Nabavke novih autobusa (1)

Autor Ivan, Siječanj 18, 2008, 12:53:17

man323

Citat: C2  u Kolovoz 06, 2016, 13:05:55
@man313
Sad sam baš gledao na Mercedesovu stranicu i u pravu si što se tiče motora od 299KS, ali stvar je u tome da je to euro 5 motor što odlazi lagano u povijest; svi euro 6 motori su jaći. Isto tako vrijedi za MAN. Primjerice više nećeš vidjet u ponudi za zglobni motor od 260KS. Najslabiji motor za zglobni je 280KS.

OM936 dolazi u varijanti sa 220kW(299PS) u euro 6 izvedbi. Imaš dosta niske i ravničarske europe gdje je taj motor sasvim dovoljan.
Zanimljiva je činjenica da MAN nudi za City-a G motor od 280KS, a kad bi dodali i klime...
Zglobni niskopodni autobus sa klimom mora biti opremljen motorom od 360KS (ili pak više).

NP-549

Kako su po Austriji vozili NG243 i to plinaši pa još s klimom

man323

Sve ovisi o kojem se motoru radi. Neće isto povući D08 motor sa 240KS kao neki veći motor sa 240KS..

tramvajac 92

Citat: man313  u Kolovoz 06, 2016, 14:58:37
OM936 dolazi u varijanti sa 220kW(299PS) u euro 6 izvedbi. Imaš dosta niske i ravničarske europe gdje je taj motor sasvim dovoljan.
Zanimljiva je činjenica da MAN nudi za City-a G motor od 280KS, a kad bi dodali i klime...
Zglobni niskopodni autobus sa klimom mora biti opremljen motorom od 360KS (ili pak više).
Ovisi o terenu. Kod nas dizelaši sa 299/310 KS i klimom nemaju problema s vožnjom.

C2

@man313
Tu su uglavnom OM 470 i OM 936 što se tiče euro 6.
OM 470 nudi snagu od 326-428 KS, dok OM936 od 238-354 KS. To općenito vrijedi za euro 6-ice
.
@NP-549
Koliko ja znam tamo gdje su vozili NG243 nije jako zahtjevan teren. I koliko ja znam ti autobusi su bili pogonjeni LPG sustavom što također utječe na vozna svojstva. Pošto se nisam imao prilike voziti u njima ne znam kakvi su u odnosu na dizele i CNG. Kasnije serije u Lion's City izdanju imaju 270KS.

Anders

Citat: Dreamwalker  u Kolovoz 06, 2016, 13:48:02
Grškovićeva je neusporedivo strmija od Kišpatićeve. Autobus koji nema snage odraditi liniju 228 bez poteškoća nema kaj tražiti na tržištu. Sad je samo pitanje koliko se spretno može manevrirat zglobnim autobusom po trasi za vrijeme gužve na cesti. U planu je zamjena ona 2 kružna toka (Bukovačka - Prilesje - Petrova i Bukovačka - Kišpatićeva) jednim velikim. pa bi valjda i taj problem trebao biti riješen.

Raskrižje Bukovačka-Kišpatićeva nije kružni tok, već najobičnije T-raskrižje na kojem je instaliran semafor kojeg unatoč tome što sam se često tamo nalazio nisam niti jednom vidio da je u punoj funkciji, već samo na treptavom žutom, tako da promet reguliraju znakovi koji kažu da je smjer jug-zapad (dakle tko skreće od grada prema Rebru) glavna cesta.

Nije problem niti u manevriranju niti u strmini, ako Citaro G2 može bez problema odvesti 212 i 106 onda na 228 ako ju bude vozio neće imati problema. Liniju 228 u jutarnjim satima najviše muči gužva do ulaza u garažu KBC, tako da je nekome malo bržeg tempa (što, znam, nije baš prosječna populacija dotične linije) brže (i zdravije) ići pješice ne samo do "Bolnice Rebro", već skroz do "bolnice Jordanovac". A solo bus je opet pun kao šipak. Zglobni bi na liniji imao itekako smisla do negdje 15-16 sati, nakon toga je solo i više nego dovoljan.
27302

Ivan

A da, možda bi trebali, jesu solo puni na 228 ali ima i drugdje takvih slučajeva, kao recimo isto do bolnice na 128 koja nažalost nema dobre mogućnosti za zglobnog (ima mogućnosti za ponovnu organizaciju kraće linije za Sv. Duh ali genijalni ZET je to zaboravio i lakše je ulupati 4 opet pretrpana busa na liniju od 5 km gdje se 80% putnika vozi na prvih 1 km nego uključiti mozak), a ovdje realno može prolaziti zglobni ako se računa na to da će vozači uspjeti izbjeći krivo naparkirane aute... Kako rekoh, ako treba ima zglobnih ZET stalno viška još od 90-ih, ako voze na 218, 237 ili na zapadu još gore na 110, 113, 114, 119, 124, 168, ne bi bilo teško poslati ih na 228 ako je potrebno, jer drugdje su zaista smiješno rastrošni.

I da, opet, snaga trenutnih autobusa nema nikakvih problema za Kišpatićevu, iluzorno je pričati o tome dok su tromi plinski redovno na strmijoj 106 i dok je s dizel Citarima išlo još lakše a oni su kandidat za vožnju ako treba na 228, a nije u biti bilo značajnih problema na 106 ni kad su tamo vozili SG220 koji su preživljavali riječke uvjete, nije mi se činilo ni da su godinama kasnije kad bi zalutali stari SG220 na 131, ili O405GN na 203 i 226 koje su još strmije, imali pravih problema sa snagom motora, nego prije svega s manevriranjem...
Da skratimo, Kišpatićeva nije nikakav problem za 299 ks Citara G, ne bi bila ni za slabiji bus...

