Irisbus Citelis

Autor shef, Svibanj 20, 2013, 08:19:11

Spiker

pa nije li tako i po ugovoru, Iveco popravlja svoje buseve!

franky

Večeras 811 stao na Belvederu... neki dan je stao Irisbus od briona kad sam se vozio s njim
Nemam sreće s Irisbusevima :/
Neznam što mu je bilo do gore nije "štucao". Je li moguce da je elektroniku jaka kiša zeznula?

Boki651

Kenjara 805 (kako drukčije zvati ove buseve kad se stalno kvare) u kvaru na Blažićevu (Pehlin)

Urbino LE

Oćeš reći da ljudi mrze talijanski proizvod iz dna duše i da ih gledaju povećalom?

mivano

Citat: franky  u Rujan 16, 2013, 21:41:23
Večeras 811 stao na Belvederu... neki dan je stao Irisbus od briona kad sam se vozio s njim
Nemam sreće s Irisbusevima :/
Neznam što mu je bilo do gore nije "štucao". Je li moguce da je elektroniku jaka kiša zeznula?
678 na liniji 11 je čekao 10 minuta iza njega jer je šole mislio da je neki zastoj.

Urbino LE

Čujem da se Urbanway opet vraća na opciju kod solaša ležeći motor, eh kada bi to ponudili i u CNG varijanti. Službeni podatak da bus sa Tector7 dizelažem od 286KS lakši punih 800kg nego li je to Citelis dizel sa vertikalnim Cursor8 i 290KS. Zanimljivo...

mivano

803 viđen na Krnjevu na semaforu. Ivecov serviser je otvarao poklopac motora..

Boki651

Maloprije u jednom plinašu šole sluša radio u svom prostoru. Glazbu nije htio podijeliti sa salonom, ali je napravio jednu grešku, a to je da je zabunom uključio mikrofon, tako da je salon kroz mikrofon slušao što šole sluša uz sve ostale zvukove, kašljanje, prolaske auta, razgovor i neizbježno lupanje i trešnju, tako da je ve bilo naglašeno x2. :D

Boki651

Maloprije u Citelisu, kad vozač doda gas, tj. kod viših okretaja, nekakvo šištanje, kao kad pukne cijev kroz koju ide zrak.

Boki651

Od početka dolaska Citelisa, nakon što sam ga dobro razlgledao mišljenja sam da je taj bus premalen za Rijeku. Brojni nedostaci od loše završne obrade gdje gledaš kad te neće nešto zviznuti unutra, kroničan nedostatak uzdužnih rukohvata, do samo proizvođaču razumljivih neravnina i nagiba u busu.
Ovako krenimo redom. Maloprije sam došao sa 7a, ušao sam kod Riječkog nebodera doslovno na guranje, jer se unutra nije moglo više stati, ali ne zato jer nema mjesta, nego zato jer se ljudi nemaju za šta držati u busu. Dva rukohvata od stropa do naslona stolica nisu dovoljno, ako nisu povezani poprečnim rukohvatom. Ljudi doslovno plivaju po busu.
Najveća je ironija da tam gdje nemaju ljudi za što se držati piše: "Držite se za rukhvate", netko je u Troleju vrlo ironičan, nema šta. I tako teturajući krenete da ćete izaći na zadnja vrata kad ono padina, ako ne očekujete takvu promjenu "terena" možete doslovno pasti, iz ničega je postavljena nekakva kosina kod zadnjih vrata. Kog vraga će to u busu? Slično sam i primijetio kod stolica koje su na kotačima. Prolaz između tih sjedala je vrlo uzak, ali da bi bilo još uže pri dnu tih izbočina od kotača, imaju još nekakve izbočine u podu i to samo s jedne strane., tako da ako želi netko proći pored vas nemate gdje pomaknuti noge.
I kad na sve to dodam da 7a dođe prvi na stanicu, a 7 koji kasni dođe koju minutu iza njega, recept za gužvu i nervozu je zagarantiran.
Kog vraga nam je trebalo nešto što ne može služiti u riječkim uvjetima i na frekventnim linijama, ako vozni red nije dovoljno jak da se čestinom polazaka to pokrije.
Trebalo je napraviti da 7 i 7a na zapadu budu kružne, da busevi na Turkovu skreću u Pletenci i onda da ne idu okolo kroz ulicu Pletenci nego preko "prečice" koja postoji i od toga napraviti jednosmjernu u smjeru Ćićarijske, od kuda bi se preko Hosti i Blažićeva vraćali u grad. Išli bi svakih 10 minuta i ovolikih gužvi ne bi bilo.

