Irisbus Citelis CNG (2)

Autor Spiker, Listopad 06, 2011, 22:55:01

tramvajac 92

Lupaju jako one metalno/staklene pregrade jer niko nije zašarafio šaraf. Za to ne treba neko veliko znanje. Osovine i mdrugo je malo komplexnija stvar za rješiti, ali i to se da.

Ivan

Citat: Majstor  u Siječanj 25, 2014, 14:24:14
Auti nemaju snage,užasno skripi i ne samo plastika,premalo mjesta za gradski bus,ovjes ubija i to na Busu sa 70 000 km
Sorry to je kanta
Mislio sam da smo ovu razinu rasprave nadišli, ali očito mora krenuti ponovo... Nekoliko loše smještenih sjedala se dogodi na svakom busu i tu je ZET mogao tražiti svašta drugačije. Ja sam već našao svoja omiljena sjedala i sa 185 cm na većini nemam problema, ona koja su uska izbjegavam, isto kao i na nekim drugim tipovima (recimo kad god mogu radije stojim nego sjedim na četiri sjedala ispred drugih vrata u MAN NL / 3T (osim ako je prazan da nitko drugi ne sjedi nasurpot), ili sjedala iza vrata i staklene pregrade na većini mjesta u Citaru, tako isto izbjegavam sjedala iza pregrada i onda prema natrag na prvom blatobranu jer mi je jednostavno smiješno sjediti tamo u Citelisu, ostala su mi potpuno u redu, malo je drugačiji osjećaj jer su sjedala valjda nagnuta pod malo manjim kutem nego MAN i MB ili nešto takvo, ali sad su mi i udobnija kad sam se navikao).

Ne znam kako "ovjes ubija", ako lupa ne može se reći da je tvrd jer često nema veze jedno s drugim.

Što točno znači "premalo mjesta"? Jednostavno se može dokazati da imaju jednako mjesta kao i ostali niskopodni autobusi. Iza nema sjedala i tu se gubi 3-4 sjedala, ali imaju na blatobranu dva više gdje se ostali nisu potrudili smjestiti putnike. Na kraju je razlika 1-2 mjesta. Što je tu premalo?

To da nemaju snage više uopće ne stoji i ne mogu vjerovati da opet čitam isto, možda su od stajanja bili sporiji, sigurno je mjenjač bio trzav, sigurno nisu imali snage dok nisu bili naštimani i svi na eko modu, ali sad se penju na Graberje za 6 minuta i nitko činjenično ne može dokazati da zaostaju za bilo kojim dizelskim motorom od 8 l i 270 KS.

Uglavnom, svo lupanje raznih panela i stakala se može dotjerati u red kad bi netko htio. Po Europi ima sasvim dovoljno primjera Citelisa koji su skoro bez zamjerke oko toga, i čak i da ih je netko krivo sastavio može ih se dovesti u red, samo je pitanje hoće li se i kad.

Sjećam se tako da mi je svojevremeno bilo draže voziti se u NL 263 nego u Lion's Cityju 2006. i sviđali su mi se zbog motora jedino na kratkim i jako strmim usponima, ali čak na linijama po centru poput 101 koliko su lupali na sve strane imao sam osjećaj da su na razini Eurobusa i živcirali su me, pa su kasnije sređeni i sad mi je sasvim u redu voziti se i 20 km na linijama poput 162.

marin

Gle gospon Ivan, i ostali fanovi Citelisa, ako 90% vozača kaže da je to kanta, putnicima nije ugodan za vožnju (zna se kak je onda vozačima), na forumu se puno žalimo, daj prestanite veličat Citelise, mogu i MAN-ovi bit na plin. Citelis je kanturina koja će se raspast, ne znam za kolko, ali osjećaj je kao da će se raspast na prvoj rupi. I to tako svaki drugi, a ovi ostali su opet lošiji od većine Citara i MAN-ova. U utorak sam se vozio u gbr. 192 i tolko je sređen da mi nitko ne može reći da trenutno postoji neki zglobni bus koji manje lupa. Preko oni rupetina u Kustošiji prema Črnomercu prođe bez da se osjeti išta, a Citelis bum tras, točno se osjeti da se amortizer nabije do kraja.

