Linije - razno 2015.

Autor Ivan, Veljača 02, 2015, 14:26:03

leonardo123

Tramvajski je promet redovit na svim linijama.

Zbog čišćenja kolnika privremeno su obustavljene linije:

101 (Britanski trg - Pantovčak)
138 (Britanski trg - Zelengaj)
142 (Vrapčanska aleja - Jačkovina)

a skraćeno prometuju linije:

164 (Savski most - Komari) do Horvata
126 (Črnomerec - Krvarići) do Gornje Kustošije
129 (Mandaličina - Vrhovec) do starog okretišta Vrhovec
137 (Črnomerec - Perjavica) do Gornje Padine

Izvor: www.zet.hr

smogovci.bbb2

Citat: Ivan  u Siječanj 02, 2016, 18:01:11
Ajme, koja idiotarija.  >hammer<

Kao da su stanari rekli "hoćemo drugačiji krug", a ovi im ubace još jedan krug pa nek' se vrti. >:(
No siguran sam da će napisati da su stanari tražili baš ovo. Sumrak zdravog razuma.

Neznam jesi pročitao sve postove. U dane sajma voziti će solo bus do sajma. A dalje mini bus. Što znači srijedom, subotom i nedjeljom minimalno dva vozila i dva vozača good_boy
"Nećete imati ništa i bit ćete sretni"
Kad je nepravda zakon, otpor je obaveza

tamlover

Još jedna stvar je Jakuševčanima jako bitna a to je da početno stajalište ne bude na Sajmišnoj kod K.Metikoša nego kod rotora gdje stoje 307 i 308.

Ja bi im predložio rješenje koje ni ne treba 295 na trasi Most mladosti-Sajam automobila jer je južni ulaz na sajam zapravo praktičniji za posjetitelje pješake, tj većinu koja dolazi na robni sajam a ne na sajam automobila.

To bi bilo ovako:
ZAPRUĐE-Sarajevska-Kamenarka-Gata-Društveni dom-Jakuševečka-Tišinska-(ZGOS*)-Tišinska-Gata (Sajam jug)-Jakuševečka-Sarajevska-ZAPRUĐE

*par ciljanih polazaka dnevno koji svraćaju do ulaza u ZGOS na Tišinskoj, uz obilježavanje okretišta na šodranom parkiralištu ispred ulaza u ZGOS tj Čistoću

- ovuda može i solo bus ako MUP ne bi radio probleme zbog skretanja desno iz Kamenarke u Gatu i općenito širine Kamenarke.
- stajališta osim na Sarajevskoj su redom: Kamenarka, Tišinska (kod Jakuševečke), Tišinska Nogometni klub, ZGOS*, Sajam jug, Gata/Kamenarka, Jakuševečka Društv.dom, Jakuševečka Škola, Jakuševečka/Sarajevska.
...i bilo je lepo i navek TAM bu....

Ivan

Citat: tamlover  u Siječanj 02, 2016, 21:45:16
Još jedna stvar je Jakuševčanima jako bitna a to je da početno stajalište ne bude na Sajmišnoj kod K.Metikoša nego kod rotora gdje stoje 307 i 308.

Ja bi im predložio rješenje koje ni ne treba 295 na trasi Most mladosti-Sajam automobila jer je južni ulaz na sajam zapravo praktičniji za posjetitelje pješake, tj većinu koja dolazi na robni sajam a ne na sajam automobila.

To bi bilo ovako:
ZAPRUĐE-Sarajevska-Kamenarka-Gata-Društveni dom-Jakuševečka-Tišinska-(ZGOS*)-Tišinska-Gata (Sajam jug)-Jakuševečka-Sarajevska-ZAPRUĐE

*par ciljanih polazaka dnevno koji svraćaju do ulaza u ZGOS na Tišinskoj, uz obilježavanje okretišta na šodranom parkiralištu ispred ulaza u ZGOS tj Čistoću

- ovuda može i solo bus ako MUP ne bi radio probleme zbog skretanja desno iz Kamenarke u Gatu i općenito širine Kamenarke.
- stajališta osim na Sarajevskoj su redom: Kamenarka, Tišinska (kod Jakuševečke), Tišinska Nogometni klub, ZGOS*, Sajam jug, Gata/Kamenarka, Jakuševečka Društv.dom, Jakuševečka Škola, Jakuševečka/Sarajevska.
To bi bilo dobro, iako bi to posjetiteljima sajma možda bilo malo teže naći, ali ako dođu busom znat će se i vratit. Za stanovnike definitivno puno bolje i oni bi trebali biti glavna briga.