Tomek

Kad platiš Daciu dobiješ Daciu, nema smisla se žaliti ;) Koliko para toliko muzike ;)

Urbino LE

Ima li koja slika unutrašnjosti Citelisa? Baš me zanima ima li ko dokumentirano sve te silne "nedostatke" u unutrašnjosti. Vozio sam se u njima i nisam vidio ništa neobično za bus koji ima stražnja vrata niskopodna, slično kao splitski Cityi troosovinci ili 3-vratni 12m solo su što se tiče poda. Rukohvate je trebalo pažljivo izabrati prilikom narudžbe, nisu tu ni Mercedes ni MAN ništa bolji što se serijske ponude tiče.

Shole

Problem rukohvata je kod homologacije jer nisu predviđeni u autobusima, a ako ih naručiš nemožeš dobit homologaciju, nego onda neko mora izmjenit projekt i naravno to i platit.  Bit će valda naknadno stavljeni.  Ista stvar je i  invalidska rampa bez koje nemožeš uvest novi niskopodni bus,  a njeno korištenje je nedorečeno.  Moraš otvorit invalidu, a nesmiješ napuštat svoje radno mjesto !?!?!?

Grba na podu nije da se voda sljeva negdje, nego je valda i taj diferencijal  smješten nekamo.  Isto tako i jastuci moraju bit negdje zašarafljeni.   Nisam nigdje pročitao primjedbu da SU220 imaju iz čista mira na sred poda iza zadnje osovine metalnu kocku 10x10 cm.

marin

Ma, ne znam kakva je razlika od vaših i naših Citelisa, ali nisam primjetio da na našima fale rukohvati. Ima otraga jedan vodoravno postavljen. Ali to je to, ništa previše kao u MAN-u ili Citaru.

Boki651

Citat: Shole  u Prosinac 20, 2013, 18:22:03
Problem rukohvata je kod homologacije jer nisu predviđeni u autobusima, a ako ih naručiš nemožeš dobit homologaciju, nego onda neko mora izmjenit projekt i naravno to i platit.  Bit će valda naknadno stavljeni.  Ista stvar je i  invalidska rampa bez koje nemožeš uvest novi niskopodni bus,  a njeno korištenje je nedorečeno.  Moraš otvorit invalidu, a nesmiješ napuštat svoje radno mjesto !?!?!?

Grba na podu nije da se voda sljeva negdje, nego je valda i taj diferencijal  smješten nekamo.  Isto tako i jastuci moraju bit negdje zašarafljeni.   Nisam nigdje pročitao primjedbu da SU220 imaju iz čista mira na sred poda iza zadnje osovine metalnu kocku 10x10 cm.

Hvala na komentaru, znam za kocku na podu u SU220, ali obzirom na njegovu prostornost, to uopće ne dolazi do izražaja, dok u Citelisu nema ni približno stajaćih mjesta i zato još više do izražaja dolaze nedostaci, a glavni nedostatak definitivno su rukohvati, sve ostalo se može prožvakati, pa čak i činjenica da su se neki rukohvati opasno rasklimali, u nekima fale čak i imbus vide.
Šta ćete, ja nisam običan putnik, volim ta prometala i primjetim masu detalja koje običan putnik ne može, od drukčijeg zvuka motora bilo kojeg busa, pa do zvuka zatvaranja vrata i slično.
Zato i jesmo tu, jer to volimo, zar ne? :)