Linije - razno 2014.

Autor Ivan, Siječanj 06, 2014, 14:09:42

marin

Ali stvar je u tome da ljudi koji koriste 172 99% idu ili do Gajnica, Podsuseda ili dalje u Zaprešić, tako da to stajanje po tim stanicama nije tako strašno.
@NP-549, na 172 ne možeš to nikako izvest jer ide u špici svakih 7-8 minuta, prečesta je da bi se nešto usklađivalo s njom (osim možda 176). Često znaju 2 busa za redom ići kad je malo neki poremećaj u prometu. 123 i 131 su čisto dovoljne za taj dio, a tko treba može i dio sa 124 ići.

Dreamwalker

Citat: marin  u Kolovoz 17, 2014, 15:34:19
Ali stvar je u tome da ljudi koji koriste 172 99% idu ili do Gajnica, Podsuseda ili dalje u Zaprešić, tako da to stajanje po tim stanicama nije tako strašno.
@NP-549, na 172 ne možeš to nikako izvest jer ide u špici svakih 7-8 minuta, prečesta je da bi se nešto usklađivalo s njom (osim možda 176). Često znaju 2 busa za redom ići kad je malo neki poremećaj u prometu. 123 i 131 su čisto dovoljne za taj dio, a tko treba može i dio sa 124 ići.

A nego do kud bi trebali ić ljudi koji koriste liniju 172???

Zagrebu treba čovjek, ili nekoliko ljudi kao što je NP-549 da sa zanimanjem i razumjevanjem posloži malo linije. I to ne samo na Črnomercu nego i na Kvatriću, na Glavnom kolodvoru,... I to ne samo u autobusnom prometu, nego i u tramvajskom. Što se tiče linije 120, Marin ima pravo samo u jednom djelu svojih ideja. Treba na vrlo prometne terminale postaviti nekoliko rezervi da se ne čeka na zamjenski bus. Hvala Bogu, na dosta terminala ima dovoljno mjesta za 1 - 2 busa, ovisno o količini prometa na terminalu. Ovaj ostali dio o ukidanju 120 nema smisla. Treba iskoristiti broj i napraviti neku bolju, ili ju treba posložiti (preusmjeriti i uskladiti) da linija bude smislena i da ima putnika.

Uglavnom, Rijeka nam treba biti primjer kako se radi posao JGP-a, a da on bude kvalitetan, smislen i nerastrošan. Isto tako, 2 garaže (i 2 tramvajska spremišta jer govorimo o ZET-u u cjelini) trebaju se ponašati kao ista firma, a ne kao konkurencija. Kad bi zaživjela ideja o parkiranju rezerva na terminalima (uzmimo primjer terminal Mihaljevac), trebalo bi se dogovoriti da npr na Mihaljevac APP šalje 1 solo bus kao rezervu i u slučaju kvara busa na liniji 233 (APD), taj bus uskače na liniju i ne čeka se da netko iz Dubrave pošalje zamjenu. Tako se ne bi gubili polasci, ne bi bilo nepotrebnih zbunjenih faca ljudi jer je ljudima svejedno jel se voze u APP ili APD busu. Isto vrijedi i za tramvaje, ali to nije tematika za ovaj forum.
"Onaj tko kaže da je Solaris smeće je potpuni idiot" - (c) shef

"Ništa ti ne shvaćaš!" - (c) 421

Ivan

Citat: Dreamwalker  u Kolovoz 17, 2014, 16:01:09
Uglavnom, Rijeka nam treba biti primjer kako se radi posao JGP-a, a da on bude kvalitetan, smislen i nerastrošan.
Može i Rijeka, može i Osijek, skoro bilo što nam može biti primjer kako se organizira JGP a da ne govorimo baš o nekoj gladnoj zemlji trećeg svijeta. Po gradovima istočne srednje Europe kud najbliže spadamo po prihodima i obrazovanju nigdje nema tako visokih cijena i istovremeno toliko loše organizacije, Hrvati se vole smijati Mađarima, Poljacima i pogotovo Bugarima ili Rumunjima, ali svi nas polako prelaze i imaju već bolju infrastrukturu i organizaciju, pa i oni siromašniji, znaju kvalitetno rasporediti resurse, iskoristiti fondove EU za konkretne infrastrukturalne projekte, web sajtovi već desetak godina imaju ono što nam ZET obećava da će uskoro doći, displeji po stanicama rade bez greške i pokazuju hrpu dodatnih informacija a koštali su manje, obilježava se na kojim polascima voze niskopodna vozila i upozorava koje stanice nisu potpuno prilagođene, i još gomile malih stvari koje pokazuju i brigu za putnike i promišljanje prometa kao cjeline...
Kod nas se kvaliteta, a i za neke članove ovog foruma, mjeri jedino brojem linija i sjajnim novim vozilima, ali svatko s malo znanja i pameti zna da se na ovaj način ide u lijepi k....

