Linije - razno 2015.

Autor Ivan, Veljača 02, 2015, 14:26:03

travel0101

Trebalo bi dopustiti konkurenciji da parira zetu na linijama pa bi se onda mozda promijenio sustav rada u zetu a time i kvaliteta prijevova. Ovako dok zet ajmo reci drzi monopol u prijevozu moze raditi kako hoce jer zna da je jedina opcija.

MAN19464

Upravo to, monopol je najveće zlo.

Ivan

No da, naravno uz regulaciju nadležnih tijela oko tipa vozila koja voze i uz ne samo ostanak nego i širenje jedinstvene tarife koja će prije ili kasnije (naravno kasnije -.-, treba prvo obrat pare u odborima koji ne rade ništa) zaživjeti i u Županiji., treba se zaoštriti konkurencija prijevoznika i u ponudama za koncesije za lokalne linije.
To je na zapadu sve više normalno, autobusi u Londonu ili Beču ostaju crveni i u jednoj tarifi, ali prijevoznici se bore za što više koncesija.

Uglavnom, nadam se i da će se i na lokalni prijevoz preliti nešto od trenutnog "rata" među hr prijevoznicima, jer trenutno povratna karta za 250+250 km na relaciji Zagreb-Trst-Zagreb košta jednako koliko bi pojedinačnim kartama platio prijevoz od 35+35 km na relaciji Žejinci-Stupnik-Žejinci
(naravno, konkurencija uz malo gore navedenog reda i borbe za koncesije a ne baš za svakog putnika kako je na međugradskom tržištu).

421

Citat: travel0101  u Rujan 11, 2015, 21:44:38
Trebalo bi dopustiti konkurenciji da parira zetu na linijama pa bi se onda mozda promijenio sustav rada u zetu a time i kvaliteta prijevova. Ovako dok zet ajmo reci drzi monopol u prijevozu moze raditi kako hoce jer zna da je jedina opcija.
Rekao bih da je monopol djelomično u funkciji. Naime, Autoturist je dobio koncesiju za dio VG prigrada,naplata  im je 100%, no broj putnika je opao.
A prilikom prijelaza u ZET-ovo prometalo, taj nedostatak se kompenzira kroz švercanje do ZG ili djelomično plaćanje. Vuk sit,koza cijela. 
Glavni razlog stresa je svakodnevni kontakt s idiotima. Albert Einstein
Ako ne mi, tko? Ako ne sada, kada? JFK
Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln

Ivan

No da, neki nezadovoljnici kao KOP su imali priliku uzeti Autoturist... Što nije ispalo preloše.

Doduše, u naprednijem sustavu (koji bi jednako koštao a privukao više putnika na kojima bi se globalno možda i više zaradilo) stvari bi se kompenzirale jedinstvenom tarifom, no kod nas se kompenzira sa "snađi se, druže".

Ivan

Nego, zna li netko koja je zapravo trasa linije 283, gdje su stanice? Nije mi jasno kako ZET u zadnje vrijeme stavlja malo informacija za nove linije, više piše kad je neko preusmjerenje...

I je li 267 brza linija na Zagrebačkoj kao i ostale 26x? Mislim da bi ipak trebala biti spora i da kupi ljude iz Brestja prema groblju, pretpostavljam da ima dosta onih kojima bi to trebalo.

Dok sam kopao po forumu da vidim je li možda nešto o tome pisano naišao sam na ovo pa me nešto tjera da odgovorim, koliko god bilo nebitno...
Citat: konkordsky  u Rujan 11, 2015, 18:32:19
ne znam zašto su promijenili broj linije Dubec Markovo Polje u 267 kad godinama prometuje 298 i putnici su se na to već navikli.
moglo se kvalitetnije i ekonomičnije riješiti prijevoz na groblje Markovo Polje uz postojeće linije koje prolaze tim smjerom.
po meni linija 212 više nije ni potrebna, a 50% njenih polazaka koristiti za Dubec-Markovo Polje.
Znam sad će pitanje što sa Selčinom i onom jednom stanicom, ništa, neka linije 261,262,263, skrenu lijevo kod Kauflanda i dalje redovito do terminala Sesvete.
Kao prvo, 298 je bio privremeni i više interni broj koji se nije nikad stavljao na autobuse pa ljudi se nisu ni mogli naviknuti, tak da kajgod. x9x brojevi nisu nikad išli na redovne linije, osim 295 koja je prije bila izdvojena iz tarifnog sustava, a ni danas nije baš "normalna".
267 se sasvim uklapa u ostali sustav brojeva koji se daju u ovom dijelu tako da ne vidim zašto davati privremeni broj stalnoj liniji (makar je "sustav" postalo malo neuredniji zadnjih godina, no 267 ima više smisla nego recimo 280 kojeg ne znam otkud su izvukli kad ide uz ostale 26x, a isto mi nije jasno zašto uže gradske linije po mjestu Sesvete nemaju zagrebački gradski broj kao 212 i 225, ili barem nešto između što bi bilo najprije 25x, no eto).

