Novi sustav naplate (u autobusima)

Autor STIB, Travanj 05, 2009, 11:59:43

sokre

Vozio sam se u busu kojem nije radio ATRON. Dakle, ne rade displeji ni poništavači karata. Ukoliko nemam mobitel a imam samo vrijednosnu karticu, kako tada platiti vožnju?

Ne znam kako u tom slučaju postupa kontrola karata. I što bi ja trebao napraviti?

Westin

Citat: sokre  u Listopad 20, 2010, 14:42:34
Vozio sam se u busu kojem nije radio ATRON. Dakle, ne rade displeji ni poništavači karata. Ukoliko nemam mobitel a imam samo vrijednosnu karticu, kako tada platiti vožnju?

Ne znam kako u tom slučaju postupa kontrola karata. I što bi ja trebao napraviti?

Kolko sam vidio prošli tjedan u busu u kojem sam se vozio a imao je stare poništivač karata kad je došla kontrola cura je dala karticu i poništio joj je kontrolor i ništa se nije dogodilo

421

Citat: sokre  u Listopad 20, 2010, 14:42:34
Vozio sam se u busu kojem nije radio ATRON. Dakle, ne rade displeji ni poništavači karata.
Ne znam kako u tom slučaju postupa kontrola karata.
I što bi ja trebao napraviti?
Izvaditi vrijednosnu kartu i pokazati kontroloru/kontrolorki.
Glavni razlog stresa je svakodnevni kontakt s idiotima. Albert Einstein
Ako ne mi, tko? Ako ne sada, kada? JFK
Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln

conecto

NIKADA kontrola karata ne stvara probleme putnicima ako na vozilu nešto nije u redu sa sustavom naplate i nitko ne može reći suprotno, jer je greška u tom slučaju na strani ZET-a a ne putnika. U takvim slučajevima oni najvjerojatnije neće ni vršiti kontrolu u tom vozilu.
Meni se dogodilo da kontrola uđe, na busu je sve u redu ali događa se kad bus ne stane na 2-3 stanice da se Atron privremeno "izgubi" dok ponovo ne stane na stanici i sustav ga ponovo "pronađe". U tom slučaju ni validatori privremeno ne rade, a kontrola ipak nije vršila provjeru karata.
A GDJE JE POANTA?
NIJE KOD MENE, MAJKE MI...

Александар

Pozdrav,

Pošto su i u Beogradu počeli da uvode ovakav sistem naplate, interesuje me kakva su iskustva, funckionišu li te spravice kako treba?  ;D Drugo što me interesuje da li korisnici sa mesečnim kartama moraju da na neki način validiraju pri svakom ulasku u vozilo svoje karte ili se to radi samo sa vrednosnim?

STIB

Citat: Александар  u Travanj 14, 2011, 18:12:10
Pozdrav,

Pošto su i u Beogradu počeli da uvode ovakav sistem naplate, interesuje me kakva su iskustva, funckionišu li te spravice kako treba?  ;D Drugo što me interesuje da li korisnici sa mesečnim kartama moraju da na neki način validiraju pri svakom ulasku u vozilo svoje karte ili se to radi samo sa vrednosnim?
1. da, sprave (validatori) uglavnom funkcioniraju dobro, ali ih skoro nitko ne koristi u potpunosti jer se: a) povremeni putnici i dalje koriste papirnatim kartama, a oni koji imaju mjesečne ili godišnje pokaze uglavnom imaju stare (markice).
2. U teoriji da, ali u praksi ne.
Pozdrav iz Zagreba
ZDRU

221

Nije tema za slike, ali malo šale vezano uz kontrolu.  ;D ;D ;D

421

Zato mi imamo manje prozore na  bus123  ;D!
Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln

dean25

Iz biltena od danas...
Kako bismo utjecali na stvaranje navike putnika o
potrebi validiranja te povećali sigurnost prometa,
od sutra na displayima u svim tramvajskim i
autobusnim vozilima, na unutarnjim zaslonima,
emitirat će se tekstualne poruke:
• Jeste li se registrirali ZET karticom?
• Ulazak i izlazak putnika nije dozvoljen nakon
zvučnog, odnosno svjetlosnog signala na
vratima!
• Ne zaboravite ZET karticu prisloniti na uređaj
za registraciju prilikom svakog ulaska u vozilo!
• Kontakt centar ZET-a – telefon: 060 100 001.
• Karta, neregistrirana prilikom ulaska u vozilo,
smatra se neispravnom!
• Vaše sugestije rado ćemo poslušati na besplatnom broju 0800 200 060.
Slične poruke u putničkom će se prostoru emitirati i u zvučnom formatu.

Sa naslovnice portala ZETa od danas...
*Karta, ne registrirana prilikom ulaska u vozilo, smatra se neispravnom * Ne zaboravite ZET karticu prisloniti na uređaj za registraciju prilikom svakog ulaska u vozilo! *

plavi ZET-ov bus volim

Citat: 421  u Ožujak 09, 2012, 18:00:07
(...) Krajnji cilj eKartica je bolja naplata, elektronička kontrola i praćenje navika putnika radi poboljšanja u prijevozu. (...)