ZET je kao i ogromna većina hrvatskih javnih firmi zapao u korupciju, nesposobnost i indolenciju, od solidnog i ponekad darežljivog javnog financiranja se ništa nije postiglo kad nema nikakvih kriterija od strane lokalne samouprave koja bi ga trebala kontrolirati, izrodio se nered gdje se ni najmanji pomaci prema boljoj praksi ne događaju, nikome se ne da posložiti jednostavne stvari i radit ogromne uštede koje bi se dale napraviti nekim rekombinacijama (nabrojali smo na ovom forumu zadnjih godina gdje se može iz prometa maknuti barem 15 autobusa a da nema nikakvih negativnih posljedica za putnike ni kršenja prava vozača), a nova oprema, ljudski i ostali resursi, sve se zapušta, razbacuje i uništava, a onda reducira na linijama na kojima bi najmanje trebalo. Jednostavno sramota od firme, ali kad grad vodi tko vodi, nitko nema hrabrosti dovesti ljude koji bi znali kako napraviti reda nego su svuda poslušnici i rođaci. Kad voda dođe do grla onda se rade rezovi gdje bi se najmanje trebalo i na najgori način, ali drugo ni ne znaju, a sve bi se dalo izbjeći a možda i napraviti profitabilnu firmu da netko uključi mozak...

Ivan

Mislim, gledajmo ovako - da je samo linija 275 spojena s 282 (koja ima sad previše vremena i lako je mogla imati 3-4 minute dužu trasu) i maknut taj jedan bus radi kojeg praktički treba postojati jedno nepotrebno vozilo više i biti zaposleno dodatnih 2+ ljudi, godišnja ušteda bi bila možda i pola milijuna kuna ili bi bila poboljšana kvaliteta negdje drugdje... Sasvim jednostavno za vidjeti na karti, sasvim jednostavno za izračunati, no u ZET-u nema nikoga da to vidi i da razmišlja, mozak se uključi jedino kad zagusti pa se do nepodnošljivosti reže 220 i druge pune linije.

NP-549

Čovjek je naskuplji dio priče.  Ako si uštedio 2,3  smjene to je golem dobitak.  Ako si uz to uspio ušparat i poneki bus, tim bolje.  Najmanje ćeš zašparat na gorivu,  mada mnogi misle obrnuto.  Mislim da ZET jedan vozač košta blizu 200 tisuća kuna godišnje.  A evo, Ivan ih je sad  barem 2 i pol uštedio na nekoj blesavoj liniji.  Šta bi se pak napravilo kad bi se  sve posložilo kako spada.  Pretpostavljam da zna o čem priča, i ako je naveo ovih 15 buseva manje,  to je oko 40 ljudi. 

marin

Citat: Dreamwalker  u Kolovoz 17, 2014, 16:01:09
A nego do kud bi trebali ić ljudi koji koriste liniju 172???

Zagrebu treba čovjek, ili nekoliko ljudi kao što je NP-549 da sa zanimanjem i razumjevanjem posloži malo linije. I to ne samo na Črnomercu nego i na Kvatriću, na Glavnom kolodvoru,... I to ne samo u autobusnom prometu, nego i u tramvajskom. Što se tiče linije 120, Marin ima pravo samo u jednom djelu svojih ideja. Treba na vrlo prometne terminale postaviti nekoliko rezervi da se ne čeka na zamjenski bus. Hvala Bogu, na dosta terminala ima dovoljno mjesta za 1 - 2 busa, ovisno o količini prometa na terminalu. Ovaj ostali dio o ukidanju 120 nema smisla. Treba iskoristiti broj i napraviti neku bolju, ili ju treba posložiti (preusmjeriti i uskladiti) da linija bude smislena i da ima putnika.

