Libertas - razno (3)

Autor dulib, Prosinac 01, 2007, 19:46:56

Shole

Po kojim kriterijima je zaključeno kolika je vrijednost Libertasa ?  Po temeljnom kapitalu ili po još nečemu? Ako je po nekretninama i pokretninama onda je ovo prvo jednako nula, a i o autobusima bi se dalo raspravljat pošto je većina novih na leasing, a stari i onako ne vrijede ništa.  I sad će Konavle dobit 17 buseva. Nebi se uopće čudio da to bude 17 najnovijih Lion's Citya.  I na koji način se oni sad dogovaraju sa Čazmatransom, nisu li obavezni raspisat natječaj za novog prijevoznika !?

medo

ja ipak mislim da će tamo završit  tamovi sl222 i koji stariji isuzu, ne vjerujem da će im dat neotplaćene autobuse, nekako mi nema logike.

manoplan

Citat: Shole  u Siječanj 10, 2011, 12:19:02
Po kojim kriterijima je zaključeno kolika je vrijednost Libertasa ?  Po temeljnom kapitalu ili po još nečemu?

Najvjerojatnije po temeljnom kapitalu koji iznosi 13,839,500.00 kuna.

Suvlasnici društva su:
GRAD DUBROVNIK
0PĆINA DUBROVAČKO PRIMORJE
OPĆINA JANJINA
OPĆINA KONAVLE
OPĆINA MLJET
OPĆINA STON
OPĆINA TRPANJ OPĆINSKO POGLAVARSTVO
OPĆINA ŽUPA DUBROVAČKA
OPĆINA OREBIĆ

Sad ovisi koliko Konavle imaju udjela u ovom d.o.o.-u, jer više od vrijednosti svog udjela u temeljnom kapitalu ne bi smjeli dobiti.
Naravno, ostaje mogućnost marifetluka sa vrijednošću imovine, pa bi sindikati možda trebali angažirati neku stručnu osobu koja bi nadzirala razvoj događaja.

medo

računaj ugrubo, odnosno otprilike, grad dubrovnik oko 60% a svi ostali oko 5% nemoj me držat za riječ, ne mogu naći članak ali čini mi se da ne netko spominjao 5.7%, sad skoro svaki dan izađe neki članak o libertasu, danad sam neletio na ova dva

http://www.dubrovacki.hr/clanak/25521/libertas-se-ne-smije-ukidati

http://www.dubrovacki.hr/clanak/25516/skup-zaposlenika-u-jp-libertas

medo

??? ??? ??? 5.7% od 13 839 500kn je 691975, pa ako to podijelimo na 17 autobusa ispada 40704,41kn po autobusu ??? ???

medo

.... 17 najnovijih Lion's Citya....

ima ih 16 frende, a i pod leasingom su.

stručnjak

Citat: medo  u Siječanj 10, 2011, 16:54:45
  5.7% od 13 839 500kn je 691975, pa ako to podijelimo na 17 autobusa ispada 40704,41kn po autobusu ??? ???
13 839 500,00 x 5,7% = 788851,5 kn /17 = 46 403.00 kn.

MISLI GLOBALNO, DJELUJ LOKALNO, PAŠ VIDIT KAD TE STIGNE GLOBALNA KRIZA!!! ;)

medo

Citat: stručnjak  u Siječanj 10, 2011, 17:27:33

Citat: medo  u Siječanj 10, 2011, 16:54:45
  5.7% od 13 839 500kn je 691975, pa ako to podijelimo na 17 autobusa ispada 40704,41kn po autobusu ??? ???
13 839 500,00 x 5,7% = 788851,5 kn /17 = 46 403.00 kn.

točno, ja sam računao na 5% a napisao 5.7%

ikar

Najbolji mi je ovaj koji kaže da mu je puno 33 zaposlenika... Pa što on misli tko će mu voziti tih 17 autobusa?

Shole

Citat: medo  u Siječanj 10, 2011, 17:03:33

Pa šta je to za HDZ.  Uzet će oni lijepo Citye, a Libertasu ostavit otplaćivanje rata.

manoplan

Ljudi, ja sam se krivo izrazio, a vi se odmah uhvatili za to. Trebalo je glasiti ovako:

Sad ovisi koliko Konavle imaju posto udjela u ovom d.o.o.-u.

Temeljni kapital se dijeli na određeni broj uloga, a (teoretski), vrijednost uloga se povećava kada raste aktiva (odnosno pasiva) poduzeća. (kratkotrajna imovina, dugotrajna imovina i ostale stavke iz bilance).

nidi

Po kojim kriterijima je zaključeno kolika je vrijednost Libertasa ?  Po temeljnom kapitalu ili po još nečemu? Ako je po nekretninama i pokretninama onda je ovo prvo jednako nula, a i o autobusima bi se dalo raspravljat pošto je većina novih na leasing, a stari i onako ne vrijede ništa.  I sad će Konavle dobit 17 buseva. Nebi se uopće čudio da to bude 17 najnovijih Lion's Citya.  I na koji način se oni sad dogovaraju sa Čazmatransom, nisu li obavezni raspisat natječaj za novog prijevoznika !?
Općina konavle bi trebala dobiti autobuse koji su i vozili po konavlima i na liniji 10 (cavtat) jer i logično je ako se libertas bazira na gradski prijevoz onda im ovi autobusi postaju neupotrebljivi. :-\ A i ruku na srce ti su autobusi i tako u jako lošem stanju posebno oni na liniji cavtat koji su prešli u prosjeku cca 600tkm a kao da imaju najmanje milijon kilometara, sl222 su neki u puno boljem stanju!
*****  V     O      L       V       O   *****

medo

Citat: Shole  u Siječanj 10, 2011, 19:36:25
Citat: medo  u Siječanj 10, 2011, 17:03:33