Nakon ove informacije bi se sljedbenici Davida Ickea i ostali pobornici teorija zavjere snažno usprotivili validiranju ZET kartica. Prilično u oči bode sintagma "praćenje navika putnika" skupa s jeftinom laži "radi poboljšanja u prijevozu". mad057 No možda se možemo utješiti time da ni u ZET-u niti u Holdingu nisu dovoljno sposobni razviti tako sofisticirani sustav masovne kontrole i prikupljanja podataka.

Validirati svoju karticu i dalje neću, sve dok ne budem stjerana u kut i prisiljena da to činim, a tada ću se okrenuti optimizmu i veseliti se poboljšanjima u javnom prijevozu.
Molim cijenjene članove foruma autobusi.org i njegove posjetitelje da NE KRADU fotografije. Pod krađom mislim na njihovo (pred)stavljanje na druge internetske stranice (s ili bez prethodne modifikacije) kao vlastite i/ili bez navođenja izvora ili autora.

sokre

Ako bi svaki putnik validirao karticu, vozač bi poludio od silnog pištanja ..

Ivan

Pa kontrola jednostavno nikad neće naplaćivati kaznu za važeću kartu koja samo nije validirana, pravila su pravila i može na papiru pisati što hoće, ljudi će pri ulasku validirat samo gdje moraju, nema smisla cjepidlačiti jer ni na sudu nikad neće proći takve kazne.
Ovo sa praćenjem količine putnika je glupost jer ZET ionako zna koliko putnika gdje ima i vozni redovi su i sad uglavnom sasvim adekvatni, iskusno oko linijskog kontrolora i ili nekog drugog zaduženog za promet sve to fino može procijeniti i definitivno ne vjerujem da će nekome ova tehnologija biti od pomoći.

Mislim da je moguće (osim na ponekim polascima u najgoroj špici oko 7:30) sasvim normalno pregledavati karte na barem 80% autobusnih linija, neka se uspostave "tramvajska" pravila za 109, 268 i možda još neku liniju, ali na ostalim linijama kada se validatori premjeste treba vozače dovesti u red, neki to sad već rade, neki dan sam se tako vozio u Citelisu na 221 sa vozačem koji je gledao karte i praktički nije bilo problema.
Što se tiče pištanja, to je trivijalno pitanje, može se stišati ako vozačima smeta, neka se oko toga dogovore sa tehničarima.

Ivan

Što se tiče linija koje prometuju kroz više zona, ako je ZET ozbiljna firma promijenit će na tim linijama ispis barem na prednjim validatorima, treba promijeniti softver jer samo zelena loptica malo znači za vozača koji bi stvarno trebao provjeravati karte.

tramvajac 92

Validator je u gb ___ (po želji) premješten kod prvih vrata. Divno i krasno. Al niko nije našao za potrebno da slika takvo rješenje?
E pa ja jesam. Ovakvo rješenje je za NL/NG xx3
Nedostatak ovog rješenja je što se ovo staklo ne da više jednostavno otvoriti i oprati

421

Citat: plavi ZET-ov bus volim  u Ožujak 15, 2012, 21:55:50
Citat: 421  u Ožujak 09, 2012, 18:00:07
(...) Krajnji cilj eKartica je bolja naplata, elektronička kontrola i praćenje navika putnika radi poboljšanja u prijevozu. (...)

Nakon ove informacije bi se sljedbenici Davida Ickea i ostali pobornici teorija zavjere snažno usprotivili validiranju ZET kartica. Prilično u oči bode sintagma "praćenje navika putnika" skupa s jeftinom laži "radi poboljšanja u prijevozu". mad057 No možda se možemo utješiti time da ni u ZET-u niti u Holdingu nisu dovoljno sposobni razviti tako sofisticirani sustav masovne kontrole i prikupljanja podataka.

Validirati svoju karticu i dalje neću, sve dok ne budem stjerana u kut i prisiljena da to činim, a tada ću se okrenuti optimizmu i veseliti se poboljšanjima u javnom prijevozu.