Uglavnom, Rijeka nam treba biti primjer kako se radi posao JGP-a, a da on bude kvalitetan, smislen i nerastrošan. Isto tako, 2 garaže (i 2 tramvajska spremišta jer govorimo o ZET-u u cjelini) trebaju se ponašati kao ista firma, a ne kao konkurencija. Kad bi zaživjela ideja o parkiranju rezerva na terminalima (uzmimo primjer terminal Mihaljevac), trebalo bi se dogovoriti da npr na Mihaljevac APP šalje 1 solo bus kao rezervu i u slučaju kvara busa na liniji 233 (APD), taj bus uskače na liniju i ne čeka se da netko iz Dubrave pošalje zamjenu. Tako se ne bi gubili polasci, ne bi bilo nepotrebnih zbunjenih faca ljudi jer je ljudima svejedno jel se voze u APP ili APD busu. Isto vrijedi i za tramvaje, ali to nije tematika za ovaj forum.
Htjeli mi to ili ne, ovakva 120 kakva je sad uvijek će služiti, nažalost, kao pričuva, što je i logično jer meni ta linija apsolutno nema nikakvog smisla, bezveze se sve troši, ja 120 nikad punu nisam vidio, a do zadnje stanice ide max 5 ljudi, najčešće jedan do dva.
Pričuvu na terminal i bok. Jedino da se napravi nova 120 neka koja bi imala smisla.
Nisam te skužio ovo kaj si pitao za 172...pa koriste ju valjda ljudi za Zaprešić.

tramvajac 92

120 je pomoćna linija u ovom trenu, pomaže i rasterećuje 3 prigradske linije koje bi u suprotnom dobile hrpu novih stanica i 10ak minuta veće vozno vrijeme (znači još  bus123  bus123  bus123).
E sad, zamisli sljedeću situaciju: pošto imamo prigradsku željeznicu, dolazi vlak u Gajnice u 7:20, dok se svi putnici došetaju na stanicu to je 7:21, recimo ima 50ak ljudi, potrpaju se u 120 (u kojem je par putnika, pošto je krenuo malo ranije) i idu prema Črnomercu i dođu na Črnomerec za 15ak min. Ili mogu čekati u 7:22 (primjera radi) 172 (sa kojih 100 putnika) koji dođe za 10ak min, pod uvjetom da svi stanu unutra. Ajde čak i da stanu, neće u Vrapču (željeznička) stati. Recimo da je sljedeći bus za 10 minuta, ali to našim ljudima ne znači puno kad svi idu u zadnji tren (znači ako jedan bus ispadne kasne na odredište), opet će ista situacija biti. To je glavna svrha linije 120, pošto se okreće na rubu naselja, a ne kao 121 u sredini naselja.

To bi se u daljem prijevozu npr. međužupanijskom znam da je Zaprešić u Zagrebačkoj županiji, hvala, pričam o daljim relacijama zvalo BIS (npr. imamo liniju Zagreb - Zadar - Šibenik, i imaš puno putnika do Zadra, a do Šibenika dalje si poluprazan. Nećeš reći ne, nema mjesta do ŠI, svi idu do Zadra, nego ćeš poslati još jedan bus do Zadra, ne?)

Vjerojatno nema smisla slati zglobne autobuse na tu liniju, ali ih šalju, ako recimo tramvaj ne može do Črnomerca nego do Zapadnog, šalju te buseve da voze zamjenu (neće slati cicimici sa Reljkovićeve, valjda). Da imamo pričuvu na Črnomercu i njega bi digli, pa bi vozili.