Kamenarka s obzirom na zagrebačke uvjete nije nikakva uska ulica niti je raskrižje Gata kritično, daleko gorih stvari ima na Graberju ili Borčecu ili Bukovcu, a uostalom i na raskrižjima koje savladava lin.212 zglobnim busom. Jedino ako moraju dramatizirati da bi nekud poslali beskorisne minije, ali inače samo će natrpavati ljude.

Ovo je linija koja treba solo da je rađena za srednje velike kvartove poput Hrelića i Jakuševca ako daleko manji Bizek, Granešinski Novaki, Jalševec trebaju solo, no očito je rađena tek tako a ne zbog konkretnih potreba pa će se vjerojatno stanovnici dalje više oslanjati na neadekvatne goričke linije...

Još jedna stvar, linija s krugom samo u ovom smjeru, kad je već kružna, nepotrebno usporava u prometnim problemima - nedjeljom je kolona automobila koji čekaju na Sajmišnoj ulaz na sajam dok na povratku do petlje kod mosta nema takvih problema... Dakle nitko nije razmišljao, zbrda-zdola.

Citat: smogovci.bbb2  u Siječanj 02, 2016, 19:05:02
Neznam jesi pročitao sve postove. U dane sajma voziti će solo bus do sajma. A dalje mini bus. Što znači srijedom, subotom i nedjeljom minimalno dva vozila i dva vozača good_boy
To se ne vidi iz službeno napisanog.
No ako je tako onda je vrhunac neekonomičnosti. Ipak ne bih rekao da će se to dogoditi ili da će se brzo promijeniti jer nema konkretne potrebe.

smogovci.bbb2

U nedostatku vozača i traženju Jakuševčana da dobiju liniju kroz novoizgrađeni dio naselja a mimo linija 307/308 te uz minimalna ulaganja Grada dobili smo nakaradno produženje linije 295. U ponedjeljak se navodno i Novo Retkovčani spremaju na pobunu protiv izmjene trase linije 231 jer im bus više neće ulaziti u naselje.
"Nećete imati ništa i bit ćete sretni"
Kad je nepravda zakon, otpor je obaveza

Ivan

Mislim da manjak vozača ovdje nije veliki problem, jedan bus je adekvatan ako linija ide u Zapruđe (kasnije se može raspravljati o produženju recimo na Glk, no zasad nije nužno). Problem je u nesposobnosti kod konkretne organizacije na terenu. Kako ovakvih gluposti nije bilo u ovoj mjeri 80-ih i 90-ih kad je mreža narasla na većinu onog što danas imamo nego su zaduženi ljudi znali "pogoditi" (tj. uložiti trud i napraviti) ono što treba? Zašto stalno dobivamo smeće od usluge čim se mora nešto novo napraviti umjesto da su stvari napredovale? Nekad je Pevalek u razgovoru s građanima napamet znao probleme raznih malih linija kad bi ga zvali na TV-u, a danas da se testira ne samo direktora koji je vreća za potpise u stolici, nego ljude zadužene za linije, baš me zanima koliko bi ih uopće znalo i trećinu linija napamet.

Sve se moglo riješiti da netko obraća pozornost na detalje, ne bi trebalo čak ni pitati stanovnike da ima dovoljno stručnih ljudi da iz karte vide gustoću naseljenosti i mogućnosti, ali u projektu koji je velik kao nova linija i to treba definitivno napraviti a ne da izbijaju pobune. Ako smo mi ovdje u par minuta mozganja mogli vidjeti većinu problema trebao je i netko plaćen za to tko je trebao studiju linije provjeriti više puta na više načina, možda i anketom po naselju i slično, no očito nema sposobnosti ili dovoljno angažmana nego se fino griju stolice i radi samo po direktivi neke sitne gluposti.

