Rad Autotroleja (2)

Autor nukleusri, Prosinac 06, 2007, 16:02:49

Ruske

kako? radovi traju 22-05, tako pise po znakovima na cestama...od kud sad tih 07?

kico101

Da smo, kojim slučajem na zapadu ( oprostite na izlizanoj floskuli ), nakon ovog sranja Osijek-Koteks bi prvo platio veeeliku globu, a ako se ponovi, gubi posao. Ovako, računajmo da je ovo tek početak anarhije na ovom potezu. Ovime pokazuju koliko im je stalo do riječana ( kada ni sami sebe ne cijenimo, neće nas ni drugi ).
Ima li pilota u avionu? Ako nema, zašto ga ne bi bilo.

Boki651

Ovaj N.L. kao da je pao s Marsa, članak sa dosta dezinformacija, pročitajte pa zaključite sami

Citat:Na +37 celzijusa

Reporteri NL-a »na kuhanju« s putnicima u gradskim busevima

Putnici u klimatiziranim autobusima žale se da kada izađu van na vrućinu dožive šok, a u onima bez klime kažu da nekako potrpe, ali da bi klima ipak putovanje učinila ugodnijim i podnošljivijim

RIJEKA - »Sto ljudi, sto ćudi« stara je izreka, a da je zaista teško svakome ugoditi uvjerili smo se i u autobusima gradskoga komunalnog društva Autotrolej. Naime, kao što je poznato, dio novih autobusa je klimatiziran, dok je veći dio ipak bez klime, a ta se razlika na 37 stupnjeva Celzijusevih itekako osjeća. Pa iako bi većina pretpostavila da su putnici mnogo zadovoljniji u klimatiziranim autobusima, naš kraći obilazak dokazuje kako to baš i nije uvijek tako.

Klimatizirana »šestica«

– Mogu vam reći da meni ova klima čak malo i smeta, a vjerojatno nekima može i jako naškoditi, jer se odjednom iz hladnog prostora izađe van na veliku vrućinu, što može izazvati šok, smatra umirovljenik Vidoslav Gnjato kojeg susrećemo u klimatiziranoj »šestici«. On čak i u svom stanu odbija montirati klima uređaj te posjeduje samo obični ventilator.

– Ta moderna potreba za klima uređajima, koji se nalaze u svakom uredu i instituciji, po mom je mišljenju prije svega psihološke naravi i nema ništa s nekom fizičkom, organskom potrebom. Ja sam pripadnik starije generacije koja je navikla na vrućinu i na činjenicu da je ljeti jednostavno toplo, tako da meni ne smeta ako autobus nema klime – dodaje Gnjato. U istom autobusu susrećemo umirovljenicu Ankicu Ivanović koja je suprotnog mišljenja.

– Mislim da je ipak malo lakše podnijeti svu tu vožnju uz klima uređaj, iako ga nema svaki autobus. Dosta se vozim javnim gradskim prijevozom i ovako je definitivno lakše, za mene svakako bolje nego kada se otvaraju prozori po cijelom autobusu pa tuče propuh – kazala je gospođa Ivanović. Na zadnjem sjedalu zatekli smo umirovljenika Alda Juretića, koji je nekako sjeo točno ispod rešetke iz koje klima puše.

– Nemam ništa protiv klime, samo bi bilo bolje da malo slabije puše. Jest ugodnije voziti se u ovakvom autobusu, iako sam siguran da to nije baš zdravo i da te velike temperaturne razlike mogu nekima naštetiti, pogotovo starijoj populaciji – kazao je Juretić.

Većina neklimatizirana

Nakon, barem nama, ugodne vožnje u modernom klimatiziranom busu, prešli smo u jedan također nov autobus, ali bez klime. Atmosfera sasvim druga – zagušljiva, vruća, sa svih strana kapa znoj, mokre košulje i čela, neizbježni »miomirisi«, a neki si pokušavaju pomoći improviziranim ili pak pravim lepezama.

– A, čujte, nije zdrava ta klima, iako pomogne malo. Svejedno, ne doživljavam autobuse bez klime kao neki problem, tih nekoliko stanica što se prevezem do majke kojoj dnevno nosim namirnice iz trgovine nekako preživim – kazala je umirovljenica Tončica Beriša koja se hladila elegantnom lepezom. »Kartončić« je poslužio umirovljenici Branki Marijanović također kao lepeza, a da se dodatno nekako rashladi stala je uz otvoren prozor.

– Ovisi od dana do dana, nekad je više vruće ili je veća gužva pa je onda i teže, ali potrpi se jer se ne vozim na dužim relacijama – kazala je gospođa Marijanović.

Zanimljivo je da mnogi misle kako svaki nov niskopodni autobus ima klimu pa se žale na vozače i pitaju zbog čega je nekad uključuju, a nekad ne. Takva pretpostavka, međutim, nije točna, jer većina novih autobusa uopće nije klimatizirana. Naime, Autotrolej je 2007. godine nabavio 32 nova autobusa, ali bez klime, dok je klimatiziranih – koji izgledaju identično kao i ovi bez rashladnih uređaja – tek 16, kako doznajemo u upravi Društva. Klimatizirani autobusi se kao i svi ostali »rotiraju« svakodnevno, što znači da ne voze uvijek isti na istim linijama.

