Autobusi na probi

Autor 822DoDo, Ožujak 27, 2015, 20:40:28

Shole

Zar je uopće postojao Crossway Hybrid ?

MAN truck bus

Ne znam jel hibrid.Al ima manual mjenjač i ovi probni jel imaju prekidač ili ručkicu stanične.
"vas 10 ušlo niko nikakve karte, znači prazan bus vozi na liniji bespotrebno"
"kartu imamo?"
"jel može karta? jel problem dat ovdje kartu"

Shole

Crosswaya imaš kakvih oćeš.  Izaberi šta god želiš.   Citelis je niskopodan i naravno da nema manuelnih.  Prekidač je na novijim modelima,  prije je bila ručica, tako da je vjerovatno i na ovom jer je starij godište.  Uopće ne vidim čemu takav sistem, umjesto da je obrnuto ko na MAN-u  i Mercedesu;  čim otvoriš vrata aktivira se stanična, ali vrata nemožeš otvorit dok autobus nije potpuno u mirovanju.   Koja je poanta sistema da najprije moram aktivirati staničnu da bi otvorio vrata !!??  Samo daju dodatnog posla vozaču, i još plus toga sistem je totalno spor jer je odaziv dugmadi za vrata izuzetno loš

MAN truck bus

Na sadašnjim Irisbus Citelisima ima prekidač za blokadu tj. Da se nemora palit stanična na stanici nego se sama aktivira. ;)
P.S. Ima li tko bolju sliku upravljačnice? :)
"kartu imamo?"

Ivan

Citat: MAN truck bus  u Ožujak 21, 2016, 16:45:24
Ne mislim na Iveco Crossway. ;) Tog tipa autobuse ima ikea
Dobrodošao. :)

Malo offtopic, IKEA nema svoj bus nego su uposlili Autoturist, osim toga na njihovim linijama Crosswayi voze uglavnom Zagreb AK - Samobor koliko ih ja viđam...

MAN truck bus

Hvala ovo za Autoturist nisam znao. :) byeg
"kartu imamo?"

actros

Ova dva autobusa tehnički nisu nimalo slični, njihovi pogonski sustavi se u mnogoćemu razlikuju. Volvo ima paralelan sustav pogona, a Iveco (MAN, Mercedes i večina drugih) imaju serijski sustav pogona. To bi znaćilo da Volvo može voziti samo na dizel i samo na el. pogon, dok Iveco uvijek vozi na el. pogon, a dizel motor povremeno pali samo da bi nadopunio baterije.

Vode se mnoge rasprave, i stručnjaci se nemogu dogvorit oko toga koji je sistem bolji, al ovako laički zakljućak bi bio:
-u slučaju da autobus više vremena vozi s upaljenim dizelom --> bolji je paralelni sistem jer se manje energije troši na pretvaranje
-u slučaju da autobus više vremena vozi s ugašenim dizelom --> bolji je serijski sistem jer se u pogonu stvara manje otpora.

Da bi autobus mogao više vremena vozit samo na el. pogon, trebao bi imati bolje baterije večeg kapaciteta. Cijela ta tehnika je još početnoj fazi razvoja,i opčenito hibridni pogon još uvijek je na granici isplativosti. Zato je sada trenutno paralelni sistem za nijansu bolji, ali kako se tehnika baterija bude razvijala, tako će serijski sistem pogona biti sve isplativiji i isplativiji, a jednog dana baterije će biti toliko jake i JEFTINE, da dizelski motor neće biti potreban... (da se razumijemo, postoje i danas el. autobusi, ali njihove baterije su toliko skupe i kratkog trajanja, tako da opcija osim ekološke i nema drugih prednosti)

...već duže pratim ovu priću, u laptopu sam pronašao ovu usporedbu autobusa na alternativni pogon, a izvora se stvarno ne sjećam:
http://www.finpro.fi/documents/10304/8ebf0d65-0855-4902-8f6d-1d4c5dc23c27

tramvajac 92

Citat: Ivan  u Ožujak 21, 2016, 19:05:56
Dobrodošao. :)

Malo offtopic, IKEA nema svoj bus nego su uposlili Autoturist, osim toga na njihovim linijama Crosswayi voze uglavnom Zagreb AK - Samobor koliko ih ja viđam...
Mislim da je jedan na AK/Ljubljanica, a jedan na Črnomercu. Onaj u IKEA reklami ima VOITH automatski mjenač s 4 brzine, a onaj koji je s ručnim često vozi za autoškolu.

MAN truck bus

Ovo je fenomenalno!Danas sam išao se provozit sa hibridima. I dođem na Trg Mažuranića i pitam vozača da li voze danas hibridni autobusi.On mi kaže da ne voze jer su se pokvarili.Nevjerovatno a  voze manje od dva tjedna. Strašno.  :/

Poslano sa mog GT-I9060I koristeći Tapatalk
"kartu imamo?"

dominik,

Vozi Volvo, otišao je vozač po njega oko 13:05 s g.b. 322 da ga zamjeni za njega, a vozi od 13:50 do 23:30 tako da se još stigneš danas provozati.
Inače Volvo svaki dan vozi 118 na istom voznom redu, Citelisa nema od Četvrtka kad se pokvario.

MAN truck bus

A ja sam taman tad otišao doma. A ja sam tog vozača pitao jeli voze hibridni a on mi je rekao da ne voze.
"kartu imamo?"

dominik,

Izgleda da nisi imao sreće.  Probaj sutra poslije 10h ili pitaj prije nego ideš.

tramvajac 92

I, ima ga danas na 118?

dominik,

Da, vratio se i Citelis kojem su bolje sredili display pa je sada velik font slova preko cijelog displaya ali se stalno vrti Trg Mažuranića- Voltino.

tramvajac 92

Iveco je krepal prije Selske, prema centru, ja sjedim u volvu, koji prek 1/4 displaya ispisuje broj i smjer.
Naravno, zbog gužve se zgasi dizel motor pa ljudi gledaju i čude se :D