Nabavka 214 novih autobusa

Autor Tomek, Lipanj 11, 2008, 18:47:16

FitzTN

Baš me zanima po kojoj cijeni ce Holding Plinara prodavat plin Holding ZET-u  ;)

conecto

Što se tiče marke vozila možemo se nadati da će to biti MAN i Mercedes, ali po nekim zakulisnim pričama ne bi trebalo iznenaditi ako to bude Irisbus! A što se tiče toga da je ZET gubitaš to je isto političko maslo. Pa ne vozi ZET prazne autobuse i tramvaje samo što nitko ništa ne plaća. Nedavno su na svim vozilima ZET-a bile naljepnice s potpisom gradonačelnika koje su obavještavale tko sve ima besplatan prijevoz (lakše bi bilo da piše tko nema). Neki su na tom popisu i zaboravljeni kao npr. saborski zastupnici. Najlakše bi bilo izračunati i naplaćivati ekonomsku cijenu karte i ukinuti nerentabilne linije pa da vidiš para. No ZET-om i cijelim Holdingom upravlja politika koja skuplja političke bodove i tu nema sreće.
A GDJE JE POANTA?
NIJE KOD MENE, MAJKE MI...

NP-549

Sve to stoji šta ti govoriš, ali je činjenica da je u čitavom razvijenom svijetu javni gradski prijevoz neekonomičan tj. neisplativ.  Sam sebe je mogao pokriti prodanim kartama jedino u vrijeme samoupravljanja, a pitanje je da li je i onda mogao, ili je to bila propaganda.  U skandinavskim zemljama gradovi subvencioniraju prijevoz davanjima i do 70%, sve u interesu da se potakne korištenje istog, odnosno nekorištenje osobnih automobila.

Ivan

Danas sam u (tuđim, sram me bilo) 24 sata primijetio naslov "ZET kupuje 240 (ili, ja mislim, možda 241) autobusa... Znači, brojevi ne prestaju rasti... ::|

I još kretenski novinari pitaju glasnogovornika "na kojim će linijama voziti" ::| Ono, bolje bi bilo da su pitali na kojima kojima neće, mislim, blentavih li piskarala... Pravi istraživački posao, nisu se mogli raspitati pa doznati da ZET trenutno ima 300-tinjak autobusa... I stvarno nitko ne postavlja pitanje kog vraga je potrebno toliko autobusa... Ja ne znam, ne vjerujem da ovdje živim... Očito da i slonovski lopovluci mogu proći, ali ako je bez objašnjenja glatko prošao eklatantni sukob interesa poput samog Tolićevog imenovanja za direktora (kao bivšeg direktora firme koja dobavlja ZETu robu ogromne vrijednosti), onda ovakve stvari ne trebaju čuditi... I nitko ne traži konkretna objašnjenja... Nitko bitan ne zna zbrajati pa vidjeti da je to jednostavno previše autobusa, jesu li Zagrepčani u prosjeku stvarno tako slaboumni da su, unatoč uvelike modernom voznom parku, zbog par krntija pod dojmom "ZET nas samo smećem vozi"?
I nikog nije briga da se proračunski deficit ovako strmoglavljuje? Ne znam... :(

No što to onda znači za starije autobuse (i one ne tako stare)? Možda ne samo da '99 godištu nema spasa, nego i da mijenjaju i ove kupljene 2003., možda i 2004.?????????? Meni ništa nije jasno...
:'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( ??? ??? ??? ??? ??? ??? :'( :'( :'( :'( :'(

Umobolno. Takvog voznog parka ima rijetko gdje na zapadu, a na istoku, u prospreritetnijim zemljama poput Češke ili Slovenije ovakve muljaže ja ne mogu zamisliti, oni znaju koliko para imaju i održavaju i starudiju dok valja... Znaju svoje mogućnosti, ne pretjeruju, i prosperiraju... A ovaj Zagreb sa takvom nesposobnom i korumpiranom upravom očito uopće nema više kompas...

kriticar

Ivane, meni je sve jasno.
Vidiš da pored izbore hoće da ohlade glasačku mašinu, a i oni iz '03 nemaju tu mogučnost,zato treba kupite nove koji dobro hlade.
1968 dolazak prvog mana750 na Zagrebačke ulice

1970 i na Dubrovačke

S T E T A - S T O - B A R - J E D A N - N I J E - S A C U V A N

Ivan

Citat: kriticar  u Srpanj 10, 2008, 21:55:39
Ivane, meni je sve jasno.
Vidiš da pored izbore hoće da ohlade glasačku mašinu, a i oni iz '03 nemaju tu mogučnost,zato treba kupite nove koji dobro hlade.
Ah, ma svjestan sam ja da su izbori, ali ovo je ogromna sramota, žalosno mi je da novinari to ne znaju (ne smiju?) prozrijeti... Bandić je, unatoč bogatstvu grada, nesposoban novac usmjeriti u razvojne projekte, pa kupuje ovo kad za kupit bus ne treba imati poseban plan... A od razvojnih projekata trenutno baš ništa, pa strašno je da se trenutno ništa novo ne gradi, očito je ova uprava sve organizacijske sposobnosti potpuno izgubila... Čak se ni daljnja obnova Zelenog vala nije mogla donekle kulturno i pažljivo organizirati i najaviti kao svih prethodnih godina; stari ljudi u Holdingu su bar donekle znali što rade ako i jesu bili ponešto korumpirani, ovo sada nema veze sa ničim osim sa rasipanjem novaca...

