Autobusi - razno

Autor t4, Prosinac 11, 2007, 16:01:42

Ivan

Citat: sokre  u Siječanj 23, 2010, 18:24:41
I samo da spomenem, mislim da je cijena autobusa koji se kupuju za ZET uvelike pretjerana
Dobro, molim te, a kakve bi ti kupovao? Solo Lion's Cityja ili Citara dobiješ za 240.00 € sa određenom kvalitetom, reputacijom, urednom servisnom mrežom i opskrbom dijelovima. Modernog niskopodnog Kineza ili nekog istočnoeuropskog dobiješ za otprilike 180.000, a ako ti je to opet previše i ako te nije briga za sugrađane sa posebnim potrebama i moderne standarde, može se kupiti nešto što više niti u puno siromašnijim gradovima od Zagreba više ne prolazi tako lako, poput turskog visokopodnog MAN-a koji košta nešto malo manje od ovih zadnjih. Naravno, postoji i smeće poput LIAZ-a koje se može dobit ispod 100.000 €, ali ne znam tko bi sa nekim donekle poštenim proračunom pri zdravoj pameti kupio takvu strahotu.

Bandićeve malverzacije su priča za sebe koju ne treba miješati u priču sa izborom samih vozila. Ja sam sretan da se ZET, otkad se opekao na Ikarusu, više nije vraćao na sumnjive stvari.

421

Citat: Ivan  u Siječanj 23, 2010, 19:14:44
Bandićeve malverzacije su priča za sebe koju ne treba miješati u priču sa izborom samih vozila. Ja sam sretan da se ZET, otkad se opekao na Ikarusu, više nije vraćao na sumnjive stvari.
Ikarus je bio politička odluka u bivšoj državi radi poticanja "domaće industrije".Odvajanjem od nje upali smo u drugu zamku zvanu javna nabava u kojoj se pojavljuje provizija.Dakle jedno zlo zamijenilo je drugo, u kojem sad manje ispaštaju korisnici (vozači i putnici), a više dobivaju pojedinci (ugovarači poslova).
No i tu ima pogrešaka i sumnjivih stvari zvane Cacciamali i Daily, operativni leasing i održavanje koje spada u cijenu koštanja.
Doista vrijedi ona izreka koja kaže: "Nisam toliko bogat da kupujem jeftine stvari!"
I na kraju sokre spominje  (pre)visoku cijenu no vjerojatno ne zna da su u toj cijeni predviđeni troškovi održavanja, promjene guma,registracije, kasko-osiguranja, cestarine, RTV pretplate, dakle sve ono OSIM troškova goriva i vozača.
Glavni razlog stresa je svakodnevni kontakt s idiotima. Albert Einstein
Ako ne mi, tko? Ako ne sada, kada? JFK
Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln

tramvajac 92

Kolko košta zglobni MAN/MB?

conecto

Citat: sokre  u Siječanj 23, 2010, 18:24:41
I samo da spomenem, mislim da je cijena autobusa koji se kupuju za ZET uvelike pretjerana
Dobro, molim te, a kakve bi ti kupovao? Solo Lion's Cityja ili Citara dobiješ za 240.00 € sa određenom kvalitetom, reputacijom, urednom servisnom mrežom i opskrbom dijelovima. Modernog niskopodnog Kineza ili nekog istočnoeuropskog dobiješ za otprilike 180.000, a ako ti je to opet previše i ako te nije briga za sugrađane sa posebnim potrebama i moderne standarde, može se kupiti nešto što više niti u puno siromašnijim gradovima od Zagreba više ne prolazi tako lako, poput turskog visokopodnog MAN-a koji košta nešto malo manje od ovih zadnjih. Naravno, postoji i smeće poput LIAZ-a koje se može dobit ispod 100.000 €, ali ne znam tko bi sa nekim donekle poštenim proračunom pri zdravoj pameti kupio takvu strahotu.

Pa nije sokre nigdje rekao da ne treba kupovati MAN ili Mercedes, nego je rasprava bila u kontekstu nekadašnjih i sadašnjih vremena.
I naravno da su ovi današnji busevi, auti, kao i sve ostalo skuplji jer imaju puno toga više (od opreme, snage, do novih tehnologija na polju sigurnosti, ekologije itd.), ali bili bi skuplji i da se uopće nisu mijenjali pošto novac kroz godine sam po sebi devalvira (pa ni kruh ne košta jednako kao u ono vrijeme).
Ali da su materijali izrade npr. unutrašnjosti današnjih autobusa živo smeće u odnosu na nekad - to je nepobitna istina, pa radilo se o MAN-u Mercedesu ili bilo čemu trećem. Ali popravila se npr. antikorozivna zaštita, nekad su se svi busevi komplet lakirali nakon 5-7 godina, danas se to više gotovo ni ne radi. Tako je npr. kod nas u APD nedavno prelakiran gb 518 iz 1997. kao prvi od Mercedesa O-405 GN, iako su neki tog tipa još stariji od njega 1-2 godine.
A GDJE JE POANTA?
NIJE KOD MENE, MAJKE MI...

inspektor Maska

Citat: 421  u Siječanj 23, 2010, 21:24:20
Ikarus je bio politička odluka u bivšoj državi radi poticanja "domaće industrije".Odvajanjem od nje upali smo u drugu zamku zvanu javna nabava u kojoj se pojavljuje provizija.Dakle jedno zlo zamijenilo je drugo, u kojem sad manje ispaštaju korisnici (vozači i putnici), a više dobivaju pojedinci (ugovarači poslova).
No i tu ima pogrešaka i sumnjivih stvari zvane Cacciamali i Daily, operativni leasing i održavanje koje spada u cijenu koštanja.
Doista vrijedi ona izreka koja kaže: "Nisam toliko bogat da kupujem jeftine stvari!"
I na kraju sokre spominje  (pre)visoku cijenu no vjerojatno ne zna da su u toj cijeni predviđeni troškovi održavanja, promjene guma,registracije, kasko-osiguranja, cestarine, RTV pretplate, dakle sve ono OSIM troškova goriva i vozača.

