Nabavka 214 novih autobusa

Autor Tomek, Lipanj 11, 2008, 18:47:16

conecto

Citat: Shole  u Veljača 22, 2010, 13:02:01
Izgleda da će se Bandiću ispunit njegov san da ga građani Zagreba pamte kao i Većeslava Holjevca.  Kako i zašto nije bitno, glavno da ga upamte.  

A što se tiče situacije za 7 godina kad istekne leasing, vjerovatno će se desit ista stvar koja se dešava i sa malim autima.  Zašto pojedinci uvijek voze nove terence od 50 000€ i svako malo  ih mijenjaju još novijima?  Pa zato jer ih uzmu lijepo na leasing recimo na 5 godina, plaćaju 3-4 tisuće kuna mjesečno i onda kad za 5 godina imaju pravo prvootkupa istog vozila za recimo 20 000 €, nemaju naravno te pare, a ne pada im na pamet dignut kredit da bi još 5 godina otplaćivali svoj stari auto, nego ga lijepo daju "unutra" i uzmu novog i Jovo nanovo opet 5 godina leasingiča.  Tako će i ZET dat ove "nutra" i uzet hrpu novih NL314 koji opet neće bit njegovi

Holjevac je prešao Savu, Bandiću nije uspjelo isto učiniti sa Medvednicom, ali očito je opsjednut tom legendom.
Leasing kad je normalan uopće nije loše rješenje, osobito za one koji imaju firme pa im trošak leasinga ulazi u trošak poslovanja od čega se poslije dobar dio vrati na porezu. Npr. jedan moj poznanik koji ima firmu tvrdi da ga njegov Golf Plus kad sve izračuna mjesečno košta oko 700 kuna.
Što će biti sa ZET-ovim leasingom u idućih 7 godina tko zna, ali posao s trostruko preplaćenim autobusima teško da se može okarakterizirati kao dobar potez. Možda neće biti ni do tada dovoljno novaca za te skupe troškove pa se dio autobusa u međuvremenu vrati i prije isteka (pošto ih je ionako previše). Možda ih zamijene nakon isteka i za nove, ali nadam se da tada više neće biti ovakvih "poslova" kod nas i da će sve biti daleko povoljnije...
A GDJE JE POANTA?
NIJE KOD MENE, MAJKE MI...

conecto

Citat: 421  u Veljača 21, 2010, 19:47:58
"75 IVECOVIH KLASIČNIH MINIAUTOBUSA"- Anamarija Mlačak
Mlati li ga mlati Mlačak Anamarija!

Ovdje je vjerojatno trebalo pisati: "75 IVECOVIH KLASIČNIH I MINI AUTOBUSA" jer ih zaista toliko ima: 60 Citelisa, 13 Cacciamalija i 2 Dailya.
A GDJE JE POANTA?

Shole

Citat: conecto  u Veljača 22, 2010, 13:38:04
..... Npr. jedan moj poznanik koji ima firmu tvrdi da ga njegov Golf Plus kad sve izračuna mjesečno košta oko 700 kuna....

Da li bi se ti auti onda teoretski smjeli koristit za osobne potrebe ? 

421

Citat: conecto  u Veljača 22, 2010, 13:40:46

Ovdje je vjerojatno trebalo pisati: "75 IVECOVIH KLASIČNIH I MINI AUTOBUSA" jer ih zaista toliko ima: 60 Citelisa, 13 Cacciamalija i 2 Dailya.
Budi još precizniji:40 zglobnih, 20 solo, 13 Cacciamalija i 2 Dailyja.
Kaj Ti je Anamarija? Neki rod?
Glavni razlog stresa je svakodnevni kontakt s idiotima. Albert Einstein
Ako ne mi, tko? Ako ne sada, kada? JFK
Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln

Tomek

Ovo što je Conecto napisao bih se i ja složio, pa leasing uopće nije loš, nema apsolutno veze što autobusi nisu direktno u vlasništvu ZET-a, naravno, ako oni ne bi bili trostruko preplaćeni. Što fali tome da svakih 7 godina mjenjamo vozni park. Ja mislim da je to samo plus.
Ali naravno, ne pod cijenu milijuna podjeljenih između svakakvih rođa.

