Razno

Autor maky, Studeni 23, 2007, 00:20:18

netko

Meni samo nije jasna jedna stvar.

Ako Regio ima SAMO 2 vozača + 3. eventualna zamjena ako nema ove dvojice,zašto to isto nema i g.b.245,g.b.213,i već otprije g.b.201.

Isto bi trebalo biti sa Isuzuom,ali pošto je on mali pa vozi tamo gdje treba onda je to malo teže i njega svak vozi.

G.b.233 vozi samo za Okruk,pa dopadne svima,i zbog toga je uništen jer se neodgovorno ponašaju prema njemu,i nadam se da se to neče desiti sa g.b.237.
Ali eto u Isuzuu je več odvaljen prezdanji sic,tako da nekrivim 100% vozače nego i one koje uništavaju autobuse,ali opet više krivnje predajem održavanju jer nemože to tako stajati mjesecima.

Da se mene pita-1.smjena,jedan stalni vozač i 2.smjena,drugi stalni vozač i tako za stalno.............
Nije valda problem naći odgovorne vozače...........
Dok smo, neka smo, kad umremo, da se spominjemo.

maky

I kad sam se već dotakao određene teme...
Stroj (dakle autobus) nije tu da bi mu čovjek (vozač, mehaničar, putnik) ugađao. On je tu da bi radio za čovjeka i olakšao mu posao. Dakle, tu nema dvojbe. Međutim, svaki taj stroj, koji bi nam trebao život učinit lakšim je konstruiran i predviđen za određene uvjete eksploatacije, te bi on uz predviđeno korištenje i održavanje trebao vjerno raditi i SLUŽITI čovjeku (a ne čovjek njemu) u planiranom periodu (mislim da je to kod modernih autobusa 15 godina).
Svi mi znamo npr. da se računalo gasi klikom na ikonu "Start" pa onda na"shut down", a ne upiranjem botuna "Power", jer  tako je zamišljeno i predviđeno da radi, u suprotnom nitko ne garantira za moguće kvarove i nesagledive posljedice tih kvarova. Ista je stvar i sa bilo kojim drugim uređajem ili strojem (pa time i autobusom). Samo se rijetki pridržavaju pravila u tim drugim slučajevima. Nas npr. taj postupak gašenja računala ne boli, ali mu zato znatno produžuje vijek trajanja. On će nas vjerno služiti, a mi ćemo biti  zadovoljniji i duže vremena ćemo nositi osmjeh na licu. Ista je stvar i sa autobusima.
I mnogi bi se sad javili, a prije si mogao Rabom ili MAN-om krenit drugom, dapače, to je bilo pravilo, itd, itd... Ali više nije tako. Današnje getribe se konstruiraju tako da se koristi i prva brzina. Tako piše u proizvođačevim brošurama i uputstvima, te se treba toga i pridržavat. Treba se kretati u  korak s vremenom i pratiti napredak tehnologije. To bi značilo konstantno obrazovati i vozače i mehaničare (s time da oni  prilikom toga ne kolutaju očima, ne ometaju predavača ili broje koliko ima rupica u zavjesama dok ne završi predavanje, te prihvatiti činjenicu da se od drugih uvijek može naučiti nešto). Oni sami trebaju shvatiti da oglušivanjem na nove tehnike i novo doba sebi čine štetu.  Nitko ne voli kad ga ujutro dočeka stari MAN pa mora šaltat, ili stari Mercedes bez grijanja, ali ponekad je to upravo zbog njegovog nemara (pritom ne kažem da je to isključivo zbog toga). Prije si mogao preživjet sa 4 tisuće kuna, a danas više nemožeš. Ljudi su se prilagodili na to i u prirodi im je da se stalno prilagođavaju na novonastale uvjete. Zato se treba prilagoditi i novim tehnologijama i načinima rada, a ne se oglušivati, jer ponavljam, onaj tko shvati da  time sebi čini štetu,  će itekako profitirati...