Drugo, ukidanje 212 je najnevjerojatnija ideja koju sam pročitao na ovom forumu. Samo kvartovi Luka-Selčina-Gajišće imaju 12.000 stanovnika (dakle otprilike kao Prečko ili Dugave+Hrelić ili više nego cijela g.č.Brezovica) i nema šanse da im se omogući kvalitetan prijevoz tako da ovise o slučajnom prolasku ionako punih prigradskih linija, nego trebaju pravi redoviti prijevoz, a da ne pričam da su i centar Sesveta i Brestje su narasli i potrebna im je ozbiljna gradska linija koja je ionako već i reducirana, 212 uvijek ima putnika i ima ih s razlogom.
Ovo je na razini kao da netko kaže da treba skratiti 109 i maknuti 220 i 221 jer pokraj prolaze linije 166, 229, 307 i 308 i tako je onda sve pokriveno... Strašno kakve ideje nekima padnu na pamet.

tamlover

Mislim da vozno vrijeme za Markovo polje ne bi bilo 25 minuta da bus staje na svim stajalištima.
...i bilo je lepo i navek TAM bu....

Ivan

Vjerojatno imaš pravo, ostale brze 26x do stanice Markovo Polje - groblje (tj. na glavnoj cesti bez zadnjeg komada do groblja) trenutno imaju vozno vrijeme 17-18 min.
I eto problema kojeg je netko plaćen za to trebao predvidjeti.
Ako stoji onda će vozači imati problema da stignu i bit će žalbe...
Ako ne stoji onda zaj...vaju nekih 10-15 tisuća ljudi iz Brestja i Sopnice koji sigurno gravitiraju Markovom Polju i pretpostavljam da će doći još više pritužbi stanara nego kad je trebalo 279 usporiti, a vjerujem da iz Brestja i Sopnice više ljudi treba na groblje kojemu cijelo područje gravitira nego u pusti Novi Jelkovec...

Nekako ne mogu opet ne kritizirati ZET, moram ponoviti da s brzim linijama treba imati jasnu strategiju, recimo 279 koja je bila brza kroz Brestje a po svemu je gradska i brza nikad nije trebala biti morala se usporiti na zahtjev stanovnika, a recimo duga prava prigradska 166 svuda stoji i skuplja ponekad cijeli teret 268 i 220 od Buzina do Sopota da to smiješno izgleda... (neću ni pričati ništa o nepodnošljivom kompleksu 268/330)

tamlover

Ne ide li autobus za Markovo polje preko Popovca a ne Kašinskom/Bistričkom/Vugrovečkom?
U tom slučaju brze linije iz Dupca do skretanja za groblje u Popovcu dođu za 13 minuta.

Iz Večernjaka:
Citat:linija koja prometuje za Markovo polje imat će u zoni groblja tri stajališta – pokraj okretišta, istočnog ulaza i parkirališta, a u suprotnom smjeru stajališta su kod mrtvačnice, istočnog ulaza i okretišta

Ako stoji kod mrtvačnice onda ne vozi preko Popovca jer je okretište na istočnoj strani groblja, ali kad god se spominjalo uvođenje linije bio je problem dio od Kašinske/Vugrovečke do groblja a sad tamo ništa nisu radili da bi nešto promijenili po tom pitanju. Uglavnom, katastrofalno uvođenje linije od sutra ujutro a nigdje trase i popisa stajališta, samo zastarjeli PDF prikaz voznog reda.

Ivan

Preko Popovca? Pa to se čini duže, ali možda brže, hm.

No da, baš to, sutra se otvara linija a ne znamo pouzdano osnovne informacije ni ovdje na forumu gdje uvijek netko nešto iskopa, a kamo li da se prosječni putnik snađe.

tamlover

Editirao sam svoj post nakon što si (i dok si) pisao...

Zapravo jedina informacija, od nevjerojatne važnosti, koju su dali je da je linija u jednom smjeru duga 8 km. Valjda zato da bi putnici krenuli računat prosječnu potrošnju goriva ili što li...  >:D

smogovci.bbb2

Pa napisali su da je 283 kružna duga 4km. Valjda od terminala preko Badelovog brijega natrag na terminal. A ovo za 166, nije do ZET-a već do VGČ-a Brezovica i NZg-istok/zapad. Oni su inzistirali da se autobusi zaustavljaju na svakom stajalištu autobusa na trasi linije.
"Nećete imati ništa i bit ćete sretni"
Kad je nepravda zakon, otpor je obaveza

smogovci.bbb2

Imate trasu linije ucrtanu na www.zet.hr trase linija terminala Dubec/Sesvete

Ivan

Citat: smogovci.bbb2  u Rujan 13, 2015, 23:47:54
Pa napisali su da je 283 kružna duga 4km. Valjda od terminala preko Badelovog brijega natrag na terminal. A ovo za 166, nije do ZET-a već do VGČ-a Brezovica i NZg-istok/zapad. Oni su inzistirali da se autobusi zaustavljaju na svakom stajalištu autobusa na trasi linije.
E pa to su situacije kad sustav treba biti sustav i ne ugađati baš svakome nego raditi u interesu većine, a sposobni ljudi u gradskim tijelima i ZET-u se dogovore s predstavnicima građana oko razumnog funkcionalnog kompromisa, umjesto da sve češće i češće preko one stvari interpretiraju ono što JLS traži (recimo, možda su tražili nekoliko stanica a ovi im stavili baš sve), pa ZET i Grad naprave stvari koje će više svima smetati nego kome koristiti (za to je najogavniji primjer linija 145 koja je po meni najveća sprdnja s potrebama građana i razbacivanjem gradskog novca koju smo dosad vidjeli, 283 ću im zasad ipak oprostiti jer malo više koristi beskorisni bus s 275 koji ionako puno stoji, no iskreno prije ili poslije takvu glupost treba ugasiti).

smogovci.bbb2

Po ovome kako su nacrtali 267 je brza linija do stajališta autobusa Bistrička a do Markova Polja redovna.