Umirovljenici izdržljiviji

U svakom slučaju, 10 ih je zglobnih koji pokrivaju područje grada te još šest solo-autobusa koji voze na različitim prigradskim trasama. U upravi nas uvjeravaju kako u njima vozači uvijek imaju uključen rashladni uređaj cijelo vrijeme dok traje vožnja te kako primjedbe putnika da pojedini vozači isključuju klimu ne stoje, nego se vjerojatno radi o autobusima bez klime. Kao što je to zaključio naš sugovornik iz prvoga autobusa, čini se da su umirovljenici zaista »potrpljivija« kategorija putnika jer se na autobuse bez klime više žale mladi.

– Ne znam zašto ne upale klimu, valjda štede benzin. Ovakva vožnja po vrućini je zaista teška, pogotovo za starije. Ovog se ljeta vrlo često vozim autobusom i moram reći da sam svega dva do tri puta naišla na klimatizirani autobus, od čega jednom navečer, kada je klima možda bila nepotrebna – svjedoči studentica Klaudia Prodan. I ona je očito pogrešno pretpostavila da autobus, samo zato što je nov, ima klimu. Takvi se komentari i tvrdnje čuju svakodnevno, potvrđuje nam i vozač Autoroleja Đani Mekiš.

– Ne samo da misle da su svi novi autobusi klimatizirani, nego isto pitaju čak i za stare autobuse – navodi Mekiš.

Iva VLAŠIMSKY

NP-549

Totalne gluposti.  A vozili su se vjerovatno dvije stanice.  Šta nisu napravili pola kruga sa klimatiziranim Citarom, a pola u običnom Citaru pa im nebi trebali komentari glupih penzionera nego bi i sami mogli izvuć neke zaključke i cijeli članak bi tad imao i neku težinu.  A vozača su pitali što mu putnici govore za klimu, a nitko se nije sjetio pitat ga kako je njemu bez klime od 10:30-17:30 bez ikakve pauze. 
I nisam primjetio da negdje piše da 6 prigradski leži u hladu u garaži sve do 1 popodne i onda naprave krug, dva i to je to.

Ruske

hahaha, ovu klaudiu poznam, nije mi ni cudo sta je ona to rekla...

SaNjIn

slažem se sa NP-549 u potpunosti..a i što nisu išli malo i na prigradske linije kao npr 32 ili 23 te sjeli na onu sunčanu stranu od Rijeke do Muna ili Lovrana a nema zavjesa za nategnut a ne samo na 6..i..otkad autobusi troše "benzin"  ??? ???

dragec52

Zadnji Novi list kupio sam sredinom 80tih. Bio sam svjedok jednog događaja a pisanje NL je bilo toliko neistinito, konstruirano i tendencionalno da sam se zarekao NIKAD više /dinara/ za te novine i evo i dan danas niti jedne LIPE za te novine. Možda da nema tolaet papira uzmem već neki nađeni ali i tad NE KUPLJENI. >rigoleto< >rigoleto< >rigoleto<

Shole

Ima i tu nešto, samo što je ovo ostalo još 10 puta gore

Boki651

A i šta ćeš kupovati kad je online besplatan iako se nema ništa naročito za pročitati. ;D

dragec52

A ima online?? I za te stranice od mene  >rigoleto<

mivano

na facebooku je osnovana grupa kojom se želi postići uvođenje klime u sve autobuse  ;D

nevezano uz ovo, moram pohvaliti trolejevce: netko se sjetio postaviti rasporede linije 11 po čekaonicama na Kozali, jako dobar potez...dakle, uz rasporede 4-ke stoje i rasporedi 11-ice, takvi bi se rasporedi mogli postaviti i na stanicu "kod Slavice"; baš neki dan idu dvoje turista i vide da je zalijepljeno da linija 32 staje na toj stanici ali se čude zašto nema rasporeda

kico101

Citat: mivano  u Srpanj 27, 2010, 20:12:41
na facebooku je osnovana grupa kojom se želi postići uvođenje klime u sve autobuse  ;D
Nek se ne zajebavaju ovi fejsbukovci, jer će gazda izvadit i ove klime iz Kitara, jer troše k'o ruska vozila. :)evil
Ima li pilota u avionu? Ako nema, zašto ga ne bi bilo.

ikar

Citat: kico101  u Srpanj 27, 2010, 22:01:23
jer troše k'o ruska vozila. :)evil

Ovo me sjetilo ne citat iz jednog YU filma: "A da prodamo Moskvič, troši ko đavo"  :)evil

Boki651

Na okretištu u Ćićarijskoj na čekaonici osvanuo narančasti natpis, naravno Hosti. Pa šta se bar na čekaonicu nije mogao nalijepiti pravi naziv ulice? Tim više što je na shemi mreže gradskih linija ta stanica i nazvana Ćićarijska.

http://www.autotrolej.hr/Download/2010/03/31/Mreza_Grad_2010_04_01.pdf

Shole

Valjda si već mogao zaključit da onaj ko to stavlja nema pojma kako se zove koja stanica.  I nije to neki problem, to ionako samo mi znamo, al je problem u tome što ili se onda pravi pametan pa misli da sve zna, ili mu pak ni šef koji ga je tamo poslao nezna koja je to ustvari stanica.