Podsused većinom su Citari vozili na 109.

Stilben426

Citat: vrba  u Veljača 06, 2026, 00:08:11A u vezi 109 što nisu tamo u većem broju počeli voziti tek 2013. godine? Jer od 2009. do dolaska Citelisa u Podsused većinom su Citari vozili na 109.
Točno točno, žao mi je, nekaj sam pomiješao. Moram i ja jednom 🤪.
Ovo za vikende se još raspitam, ali zvoni mi da nisu vozili. Maknuo sam zasad da ne piše bezveze.

421

Da, nekad se štedjelo nove  bus123 na način da nisu vozili vikendima.
Moglo se, imalo se. Pameti, resursa, mudrosti, vizije, empatije, poštovanja, stručnosti....
Glavni razlog stresa je svakodnevni kontakt s idiotima. Albert Einstein
Ako ne mi, tko? Ako ne sada, kada? JFK
Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln

Transspotter

343 je na 1.2mkm. Prema Atronu, do posudbe u Dubravu nije vozio od 7. mjeseca. To se poklapa i sa time da nije viđen ni na 330, 310, 307, 308... Bus ide ko raketa i definitivno je najuredniji i najčišći bus iz 2009. kojeg sam do sada vidio. Tapecirung na stolcima original i u odličnom stanju, pod bez hrđe i raspada.

Nek mi netko samo objasni kako je on nabio 1.2mkm? Linije koje je Gorica prije vozila su imale svega nekoliko polazaka dnevno...
Sve slike su nastale sa mnogo ljubavi prema autobusima, fotografiji i putovanju te je stoga strogo zabranjeno korištenje istih bez prethodnog dogovora s autorom.

Tomek

Prije posudbe u Dubravu vozio je par dana na podsusedskim linijama što imamo i na forumu dokumentirano. I vozio je VG linije, al kao i ostali 341-347 malo jer ugl. šalju Crosswaye LE van u VG.
A 1.2 mil km za skoro 17 godina stari autobus u ZET-u je malo budući da definitivno kroz godine u VG manje prelaze nego u ZG.
Inače prvih godinu dana su 341-347 vozili po zapadu Zagreba i bili u Podsused garaži dok nije tadašnji gradonačelnik VG Tonino Picula dogovorio (platio) sa Bandićem da se u VG pošalju i noviji autobusi.

zag

Atron na 343 zeza, kao i na 342. Da gledamo za 342 na ZETku, to bi značilo da ne vozi ohohoho mjeseci..

Transspotter

Pa i ne voze često jer VG sve pokriva Ivecom. Na 343 radi ok i može ga se pratiti. Danas prvi put u životu vidio 347 na 330, njemu zezaju i Atron i displeji
Sve slike su nastale sa mnogo ljubavi prema autobusima, fotografiji i putovanju te je stoga strogo zabranjeno korištenje istih bez prethodnog dogovora s autorom.

Glavni arhivator

VG linije su nekada bile miješane, odnosno ako neka linija ima polazak svakih par sati autobus nije u međuvremenu čekao nego je odvezao krug neke druge linije.
Nada je najgori neprijatelj mladog čovjeka.

tramvajac 92

Konkretan primjer:
12:00 Velika Gorica - Strmec Bukevski (cca. 12:20), Strmec Bukevski - Sasi, 12:40 Sasi - Zapruđe (cca 35 km). I onda u 13:20 natrag za Strmec preko Sasa (cca 27 km).

S obzirom da je u Velikoj Gorici postojala jedna "prava" gradska linija - 335, većinom su busevi vozili više linija u danu.