Mercedes-Benz Citaro

Autor maky, Svibanj 07, 2008, 13:45:51

NP-549

Nebi trebalo imat veze. Motor je na lijevoj strani. Baš me zanima kako će bit riješeno hlađenje motornog prostora što je inače boljka svih Euro 6 motora.  Za razliku od turističkih autobusa novih generacija koji su prepuni rešetkastih otvora sa svih strana,  kod gradskih to baš i nije slučaj. Naši Conecti euro6 imaju popriličnih problema zbog tog. Bužiri elektro-instalacije se raspadaju od velikih temeratura, a desno štop svjetlo je neupotrebljivo.

smogovci.bbb2

ZET-ovi facelift imaju 4 vrata i to čudo sa desne strane pa sam zato mislio da je vezano sa tim.
No ZET-ovi MAN-ovi i Iveco Euro6 nemaju hladnjak unutar putničkog prostora buljo
Evo fotka sa www.mercedes-benz-bus.com, valjda će ovakvi biti Prometovi (ovaj ima troja vrata)

"Nećete imati ništa i bit ćete sretni"
Kad je nepravda zakon, otpor je obaveza

man323

Kod EURO 6 motora je hladnjak uvijek pozicioniran iznad motora, pa samim time oduzima prostor u putničkom prostoru.
Razlog, zbog čega ZET-ovi Citari isto imaju hladnjak unutar putničkog prostora, su 4. vrata koja oduzimaju mjesto hladnjaku pa ga moraju izvesti vertikalno umjesto horizontalno.
Svaki C2 sa OM470 motorom izgleda u prikolici kao na slici, dok je kod OM936 motora hladnjak manjih dimenzija, pa samim time i zauzima manje mjesta te se dobiva još dva sjedeća mjesta.
MAN ugrađiva i dalje u staru seriju Lion's Cityja motore horizontalno, kao i njihovo hlađenje pa hladnjak manje zauzima mjesta u unutrašnjosti, dok kod nove generacije MAN isto počinje sa ugradnjom hladnjaka iznad motora te se u zadnjem dijelu autobusa gubi nekoliko sjedećih mjesta.
Razlog ovom svemu su sve veće temperature ispušnog sustava uzrokovanih sve novijim normama  (vidi objavu NP549)

smogovci.bbb2

Po objavi NP-549 to nije izvedeno baš sjajno buljo
"Nećete imati ništa i bit ćete sretni"
Kad je nepravda zakon, otpor je obaveza

NP-549

ZET-ovi facelift Citari su 2008. godište i oni imaju Euro4 motor. On ima puno manji hladnjak i intercooler.  Kod Euro6 motora osim hladnjaka strašno puno prostora zauzima ispušni lonac. Skoro polovicu motornog prostora zauzima lonac, katalizator..... koji se strašno griju, pogotovo kad radi regeneraciju.

Neznam kako imaju ZET-ovi Urbanwayi to riješeno, ali na našim CNG-ovima je dobra stvar što je lonac na krovu. Ne znam ima li i dizel istu izvedbu.

tramvajac 92

NP-549

A da, pa ni nema bit gdje drugdje kad Urbanway ima poprečno postavljeni vertikalni motor

man323

Pošto nam uskoro dolaze novi Citari, molio bih vas da ovdje pišite, raspravljate i uploadate slike kako bi malo oživjeli temu, a i da ne prekrcamo temu sa nabavkama.

man323

Novi Citari su sklapani u francuskoj tvornici EvoBusa, nadam se da nam ovog puta nisu uvalili poluproizvode kao što su bili facelift Citari iz 2008.

Paško

Nazvati ih poluproizvodima je pretjerano.
Pratite stranicu autobusi.org retro na Facebooku!

elez

Koliko su placeni i nisu se bas pokazali, vise je na njima zaradija Nike nego Promet
Sačuvaj me bože mlake pive, ladne žene i lošeg centaršuta...

tramvajac 92

Zanimljivo je kako iz velike nabavke 2008/2009, gdje u naše gradove došlo 85 Citara G, u svakom gradu je bilo podosta problema s njima, da je na kraju Rijeka svoje zamjenila za nove Conecte LF (što je već posebna priča). Nadam se da budu ovi bolji  thumbs

421

Citat: man313  u Srpanj 29, 2019, 21:14:04
Novi Citari su sklapani u francuskoj tvornici EvoBusa,
Dokaži!
Glavni razlog stresa je svakodnevni kontakt s idiotima. Albert Einstein
Ako ne mi, tko? Ako ne sada, kada? JFK
Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln

man323

Na vjetrobranskom staklu novih Citara se nalazi zelena naljepnica koja označava da je autobus prošao kontrolu kvalitete (na francuski controle qualite),a tu zelenu naljepnicu imaju samo autobusi proizvedeni u francuskoj tvornici EvoBusa.

Prilažem sliku te naljepnice koju je Tomek slikao 2008. kada su nam stigli facelift Citari:

421

Očekivao sam konkretniji podatak > VIN broj. kava
Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln

421