NP-549

Ako joj je to prvenstvena zadaća,  onda je linija OK postavljena,  bez obzira što nekome djeluje besmislena.  Još ako je i VR pogođen da ide malo prije prigradskih u čim više slučajeva, onda sve 5.   I da,  u slučaju nekakvih nepredvidljivih okolnosti uvijek možeš s te linije skinut bus

Ivan

Citat: marin  u Kolovoz 17, 2014, 21:23:38
a do zadnje stanice ide max 5 ljudi, najčešće jedan do dva.
Kakve veze ima zadnja stanica duga 300 m? Recimo i do Krvarića, Havidića, Gornjeg Čučerja ili pogotovo šumskih oketišta kod streljane u G. Vrapču ili Pods. Dolju do kraja obično ne ide više od 5 ljudi, nekad ih nema više ni u 109 u Dugavama, ali veće i manje linije jednostavno moraju imati logičan kraj ako nije predaleko, bilo zbog par kuća, bilo zbog okretišta, minuta ili dvije vožnje više... Ono što je bitno za 120 je prijevoz ljudi na stanicama prije, kao i za ogromnu većinu drugih linija, ne postoje samo prva i zadnja stanica.

Eto, baš malo prije gledam polazak u 13:50 za Gajnice s Črnomerca, samo 5 minuta nakon polaska 119 ali 10 minuta prije 123, i unutra je bilo preko 20 ljudi, a još je ljeto, mislim da to nije nimalo loše... U isto vrijeme je krenuo dobro popunjen 172 i mislim da mu tih 20-ak ljudi više ne bi baš dobro došli, isto kao ni u 123. Ovaj tvoj stav "kaj fali ako se pretrpava" ne prolazi ako želimo imalo dobar prijevoz. ::| Može se od svih linija napraviti 268 ali to ni ZET-u ne bi trebalo biti u interesu... 
glavauzid
Takva "ušteda" vodi samo usporavanju glavne linije koja treba više vozila i vozača, gubitku putnika zbog nereda jer ovo uvijek uzrokuje kašnjenja, a kad se stvari tako slože može se nadati jedino eventualnoj "reorganizaciji" koja znači bus više koji se svejedno pretrpa i gubi u prometu, umjesto bus na kraćoj usklađenoj liniji koji znači kvalitetan prijevoz. Meni se čini da je računica sasvim jasna, uštede se ne postižu zlostavljanjem putnika i linijama koje padaju u disfunkcionalnost zbog pretrpavanja, a pogotovo ne linijama koje na prvoj polovici imaju 50% putnika previše.

Ivan

Uostalom, i u ulicama Dolec i Kostanjek žive ljudi, ima dosta kuća a gradi se i sve više većih zgrada (iako je ta industrija i prodaja stanova sad malo u stagnaciji, ali offtopic...), kad bi se ukinulo 120 mogli bi se legitimno žaliti da im je prijevoz na dalje od 500 m, nekima i na dalje od 1 km. Sad vjerojatno često hodaju dalje jer se na 120 teško može računati... Možda bi im se uz malo radova čak dalo produžiti liniju još jednu kratku stanicu na široko raskrižje Dolec-Kostanjek-Karažnik kao okretište, ili uz jednosmjernu regulaciju kružno Dubravica-Karažnik-Dolec. Naravno, sve uz solo autobuse, veći nije potreban.

marin

Htio ti to ili ne, linija nema smisla!! Pogotovo jer služi kao pričuva, a piše da ide tad i tad i recimo ode za Karažnik kad se tamo pokvari i onda ću doć ja i tražit bus na koji imam pravo i koji piše da ide. Onda će novi morat dolazit iz garaže i sve ubrzano, a mogu ga jednostavno uzet sa sredine koji bi trebao tamo stajat, stanu ljudi u druge bez problema. Ne da mi se uopće rapravljat više, niš nebi falilo da je ovako.

conecto

Citat: Ivan  u Kolovoz 17, 2014, 13:42:00
To zvuči super, no izgleda da kod nas takvih ljudi dugo neće biti kako se zapošljava po svemu sudeći potpuno krive ljude koji nemaju sposobnosti ni volje da nauče posao...