Ivan

Moj dojam je potpuno drugačiji, Citaro ne klepeće ali se zato itekako udara (osim zadnja osovina gdje je relativno mekan, no opet ne impresivno), dok Citelis ublaži daleko bolje iako se dijelovi tresu, kod nekih tiše kod nekih glasnije. Meni je ovo drugo draže, pogotovo jer znam da se dugoročno i Citelis može stegnuti, a Citaro će uvijek biti grub. Možda nekome ne smeta da je ovjes praktički osovina na šasiji, ali ja sam sve osjetljiviji na brutalno grub ovjes njemačkih autobusa proizvedenih u zadnjih 10-ak godina, kome ne smeta to je njegova stvar, meni je puno draže da je završna obrada sirova nego bitna tehnika.

Na kraju ne bih rekao da sam veliki fan Citelisa, i mene zna naživcirati škripanje i mislim da ih treba srediti, ali mislim da je dobrodošlo osvježenje i ne mogu shvatiti da vas toliko traži svaku dlaku u jajetu da bi Citelis ispao smeće, čak i kad drugi autobusi imaju iste ili gore probleme potpuno se zanemaruju ali Citelisu se prigovaraju.

marin

Drugi nisu ni približno takvi kao Citelis, on im nije ni do koljena, krenuvši od socijalne kabine do tog nepodnošljivog lupanja. Citaro je tvrd, ali tak lijepo "pliva" po rupama da je to milina.

Ivan

Citat: marin  u Siječanj 25, 2014, 16:48:48
Citaro je tvrd, ali tak lijepo "pliva" po rupama da je to milina.
Uhm, dobro, što god to značilo zanimljivo mi je pročitati i takva mišljenja...

Majstor

Citaro je dotjeran i uređen otkad je ZET i ARZ preuzeo održavanje
Citelise i Manove održavaju ovlasteni servisi koji ih i ne održavaju
U Citelisovom slučaju problem je servis sa 3 mehanicara i 1 elekrticarem koji ne stižu a ZET se ne žali i zato se raspadaju
U Puli dizel Citelici ista stvar ( ovjes,ulje u zračnoj instalaciji,curenje ulja na prirubnici diferencija i mjenjaca zbog iznimno dugog kardanskog vratila , skripa unutrašnjosti i SL )
Dosta o toj propaloj avanturi
Samo mi sudite pošteno !

Ivan

Pa ne vidim da je propala avantura, ako je tako loše održavanje nek Holding prekine ugovore i tuži za štetu odgovorne, pa počne održavati sam ili nek raspiše natječaj. Opet, je li Citaro propala avantura zato jer je Euroline propao? Mislim da ne. Ne treba na račun Iveca i Citelisa natovariti probleme s distributerom.

Uostalom, ako četvero ljudi održava 62 autobusa a ovi su i poslije tri i pol mjeseca u prometu u sve većem postotku i to iznad već prijašnjeg postotka koji je bio veći nego bilo koji drugi tip, ne govori li to upravo suprotno o kvaliteti samog vozila?

Majstor

Ti si Ivane slijep
Zašto ih vise vozi jer ih napokon imaju gdje napuniti plinom
Trenutno ima 18 Citelisa neispravnih od toga 12 već 2 mjeseca u servisu kako to ne vidiš
Vozila sa 100 tinjak tisuća km se manje kvare od onih sa 400-500 000 km to je normalno ili ???
Ugovor je potpisan sa odrzavanjem vozila i novac za održavanje je potrosen na Promo vozila koja su završila u AP Vz i sl  a održavaju vozila tako da skidaju dijelove sa drugoga koji je u servisu !
Samo mi sudite pošteno !

