Autobusi - razno

Autor t4, Prosinac 11, 2007, 16:01:42

conecto

Da, isključivo zglobni Citari jer oni imaju ECAS-ovjes, od solo ima jedino 650, mislim da to nije bilo u narudžbi već ga je Mercedes vjerojatno onako promotivno ugradio na jedan novi bus od njih 14 (s tim da 650 nema bočni nagib a zglobni imaju).
Inače ECAS prilagođava ovjes trenutnom opterećenju busa, ali je potrebno pričekati u mjestu par sekundi nakon zatvaranja vrata da se bus nivelira. Način broj dva je uključiti staničnu kočnicu kod zaustavljanja (npr. na semaforu), važno da je stanična kočnica uključena (bilo preko tastera ili automatski kad se vrata otvore) i da su vrata trenutno zatvorena jer se bus ne podiže niti spušta dok su vrata otvorena.
Ovakvi primjeri su najčešći nakon polaska s terminala. Bus se kod dolaska isprazni i nivelira na novu visinu (tj. spusti), na početnoj stanici se opet napuni, ali ako se nakon zatvaranja vrata ne pričeka da se nivelira na novo opterećenje vuče se po cesti ("tuning"). Ili ako se nije nivelirao kod pražnjenja busa ostane u zraku ("off road").
Postoji jedna fora ako se na terminalu očekuje da će se nakon izlaska putnika bus opet napuniti. Ne zatvaraju se vrata dok bus nije spreman odmah krenuti tj. isključiti staničnu kočnicu. Tada ostane prazan u zraku, ali kad se napuni na ulaznoj stanici niveliran je kako treba bez čekanja. Uz malo spretnosti moguće ga je uhvatiti i "negdje između", tj. malo se spusti ali ne do kraja.
Konačno, postoji i mogućnost isključivanja ECAS-a preko ključa s lijeve strane table i tada ovjes radi "normalno".
A GDJE JE POANTA?
NIJE KOD MENE, MAJKE MI...

tramvajac 92

Ima još jedna fora. S tasterom za kneeling se  bus123 namjesti na željenu visinu, uključiš staničnu (njenog tastera, otvoriš vrata (sad se može isključit), obavi se izmjena putnika, a bus ostaje na toj visini.
To je zapravo zračni jastuk, koji omgućava tako nešto ili?
Inače, nekad mi izgleda kao da na Citarima G (više nego kod drugih zglobnjaka) stražnji dio više nagnut prema tlu (kad je bus parkiran na stanici, na više-manje ravnom)..

Tomek

Mislim da i NG313 iliti Biodizeli imaju,a oni ne vise non-stop na razne strane.

421

conecto je ispričao mogućnosti s ključem za "kneeling" u položaju"O".
Postoji još jedna varijanta kad je ključ za kneeling u položaju "1" i forsirano pokretanje sa stanice bus123 u "tuning položaju" dakle überniskopodni start.
U vožnji se  tipka za kneeling  pritisne za podizanje, bus123 se tijekom vožnje podiže, i nivelira pri prvom korištenju stanične kočnice.
I to je sva mudrost oko Citaro kneelinga 
Glavni razlog stresa je svakodnevni kontakt s idiotima. Albert Einstein
Ako ne mi, tko? Ako ne sada, kada? JFK
Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln

marin

E da kad bi to bilo tako, a šta kad ti se zatvore vrata pa se bus neće dignut preko tipke za kneeling a kamoli automatski? Kolko puta sam vidio i to baš Citare da im leži jedna strana nekad čak i samo jedan kotač to kolko stišćeš da stišćeš nećeš ništa postić jer to je onda problem u jastucima.

Ivan

Citat: Tomek  u Listopad 03, 2012, 11:05:55
Imaju svi niskopodni MAN-ovi još od prvih NG 272, i ne sjećam se da je ikad bilo problema.