Ako treba zglobne ZET lako može reorganizirati postojeće slanje po linijama jer zglobnih ima u prometu bar 10-15 više nego je potrebno, i nadao sam se da, kako je prije najavljivano, možda neće uopće biti novih u ovoj nabavki jer to treba zapravo srezati na barem 5 linija. Zglobni bus dosta košta i osim toga što vozači imaju dodatak na plaću :P i kad je jako jednostavno odvesti liniju poput 115 ili da putnici na linijama poput 124 mogu naći komforno mjesto za sjedenje u špici dok se drugdje ne može ući u bus, od trenutnog stanja nitko drugi nema prave koristi.

smogovci.bbb2

Zna li se da li je bilo otvaranje ponuda 16.08. ili je ponovno određen neki novi datum buljo
"Nećete imati ništa i bit ćete sretni"
Kad je nepravda zakon, otpor je obaveza

man323

Danas ću provjeriti u EOJN-u, pa ću Vas ovdje obavjestiti, ako bude nešto vezano uz ZET-ov natječaj.

tramvajac 92

Novi rok je 31.08. u 10:30.

Rok isporuke je:
grupa 1 120 dana (školski)
grupa 2 150 dana
grupa 3 150 dana

Školski može biti dimenzija od 11,8 do 12,28 m, motor mora biti minimum 290 ks, prva vrata moraju biti široka min 700 mm, a druga 1100 mm, bunker 4 m^3.

Gradski solo više ne mora imati ispuh na krovu, AdBlue tank je min 20 l
Zglobni više ne mora imati ispuh na krovu, AdBlue min 35l

Mislim da je to većina promjena, privitak je prevelik da ga tu stavim.

Shole

Znači žalili se MAN i Mercedes jer je bilo po auspuhu očito da se pikira na Urbanway

tramvajac 92

Žalili su se i na LED dnevna svjetla (opet Iveco) i motorčinu koju su tražili (iako to već prije), prihvaćeno.

Tražili su ponuđači jednostruka stakla i da display na tabli ne bude na hrvatskom, tu su ih odbili.

smogovci.bbb2

Za neupućene (ko šta sam ja  buljo ) gdje se to može vidjeti (ima li link ili nešto)
"Nećete imati ništa i bit ćete sretni"
Kad je nepravda zakon, otpor je obaveza

man323

Ivan

Naravno da su se žalili...

Kako rekoh, netko je išao namještati natječaje baš jednako kao u vrijeme praktičnog kartela dok se dogovaralo dijelove kolača, netko očito nije skužio da to ne ide kad daješ samo jednom posao... Prva lekcija sa snagom nije bila dovoljna, pa ih trebaju poklopiti s još par žalbi i odgoda da nauče, ponavljači ispita... Na kraju će tko god izgubi natječaj zbog ranijih malverzacija moći lako podići još jednu žalbu ili još gore razvučenu tužbu jer je ranije bilo očitog namještanja i to narušilo kredibilitet naručitelja.
No teško je ovima u nabavi i tehnikalijama shvatiti što znači pošteni natječaj i kako voditi pravne poslove (tehnokratski odgovor "nama su optimalne ove tehničke karakteristike, otkud da mi znamo je li regularno za natječaj?"), i obrnuto, ovi iz pravnih službi ne znaju na vrijeme što je auspuh na krovu ("zašto bi mi znali nešto o tome?"), a pitanje je na kraju koliko ne razumiju a koliko se prave blesavi zbog naredbe s vrha. Na kraju dobro da si rade još teškog posla da mogu zaposliti još "stručnjaka" iz šire rodbine, nego šta, di bi se zaposlijo nećak s druge strane od pratetke Milke šta je pao s faksa na prvoj godini nego da bude još jedan referent u Holdingu jer ne možemo više ovako ne uspit složit natječaj a on se kuži u auspuhe.

No ovo je super rastezanje... Možda dođu prije izbora, možda ne, možda baš na vrijeme thumbs. Iako ih je malo da se jedva isplati slikati kad bi netko bio svjestan koliko je ovo malo (4% voznog parka), ali otkud raja zna da 15 autobusa ne znači skoro ništa za firmu veličinu ZET-a, da je i manji ili veći matematika je stroga, pa još manje znači firmi kojoj je oko 50 autobusa na rastegnutom radnom vijeku pod opet sve slabijim održavanjem i pred prisilnim rashodom...
No skoro da će mi biti drago ako će se Bandolero morati slikati na otvaranju nekog pločnika (recimo zadnjih dana su kod Slovenske fino zauzeli dvije trake na Ilici da bi preasfaltirali pločnik, treba malo usporit promet i onda kad ne treba, neka svi vide da je "delo") ili postavljanja klupe ili čišćenja wc-a umjesto puštanja autobusa, iako dosad nisam znao razmišljati na ovaj način.
Makar će Bandinjo naivce koji glasaju za njega ionako klaunovski više privući osobnim čišćenjem wc-a, uz koje je rođak dobio ugovor od par stotina milja kuna, više nego bilo čim konkretnim u gradu.