Samo tako je žalosno da takve stvari nekažnjeno prolaze... Još će na kraju voljeni kradonačelnik dobiti još jedan mandat, ne želim niti razmišljati kako bi tada Zagreb mogao izgledati. ???

manoplan

Citat:Danas sam u (tuđim, sram me bilo) 24 sata primijetio naslov "ZET kupuje 240 (ili, ja mislim, možda 241) autobusa...

Ja zaista neznam tko je još spreman platit za taj komad papira  :(

Citat: Ivan  u Srpanj 10, 2008, 21:39:59
Ja ne znam, ne vjerujem da ovdje živim... Očito da i slonovski lopovluci mogu proći, ali ako je bez objašnjenja glatko prošao eklatantni sukob interesa poput samog Tolićevog imenovanja za direktora (kao bivšeg direktora firme koja dobavlja ZETu robu ogromne vrijednosti), onda ovakve stvari ne trebaju čuditi...

Tvoj komentar je sasvim na mjestu.Izgleda da živimo u gradu čiji građani hrane nečije megalomanske projekte  :-\

mate

E,to je vec veliki problem...kad se gledaju vise osobni interesi...a gradani i obveznici ce sve to platiti...samo ne znam kakvo ce biti poskupljenje karata uzrokovano nabavkom novih autobusa ???jel se sta o tome zna... ???

man750

Ljudi moji ,svuda je isto. Npr.u Dubrovniku se kupuju novi gradski busevi,a već sada ih ima previše, a prigradskih nema dovoljno ni za sve linije na kojima su potrebni.
tako će u rezervu biti povučeni i oni kupljeni 2004(već je jedan u rezervi),te pokoji iz 2005.,a sve u predizborbne svrhe.
Ukratko Zagrebačka situacija u malom,ipak je Dubrovnik puno manji.
133 u ZAGREBU
22 u DUBROVNIKU
Jedan u MakarskojMAN750 Autobus ispred svog vremena
- S T E T A - S T O - B A R - J E D A N - N I J E - S A C U V A N -

mate

Sva sreca pa Terzic ima samo nekoliko buseva za gradski prijevoz...pa nemamo takvih problema u Brodu :)

man750

Citat: mate  u Srpanj 10, 2008, 23:18:10
Sva sreca pa Terzic ima samo nekoliko buseva za gradski prijevoz...pa nemamo takvih problema u Brodu :)
A i Terzic nije gradska firma tj. u vlasnistvu grada.
133 u ZAGREBU
22 u DUBROVNIKU
Jedan u MakarskojMAN750 Autobus ispred svog vremena
- S T E T A - S T O - B A R - J E D A N - N I J E - S A C U V A N -

boro

Nemojte misliti da je u Pulaprometu išta bolje,nije Pula ništa bolja od Zagreba ili Dubrovnika. Pulapromet nema niti jedan prigradski bus a održava dosta prigradskih linija i preko 30 kilometara od Pule. I onda vidiš gradski niskopodni bus sa otprilike 40-ak sjedala kako vozi liniju dugu 30-ak km. a normalno u busu 70-80 putnika jer linija hvata 20 sela. Ima još nešto: prošle godine je kupljeno 22 nova busa, po mom mišljenju bilo bi puno pametnije kupovati manje flote npr. svake godine po 4-5 kom. , a stare postepeno rashodovati ali ne oni su stare prodali za dva crna dva bijela a ti busevi su bili još u jako dobrom stanju, primjer MAN su220 stari 16 godina, a dobro se zna da takav modeli busa voze puno duže , Autotrolej ih ima sa početka 80-ih, Libertas isto tako. Posabno bi pohvalio Dubrovnik koji te buseve (još) nije prodao ili rezrezao nego ih popravlja i restaurira, ali to vam je ono: najlakše je prodati staro, porezni obveznici če ben kupiti nove buseve. I još nešto : Pula nema niti jedan zglobnjak, i onda oko 4-5 popodne solo bus za verudelu bude ne pun nego prepun, i to naravno,buduči da i turisti idu busom, visokopodni MB iz 1988. neka turisti vide da mi imamo i starije buseve,a nove buseve čuvamo za .....neznam ni ja koga. To bi otprilike bilo stanje u Puli.

brioni

boro nemoj pretjerivat u Puli nije tako dobro stanje- JOŠ JE I GORE >:( >:( >:(
Oprostite ako ima pogrešaka

Ivan

http://www.jutarnji.hr/zagreb/clanak/art-2008,7,12,,126356.jl

Eto, prvi prepoznati lopovluk oko ovih autobusa, a siguran sam da ima još puno toga za otkriti...

I ovo ispod o otpuštanju radnika na održavanju...
Koji će to "veliki broj" starih vozila biti kada će ogromna većina, pogotova autobusa, biti nova, kome oni to lažu? >:(
Možda će to ipak značiti bolje održavanje starijih vozila koja prežive (pojam "stara" je smiješan u ovom slučaju kad će ostati malo što, ako išta uopće, starije od 9 g.), ali stvarno se ne nadam ničemu dobrom... ::|

tamlover

A i nažalost popravljati vozila u ovlaštenim servisima znači ostaviti ih u njihovom dvorištu i onda - čekati, čekati, čekati...
...i bilo je lepo i navek TAM bu....