Niš-ekspres – fotografije

Autor negas, Prosinac 06, 2007, 15:10:28

Nešić

Uskoro 423.. nešto skroz novo umesto Isuzu štopova biće nešto novo kažu majstori iz proizvodnje iznenađenje..
A moj 338 i još par smederevaca idu u istoriju, eno ih na placu čekaju sečenje :'(

Tomek

Nešić

Nek nam je srećan novi 423...

Nešić

Citat: manoplan  u Svibanj 01, 2008, 16:16:26

Legenda 526 sad po novom ne znam koji je a pre 2 zime spušten u međugrad i nosio Ko 432.

Nešić

U saobraćaju je od skoro i 424 sa novim dizajnom.. novi Štopovi i farovi i migavci. Šajbna je ostala dvodelna e a krivac tome su loši putevi kod nas na jugu , dešava se i da se zaglavi vozilo. Na Ko 412, 413 i 414 koji imaju jednodelne šoferke je ko zna koliko puta menjana šajbna a i kod dosta drugih prevoznika na jugu je isti problem po tom pitanju. Sa druge strane i ekonomski je isplativije

Nešić

Tomek

I eto, došao je i taj dan da se vozim sa Nibusom, putovao sam iz Skopja za Beograd, iz Skopja bus kreće u 9.25, u Beograd smo stigli oko 17.00 sati.
Na kolodvoru u Skopju me ujutro dočekao gbr 393, to je ona prošla linija tog vozila, ali sređena, sa crnom shemom koja se meni sviđa.

Vozači su bili jako ljubazni i njih stvarno mogu samo pohvaliti, pravi profesionalci.. A autobus? Autobus je zapravo mladi starac. Izgledom on izgleda novije, recimo 90-te, ali unutrašnjost već govori da je to zapravo neki bus koncepcijski s kraja 80-ih u rangu sa Sanosom S315, Dubravom D14, TAM-om 331.. Nema tempomat, brzine se mjenjaju s međugasom, u zavojima i neravninama se ljulja kao da je na valovima.. Ugl. nije neudoban, ok je, ali koncepcijski ga se ne može baš ni po ćemu usporediti s današnjim proizvodima.
Unutrašnjost

Inače, za sve one koji su se pitali na kakvoj je šasiji ovo čudo napravljeno, evo odgovora, na vlastitoj iz Srbije

Tomek

Kolodvor Bujanovac, sam jug Srbije, otuda polazi svakodnevno i autobus za Zagreb

Ovaj je tamo bio sparkiran

Evo moje pile

Vranje

Leskovac

Tomek

I onda evo nas u Nišu, 230 km udaljenom od Skopja i 230 km udaljenom od Beograda, točno pola puta.. Grad je krcat Nibusa, na nekim se vidi da su to zapravo Ikarusi kojima su promjenjena prednja i stražnja maska, ali sve to fora izgleda.
Crveni kolodvor kojem bi dobro došlo malo proširenje

Red vožnje

Ono što me šokiralo je da od Niša do Beograda nijednom nismo stali, a 230km stvarno nije malo. Općenito praksa što sam se vozio po Srbiji i jugu nisu češta stajanja, kod nas ipak bus stane nakon 2 sata vožnje.
Evo nas u Beogradu

Za kraj mislim da je to solidan autobus za tvrtku koja živi u kraju u kojem nema nimalo novaca, jug Srbije izgleda stvarno zaboravljeno i ostavljeno u nekim prošlim godinama, za razliku od Beograda koji nije daleko od našeg ovdje standarda. U takvim uvjetima treba se znati snaći, a mislim da Niš ekspress to radi vrlo dobro. Jest da mislim da bi za linije za Njemačku trebali kupiti par Setri ili nekih malo novijih autobusa, a sa ovim ostalima pokrivati ex Yugu.