Westin

Zašto turistički vlakić ne voze vozači busa nego tramvaja i radi toga nema još jedne prikolice. Kad je trenutno puno gora situacija na tramvaju nego na busu sada što se tiče manjka vozača ?

tamlover

Citat: Ivan  u Siječanj 02, 2016, 22:18:35
Kamenarka s obzirom na zagrebačke uvjete nije nikakva uska ulica niti je raskrižje Gata kritično...

Nisam napisao svoju pretpostavku, nego sam čuo da stvarno MUP ne da suglasnost za taj dio za solo bus. Inače se slažem s tobom, samo što moramo razlikovati nešto što je zatečeno stanje i trase koje se uvode zadnjih godina otkada se oko tih suglasnosti puno kuha.

231

Stanje s terena pokazuje, što se i očekivalo, da je diranje linije 231 bio generalni promašaj. Jutros na frekventnom polasku u 6:40 iz Dupca jedan putnik sve do Aleje javora; autobus ne stiže ostvariti vozno vrijeme - popodne je trebao krenuti u 16:20 s Borongaja, pojavio se tek u 16:28, putnici zbunjeni, ogorčeni, napadaju vozača ni krivog ni dužnog zbog nezadovoljstva produljenjem i kašnjenja. Nakon Aleje javora ponovno sam bio jedini putnik sve do Dupca. Vozač mi se u razgovoru pojadao da niti jednom u smjeni od 11:00 nije stigao na zahod i da konstantno vozi i pokušava uloviti vozno vrijeme. Krenuo je iz Dupca potpuno prazan nazad za Borongaj. Što reći...

421

Ako je vozno vrijeme ostalo isto, tad se to može zvati promašajem.Ali ne i produžetak linije kojoj se putnici trebaju prilagoditi.
I kako to obično biva, nastrada vozač. A zašto se putnici malo ne uključe u čitanje obavijesti totalno je druga priča. Tad ne bi bili zbunjeni i ogorčeni.
ZET je ponudio, putnici će odobriti ili ne ovu odluku to jest produženje linije.
Ako su ljudi organizirali štrajk na liniji 295, zašto ne bi i na liniji 231?
Glavni razlog stresa je svakodnevni kontakt s idiotima. Albert Einstein
Ako ne mi, tko? Ako ne sada, kada? JFK
Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln

231

Citat: 421  u Siječanj 04, 2016, 19:02:29
Ako je vozno vrijeme ostalo isto, tad se to može zvati promašajem.Ali ne i produžetak linije kojoj se putnici trebaju prilagoditi.
I kako to obično biva, nastrada vozač. A zašto se putnici malo ne uključe u čitanje obavijesti totalno je druga priča. Tad ne bi bili zbunjeni i ogorčeni.
ZET je ponudio, putnici će odobriti ili ne ovu odluku to jest produženje linije.
Ako su ljudi organizirali štrajk na liniji 295, zašto ne bi i na liniji 231?

Vozno je vrijeme ostalo potpuno jednako kao i prije, da.
A i o čitanju obavijesti bi se dalo. Što netko ima od obavijesti da autobus ide trasom Borongaj-Divka Budaka-Branimirova-Škrnjugova-Dubec? Što netko tko nije upućen zna gdje li će autobus stati, a gdje ne? Ne radi se o stanici ili dvje, radi se o činjenici da autobus više uopće ne ulazi u naselje, već ga okružuje i koristi tri stajališta koja nikada do sada nisu bila u funkciji.
A i o preklapanju s 269 se već razglabalo.
Bit će zanimljivo od ponedjeljka... prije se od Retkovca do Borongaja u jutarnjoj špici nije stizalo po voznom vremenu i dvokratni autobus je bio krcat.
Živi bili pa vidjeli.