Osnovni kriterij zapošljavanja na takva radna mjesta je uglavnom papir koji dokazuje da dotični posjeduje znanje, a uglavnom ga izdaje Fakultet prometnih znanosti. Koliko sam shvatio, kolega NP-549 je istu stvar praktično naučio na cesti i nema dotični papir, ali je netko tko ga ima prihvatio njegovu sugestiju i sam sebi olakšao posao na zadovoljstvo svih.
Što je u Bandićgradu nemoguće, a ljudi s papirom se nikad ne bi spustili na taj nivo da ih poslu uče ljudi bez papira.
Iako su se u istom gradu masovno podijelili otkazi onima koji nemaju papir za voziti, a vozili su otprilike jednako kao i oni s papirom. Papir je najvažniji za sve, samo ako njega imaš možeš raditi što treba ili obrisati ......
A GDJE JE POANTA?
NIJE KOD MENE, MAJKE MI...

conecto

Citat: Ivan  u Kolovoz 17, 2014, 17:00:09
Mislim, gledajmo ovako - da je samo linija 275 spojena s 282 (koja ima sad previše vremena i lako je mogla imati 3-4 minute dužu trasu) i maknut taj jedan bus radi kojeg praktički treba postojati jedno nepotrebno vozilo više i biti zaposleno dodatnih 2+ ljudi, godišnja ušteda bi bila možda i pola milijuna kuna ili bi bila poboljšana kvaliteta negdje drugdje... Sasvim jednostavno za vidjeti na karti, sasvim jednostavno za izračunati, no u ZET-u nema nikoga da to vidi i da razmišlja, mozak se uključi jedino kad zagusti pa se do nepodnošljivosti reže 220 i druge pune linije.

Pa da otkineš vezu Sesveta s Getroom za onih par koji ne žele u Kaufland s 212 ili Konzum s 269 ili 278?
Zbog trgovačkog centra je i 214 promijenila trasu, a onda posljedično zbog nje i 225 koja ide kroz Resnik kamo se uglavnom nitko ne vozi. Dobijena još poneka smjena ("skupa"), a ljudima koji idu na posao ili presjedaju na 107,222,216 ili 276 produženo putovanje s uključenim svakodnevnim turističkim razgledavanjem resničke crkve i groblja. Najbolje tamo disponirat kabrio.
Linije po ZG dobrim dijelom kroje također lokalne zajednice, a 275 je uvedena dok u S. Sopnici nije bilo osnovne škole pa su djeca opasno pješačila preko željezničke pruge. Da je tada postojao školski prijevoz unutar ZET-a možda bi to bilo riješeno školskim autobusom. Škola je u međuvremenu izgrađena, linija ostala...
A ne možeš ni glasače voziti okolo, oni trebaju direktne linije za Sesvete, Dubec, Žitnjak, valjda uskoro i za sam centar gradašto samo može zahtjevati još poneki dodatni bus.
U Dugavama valjda nema glasača, pa ga možda skinu baš od tamo.
A GDJE JE POANTA?
NIJE KOD MENE, MAJKE MI...

Ivan

Citat: conecto  u Kolovoz 18, 2014, 18:15:28
Pa da otkineš vezu Sesveta s Getroom za onih par koji ne žele u Kaufland s 212 ili Konzum s 269 ili 278?
Haha, koji razlog... :D Kako god bilo, do Getroa i dalje direktno vozi 277. ;)
Ako je nekom baš nužno... Makar je i skretanje u Sopnicu na 400 m a pješice kraj Sljemena 700 m od terminala do Getroa.

Ovo sve od Resničkog Gaja preko Jelkovca do istočnih dijelova Sesveta će očito ostati na najgorim mogućim rješenjima do daljnjeg, no zanimljivo je u kolikoj je mjeri novonaseljeno područje indikativno za novonastalu situaciju u gradu i ZET-u... Svake godine promijene nešto na barem jednoj liniji, a ništa ne naprave sustavno, putnicima se ništa ne sviđa a ni proračun ne bi trebao biti sretan da je barem 3-4 autobusa u prometu bez razloga, a oni koji bi trebali ne vide ništa krivo dok im ne dođe žalba od nezadovoljne JLS da se nešto poduzme... Pa se poduzme jednako loše kao dotad, a svake druge godine još jedan izgubljeni bus uđe u promet da izgubi pol milje - milju kuna godišnje... No što nam ostaje nego naviknuti se i ne razbijat si glavu time da osnovnoškolska djeca mogu napraviti bolji posao.