Jedino što se u zadnje vrijeme kneeling rijetko pali jer u APP svi "uredno" voze MAN-ove s maknutim blokadama za vožnju s otvorenim vratima... >:(

conecto

Citat: marin  u Listopad 03, 2012, 15:14:31
E da kad bi to bilo tako, a šta kad ti se zatvore vrata pa se bus neće dignut preko tipke za kneeling a kamoli automatski?

Onda ništa, jednako kad neće upaliti ili mu pukne guma.

Citat: Ivan  u Listopad 03, 2012, 18:34:50
Citat: Tomek  u Listopad 03, 2012, 11:05:55
Imaju svi niskopodni MAN-ovi još od prvih NG 272, i ne sjećam se da je ikad bilo problema.

Kod Mercedesa je sustav nešto sporiji pa ako ga vozi na vozaču je da se prilagodi. Druga je stvar koliko je njih to skužilo kak radi jer im nitko nije objasnio, što nije čudno jer ni onaj tko bi to trebao o tome nema pojma.
Jedno vrijeme su zglobni Citari imali embargo na terminal Borongaj dok se nije sredio prijelaz preko tramvajske pruge jer su zapinjali. I dan danas su isti ti koji su tak odlučili u jednakoj zabludi.
A GDJE JE POANTA?
NIJE KOD MENE, MAJKE MI...

buSHunter795

Citaro 556 dobio nove tablice ZG 4003-EU, još uvijek vozi bez naljepljenog garažnog i ZETovog loga naprijed.

tramvajac 92

Citat: sokre  u Listopad 16, 2012, 21:50:43
Citat: conecto  u Listopad 16, 2012, 08:35:31
Citat: sokre  u Listopad 15, 2012, 22:25:36
222 na 268, a 517 na 221. Čuo sam komentar dvije žene kada je kod Avenue Malla došao 517 - rekle su za njega `Opet ovaj ..` u stilu kakvo smeće ..  :D

Kad su bili novi i prvih 5 (501-505) vozilo isključivo na privilegiranoj 221 nisu tako pričale?

Naravno da nisu. Vjerujem da ne znaju puno o autobusima, ali znaju da `smrdi`, da je `prljav` i da `jako buči`.

Ipak su one fine dame koje žele samo najbolje za njih i kada dođe `smeće` vjerojatno psuju Bandića.

Osobno, 405 mi ima puno bolje riješenu unutrašnjost od potpuno niskopodnih. Ima više svjetla, stolice su mi udobnije, stajaća mjesta na zglobu su puno bolje riješena, dobro izgleda vozačka kabina, ..

Bit će mi žao kada odu.

Da ne odemo u  o-0

O405GN da ima klimu bi bio najbolji zet-ov bus, pa bi trebalo staviti i višu cijenu kate za njih  ;D ovako je ipak manje poželjna po ljeti. A iskreno se ne bojim da ti autobusi napuniti i 20 godina prije povlačenja iz prometa. Sad, to bi moglo značiti još puno km ako ovako nastave vozit. Vozači će vjerojatno zamjeriti što kabina nije potpuno odvojena od ostatka vozila. Ak se gopođama ne sviđa dotični, slobodne su pričeta drugog ili si kupit auto pa se vozit kako i kad hoće.

tramvajac 92

Citat: 421  u Rujan 27, 2009, 07:53:35
Parkiralište na GK ima mjesta za dva busa, smjer je J (čelo busa) - S, s blagim padom prema sjeveru pa ima kolega koji sebe i druge štite postavljanjem klocni pod kotače busa. (...)
Sigurnost prije svega.Štošta se da iščitati iz tog čina:ne treba se dogoditi nešto loše, ja sam svoje prevenirao, nek otpusti ručna-znam da bus neće krenuti, brinem za bus kao da je moj, nek zainteresirani vide da mi je stalo da se ništa ne dogodi .... (...)
Ovaj Tvoj kolega se zaštitio  :)

Sad se lijepo vidi kaj visi i na koju stranu na kolodvoru..