Meni i ova sad situacija je fantastična kad krenem gradom, a pun grad novih vozila koja se sjaje, uredna su i kvalitetna. Da nam je to netko prije 10 godina rekao rekli bismo mu da je poludjeli optimist..

conecto

Citat: Shole  u Veljača 22, 2010, 13:44:36
Citat: conecto  u Veljača 22, 2010, 13:38:04
..... Npr. jedan moj poznanik koji ima firmu tvrdi da ga njegov Golf Plus kad sve izračuna mjesečno košta oko 700 kuna....

Da li bi se ti auti onda teoretski smjeli koristit za osobne potrebe ? 

Pa i praktično (ne samo teoretski, tako možda i ne) se koriste za osobne potrebe, samo je sada po novom zakonu i nova porezna politika koja odvaja aute do ili iznad 400 000 kuna vrijednosti.
A GDJE JE POANTA?

conecto

Citat: 421  u Veljača 22, 2010, 13:49:31

Anamarija mi je (još jedna) ljubavnica!
A GDJE JE POANTA?

inspektor Maska

Citat: conecto  u Veljača 22, 2010, 14:56:05
Citat: 421  u Veljača 22, 2010, 13:49:31

Anamarija mi je (još jedna) ljubavnica!
Pa koliko ih onda imaš kad je samo (još jedna)?

conecto

Ne znam ni sam, al 421 zna točno ili barem bolje nego ja!
A GDJE JE POANTA?

421

Citat: Tomek  u Veljača 22, 2010, 14:04:34
Ovo što je Conecto napisao bih se i ja složio, pa leasing uopće nije loš, nema apsolutno veze što autobusi nisu direktno u vlasništvu ZET-a, naravno, ako oni ne bi bili trostruko preplaćeni. Što fali tome da svakih 7 godina mjenjamo vozni park. Ja mislim da je to samo plus.
Ali naravno, ne pod cijenu milijuna podjeljenih između svakakvih rođa.

Meni i ova sad situacija je fantastična kad krenem gradom, a pun grad novih vozila koja se sjaje, uredna su i kvalitetna. Da nam je to netko prije 10 godina rekao rekli bismo mu da je poludjeli optimist..

Utopist!
Tomek, ne slažem se s Tobom!
Ako si čitao članak o 600 mil kn preplaćenoj cijeni buseva to je zapravo  plaća za onih 300 "zaboravljenih"  mehaničara koji  su  ni krivi ni dužni  preko noći proglašeni "neznalicama", a još itekako crnče sputanih ruku iako nitko nije ulagao u njih radi bilo kakve edukacije. Sad su kao ,,izbrisani"  u SLO! Tu su , a ne postoje (kao).
Jbga , ne može Tipurić sve odraditi...  Prometni faks također.
Taj dio priče nedovoljno je transparentan.
Malo gledanja u kuglu!
Rezalište će prvi posjetiti modeli 1995-1997 – zglobne kockice (25 kom) za godinu- dvije, kad uvjete za otkup steknu modeli uzeti na leasing 2003-2005 – Conecti i Citari solo (46 kom). Tak će se uvijek naći dovoljno ,,naših" vozila koja će pokrivati ,,bankarske" buseve.
Ulaganje u ,,naše" svodi se na puko najmanje održavanje, bez nekih većih ulaganja, pa voze dokle voze."Bankarski"  busevi se održavaju poput flotnih vozila, a zahtijevaju puno drukčiji tretman zbog svakodnevnih napora kojima su izloženi.Ne možeš održavati bus kad prođe određen broj km ili moto sati, pa mijenjati filtere i ulje, štelati ovjes ili ventile jer postoje i izvanredni radovi koji nisu planirani.Tko bi ih trebao odrađivati? Naši serviseri ne smiju, bankarski ih naručuju, vrijeme teče, a ljude treba prevoziti. Znači ili vozi (polu) ili (ne)ispravno dok dio ne dođe ili čekaj dio. Nisam primjetio ikakvo svjetlo u ovlaštenim radionicama, niti promet  plavih buseva u njima noću, osim onog na preventivnim pregledima u ZETovim radionicama u kojima rade ,,izbrisani".
Zamisao možda jest dobra, ali ne slažem se da je to TO za javni prijevoz nekog grada, pogotovo glavnog koji je složeniji od ostalih.

Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln

421

Citat: conecto  u Veljača 22, 2010, 17:57:17
" Nije ljubomora, al` ipak reci, a koliko si ih imao do sad..."

Tomek

O kojim ti ZET-ovim serviserima pričaš? Onima koji su pijani ležali po grabama usred noći i onima kraj kojih su busevi bez retardera vozili po brdima ili pak onima koji su ratkape za 300kn prodavali sa novih MAN-ova?
Ja znam da među starim serviserima je bila hrpa i radišnih ljudi, ali bila je i veliki broj ovakvih.
Što se tiče održavanja lijepo je u ugovoru napisano(koji bi se u Europi poštivao) da ako 48 sati nije u mogućnosti popraviti određeno vozilo onda treba dati zamjensko vozilo. MAN i Irisbus su ga dali za stalno, a šta je Eurolineom? Zašto jedan ZET tj. Holding njih ne tuži. Naravno, zato jer je ova nabavka kriminal. Ako te banke naplačuju ZET-u dodatne kilometre, mogao bi i ZET njima nedostatak tih zamjenskih vozila.
Sve što je na papiru bi se trebalo poštovati.
Što se tiče viška servisera, za njih bi se u nekom razvijenom svijetu lako našao dogovor, naravno, prvo edukacija, a onda zapošljavanje u servisima ovlaštenih prodavača ako bi već oni servisirali vozila.
Ja znam da u ovoj općoj krađi i neorganizaciji to zvuči kao utopija, ali u nekom organiziranom društvu ona to ne bi bila.

conecto

Prvi leasing-autobusi u ZET-u su Conecti iz APD i SL 283 iz APP (ukupno 8+8, i još jedan Conecto H i jedan SÜ313), dakle iz 2005. godine, a onda i svi kasnije nabavljeni. Oni se održavaju i popravljaju u ZET-u.
Ali ovi najnoviji su nabavljeni stvarno po posebnim uvjetima u svakom smislu.

Citat: 421  u Veljača 22, 2010, 18:22:29

Ne možeš održavati bus kad prođe određen broj km ili moto sati, pa mijenjati filtere i ulje, štelati ovjes ili ventile jer postoje i izvanredni radovi koji nisu planirani.Tko bi ih trebao odrađivati? Naši serviseri ne smiju, bankarski ih naručuju, vrijeme teče, a ljude treba prevoziti. Znači ili vozi (polu) ili (ne)ispravno dok dio ne dođe ili čekaj dio.

Kolega, postoje i zamjenski busevi koji su nam zapravo stalno na raspolaganju - bijeli Regio, onaj Lion's City bez garažnog broja, Citelis gb 793, Crossway 791...
Zapravo, sad se pitam gdje je zamjenski Mercedes ???
A GDJE JE POANTA?

Tomek

Dva su zamjenska Lion's Cityja ;)

Inače koliko znam nabavka iz 2006 Citari G 531-541 i Lion's Cityji 75-87 isto nisu na leasing.

conecto

Citat: 421  u Veljača 22, 2010, 18:25:12
Citat: conecto  u Veljača 22, 2010, 17:57:17
" Nije ljubomora, al` ipak reci, a koliko si ih imao do sad..."

Niti jednu, uključujući i ove sad dvije!
A GDJE JE POANTA?