Novi sustav naplate (u autobusima)

Autor STIB, Travanj 05, 2009, 11:59:43

Casper

Istina, to je stvarno teroriziranje vozača!!!
Znam ja da nisu ni vozači autobusa kontrolori, ali zanimljivo je da u poslijepodnevnim satima nema kontrolora!
Nekoliko dana u tjednu putujem Dubec-Črnomerec-Zaprešić i nazad, žalosno ali istinito na toliki broj stanica, a i uz promjenu zone ne dođe niti jedna kontrola karata!
Teško će ljudi kupovati karte ukoliko ih se nebude kontroliralo! Da, ljudi trebaju imati kartu bez obzira na kontrole, ali...

conecto

Totalno zapuštenom dugogodišnjom politikom doveli smo se u ovo stanje da putnike treba educirati oko najbanalnijih stvari. Što se tiče tih zvučnih i svjetlosnih (zbog gluhih ili slijepih, ali oni su obično najmanji problem) signala, oni i služe tome da bi upozoravali da su vrata pred zatvaranjem - pametnome dovoljno!
Ali, među svim vozilima ZET-a koja imaju takve signale poseban je problem MAN Lion´s City. Naime, kad vozač pritisne tipku vrata uključuje se taj signal nakon čega se vrata zatvaraju, a on više nakon toga ne može promijeniti naredbu u otvaranje vrata (za razliku od tramvaja) dok se ona ne zatvore ili nekog stisnu pa se sama ponovo otvore. Slično rješenje imali su Ikarusi s MAN-ovim motorima iz 1987., ali su ubrzo ti zvučni signali prebrikani jer u ZG naravno to nije nikako funkcioniralo (a još Ikarus nije prepoznavao priklještenje putnika nego su vrata stiskala do kraja). Naravno, nakon pritiskanja putnika slijede reakcije uvrijeđenih putnika, zna se prema kome, pa ti sad probaj objasniti...
A GDJE JE POANTA?
NIJE KOD MENE, MAJKE MI...

Shole

Recite vi šta oćete, ali ja kao vozač sa dugogodišnjim iskustvom sam veliki protivnik senzora, isto kao i otvaranja vrata od strane putnika.  Ja sam taj koji odlučujem kad će se koja vrata otvorit ili zatvorit jer ja za to i odgovaram.  Isto tako najrađe bi porazbijao ova moderna fancy nutarnja ogledala na Citarima i Conectima.  Tolko su širokokutna da vidim ko sjedi na prvom sjedalu ljevo iza mene, a ne vidim ljude na srednjim vratima jer mi je bus tolko izdužen da izgleda koda vozim metro.  A o šumi vertikalnih rukohvata da ne govorim. I još k tome žutih umjesto onih neutralnih sivih.  Nisam nikada nikog stisnuo vratima na SG220 a čim je autobus moderniji,  nesigurnost je veća

421

Citat: Shole  u Travanj 13, 2012, 20:21:43
Recite vi šta oćete, ali ja kao vozač sa dugogodišnjim iskustvom sam veliki protivnik senzora, isto kao i otvaranja vrata od strane putnika.  Ja sam taj koji odlučujem kad će se koja vrata otvorit ili zatvorit jer ja za to i odgovaram.  Isto tako najrađe bi porazbijao ova moderna fancy nutarnja ogledala na Citarima i Conectima.  Tolko su širokokutna da vidim ko sjedi na prvom sjedalu ljevo iza mene, a ne vidim ljude na srednjim vratima jer mi je bus tolko izdužen da izgleda koda vozim metro.  A o šumi vertikalnih rukohvata da ne govorim. I još k tome žutih umjesto onih neutralnih sivih.  Nisam nikada nikog stisnuo vratima na SG220 a čim je autobus moderniji,  nesigurnost je veća
Recite vi šta oćete, ali ja  se kao vozač sa dugogodišnjim iskustvom  u potpunosti slažem s tobom!
Citat: Shole  u Travanj 13, 2012, 20:21:43Nisam nikada nikog stisnuo vratima na SG220 a čim je autobus moderniji,  nesigurnost je veća
Recite vi šta oćete, ali ja sam kao vozač sa dugogodišnjim iskustvom  namjerno  i s velikim guštom stisnuo pokojeg putnika u svrhu discipliniranja na SG 240 i SU 220. Sad mi je to zbog "sigurnosti" , nažalost, onemogućeno!
"Neka baci kamen onaj tko je bez grijeha!"
Glavni razlog stresa je svakodnevni kontakt s idiotima. Albert Einstein
Ako ne mi, tko? Ako ne sada, kada? JFK
Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln

tamlover

Recite vi kaj oćete al to kaj se sad govori na zvučnike je mahom glupo i nepotrebno. Naravno, žalim drage vozače koji to moraju slušati ali više od slušanja zapravo iritira ta najezda pravila i ograničenja. Od javnog prijevoza se sad hoće napraviti nešto što on ne može biti ni da smo mi najdiscipliniranije društvo na svijetu. Ali i način na koji se to radi. Pa to TJ govorenje je dociranje, tupljenje, *ebanje u zdrav mozak.
Ak ti pištanje nije dovoljno prije zatvaranja vrata onda stavi zvučnu obavijest koja će ići prije izvođenja radnje iliti zatvaranja vrata. I ne tim riječima koje kolko god smislene bile zvuče kao da mi fizičar tumači nuklearnu fiziku. Ljudi pa ove obavijesti, bez obzira što je to sve kao eksperimentalno (pa i stajališni displeji se još tako vode ako se ne varam - nakon koliko godina?), idu ko po traci - između dvije stanice on meni priča o vratima. Tramvaj prazan, nedelja popodne, on meni da se dignem starijima i trudnicama.... Ejjjj. Oprostite, ja to više nemrem prožvakat.

Dragi 421, Hrvati sasvim neopravdano i nevjerojatno pokazuju puno premalo bunta uzevši u obzir što im se sve događa. Ovo u ZET-u nije nikakvo smišljeno i organizirano uvođenje reda nego ad hoc potezi očajnika koji iz dana u dan potvrđuju svoju nesposobnost, pa nemoj molim te više korisnike smatrati neopravdano nezadovoljnima i buntovnima. Radiš u firmi koja je blizu da dotakne dno i to ne zato što se u Zagrebu puno ljudi šverca...
...i bilo je lepo i navek TAM bu....

421

(Pra)stari sistem naplate s kondukterima  i ulaznim/izlaznim  vratima koja se poštovala, zamijenila je samonaplata kako bi se ljudima omogućila brža izmjena u vozilima. Sve je postalo ulaz/izlaz, no zloupotreba je uzela maha.
Nakon toga došao je faraon koji je obezvrijedio i ono malo što je preostalo u ZET-u i što je sad teško dostižno u usporedbi s prošlim vremenima. Zajednički nazivnik za ovih 120 godina ZET-a što se tiče putnika jest kako ga zahebati, a ne kako biti pošten. Preko ZET-a se boriti protiv faraona, kriv je potez i glupo mi je da se  baš svaki potez koji ZET napravi uz (pre)budno oko političkih,korisničkih i inih dušebrižnika, apriori proglašava lošim i krivim.
Utopistički želim ovakvu scenu u našim vozilima: da vozač vozi žutom trakom koja je prazna, da putnici poštuju pravila prijevoza, da vozila budu čišća, održavanija i bez grafita, da je policija brža i učinkovitija u (malobrojnim) ekscesima prema prometnom osoblju i/ili vozilima, da ljudi shvate svoju ulogu u društvu i poštuju druge kao što poštuju sebe. Tražim(o) li previše ili sam/smo se  uzalud borili za  takvu, drugačiju HR?
Dno netko (možda) namjerno inicira kako bi gumeni dio ZET-a  završio u rukama nekog tajkuna za 1 kunu, a što ćete i kome se onda žaliti kad ZET postane poput Samoborčeka, Autoturista, Meštrovića, Čazmatransa, kad ćete po kiši i snijegu, ili dok sunce nemilice prži kao sluga pokorni čekati ulaz na pola krila prvih vrata s kartom u rukama, pozdraviti vozača i prisloniti tu plastiku uz uređaj bez ikakva komentara?
A i ovih 50-100 e-mail pritužbi ili 100 njak poziva dnevno koje se zaprimaju , svakako će se prorijediti.
Zašto ljudi bježe od svoje odgovornosti tražeći krivca (uvijek) u nekom/nečem drugom?
Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln

Shole

Isto tako sam veliki protivnik zvučne najave stanica jer stvara veliku nervozu vozaču i putnicima,  a o slijepim putnicima nemojmo molim vas raspravljati.  Dođe jedan jednom u šest mjeseci, i naravno da ga skužiš čim ulazi u bus.  Za takvog čovjeka ja ću drage volje ustat sa svojeg radnog mjesta, otić do njega i objasnit mu da mora na toj stanici izać van (pitat ću ga na ulazu kamo ide) i  pružit ću mu svu moguću pomoć da mu olakšam izlaz.  Pa nije valjda na želite da nam ko u Pragu trubi na svakoj stanici " skončajte prosim vystup a nastup, tomašy se zaviraju.  Čestupny stanice - PANKRAC"

tramvajac 92

Citat: Shole  u Travanj 14, 2012, 00:24:54
Isto tako sam veliki protivnik zvučne najave stanica jer stvara veliku nervozu vozaču i putnicima,  a o slijepim putnicima nemojmo molim vas raspravljati.  Dođe jedan jednom u šest mjeseci, i naravno da ga skužiš čim ulazi u bus.  Za takvog čovjeka ja ću drage volje ustat sa svojeg radnog mjesta, otić do njega i objasnit mu da mora na toj stanici izać van (pitat ću ga na ulazu kamo ide) i  pružit ću mu svu moguću pomoć da mu olakšam izlaz.  Pa nije valjda na želite da nam ko u Pragu trubi na svakoj stanici " skončajte prosim vystup a nastup, tomašy se zaviraju.  Čestupny stanice - PANKRAC"

Meni ne stvara nervozu, pogotovu ako ne znam neki kvart i ako ne para uši s glasnoćom.

Ukončete prosím výstup a nástup, dveře se zavírají. Příští stanice: Museum. Přestup na trasu A/C.  ;D
Kad bi imali prijevoz kao u Pragu, nebi se bunio...

Tomek

Citat: Shole  u Travanj 14, 2012, 00:24:54

Možda je tako u početku, ali vjeruj mi, nakon mjesec dana nećeš ni skužiti da netko govori na razglas stanicu. A ovi displayi koji ti pišu s imenima stanica u busu su savršeni jer kad god mi netko dolazi više nema objašnjavanja, moraš dole na 9 stanici, pa se dogodi da vozač ne stane na nekoj i eto sranja...

Shole

Za displejeve se slažem da je to vrlo korisna stvar i nadam se da će i naši u Rijeci to uvest.  Kao što si i sam rekao,  za ljude kojima je teren nepoznat to stvarno olakšava stvar. Naravno pod uvjetom da znaš kako se zove stanica na kojoj moraš sić

421

Citat: Shole  u Travanj 14, 2012, 13:14:36
Za displejeve se slažem da je to vrlo korisna stvar i nadam se da će i naši u Rijeci to uvest.  Kao što si i sam rekao,  za ljude kojima je teren nepoznat to stvarno olakšava stvar. Naravno pod uvjetom da znaš kako se zove stanica na kojoj moraš sić
Ne znam što mi je danas: opet se slažem s Tobom !  good_boy
No ako nemaš ovakav red vožnje s popisom stanica  http://www.zet.hr/media/139470/1a.pdf   onda je posao objašnjavanja teži.

GT-R

Još uvjek ide glasovna obavijest jeste li registrirali svoje karte, samo na 107 se nikako ne oglašava. Vozim se skoro svaki dan tom linijom i još nijednom nisam čuo Jurićev glas. Dok na drugim linijama se čuje, pa čak i u onim kockicama koje još uvjek imaju stari sustav štancanja papirnatih karata.

Eh da, vozio sam se  u jednom zglobnom Citelisu (nemogu se sjetit gbr.) i kod 3. i 4. vrata nema žutih aparata za prijavljivanje, samo oni crni uređaji što inače budu s druge strane žutih aparata.

Neprilagodjen

i u 533 nema zutog aparata kod zadnjih vrata, isto je samo taj crni uredjaj..

Westin

To nije nikakav uređaj nego poklopac koji štiti nosača aparata i stezaljki kablova

GT-R

Gbr. 777 nema validatore na 3. i 4 vratima + išaran i na jednom stolcu otrgnut tapacirung = Uništen bus sa manje od 100 000 km.