Citat: Iz ZET biltena
Brojanjem putnika do 12 milijuna kuna ušteda

Zahvaljujući rezultatima brojanja putnika, koje je od 6. listopada prošle do 9. lipnja ove godine provelo pedesetak  naših kolega, troškovi ZET-a na mjesečnoj razini smanjeni su za dodatnih milijun kuna.
Kao što smo mogli pratiti u našem Tjednom biltenu, na temelju dobivenih rezultata Tehnički ured za istraživanje i razvoj, koji je i organizirao brojanje putnika, postupno je tijekom proteklih mjeseci prilagođavao prijevozne kapacitete na nekim autobusnim i tramvajskim linijama stvarnoj potražnji. Na dvije autobusne i jednoj tramvajskoj liniji ukinuti su polasci nedjeljom, dok su na nekima izmijenjena vozna vremena.
U konačnici, usklađenje prijevoznih kapaciteta stvarnim potrebama rezultiralo je manjim brojem prevaljenih kilometara i to 36.000 kilometara na mjesec, odnosno 440.000 na godinu. Kada kilometre pretvorimo u kune ušteda na mjesečnoj razini kreće se oko milijun kuna ili 12 milijuna godišnje.   
I što je najvažnije, prema riječima izvršnog direktora Tehničkog ureda za istraživanje i razvoj, gotovo da i nije bilo negativnih reakcija korisnika autobusnih linija na kojima je došlo do izmjena, s naglaskom na linije na kojima su ukinuti polasci nedjeljom.
Brojenje je obavljeno na ukupno 300 brojačkih službi - na 30 autobusnih i 5 tramvajskih linija (1 dnevna+4 noćne), odnosno na onim linijama za koje su postojala saznanja da su prekapacitirane. Naime, zadnje organizirano brojanje putnika na cjelokupnoj mreži ZET-a provedeno je 1984. godine. Na bazi tih rezultata godinama su kapacitirane autobusne i tramvajske linije. Iako su od tada povremeno provođena brojanja putnika, to više nije bilo takvog obima.
Koliko je novo brojanje putnika bilo nužno pokazuju i uštede jer radnim danom u prometu je jedno vozilo manje, subotom 9, a nedjeljom ih je 16 manje. Pretvoreno u vozačke službe, radnim danom su tri službe manje, subotom 20, a nedjeljom čak 38 službi manje.
- U ZET-u se u mnogim područjima poslovanja može primijeniti zakon velikih brojki. Primjerice, naši autobusi na godišnjoj razini potroše oko 13 milijuna litara goriva, dok se troškovi električne energije penju na 40-ak milijuna kuna.
Rezultati brojanja na noćnim tramvajskim linijama (na 4 noćne tramvajske linije vozi 12 voznih redova), pokazali su da se radnim danom preveze oko 5000 putnika, a vikendom njih oko 9000. Od tog broja tijekom noći 5 putnika je prosječno  kupilo kartu, a 9 ih se registriralo. Troškovi tih linija su oko milijun kuna mjesečno, a da ne spominjem štete na tramvajima – rekao je, među ostalim, izvršni direktor za razvoj prilikom prezentacije rezultata.
Stanje na noćnim linijama možda je najbolje opisao N.P. Kaže da je vožnja u tramvaju noćne linije 31 rizična za psihofizički integritet.   
- Nisam nikada bio u Bronxu, ali vidio sam kako ga prikazuju u filmovima. I mogu reći da  noćna linija 31 otprilike odgovara tom opisu – objašnjava Nebojša. Kaže i da je zbog brojanja znao provesti cijelu noć na liniji, a da nije zamijetio putnika koji bi poništio kartu ili se validirao.
Sve naše kolege izrazile su zadovoljstvo što su sudjelovali u ekipi koja je na taj način pridonijela uštedama. Aktivno su sudjelovali u brojanju tijekom cijele akcije koja je provedena za ukupno 70 dana, 25 radnih, 22 subote i 23 nedjelje i to u svako doba dana i noći.
Cjelokupna akcija brojanja putnika nije prošla bez svojevrsnih poteškoća. Kako je navela N.M., bilo je prilično teško angažirati potreban broj ljudi. Rezultati su poticaj da se s tom praksom nastavi i dalje, da brojanje putnika bude kontinuirani posao. Svakako bi valjalo oformiti ekipu od 20 do 30 ljudi koji bi povremeno brojali putnike. Jer promet je živ i treba ga redovno pratiti.
Na taj se način prate potrebe putnika i može se reagirati kada i gdje je to potrebno, poručuje N. M.
Kako je na kraju istaknuo direktor za razvoj, cilj ove ali i svih sljedećih akcija brojanja putnika je da se u konačnici smanji broj praznih tramvaja i autobusa koji kruže gradom, a samim time i rasipanje novca. Na kraju godine slijedi analiza kada će se znati stvarni rezultati i uštede.
Do tada ali i do novog brojanja najavljenog već za ovu jesen, iz Tehničkog ureda pozivaju sve kolege na suradnju.

Budući intelektualci su zahvaćeni bojkotom ZET-a bez kojeg je svakodnevni život teži. Sintagmu ne  treba shvatiti demagoški, već kao iskorištavanje tehnike radi ušteda.U današnje vrijeme 12 milijuna kuna uštede velika je brojka, isto tako zabrinjava broj od 5  kupljenih karata, i 9 registriranih tijekom vožnji na noćnim linijama.
Volim Hrvatsku? Svakako! Kako  svojim primjerom doprinjeti poboljšanju u prijevozu metropolom? Bojkotom i neplaćanjem usluge prijevoza:"Validirati svoju karticu i dalje neću, sve dok ne budem stjerana u kut i prisiljena da to činim!"
Pitanje svih pitanja nije kako"  treba vozače dovesti u red" već korisnike usluga.
Žalosti me ovakvo razmišljanje pojedinih 4umaša, te  intelektualaca( sadašnjih i budućih)!