Irisbus Citelis CNG

Autor kekobus, Ožujak 12, 2009, 14:03:33

Portos

Citelisi se od prvog dana ne koriste kako bi trebalo. Punionica na kojoj se pune ne zadovoljava i teško može napuniti spremnike plina zbog čega autobusi imaju malu dnevnu autonomiju. Uz pravu modernu punionicu u autobusnoj garaži svi bi oni bili u prometu.
Kad-tad će problem sa punionicom biti rješen i svi će oni voziti najnormalnije po svim linijama te ćemo zaboraviti da postoji ikakvih razlika između autobusa. Ima li uopće kakvih naznaka da se nešto radi na punionici u garaži Podsused?

PRAVILA foruma autobusi.org:
Ukoliko želite citirati tekst s neke druge web stranice, pored navođenja citiranog linka obavezno citirajte i pripadajući tekst.

conecto

Sve što je Shole napisao je istina! Jedno su dojmovi kad se voziš u busu, a drugo je kad ga voziš. Tj. kad tvoja noga pritišće taj gas onda najbolje znaš kako se to pokreće s mjesta (osobito kad je uključena klima, ali o tome se već naveliko pisalo pa se neću ponavljat).
Ovjes je kod Irisbusa udoban, ali već su se odavno pojavili "metalni zvukovi" na dosta buseva, a kilometraža im se sad kreće 50-80 tkm.
Što se "zatucanosti" tiče, činjenica je da su MAN i Mercedes prisutni u svim zemljama Europe (pa i u onim koje imaju vlastitu proizvodnju nekih drugih marki) i najprodavaniji su gradski autobusi, tako da "zatucanih" ima posvuda, a ne samo kod nas.
Irisbus pak se može vidjeti uglavnom u zemljama gdje ta firma ima svoje tvornice (Italija, Francuska, Češka...)
I kad se MAN i Mercedes kao busevi usporede s Irisbusom vidi se da je to razlika u nekoliko generacija. Zna se da se već sprema novi Citaro, a do kada će Irisbus ganjati ovu reinkarnaciju stare Renault Agore za koju je i sadašnji Citaro barem jednu generaciju ispred?
A GDJE JE POANTA?
NIJE KOD MENE, MAJKE MI...

Ivan

Ma to je ZET kriv što nije pazio kakvu opremu kupuje (ili je namjerno kupio jeftinu), nedavno sam se navozao u Agorama starim 10-15 godina i izgledaju puno modernije i ugodnije od novih zagrebačkih Citelisa.

Ne da mi se stalno čitati gluposti da je Irisbus smeće, u zadnje vrijeme četvrtina postova na zagrebačkom potforumu se vrti oko toga. ::| dosadno

Ivan

Citat: Ivan  u Ožujak 24, 2011, 12:13:36
Ma to je ZET kriv što nije pazio kakvu opremu kupuje (ili je namjerno kupio jeftinu), nedavno sam se navozao u Agorama starim 10-15 godina i izgledaju puno modernije i ugodnije od novih zagrebačkih Citelisa.

Ne da mi se stalno čitati gluposti da je Irisbus smeće, u zadnje vrijeme četvrtina postova na zagrebačkom potforumu se vrti oko toga. ::| dosadno
Evo npr. kako izgleda Citaro u Bukureštu... Na prvi pogled čovjek bi rekao da Mercedes sve skupa jadno radi i da je ovo gore od prosječnog SL 200, zar ne?

http://www.flickr.com/photos/36010456@N04/3457458177/#

Tomek

Citat: conecto  u Ožujak 24, 2011, 06:56:10
Sve što je Shole napisao je istina! Jedno su dojmovi kad se voziš u busu, a drugo je kad ga voziš. Tj. kad tvoja noga pritišće taj gas onda najbolje znaš kako se to pokreće s mjesta (osobito kad je uključena klima, ali o tome se već naveliko pisalo pa se neću ponavljat).
Ovjes je kod Irisbusa udoban, ali već su se odavno pojavili "metalni zvukovi" na dosta buseva, a kilometraža im se sad kreće 50-80 tkm.
Što se "zatucanosti" tiče, činjenica je da su MAN i Mercedes prisutni u svim zemljama Europe (pa i u onim koje imaju vlastitu proizvodnju nekih drugih marki) i najprodavaniji su gradski autobusi, tako da "zatucanih" ima posvuda, a ne samo kod nas.
Irisbus pak se može vidjeti uglavnom u zemljama gdje ta firma ima svoje tvornice (Italija, Francuska, Češka...)
I kad se MAN i Mercedes kao busevi usporede s Irisbusom vidi se da je to razlika u nekoliko generacija. Zna se da se već sprema novi Citaro, a do kada će Irisbus ganjati ovu reinkarnaciju stare Renault Agore za koju je i sadašnji Citaro barem jednu generaciju ispred?