Ne želim da se ovim osjećaju prozvani vozači. Dapače, oni još imaju i najmanje utjecaja na to što neke stvarni nisu na svom mjestu. Ali isto tako je činjenica da ih ima koji itekako pridonose "raspadanju" autobusa. Za puno stvari oni nisu krivi. Recimo, u Conectima g.b. 205 i 209, koji su stari samo 6 godina ne radi grijanje. Vozač tu ni najmanje nije kriv, to je stvar održavanja. Ali  kriv je netko tko je trebao biti zadužen da ne dođe do toga, a taj svoj posao nije obavio. Vodeći se onom "Sit gladnome ne vjeruje" tako i taj vjerojatno ne poima vrijednost grijanja u autobusu u hladnim zimskim danima, dok on recimo sjedi u remontu uz nekakvu grijalicu. Da je to na mom autobusu kojeg dužim, garant bi nekog objesio za j*j* (isprike na izrazu, ali drugačije se nemože). Da ne govorim o tome da su nam u proteklih nekoliko godina stigli moderni autobusi koji su rađeni modernim tehnologijama i uz mnoštvo elektronike. Na njima ne vrijedi dosta starih načina popravljanja (tipa čekić, klješta, kacavida i malo žice). Ne, potrebno je obrazovati mehaničare i  objasniti im kako to sve skupa radi (mada je nama u prirodi da mi sve znamo i da nam nema tko šta objašnjavat). Nekidan sam baš bio u blizini jednog mehaničara. Čovjek je dugo godina u Prometa i vjerojatno je prošao mnogo toga i na raznorazne načine popravio puno autobusa u teškim i manje teškim vremenima. Ali sada su neke nove tehnologije stigle o kojima on nema pojma. Recimo, ne shvaća rad modernog automatskog mjenjača.  Čovjek je uvjeren da ovo u novih autobusa nisu automatski nego poluautomatski mjenjači, jer imaju opcije D, D1, D2 i D3, te je njegova teorija da bi se trebalo voziti tako da se prvo stisne D1, pa onda D2, pa zatim D3 i na koncu D. I kako sad čovjeku objasnit da to nije tako, već da je to potpuno automatska getriba, koja uvijek kreće od PRVE brzine, bez obzira što vi imali izabrano na tasteru. Razlika je samo u tome što su D1, D2 i D3 blokade mjenjača, koje se koriste recimo na usponima, na snijegu, ili pri nekim specifičnim uvjetima kada vozač osjeti potrebu za većim brojem okretaja ili da olakša posao getribi kad je glavno računalo "neodlučno" u kojoj brzini biti. Ali on u firmi radi već od pamtivjeka i on je  u pravu, ma šta god vi pokušali reći. Da ne govorim o tome kako bi se uvrijedio ako bi mu to netko mlađi od njega pokušao objasniti. I danas-sutra kada se takav autobus pokvari, kako od njega očekivati da ga ispravno popravi, kada ne razumije kako pola stvari na njemu funkcionira?! A da budem iskren, puno sam se puta susretao sa primjerima kada je bolje ne slati autobus u remont, jer ekipa "znalaca" napravi još gore nego šta je bilo.

Ja znam da će ih biti što će se u ovome prepoznat. Ali ja ovo ne pišem zato šta sam zločest. Ne,  to je zato da bi se krenulo naprijed, da se postigne nekakav napredak, a ne da tapkamo u mjestu ili idemo u rikverc. Ne treba se nitko osjećati prozvan, ovo su kolektivni problemi, ne samo jedne firme, nego cijele države. Nitko nije savršen, svi mi imamo svojih bubica i mana. Ali uspjeh ovisi samo o tome koliko smo mi spremni priznati ih i nastojati da ih što manje ističemo. Nije sramota neznati. Ali sramotno je hvaliti se svojim neznanjem i  ne pokazivati nikakve ambicije da se nešto nauči, jer tipično razmišljanje kod većine nas je "meni je i ovako dobro, ništa mi dosad nije falilo"...

Al eto, da ne duljim više, već je kasna ura. Mogao bi ja još napisat stotine stranica, ali  trenutno i na ovom mjestu to nebi imalo smisla. Možda negdje drugo, u neko drugo vrijeme i nekom drugom prilikom...