Tomek

Citat: tramvajac 92  u Listopad 17, 2012, 10:51:53
Citat: sokre  u Listopad 16, 2012, 21:50:43
Citat: conecto  u Listopad 16, 2012, 08:35:31
Citat: sokre  u Listopad 15, 2012, 22:25:36
222 na 268, a 517 na 221. Čuo sam komentar dvije žene kada je kod Avenue Malla došao 517 - rekle su za njega `Opet ovaj ..` u stilu kakvo smeće ..  :D

Kad su bili novi i prvih 5 (501-505) vozilo isključivo na privilegiranoj 221 nisu tako pričale?

Naravno da nisu. Vjerujem da ne znaju puno o autobusima, ali znaju da `smrdi`, da je `prljav` i da `jako buči`.

Ipak su one fine dame koje žele samo najbolje za njih i kada dođe `smeće` vjerojatno psuju Bandića.

Osobno, 405 mi ima puno bolje riješenu unutrašnjost od potpuno niskopodnih. Ima više svjetla, stolice su mi udobnije, stajaća mjesta na zglobu su puno bolje riješena, dobro izgleda vozačka kabina, ..

Bit će mi žao kada odu.

Da ne odemo u  o-0

O405GN da ima klimu bi bio najbolji zet-ov bus, pa bi trebalo staviti i višu cijenu kate za njih  ;D ovako je ipak manje poželjna po ljeti. A iskreno se ne bojim da ti autobusi napuniti i 20 godina prije povlačenja iz prometa. Sad, to bi moglo značiti još puno km ako ovako nastave vozit. Vozači će vjerojatno zamjeriti što kabina nije potpuno odvojena od ostatka vozila. Ak se gopođama ne sviđa dotični, slobodne su pričeta drugog ili si kupit auto pa se vozit kako i kad hoće.

ZET bi za tako skupu cijenu karte trebao ponuditi dobro održavane i čiste autobuse. Ako ovaj to nije, a nijedan autobus u ZET-u nije dobro održavan na razini njemačkih prijevoznika npr. onda putnik ima pravo kritizirati. A ako će si svi kupiti aute onda će u gradu nastati opći krkljanac pa će i ZET-ova vozila još više stajati u kolonama.
Inače po meni NG312 je ispred O405GN2 makar su i ovi Merđe jako dobri, al mislim da su se previše puta zapalili da bi se mogli nazivati najboljim autobusima.

sokre

Dilema NG312 ili O405GN2 je vječna ..

Merđo se `voli` zapaliti, to stoji. Ali je udobniji - ponajviše zbog svojih karakterističnih sjedalica. I unutrašnjost mu je oku ugodnija.

Po ljetu prvih 15 405-ica treba izbjegavati, a po zimi su odlični.

MAN je oduvijek imao štih `radničkog` busa. Unutrašnjost je robusna i jednostavna.

Zanimljivo je da čak i kada odem negdje van zemlje, pa imam priliku provozati se javnim busevima, uvijek nekako gledam da uhvatim 405-icu ..

Kada sam već spomenuo udobnost, O305 mi je daleko najudobniji. Sve mi je u njima bilo super.

Tomek

To se slažem, O305-ice su bile najudobnije. Doduše, kad pričamo o udobnosti treba spomenuti i TAM-ove jer je bilo modela koji su plovili cestom!

221

Citat: sokre  u Listopad 17, 2012, 20:22:37
Dilema NG312 ili O405GN2 je vječna ..

Ako sudim po zvuku motora, dvojbe nema - NG312!  ;D
A što se tiče unutrašnjosti, tko zna kako bi nam izgledala MAN-ova da ima sivu boju iz Mercedesa i obrnuto, da je Mercedesova unutrašnjost žućkasta. Osobno, MAN-ova boja mi je užasna.

sokre

Mali MAN NM ima dobru unutrašnjost..

Ne vozim se često njima, ali sam primijetio da jedan od njih ima tapecirane bočne stjenke.

Tako da unutrašnje uređenje ide na dušu naručitelja. Tj. `koliko para toliko muzike`.

NG-ejac je po zvuku najbolji, a Citelis najgori - zvuči kao p.....  8)