Što se tiče vozača, nađe se dosta vozača u ZET-u koji će reći da nisu tako loši. Štoviše, nekima su bili ugodna promjena pogotovo zbog višeg položaja u vožnji.
Što se tiče prodaje u Europi, to ne mora ništa značiti. Prodaje ih na silnim natječajima prije svega cijena, a poznato je da Citaro npr. ima u mnogo zemalja nižu cjenu od konkurenata jer si Mercedes to može priuštiti.
Uostalom Peugeot 206 je godinama bio najprodavaniji Europski automobil pa nije neka sreća od auta.
U Pragu sam se vozio u zglobnom Citelisu dizel, i bus je djelovao solidnije unutra napravljen od naših Citara i Cityja.

A što se nas tiče usporedba sa našim ostalim autobusi je isto upitna jer Citelisi u ZGBu su CNG. Bila su dva druga CNG solo na probi, Lion's City i Citaro CNG.
Koliko se sjećam Lion's City sa svoja 240 konja nije išao smjesta i bio je isključivo za nizbrdo kao što se ovdje spominje Citelis, a s druge strane Citaro sa 330ks je išao puno bolje, ali je radio takvu buku da su stanari Grškovićeve nakon manje od tjedan dana što je tamo vozio pisali peticiju da ga se makne. Toliko o konkurentima.
Ne mislim braniti Citelis jer nije ni meni neka fantastika, i meni su draži MAN i MB, ali koliko ga se ovdje pljuje na tipični balkanski način definitivno ne zaslužuje.
Vjerojatno u svemu tome potpomaže činjenica da je Bandić i ekipa zaslužni što je on ovdje pa se animozitet prema njima prenosi i na autobus, ali tako to ne bi trebalo biti, pogotovo ne na ovom forumu.

Westin

Punionica i dalje ne radi- "postrojenje u kvaru"

tramvajac 92

Zglobnjak je po svojim voznim karakteristikama jako dobar za linije koje nemaju neki značajni uspon (linije sa Glavnog kolovora prema N. Zagrebu + 218). Tu se mogu priključiti i linije sa Ljubljanice. Solo bi bio zgodan bus za linije tipa 118 samo što nema servo volan koji bi onda bio pun pogodak za tu liniju. Ipak 280 ks nije za baciti pa ni ako je to CNG-ovskih.

Shole

Nisam rekao da apsolutno ništa nevaljaju, nego sam naveo da ih muči snaga koje kronično nedostaje i da nisu ugodni za vozača, a iza u salonu bogami ni za putnika.  Naravno da imaju i svojih pluseva, ali puno manje nego nedostataka. 

sokre

Citat: tramvajac 92  u Ožujak 24, 2011, 18:33:49
Solo bi bio zgodan bus za linije tipa 118 samo što nema servo volan koji bi onda bio pun pogodak za tu liniju.

Nema uopće servo volan? Kako to?

tamlover

Što se animoziteta zbog Banderasa tiče, nažalost uz te buseve će se uvijek vući činjenica da su kupljeni kako bi se zadovoljilo uvoznika, tj. kako bi se vratilo uvozniku za solidnu pinku na raznim računima. Da toga nije bilo ne bi u Zg još uvijek ništa drugo vozilo osim MAN+MB. Kao što kažeš, možda nije tema za forum, ali nekako ju nemoš izbjeć.
...i bilo je lepo i navek TAM bu....

Portos

Citat: sokre  u Ožujak 24, 2011, 21:27:45
Solo bi bio zgodan bus za linije tipa 118 samo što nema servo volan koji bi onda bio pun pogodak za tu liniju.

Nema uopće servo volan? Kako to?
Nemoj vjerovati baš svemu što ovdje pročitaš...