marin

Ivan

Citat: Majstor  u Siječanj 25, 2014, 17:17:08
Trenutno ima 18 Citelisa neispravnih od toga 12 već 2 mjeseca u servisu kako to ne vidiš
Vozila sa 100 tinjak tisuća km se manje kvare od onih sa 400-500 000 km to je normalno ili ???
Pa koliko se sjećam da je Lion's Cityja i Citara G poslije 100.000 bilo u Autohrvatskoj i Eurolineu, a obično je bilo 15-ak, da, potpuno je normalno. Ili su sad odjednom svi zaboravili da su drugi autobusi ikad išli na servis a Citelise je zabavno pobrojat...

marin

Citelisi su posebna slučaj, više ih se kvari nego MAN-ova, a i nakon što neki imaju tolko malo kilometara klaparaju, lupaju i nabijaju kao da su 10 godina stari i cijelo vrijeme vozili. A 780 motor otišo, pih..

Ivan

Citat: marin  u Siječanj 25, 2014, 17:23:50
Citelisi su posebna slučaj, više ih se kvari nego MAN-ova, a i nakon što neki imaju tolko malo kilometara klaparaju, lupaju i nabijaju kao da su 10 godina stari i cijelo vrijeme vozili. A 780 motor otišo, pih..
Više ih se kvari a u većem su postotku u prometu, vidi li netko ovdje uzročno-posljedičnu vezu, ili samo navodno slijepi ja?

Ajmo sad pobrojat sve Citare kojima je otišao motor u prvih par godina službe... Samo dajte, netko sigurno ima bolju evidenciju nego ja pa da se ne miješam svuda.

Majstor

Dva ( jedan na 78 000 km greška bregasto vratilo i drugi na 118 000 km klip progorio usljed neispravnog injektora )
Citelis do sada 4 kom. I barem nekoliko pred izdsajem
Samo mi sudite pošteno !

Portos

Citat: Majstor  u Siječanj 25, 2014, 17:17:08
Nisam slijep ali znam osnove Matematike.
18-12=6 dakle u protekla 2 mjeseca se od 50 Citelisa pokvarilo njih JOŠ 6. To je 3 autobusa mjesečno. Dokaz tebi i Marinu da se Citelisi kvare VIŠE od ostalih tipova autobusa.
Koliko je uopće ispravnih Citelisa doveženo u APP iz APD? Možda poneki neispravan? A da nije razlog što stoje u servisu taj što ih nema TKO popraviti ili ih nema ČIME popraviti? Da li itko može sa sigurnošću reći da su razlog stajanja 12 autobusa u servisu teški kvarovi i havarije vitalnih dijelova autobusa i da bi se ti isti autobusi ponovno pokvarili da su tokom ta 2 mjeseca popravljeni i vraćeni u promet?
OK, ja nisam svakodnevno na trasama linija kojima voze Citelisi ali sam ipak dosta često. I od kada su Citelisi na APP linijama vidio sam pokvarenog samo jednog i to prije 10 dana na Zagrebačkoj aveniji koji čak niti nije stajao nego se kretao s upaljena 4 žmigavca.
Ali sam u tom periodu vidio barem 3 Citara koji su STAJALI u kvaru. 3 od 18. Pa ipak ne mislim da su loši i ne pljujem po njima.
Gospodo draga kada od vas koji non-stop pišete o nekvaliteti određenog vozila dobijem neke relevantne i pouzdane podatke tada ću vašu raspravu uzeti za ozbiljno.
I samo za usporedbu: 741 i 742 uvijek u paru voze na 106. Te 741 i 742 viđao sam svugdje, svakodnevno, po svim linijama. Tek odnedavno 741 nema, dakle pokvaren je. Vjerovatno. Ali 742 i dalje vozi. Valjda su samo ta dva kvalitetnija od ostalih i ne kvare se...

PRAVILA foruma autobusi.org:
Ukoliko želite citirati tekst s neke druge web stranice, pored navođenja citiranog linka obavezno citirajte i pripadajući tekst.