Da, Ikarus je bio politička odluka kojoj se tada očito morao pokoriti jedino Zagreb. Gotovo 200 Ikarusa činili su debelo preko 50 % voznog parka u ZET-u 80-tih godina i bili pogubno za funkcioniranje tada osobito opterećenog gradskog prijevoza. Rijeka ih nije popušila, Split nešto malo, dosta ih je imao još jedino valjda Osijek. O Rijeci ne treba ni govoriti jer ih tamo nije bilo, Ljubljana je uzela jednog ili dva i odmah od toga odustala (mislim da su poslije završili u Banja Luci), čak je i u Beogradu Ikarus činio manje od trećine voznog parka (uz MAN i Sanos).

A što se tiče tog "povoljnog" lizinga po kojem je 8-godišnja ekspolatacija busa uz plaćanje goriva i vozača vrijedna gotovo trostruko u odnosu na nabavnu cijenu samog vozila baš mi i ne pije vodu. Imamo li uzorak po kojem bi ga usporedili i po kojem je to povoljno? Npr. imamo li izračun koliko nas je za 8 godina eksploatacije koštao npr. Mercedes O-405 ili MAN NL 263, pa da znamo usporediti prema danu, mjesecu ili godini koliko nas to košta? Ja osobno mislim da nemamo.
I još - nakon tih 8 godina skupog otplaćivanja autobus nije ZET-ov nego ga može otkupiti.
I još - ograničena kilometraža po godini od smiješnih 75 tkm po kojoj bus prosječno po danu može prijeći nekih 205 km iako mi gotovo nemamo voznog reda linije ispod 300 km, a najčešće se vrte od 400 do 550 km na dan.
I tko kontrolira funkcioniranje samog lizinga - mnogi busevi i ljeti vozili na zimskim gumama što, ako ništa drugo povećava potrošnju što je "naš" dio troškova.
Čija RTV pretplata je uključena u troškove kad od 214 buseva samo 2 (+1 zamjenski) imaju radio?
Kasko-osiguranje? Za svaku i najmanju ogrebotinu na lizing-busevima se stvara tolika procedura da postaje upitno zašto se taj kasko uopće plaća...
Održavanje? Kad naš servis na liniji promijeni pregorenu žarulju, opet procedura i natezanje oko papirologije jer lizing-kuća mora platiti trošak a njima je sve to preskupo...

Čini mi se da je ovaj deal zagrebački posao stoljeća ali u negativnom smislu. Daj Bože da tako i ostane jer stoljeće je tek na početku!

Tomek

Iako se u jednoj drugoj temi pisalo o tome, stavljam ovdje fotku brojača sati rada koje imaju Citari:

Shole

Šta bi onda predstavljala crvena brojka ?  6 minuta  >:(

conecto

Citat: Shole  u Veljača 17, 2010, 10:46:35

Šta bi onda predstavljala crvena brojka ?  6 minuta  >:(

Pa vjerojatno desetinka sata, kad idu 0-9, a ne 0-59.
A GDJE JE POANTA?

Shole

To je onda to što sam ja rekao.  Nisam bio siguran da nije možda crvena 1 sat

Tomek

Danas viđen gbr544 Citaro G kako izlazi iz servisa u Eurolineu u Jankomiru.

conecto

Citat: Tomek  u Veljača 26, 2010, 12:52:18
Danas viđen gbr544 Citaro G kako izlazi iz servisa u Eurolineu u Jankomiru.

Ma niš mu nije ni bilo - stara fora Billa Gatesa - ugasi, upali, promijeni postavke eventualno i - vozi dalje ;D
A GDJE JE POANTA?

Tomek

Danas u Črnomercu vidjeh gbr109 i gbr146 kompletno novo pretapeciranih sjedišta..  Konačno se nešto radi, ovo sad izgleda super, a ne ko prije kad su imali sto vrsta zakrpa, svako sjedalo drugačije, sve zajedno ko u lunaparku..

kojot

Citat: Tomek  u Ožujak 04, 2010, 00:22:44
Danas u Črnomercu vidjeh gbr109 i gbr146 kompletno novo pretapeciranih sjedišta..  Konačno se nešto radi, ovo sad izgleda super, a ne ko prije kad su imali sto vrsta zakrpa, svako sjedalo drugačije, sve zajedno ko u lunaparku..

Tako bi trebalo, s vremena na vrijeme generalno srediti i urediti autobuse, a ne pustiti ove niskopodnjake da voze 15 godina bez da si išta taknuo u njima. To se tako ne radi
Pa i one nepoderive Avtomontaže su u svoje vrijeme bile sređivane i uređivan im je interijer(podovi,bočne oplate...) pa su trajale koliko su trajale

221

Tko se želi prisjetiti kakvu su zvučnu kulisu (iznutra i izvana) imali Ikarusi s MAN-ovim motorom,
neka se pod hitno provoza sa 505. Danas je na 221. Sutra možda u servisu na krpanju auspuha.

421

Glavni razlog stresa je svakodnevni kontakt s idiotima. Albert Einstein
Ako ne mi, tko? Ako ne sada, kada? JFK
Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln