Razno

Autor maky, Studeni 23, 2007, 00:20:18

Urbino LE

Citat: XDonald  u Ožujak 18, 2014, 20:56:29
Recimo ovako: da danas popodne (do 5 sati) vozi jedan vozač , i kad će taj isti opet bit , sutra navečer ? bus123

Ako duži bus i ima svoju smjenu će pon-pet isto radit.


Paško

Pratite stranicu autobusi.org retro na Facebooku!

COVIK

...i cvrči cvrči cvrčak na čvoru crne smrče...

Urbino LE

EBRD se upleće, a to znači teledirigirani natječaj.


kapetanakis

Citat: COVIK  u Ožujak 29, 2014, 19:45:01
Stara izreka kaže "tko ne plati kurvu,plati kurvu i likara"
To je nekad ,za vrime mraka bilo, danas kurve daju na odgodu, imaš 9 miseci počeka pa 20ak godina otplaćuješ

COVIK

Citat: kapetanakis  u Travanj 01, 2014, 00:18:12
   To je nekad ,za vrime mraka bilo, danas kurve daju na odgodu, imaš 9 miseci počeka pa 20ak godina otplaćuješ

To ti znas iz iskustva   ;D
...i cvrči cvrči cvrčak na čvoru crne smrče...

kapetanakis

Citat: COVIK  u Travanj 01, 2014, 12:35:50
To ti znas iz iskustva   ;D
Ha Ha , a znaš mene... pogodia san u slovo kakva će reakcija bit...al fala Bogu to iskustvo je otišlo u zastaru tako da neman nikakvih kredita i sl. ;D

Paško

http://slobodnadalmacija.hr/Split/tabid/72/articleType/ArticleView/articleId/241771/Default.aspx

Citat:Stanje u "Prometu" je katastrofalno! Razvidno je to iz prezentacije direktora Ede Meštaneka koja je pripremljena za tematsku sjednicu Gradskog vijeća (utorak) o teškom stanju u tom javnom prijevozniku.
Ugroženi su likvidnost i solventnost društva, a Meštanek ga je okarakterizirao, najblaže rečeno, "problematičnim u svim ključnim segmentima poslovanja".

Pusti računi
Crnim podacima kao da nema kraja, no ovdje ćemo izdvojiti one najcrnje. Javnom prijevozniku bi do kraja godine trebalo osigurati najmanje 13 milijuna kuna za kakav-takav normalan rad. Zabrinjava činjenica da je "Promet" u prosincu 2013. uzeo kredit od 15 milijuna kuna, kojim je plaćen ostatak prethodnog kredita od 8,7 milijuna kuna, a skoro pet milijuna novog zaduženja otišlo je na plaćanje poreza i doprinosa za plaće za studeni i prosinac. Iz kredita je plaćen i PDV od 1,3 milijuna kuna, a s preostalih 100 tisuća kuna platio se - jedan račun za gorivo.

U ožujku je "Promet" dobavljačima dugovao 11,76 milijuna kuna, s tim da je od kupaca i na ime subvencija istovremeno potraživao 7,8 milijuna. Društvu nad glavom, poput mača, visi sudski spor sa slovenskim "AV-Cosmosom" zbog davne nabave vozila: oni traže 55 milijuna kuna, što bi sigurno dokrajčilo tvrtku.
Otkad je Meštanek postao direktor, "Promet" je bio suočen čak sa pet blokada računa – i to u režiji Imex banke, Unicredit leasinga, Erste leasinga, Croatia osiguranja i Porezne uprave.

Problemi u likvidnosti dodatno su pojačani kašnjenjem uplata Ministarstva obrazovanja od prošlog ljeta za subvencionirani prijevoz učenika, no tu je - srećom - uskočila Splitsko-dalmatinska županija koja taj iznos na vrijeme uplaćuje "Prometu", bez obzira je li Ministarstvo platilo ili ne.

Što se tiče voznog parka, njegova prosječna starost iznosi 11 godina, a Meštanek skreće pažnju na stare alate i neadekvatne radne uvjete u radionici.

- Objekti su stari preko 50 godina i prokišnjavaju, a nije riješeno ni odstranjivanje štetnih plinova. Iako su vozila formalno tehnički ispravna, postoji realna opasnost za sudionike u prometu zbog dotrajalosti vozila. Dizalice su nam stare preko 30 godina i moramo nabaviti nove – upozorava u izviješću direktor Meštanek.

Nadalje, preneseni gubici iz prethodnih razdoblja premašili su iznos od 51 milijun kuna i morat će se hitno donijeti planove sanacije tih minusa od strane svih suvlasnika javnog prijevoznika. Također navodi kako postoji mogućnost umanjenja temeljnog kapitala ili dokapitalizacije društva, kako bi Grad Split zaštitio svoja ulaganja, koja su daleko veća od 65 posto, koliki je njegov vlasnički udio u "Prometu".

Zagora u banani
Velika odgovornost za nastalo stanje leži i u ostalim suvlasnicima koji nisu sudjelovali u pokrivanju gubitaka u poslovanju, što će sada, žele li sačuvati ovu tvrtku, morati planirati u svojim proračunima kroz plan i dinamiku od 5, 10 ili 15 godina, kako se već dogovore. Naime, javni prijevoznik već godinama bilježi stalan gubitak u poslovanju na linijama u Zagori, koji se na godišnjoj razini procjenjuje na čak 7,5 milijuna kuna, dok Županija iz proračuna za te linije izdvaja kao potporu 1,7 milijuna kuna, iako to nije dužna.

Zbog svega navedenog, uprava društva predlaže Gradskom vijeću dvije najvažnije mjere konsolidacije – da u cijeni pokazne karte participiraju i osobe starije od 65 godina, koje su do sada imale besplatan prijevoz, čime bi se ostvario prihod od 3,8 milijuna kuna, te da se donese odluka da Grad Split za istih 3,8 milijuna kuna otkupi benzinsku crpku koja se nalazi na "Prometovu" zemljištu uz garažu u Hercegovačkoj ulici, a u vlasništvu je "Jadranmonta". Autobusi se s te crpke opskrbljuju gorivom.

- Privatnik je na našem zemljištu 15 godina ostvarivao rabat na količinu prodanoga goriva. Prvi put ove godine mi ostvarujemo rabat, zbog sklopljenog ugovora s "Petrolom", a on iznosi 39 lipa po litri. To u ovoj godini znači 1,9 milijuna kuna uštede. Sad zamislite koliko smo mogli uštedjeti da smo to bili u mogućnosti sve vrijeme. Vanjski dio pumpe onda bismo mogli iznajmiti i tu ostvariti određene prihode – kaže Meštanek i dodaje kako je gubitak u prošloj godini iznosi 2,5 milijuna kuna.

Napominje kako su "Prometu" potrebne hitne mjere pomoći, jer sve zaposlenike i tvrtku u protivnom čeka teška sudbina.

Nikolina Lulić

Stariji od 65 plaćat će karte!

Što se tiče uvođenja participacije za osobe starije od 65 godina, "Promet" će Gradskom vijeću predložiti dvije varijante – prva bi bila da svi u toj kategoriji plaćaju 50 kuna za godišnju pokaznu kartu, a druga je varijanta da se uvedu iznosi u odnosu na period korištenja karte. Tako se predlaže da godišnja pokazna karta košta 170 kuna, polugodišnja 100 kuna, mjesečna 30 i pojedinačna 12 kuna.


Parkiralištima prijeti gašenje

Meštanek upozorava da parkiralištima, iako bilježe rast, prijeti gašenje, što se posebno odnosi na izvanulična parkirališta, i to temeljem GUP-a i predviđene gradnje. To bi tvrtki proizvelo gubitak od 18 milijuna kuna, odnosno 1101 parking mjesta. U tom smislu predlaže da im Grad dodijeli nove lokacije, čime bi ostvarili dodatna dva milijuna kuna prihoda. Nadalje, naglašava kako je tvrtka informatički zaostala, a zbog loše politike zapošljavanja fali stručnog kadra. U "Prometu" je 45 invalida rada i određen broj radnika ove godine ostvaruju uvjete za mirovinu, pa bi njihovim zbrinjavanjem pokušali ostvariti dodatne uštede.


Na dnu

11,76 milijuna kuna – obveze prema dobavljačima
7,8 milijuna kuna potraživanja od kupaca i na ime subvencija
55 milijuna kuna – vrijednost spora s "AV-Cosmosom"
7,5 milijuna kuna – procjena godišnjeg gubitka na linijama u Zagori
5 blokada računa
2,5 milijuna kuna – gubitak u 2013. godini
11 godina – prosječna starost voznog parka

Optužbe bez potpisa

Pismom s naslovom 'Vapaj za pomoć' javnosti su se obratili nepotpisani djelatnici, iznoseći niz teških optužbi na račun direktora Meštaneka. Prozivaju ga za loš odnos prema radnicima, sumnjiva zapošljavanja, nepotizam i slično. Ističu i da je tvrtka u dubiozama od 200 milijuna kuna, a o njoj ovisi 796 radnika, od čega 376 vozača i 40 kontrolora...
Pratite stranicu autobusi.org retro na Facebooku!

besthiroeu

Pozdrav ekipa, jel mi netko može slučajno pokazat na google mapsima odakle točno kreće 10-ka (Japirko)?

Paško

Evo :) Traži crveno :P
Pratite stranicu autobusi.org retro na Facebooku!

qwertz

#1137
http://www.split.hr/lgs.axd?t=16&id=10139                               SUTRA NA SJEDNICI GRADSKOG VIJEČA                    http://www.split.hr/lgs.axd?t=16&id=10140

prometnik

Jel mi moze neko rec za sta sluze one zute okrugle rucice na vratima citara i lions citya
Puno hvala ;)
kupi kartu spasi Promet

RegioBus

Citat: prometnik  u Travanj 16, 2014, 00:08:12
Jel mi moze neko rec za sta sluze one zute okrugle rucice na vratima citara i lions citya
Puno hvala ;)
U slucaju opasnosti ih trebas okrenuti u smjeru strelice pa se vrata otvore ;)