Nešić

Citat: Tomek  u Prosinac 23, 2011, 16:51:00
I eto, došao je i taj dan da se vozim sa Nibusom, putovao sam iz Skopja za Beograd, iz Skopja bus kreće u 9.25, u Beograd smo stigli oko 17.00 sati.
Na kolodvoru u Skopju me ujutro dočekao gbr 393, to je ona prošla linija tog vozila, ali sređena, sa crnom shemom koja se meni sviđa.
http://i1204.photobucket.com/albums/bb417/autobusi11/IMG_2042.jpg
http://i1204.photobucket.com/albums/bb417/autobusi11/IMG_2043.jpg
Vozači su bili jako ljubazni i njih stvarno mogu samo pohvaliti, pravi profesionalci.. A autobus? Autobus je zapravo mladi starac. Izgledom on izgleda novije, recimo 90-te, ali unutrašnjost već govori da je to zapravo neki bus koncepcijski s kraja 80-ih u rangu sa Sanosom S315, Dubravom D14, TAM-om 331.. Nema tempomat, brzine se mjenjaju s međugasom, u zavojima i neravninama se ljulja kao da je na valovima.. Ugl. nije neudoban, ok je, ali koncepcijski ga se ne može baš ni po ćemu usporediti s današnjim proizvodima.
Unutrašnjost
http://i1204.photobucket.com/albums/bb417/autobusi11/IMG_2044.jpg
http://i1204.photobucket.com/albums/bb417/autobusi11/IMG_2046.jpg
http://i1204.photobucket.com/albums/bb417/autobusi11/IMG_2082.jpg
http://i1204.photobucket.com/albums/bb417/autobusi11/IMG_2048.jpg
Inače, za sve one koji su se pitali na kakvoj je šasiji ovo čudo napravljeno, evo odgovora, na vlastitoj iz Srbije
http://i1204.photobucket.com/albums/bb417/autobusi11/IMG_2061.jpg

Ovaj bus je izašao na put 2005. god sa MAN euro 1 motorom od 420 KS.. Enterijer stoji da nije neki ali galerija vadi stvar. Sedišta presvučena Sanos i ako smem da kažem najbolja koja su ubacivali u Nibuse ona turska Pilot ubijaju.. Drugi bus Ko 383 ima neverovatno mekana sedišta za Nemačku sa njim da krene čovek.. samo nemaju pojaseve.
Što se majstora tiče stare kolege nemam želju da ih imenujem mislim da nije lepo!
E da još nešto.. nije ovo prethodna serija.. između ove ekipe i ove današnje izašlo je još minimum 2 serije visokih N 400.31 među njima i 397 ima ga na jednoj slici. Za šemu ja iskreno jedva čekam da je menjaju i nešto gledamo da vrate ćirilicu onaj tradicionalni logo..

Nešić

Citat: Tomek  u Prosinac 23, 2011, 16:53:31
Kolodvor Bujanovac, sam jug Srbije, otuda polazi svakodnevno i autobus za Zagreb
http://i1204.photobucket.com/albums/bb417/autobusi11/IMG_2062.jpg
To je sad za mnoge polaske iz Raniluga polazna stanica pošto arnauti ne dozvoljavaju našim busevima da učaze u Kosovo.. Inače dobar deo tih linija koje voze sad iz Bujanovca nekad u srećno vreme išle su sa Kosova, polasci iz Raniluga za Beograd i Pančevo su skraćeni polasci iz Gnjilana..

Shole

Još uvijek mi je taj NIBUS velika nepoznanica.  Nažalost, čisto sumnjam da ću imat prilike riješit te neke svoje nedoumice i nejasnoće. 

Shema bojanja - da, novija je definitivno bolja jer su autobusi visoki i dvije boje ubiju velike plohe. A opet, ljudi koji se bolje razumiju u NIŠ od nas, drže valjda do tradicije i važna im je, i zato bi htjeli nazad staru.  I jedni i drugi su u pravu  ;)

Šasije - sad kad smo konačno ustanovili da to nisu neke prastare od rashodovanih 303-ca, 404, tourisma ili sanosa,  nego da ih sami prave (jaaako rijetka pojava u današnje vrijeme i zato sam i sumnjao u to),   sad me zanima na temelju čega su nastale.  Da li su to vlastiti projekti,  da li su projekti inžinjera odbjeglih iz ostalih firmi,  da li su kopije nekih stranih proizvođača ili su legalne kopije, tj.  da li su po licenci nekog drugog proizvođača.   S obzirom na Tomekov opis ponašanja autobusa, odma mi pada u vodu to da su modernijeg datuma.  I dalje mislim da su to šasije izrađene otprilike na temelju onog na čemu su se pravili Sanosi, Dubrave ili 303-ce,  jedino što su novourađene, a ne prepravljane stare.   Interesantna mi je jako ova stvar pa bi molio da se uključi u raspravu ko god zna nešto o Nibusu.

Nešić

Citat: Shole  u Prosinac 24, 2011, 12:53:44
Još uvijek mi je taj NIBUS velika nepoznanica.  Nažalost, čisto sumnjam da ću imat prilike riješit te neke svoje nedoumice i nejasnoće. 

Shema bojanja - da, novija je definitivno bolja jer su autobusi visoki i dvije boje ubiju velike plohe. A opet, ljudi koji se bolje razumiju u NIŠ od nas, drže valjda do tradicije i važna im je, i zato bi htjeli nazad staru.  I jedni i drugi su u pravu  ;)

Šasije - sad kad smo konačno ustanovili da to nisu neke prastare od rashodovanih 303-ca, 404, tourisma ili sanosa,  nego da ih sami prave (jaaako rijetka pojava u današnje vrijeme i zato sam i sumnjao u to),   sad me zanima na temelju čega su nastale.  Da li su to vlastiti projekti,  da li su projekti inžinjera odbjeglih iz ostalih firmi,  da li su kopije nekih stranih proizvođača ili su legalne kopije, tj.  da li su po licenci nekog drugog proizvođača.   S obzirom na Tomekov opis ponašanja autobusa, odma mi pada u vodu to da su modernijeg datuma.  I dalje mislim da su to šasije izrađene otprilike na temelju onog na čemu su se pravili Sanosi, Dubrave ili 303-ce,  jedino što su novourađene, a ne prepravljane stare.   Interesantna mi je jako ova stvar pa bi molio da se uključi u raspravu ko god zna nešto o Nibusu.
Šema se u firmi nikome ne sviđa(zovemo je albanska zastava), ali ko te pita to sam vrh firme određuje kako će da bude.. Što se šasija tiče delo Niš ekspresovih inženjera svaka cev je nova e sad N 400.31 su visoki sa klimom 3.85m što je kao Mercedesov SHD bus pa mora malo u krivini i da se zaljulja, ali kad bi se vozili u Ikarbusu tek bi pisali svašta tako da ***
Opet moram da kažem Nibus je ručni rad i tu nema dalje rasprave!
E a sa druge strane navijamo da se skine crna boja, em nas je i ova 2011-ta zavila u crno, pa da lepo u 2012-toj bude lepša šema gde preovladavaju crvena i siva.

Shole

Citat: Nešić  u Prosinac 24, 2011, 17:07:31
Što se šasija tiče delo Niš ekspresovih inženjera svaka cev je nova e sad N 400.31 su visoki sa klimom 3.85m što je kao Mercedesov SHD bus pa mora malo u krivini i da se zaljulja, ali kad bi se vozili u Ikarbusu tek bi pisali svašta tako da ***
Opet moram da kažem Nibus je ručni rad i tu nema dalje rasprave!

Nisam ni mislio da je stara,  nego me zanima po kojim nacrtima jer sve rađeno. Sami nešto kombiniraju i usavršavaju tokom godina, ili je to ustvair nešto dobro poznato otprije?  O Ikarbusu nema potrebe trošit riječi.

I da,  ta serija 400 koja je poprilično visoka, ko što si i sam reko, nije li malo preslab Manov motor koji je inače išao u njihove UL-ove SLIKA  ?