Pa šta je to za HDZ.  Uzet će oni lijepo Citye, a Libertasu ostavit otplaćivanje rata.

pa ja mislim da je to protuzakonito, isto kao i ovo što nidi govori,po tome ispada da svi ljudi koji imaju automobil na kredit koji je vezan za švicarce  ;D ;D sad mogu svoje stanove automobile i šta ja znam što sve ne jednostavno prepisat na nekog drugog. zar ne?

u pravu si , to je ipak kradeze, taa rasa ljudi može sve.

a za ovo o natječaju si u pravu, izgleda da ga nije bilo, niti će ga izgleda ni biti, valjda je išao izravnom pogodbom, iako pretpostavljam da je i to protuzakonito....

Citat: nidi  u Siječanj 10, 2011, 22:14:19
Općina konavle bi trebala dobiti autobuse koji su i vozili po konavlima i na liniji 10 (cavtat) jer i logično je ako se libertas bazira na gradski prijevoz onda im ovi autobusi postaju neupotrebljivi. :-\ A i ruku na srce ti su autobusi i tako u jako lošem stanju posebno oni na liniji cavtat koji su prešli u prosjeku cca 600tkm a kao da imaju najmanje milijon kilometara, sl222 su neki u puno boljem stanju!
slažem se s ovim, ona tri sa linije 10 su... hm, prilično potrošeni, usudio bi se reći 80% a možda i više.

conecto

Još jedan primjer gospodarenja na hrvatski način, a Dubrovnik me polako počinje podsjećati na "Sunčani Hvar". Kako je moguće da grad Dubrovnik nema novaca, a od proljeća do jeseni ne možeš proći Stradunom kolika je gužva? Kako je moguće da Libertas nema novaca kad ljeti ne možeš ući u autobus od gužve?
I nije tu samo problem grada Dubrovnika u užem smislu koji se polako zatvara u svoje granice (poput mnogih gradova u HR), već i društvena odgovornost prema okolnim općinama čije stanovništvo gravitira prema Dubrovniku kao što HSLS spominje u ovom članku kad govori o učenicima, radnicima i ostalima koji su primorani svaki dan putovati u Dubrovnik.
Ako općina Konavle misli da će problem riješiti davanjem koncesije drugom prijevozniku, tada se varaju (osobito kad je u pitanju Čazmatrans koji je jedan od najskupljih prijevoznika na lokalnim linijama) jer će se brzo suočiti s problemom subvencioniranja đaka, studenata, umirovljenika i sličnih socijalnih skupina. Tada će opet biti primorani izdvajati veliki novac od kojeg u konačnici neće imati ništa nitko drugi osim Čazmatransa (ovako barem imaju vlasnički udio), a stanovnici će na svaki način opet imati skuplji prijevoz.
Ionako se građani Dubrovnika i okolice već žale na skup život uvjetovan orijentacijom na visoki elitni turizam od kojeg se na kraju očito opet u konačnici zarađuje vrlo malo, a sad mnoge očekuje novi udarac po džepu. Ali koga briga za ljude?
Ovo "trgovanje" sa 17 autobusa još se nekako da i progutati, ali kad se na isti način govori o 33 zaposlenika to me već podsjeća na priču o onom Kunta Kinte.
A GDJE JE POANTA?
NIJE KOD MENE, MAJKE MI...

Shole

Citat: nidi  u Siječanj 10, 2011, 22:14:19
:-\ A i ruku na srce ti su autobusi i tako u jako lošem stanju posebno oni na liniji cavtat koji su prešli u prosjeku cca 600tkm a kao da imaju najmanje milijon kilometara, sl222 su neki u puno boljem stanju!

A šta oni oru snjima vinograde kad završe smjenu?  Pa vidjeli smo slike unutrašnjosti Classica Ü (pardon ako je stari SÜ313) koji izgleda totalno uništen. Zanemarimo putnički salon na čije (ne)uređenje nemožeš puno utjecati osim redovitim čišćenjem i krpanjem (očito SF za Libertas), ali što oni vozači urade od buseva!!!! Ako imaju 600 tisuća onda je pretpostavka da imaju oko 4,5 godina.  Pa naši su tada još ko novi praktički.  A kolko mi je poznato, i u Libertasu se duže busevi i nije da svi voze sve pa da se zato sve uništilo.  Jasno mi je da onakvi busevi baš nisu podobni za liniju 10, i da bi bolje odgovarao niži bus za manjim sjedalima u salonu, npr nekakav low entry Lion's City sa širokim vratima, al to što nije takav, nego Classic Ü na liniji, nije nikakvo opravdanje za totalno zanemarivanje od strane vozača.