PRAVILA foruma autobusi.org:
Ukoliko želite citirati tekst s neke druge web stranice, pored navođenja citiranog linka obavezno citirajte i pripadajući tekst.

maky

Ja sam se ove jeseni imao priliku voziti u Citelisima (zglobnim) i  sa stajališta putnika nisam imao primjedbi tako da se priključujem grupi koja na neki način "brani" Citelise.
Neću komentirati to što su na CNG jer bi onda trebali imati MAN-ove i Mercedese također na CNG pogon pa da vidimo... Recimo, ruku bih u vatru dao da bilo koji dizelski Iveco sa tristotinjak konja ide dosta bolje nego njegovi njemački kolege slične snage...

Što se tiče ostalih stvari, nisam ga vozio, ali definitivno mi je ovjes udobniji nego u Citara, a samim time je ugodniji i doživljaj vožnje. Na ergonomiju nemam primjedbi, a vrućinu u stražnjem dijelu autobusa mogu potvrditi kao glavni minus. Sad, dali bi ista stvar bila da je u pitanju dizelski motor, ostaje nam da otkrijemo. A ni plastika nije ništa više škripala nego u švaba (koje inače preferiram i za kojima bi prvo posegnuo prilikom kupnje). A pretpostavljam da je Citelis i jeftiniji, pa za manje novca ne možemo očekivati da zadovoljava jednake kriterije...

NEOPLAN - 75 YEARS moving ideas

ŠPIJUNI SU MEĐU NAMA!

421

Zglobnjak je po svojim voznim karakteristikama jako dobar za linije koje nemaju neki značajni uspon (linije sa Glavnog kolovora prema N. Zagrebu + 218). Tu se mogu priključiti i linije sa Ljubljanice. Solo bi bio zgodan bus za linije tipa 118 samo što nema servo volan koji bi onda bio pun pogodak za tu liniju. Ipak 280 ks nije za baciti pa ni ako je to CNG-ovskih.
Kako nema servo-volan kad si ga vozio bez problema i tu vožnju snimio:
Glavni razlog stresa je svakodnevni kontakt s idiotima. Albert Einstein
Ako ne mi, tko? Ako ne sada, kada? JFK
Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln

conecto

A ja bih volio kad se ovdje odgovara da se malo više barata činjenicama i piše malo konkretnije.

Citat: Ivan  u Ožujak 24, 2011, 12:13:36

Ne znam tko je napisao da su "smeće"  ???

Citelis u Pragu uvijek će bolje izgledati, voziti, ponašati se u vožnji itd. nego Citaro u Bukureštu jer Česi su narod visoke tehničke kulture koji su prevladali (mnogo gori) socijalizam mnogo bolje nego mi.

Usporedba prodaje osobnih automobila i gospodarskih vozila poput autobusa nije na mjestu jer npr. Peugeot 206 je prodavao dizajn (osobito su ga žene obožavale), a autobuse kupuje ipak drugačija kategorija kupaca koja preferira potpuno drugačije zahtjeve.
Koliko će se vozača još i naći koji će reći da "nisu tako loši", puno teže će se naći oni koji će bez rezerve reći da su dobri.
Viši položaj u vožnji zaista je ugodan na njima, ali preglednost iz njega je nikakva - s obzirom na visoki položaj vozača prednja šajba je preniska, u kombinaciji s položajem retrovizora jedva vidiš semafor (a to je gradski bus), a kod skretanja udesno debeli krovni nosač stvara veliki mrtvi kut. Ni retrovizore ne vidiš čitave, a neki dodatak za mrtvi kut kod Citelisa je naučna fantastika.
Sve je to već pisano ovdje na forumu, kao i njegove prednosti: recimo (s rezervom) da je to ovjes, Citelis najljepše koči (osobito zglobni) i zglobni daleko ljepše siječe zavoje od ostalih (npr. na liniji 215). Ali npr. po zavojima nervira volan sa 6 okretaja od jedne do druge strane.
Da li dizelski Irisbus ide bolje od Švaba? Uglavnom da, Iveco motori su vrlo živahni pa tako npr. Crossaway ide ko lud iako ima malu turbo-rupu na startu kad potegne ode... Švabe ne pate toliko od manjka snage, nego je podešenost elektronike takva da ne dozvoljava nagle startove i ubrzanja (ne vrijedi samo za gradske buseve, tako idu isto novi Neoplani, Setre, Mercedesi, MAN-ovi...)

Dakle, sve ovo su fakti koji nemaju nikakve veze s naručenom opremom. Što se nje tiče, ni našim Citelisima zapravo ništa osobito ne nedostaje.
A GDJE JE POANTA?
NIJE KOD MENE, MAJKE MI...