Mercedes-Benz Citaro

Autor maky, Svibanj 07, 2008, 13:45:51

man323

Kad sam se dovezao Lion's City-a onda ću se dovezati i glavnih problema kod Citara:
Glavni problemi Citara, ne izazvanih neodržavanjem, su:
- problemi sa senzorima od vrata (najčešće ljeti)
-otpadanje krovnih lajsni
-skidanje STOP tipkala (glavni krivci huligani - divljaci)
-krovne oplate. Divljaci utraju ruku u obilježeni prostor na naljepnici i potegnu je malo prema dolje.
-masovna zlouporaba vanjskih ventila za vrata
-vozacka kabina (staklo) je nezgodno pričvršćena, pa se brzo rasklima i otpadne. Neki primjerci voze bez tog stakla.
-nedostaju unutarnje staklene pregrade
-otpada boja sa ručkih pa iste hrđaju

Problemi uzrokovani dijelomičnim ili potpunim neodržavanjem su:
-pomor kompresora
-ozbiljni kvarovi motora,
-škripkanje zgloba
-pokvarene klime
-displej javlja grešku na isparivaču -potrebna zamjena istoga (za ovo nisam siguran. Javlja se i kod Citara u Njemačkoj gdje se isti redovito i s originalnim dijelovima održavaju)
-prodor vode u stražnja svjetla (nekvalitetne brtve)
-ne mijenjaju semeringe i tako bude cijeli poklopac motora poprskan uljem
-loše ih očiste nakon skidanja reklame
-razne žalbe na selen blokove
-kod jednoga se sumnja na tvorničku grešku na motoru

Evo jedan podatak:
- svi O530GII (Citaro G II) od Prometa su proizvedeni u Francuskoj (final assembly)
- svi O530II (Citaro II) su proizvedeni u Neu Ulmu.

NAPOMENA:
Svaka ispravka ili svaki dodatni problem koji upotpunjuje ovu listu s problemima je DOBRODOŠLA. Želim malo sastaviti po tipovima glavne probleme i stanja istih.

XDonald

Moze bit rasparani ili promijenjeni tapecirunzi u zadnjin redovima , rasklimani nasloni sjedala također nazad  russian_roulette  , neki kratki citari nemaju zadnju livu ratkapu

i jos je  polomljen dio rukohvata u prikolici između zadnjeg reda i poprijeko okrenutih sjedala konkretno u #272  glavauzid

man323

#271 bez zadnje desne ratkape.
Evo nas 4 mjeseca poslije, i opet #267 nema unutarnje staklo kod trećih vrata.

man323

Zadimio je i prvi Citaro, riječ je o #271:

http://dalmatinskiportal.hr/vijesti/split--zapalio-se-autobus-tijekom-voznje/16792

Citat:
Split: Zapalio se autobus tijekom vožnje

Fotografiju nam je poslao čitatelj Dalmatinskog portala
Ponovno se zapalilo vozilo kod poljudskog stadiona. Za razliku od slučaja od prije nekoliko dana kada su trebali intervenirati i policija i vatrogasci zbog zapaljenog automobila, danas je sve sam uspio riješiti vozač autobusa kojemu je zadimilo iz motora...

Toliko o (ne)održavanju.

elez

Vražji šitaro... nikad mi nisu bili  dragi kao Manovi
Sačuvaj me bože mlake pive, ladne žene i lošeg centaršuta...

man323

Nije vražji, nego jednostavno imaju nekvalitetne motore, koji su upareni sa Prometovim (ne)održavanjem za koje nisu "stvoreni". Lion's City-i podnose to bez velikih poteškoća.

elez

Citat: man313  u Studeni 14, 2016, 20:52:31
Nije vražji, nego jednostavno imaju nekvalitetne motore, koji su upareni sa Prometovim (ne)održavanjem za koje nisu "stvoreni". Lion's City-i podnose to bez velikih poteškoća.

To si u potpunosti u pravu. Oni su previse fini za nas  rofl
Al mislim da su još jedan problem i preslabi motori, pogotovo za zglobne

man323

Da, u potpunosti si u pravu. Ne ide 300KS u solaša i u zglobnoga. OK za neku ravničarsku liniju, ali za topografiju Splita nema šanse.

tramvajac 92

Mislim da su naši zglobni plinci ipak gori po ljeti. Vozači gase klimu da može normalno izaći sa stanice.  ::|

Citat: man313  u Studeni 14, 2016, 21:34:33
Da, u potpunosti si u pravu. Ne ide 300KS u solaša i u zglobnoga. OK za neku ravničarsku liniju, ali za topografiju Splita nema šanse.
Opet, riječki sa 360 konja se nisu baš proslavili. Možda bi MAN s 360 konja bio bolji, ali ne možemo znati.

man323

MAN je pouzdaniji i tvrđi tip autobusa. Kako kažu:
MAN je radnik, a Mercedes šminka.

elez

Man motor je vec dokazano bolji, primjer u Classicu G je samo 10 konja jaci nego u šitaru a puno je izdržljiviji (sad neznam jedino koji je bus tezi al mislim da je Classic puno teži). Neka me neko ispravi ako griješim

XDonald

Classici G su jaci pa lakse izguraju sve uzbrdice od Citara, a meni osobno i sam bus djeluje nekako dosta masivniji. Srica je sta je #271 samo lagano zagorio , nedaj boze vise da se dogodi pozar poput #170, #171, 186, #189, a da negovorin tek #237. Onda smo tek u problemima , jer veci pozar unisti bus poprilicno, a zamjene jedva da ima ...

elez

U buduće samo Manovi ili Iveco koji se pokaza dosta dobar (ovdje mislim  na motore). Mercedes nikad vise, al definitivno  nnee

Shole

Mercedesov OM457 od 299KS je odličan motor, jedino je malo preslab za zglobni autobus.  Za solo je taman, ne treba ništa više.  Pitanje kakav prijenos uopće imaju vaši zglobni Citari.  Ako su duge brzine to je u kombinaciji sa slabim motorom ubitačna kombinacija.  Naši Conecti imaju kratke brzine i taj isti motor i idu sasvim solidno i u brdo.

elez

Voith mjenjač u šitaru i u Manu je OGROMNA razlika (iako je Man slabiji) upravo zbog te razlike u brzinama koje šitaro dosta razvlaci, a zbog toga su zglobni stalno u kickdown-u. Mercedesi su se (napokon) pokazali kao uludo bačen novac

elez