421

Citat: Ivan  u Siječanj 03, 2016, 00:53:47
Kako ovakvih gluposti nije bilo u ovoj mjeri 80-ih i 90-ih kad je mreža narasla na većinu onog što danas imamo nego su zaduženi ljudi znali "pogoditi" (tj. uložiti trud i napraviti) ono što treba? Zašto stalno dobivamo smeće od usluge čim se mora nešto novo napraviti umjesto da su stvari napredovale? Nekad je Pevalek u razgovoru s građanima napamet znao probleme raznih malih linija kad bi ga zvali na TV-u, a danas da se testira ne samo direktora koji je vreća za potpise u stolici, nego ljude zadužene za linije, baš me zanima koliko bi ih uopće znalo i trećinu linija napamet.
Napokon si ustvrdio bitak na koji stalno ukazujem! Nije stvar u onima koji odrađuju već u jedinki koja odobrava projekt.
Nakon dosegnutog vrhunca slijedi pad - štrajk s linije 295 upravo je dokaz tomu.
Da li su 231 i 269 na redu?
Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln

tamlover

Citat: 421  u Siječanj 04, 2016, 19:02:29
A zašto se putnici malo ne uključe u čitanje obavijesti totalno je druga priča
U temi o okretištima čovjek piše da na terminalu Dubec nigdje nije vidio obavijest o izmjenama na 231. Iako je uspostavljen novi peron, čak ni na peronu...

421

Ako se ne varam, ovo je drugi pokušaj (uspješan) produžetka linija 231 i 269. Prvi se trebao dogoditi 28.prosinca prošle godine.
O tome postoje obavijesti dvaput ( 2 puta) postavljene na stajališta Borongaj i Dubec te na disponirane autobuse. Osim toga, objavljuje se i na službenim stranicama ZET-a i ZH, a zato što vandali ili korisnici potrgaju te obavijesti (kako bi doma u miru pročitali "jer su zaboravili očale" ili iz revolta prema ZET-u ili gradonačelniku zbog toga) ne znači da nisu postavljene. Ako na totemu u Dupcu više NEMA oznake 269 a ima 225, onda bih se išao raspitati kod onog tko znade.
Nije sramota pitati,sramota je ne znati.

Ivan

Ma joj, zašto pretjerivati i stvarati teoriju zavjere, zaista sumnjam da su vandali sustavno pokidali obavijesti o linijama na dva terminala i na među-stanicama... Jednostavno ne vjerujem u to jer sam, iako stalno pratim ZET, doživio da nemam pojma što se događa.
Ja mislim da je jednostavnije sve to skupa, ZET-ove službe zadužene za obavijesti zadnjih godina drastično padaju u kvaliteti i sve slabije stavljaju tamo gdje treba, i osobno sam 2-3 puta "nastradao" (nije bilo tragično ali popilo mi je živce) zbog baš NIKAKVIH objavljenih vijesti na svojim linijama, otisnutih na Črnomercu i po stanicama i autobusima bi bilo 0, a na netu se pojavilo prekasno...
Tako da nema razloga prvo pretpostaviti da je netko išao temeljito micati papire, to je malo prevelik "projekt" da bi ga usputni vandali proveli.

I ovo sa "nije sramota pitati, sramota je ne znati", ne razumijem što je poanta, ali ni oslanjati se na pitanja niti sramotiti neznanje nije baš produktivno, u tim terminima ne smije funkcionirati razvijeni JGP. Treba postojati više oznaka, putokaza i planova na mjestima gdje ima puno različitih linija i gdje se ljudi često gube i pitaju, treba posvetiti pozornost i pobrinuti se za bolje snalaženje bez pitanja, a toga kod ZET-a ima jako malo, recimo niti jedan putokaz za mini-terminal Glk-Koturaška koji je užasno teško naći. I naravno da će većina ZET-ovaca biti od pomoći ali zaista postoji dio zaposlenika koji je u desecima postotaka koji će biti otresiti, neljubazni i nezainteresirani da se neki ljudi trajno boje pitati i imati bilo kakvu interakciju, nemojmo zatvarati oči pred time... Osobno bih više ljubaznosti očekivao od policije ili nekih prodavača da moram pitati, nego od prosječnog ZET-ovca jer sam svjedočio stvarno lošim reakcijama, volio bih da nije tako ali mislim da sam realan kad to kažem, većina je korektna ali neki su potpuno neobuzdani i to rade bez reperkusija.

Uglavnom, razrađenost cijele ZET-ove taktike informiranja je minimalna a razina prijezira prema putnicima često zabrinjavajuća. Ima puno mjesta za napredak.