tamlover

NP je rekao ključnu stvar koju svi znamo, s papirom ili bez njega - prigradske se linije ne smije opterećivati "gradskim obavezama" a to se na Bolonji nažalost dogodilo sustavnim pogreškama u zadnjih desetak godina. Iako, istini za volju ljudi su se na ovom kraju grada i prije toga voljeli poslužiti brzim prigradskim linijama ako im je to odgovaralo (stalo na njihovoj stanici npr.). Onda je jedno VGČ tražilo više polazaka do Dolja bez ikakve računice osim političke valjda, pa je drugo VGČ skrenulo 119 na Samoborsku, pa su pijani milijunaši doveli do toga da moramo reducirati vr-ove, pretvarati linije u polulinije ili pričuvne koje voze kad se ukaže prilika (ajde da to neko objasni mojoj susjedi koja pita zakaj nema Gajnica)... Ali svako zlo za neko dobro, barem bi bilo dobro kada bi tako bilo jer bi se ova situacija iskoristila da se stvari poslože racionalnije. Zaključujem da mi nismo te sreće...

Moje viđenje poboljšanja na zapadu bi bilo:

Najprije Malešnica, Špansko, Stenjevec i Jankomir gdje me najviše smetaju tri busa na lijevom skretanju u Vrapču... Ranije sam kombinirao 136 i 146 u pokrivanju Malešnice, ali ova ideja mi ima više smisla:
136: Ulicom I.B.M. produžiti do kružnog toka I.B.M.-Stenjevečka, Stenjevečkom i Korajčevom do Šoljanove (semaforizirati križanje), prolazi sadašnjim krajnjim stajalištem i križa sa 115, nastavlja do bolnice Jankomir. Okreće. Pojačati VR.
146: UKIDA SE
119: 3 zglobna busa, većina polazaka skraćeno do Stenjevčice (naziv okretišta Stenjevec), cca svakih sat vremena vozi do Podsused most

Onda ideja za spoj Gajnica (lako se presjeda za sve one koji su između Črnomerca i Gajnica) sa shopping zonom King Cross i CC-One:
120: 2 solo busa, Gajnice/SIGETJE parkiralište u zoni stajališta HŽ Gajnice kao početno/krajnje stajalište - Medpotoki semafor (samo u smjeru A) - Bolonja (samo u smjeru A) - Huzjanovom u oba smjera (za potrebe naselja, spoj s centrom Gajnica) - Škorpikova - Ljubljanska - petlja CC-One/Metro/Hotel Holiday - šoping linija svakih 25 min - SPOJ na 107 koja mora postati cjelodnevna

I konačno nastavno na raspravu o potrebi za linijom koja će pokriti Bolonju kak spada:
122: 3 zglobna busa, Č - Vrapče - Gajnice - Podsused centar - takt za smjer A 10, 20, 40, 50, a za smjer B 00, 20, 30, 50 (rupe u taktu od 10 min na Bolonji pokrivaju 123 i 131) - postojeće okretište u Podsusedu napraviti kao krajnje stajalište za potrebe Sut.vrela i dijela naselja od Dojkića prema Jagodišću.
123: 1 bus, Č - Gajnice - PRIGORNICA - Podsusedsko Dolje, polasci na puni sat s Č, te na puni sat i 35 min s PD -- pokriva se vrh Prigornice
1XX: Kaća: Podsused centar - Pod.Dolje, takt iz Dolja 00, 20 van špice samo na puni sat - par puta dnevno bus može (uz uvjet da se malo uredi cesta) od Podsuseda voziti za Jagodišće do T križanja Jagodišće/Meglenjak/Put K.Svatima
131: 1 bus, polasci na puni sat i 30 s Č i na puni sat i 05 minuta s Bizeka

172 i 176/177 stoje samo na stajalištima Podsused HŽ (presjedanje na vlak, na 122 ili za Samobor), Gajnice HŽ (za Končarovce i ind.zonu Jankomir) i Vrapče CENTAR (veza na 136 prema jugu). Htio sam izbjeći barem jedan HŽ da se smanji pritisak pa sam izostavio Vrapče, a time se "isplaćuje" 122 kakvu sam zamislio.

Opcija: linije 124 i 130 u smjeru B ne staju na stajalištima od HŽ Vrapče do Črnomerca, a u smjeru A ne staju na stajalištima Kustošija, MUP i Roginina. 130 mijenja trasu u smjeru A po trasi 124 (HŽ Vrapče). 143 se seli na Črnomerec i popunjava trasu 130 (Bolnička, naselje RIS) do Gospodske.
...i bilo je lepo i navek TAM bu....