Kvarovi autobusa (3)

Autor Tomek, Ožujak 23, 2023, 19:52:09

421

"Kaži što misliš, ali misli što kažeš."
"Kolika bi trebala biti potrošnja na zglobnom gradskom autobusu sa upaljenom klimom?" umnik2

Postoji interna norma potrošnje  bus123  u ljetnom i zimskom režimu rada.
Citaro G u ljeto ima normu 58,00 lit/100km, zimi 59,00 lit/100km, a prosjek je 69,21 lit/100km.
Citaro G 23 u ljeto ima normu 46,00 lit/100km, zimi 48,00 lit/100km, a prosjek je 56,03 lit/100km.
Citaro G 15 prosjek 62,54lit/100km
MAN G prosjek 61,3 lit/100km

Glavni razlog stresa je svakodnevni kontakt s idiotima. Albert Einstein
Ako ne mi, tko? Ako ne sada, kada? JFK
Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln

tramvajac 92

Očekivano da je prosjek na Citarima G puno veći nego na novijima.

Zanima me mišljenje vozača najviše. Imate li osjećaj težine u Citaru G? Pri tom mislim da kad se u njima vozim, da imam osjećaj da su osjetno teži nego drugi busevi koje imamo.

421

Članak 14.

(1) Odnos bruto snage motora izražene u kilovatima i najveće dopuštene mase vozila izražene u tonama mora biti:

1) za osobne automobile, automobile i motocikle – najmanje 15 kW/t

2) za autobuse, osim zglobnog autobusa – najmanje 9 kW/t

3) za teretne automobile – najmanje 7 kW/t

4) za zglobne autobuse – najmanje 6 kW/t

5) za vozila na električni pogon.

a) s napajanjem iz mreže – primjenjuju se odredbe točke 2. do 4. ovoga stavka

b) s napajanjem iz vlastitog izvora električne energije:

– za vozila namijenjena prijevozu osoba – najmanje 3 kW/t, osim za bicikle s električnim motorom

– za vozila namijenjena prijevozu tereta – najmanje 2 kW/t.

Citaro G težak je 16731 kg na 220 kW  najveće dopuštene težine 28000 kg
Citaro 23 težak je 16381 kg na 265 kW najveće dopuštene težine 28000 kg a tehnički NDT > 29000 kg
MAN G težak je 17056 kg na 265 kW  najveće dopuštene težine 28000 kg a tehnički NDT > 29400 kg
Rekao bih da se radi o dojmu robusnosti, koju ti možeš protumačiti kao težinu zbog slabijeg motora, odnosa u  diferencijalu, odnosima u mjenjaču u odnosu na 50 ks jače motore u čemu su citari G hendikepirani u odnosu na ostale.
No računaj ponuđene zakonske okvire iz PRAVILNIKA  O TEHNIČKIM UVJETIMA VOZILA U PROMETU NA CESTAMA
Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln

Glavni arhivator

@421

Znači, ako je prosjek serije 69L/100km onda je kolega ispod prosjeka sa svojih 64L/100km.

@tramvajac92

Najviše ovisi o programu mjenjača, pojedini Austrijanci idu "teško" odnosno treba im vremena da se zakotrljaju u odnosu na 560-579. Kod starije generacije pak najviše ovisi u kakvom su generalnom stanju, neki idu jako dobro, a neki su poprilično umorni. 531-541 su išli dosta tromo, za njih serija iz 2009. leti.
Nada je najgori neprijatelj mladog čovjeka.

Autobus1

Sjecam se kao klinac, isao sam se vozit ganc novim citarima g 2009., slusao sam cesto vozace jer sam naprijed na orvom mjestu volio sjedit, zalili su se i tada da se cine tromi u odnosu na valjda biodizele. Nisu konji jedina ocito mjerodavna cinjenica.

0530facelift

207 primjerice ima getribu od nekog starijeg,neće prešaltat prije 1700 okretaja,ali zato jako dobro čupa,pogotovo na startu u prvoj pretiče sve na pola gasa,s druge strane npr 200 u kickdown-u nema neko ubrzanje,samo se dere i vuče. Bit će da je do stanja motora jer obojica idu do cca 2200 okretaja.

sofer29

Citat: 0530facelift  u Jučer u 23:06:39207 primjerice ima getribu od nekog starijeg,neće prešaltat prije 1700 okretaja,ali zato jako dobro čupa,pogotovo na startu u prvoj pretiče sve na pola gasa,s druge strane npr 200 u kickdown-u nema neko ubrzanje,samo se dere i vuče. Bit će da je do stanja motora jer obojica idu do cca 2200 okretaja.
za 200 se slazem potpuno..ak se jos ukljuci klima,jedva krene s mjesta..bas se muci motor 🤷�♂️

0530facelift

Neki dan sam se vozio njime na 281 navečer,vozačag ga je pošteno gario i držao dio trase na 80 te hvatao zelena. Ali da,da bi se pokrenuo treba full kickdown.

NP-549

Može bit i intercooler malo šupalj pa mu fali starta.

421

Opet recikliramo stare teme, ali ponavljanje je majka znanja:
Citari imaju eco (  "200 u kickdown-u nema neko ubrzanje,samo se dere i vuče") ili
"power ( "207 primjerice ima getribu od nekog starijeg,neće prešaltat prije 1700 okretaja,ali zato jako dobro čupa,pogotovo na startu u prvoj pretiče sve na pola gasa")  stanje getribe.
Makar mi znalac mora objasniti pojmove : "ima getribu od nekog starijeg" i "prvoj pretiče sve na pola gasa".
Otkud ti znaš sve te detalje? Koja je to getriba od nekog starijeg?
Kako znaš da pretiče sa pola gasa?

NP-549

@421 Daj malom firkant kvadret da prebaci 200