NEOPLAN - 75 YEARS moving ideas

ŠPIJUNI SU MEĐU NAMA!

torrente3

svaka čast maky !ovakav post može napisat samo budući direktor prometa !  8)

Paško

Evo jedna zanimljivost. Kada pritisneš STOP u MB Citarima g.b. 184 i 185 ne piše STOP, nego WAGEN HALT.
Pratite stranicu autobusi.org retro na Facebooku!

troosovinac

Citat: Avtomontažafan  u Prosinac 31, 2009, 18:18:39
Evo jedna zanimljivost. Kada pritisneš STOP u MB Citarima g.b. 184 i 185 ne piše STOP, nego WAGEN HALT.
au interesantno!!!!!!!!!!!!!!
bela lađa

conecto

Citat: troosovinac  u Prosinac 31, 2009, 18:23:53
Citat: Avtomontažafan  u Prosinac 31, 2009, 18:18:39
au interesantno!!!!!!!!!!!!!!

Zapravo je ta pojava u tim krajevima počela odavno sa "ZIMMER FREI"!

Citari su se, dakle, samo udomaćili...
A GDJE JE POANTA?
NIJE KOD MENE, MAJKE MI...

netko

http://www.slobodnadalmacija.hr/Split-županija/tabid/76/articleType/ArticleView/articleId/87979/Default.aspx

JA!!!

Potpisi se prikazuju na dnu svakog posta i privatne poruke. Možete koristiti BBC kod i smajlije.

maky

Evo, danas čim sam saznao za nesreću, krenuo sam autobusom put Vrbe... Današnja junačina - stari Neoplan g.b. 128 (zbilja jedan od najbolje očuvanih primjeraka.  Utegnut, čvrst, radi webasto, motorna kočnica,  ide bez problema, staje...). Fotke nisu baš nešto, ali eto, kad nemamo nikakvih, dobro će bit i ovo...

Do Rupotine je sve išlo bez problema, padaja je kiša i onda od Rupotine, kao da je netko povukao crtu, odjednom sve bijelo. I tu su počeli prvi problemi. Naravno, ne sa starim Neoplanom, nego sa ostalim sudionicima u prometu, naišli smo na kolonu koja nije mrdala:

Problem su stvarali kamioni, kojih je bilo iznimno puno. Policija ih je isključivala iz prometa i trebali su imati punu zimsku opremu. Zato je nastao zastoj jer su ih svi nastojali obilaziti i snalaziti se kako znaju. Ispred nas je bio Neoplan koji je išao za Zelovo, Lion`s Classic U, te nesretni g.b. 181 na liniji za Planjane, a iza nas još 2 Prometova autobusa... I svi smo molili Boga da g.b. 181 ne počme proklizavat, jer on je kao jedini automatik u toj grupi i nikom nije bilo jasno kako će se dovuć do Planjana. Al beštija samo ide i ide, nije nigdje zapeo i uspješno se večeras vratio u Split oko 20 sati. Kada smo  nekako prošli sve kamione (zadnji primjerci su zapeli u tunelu) na izlasku iz tunela nas je dočekalo ovo, pravi zimski uvjeti:

Klis - Grlo:

Uspon uz Kočinje brdo:

Spust prema Gizdavcu:

I ovo je kada siđete sa glavne ceste prema zaseocima koji nisu vidjeli civilizacije, a Ralica nije nikad ni prošla. Mrak, nigdje ničeg, Dalmatinska zagora, divlje životinje i Neoplan, koji je u posljednjih 15 godina postao dio krajolika:

Evo i njega na krajnjem odredištu, preveliki je mrak bio da fotke imalo uspiju, a ja nemam opremu za fotkanje. Al eto, vidi se čak malo i da pada snijeg:

Kada smo krenuli prema nazad:

g.b. 198 je ostao na vrhu Kočinjeg brda, krenuo je za Drniš, neznam šta se dogodilo, vratio se u Split, a po putnike je došao Regio:

Oprezni spust prema Splitu:

I sretno se vratismo kući... Stari Neplan nas je preveo sigurno i bez ikakvih poteškoća, a najveće pohvale idu i vozaču koji  je vladao autobusom u svim uvjetima i u nijednom trenutku nije ni na moment izgubio koncentraciju ni kontrolu nad autobusom...   8)

ŠPIJUNI SU MEĐU NAMA!

netko

Izvini  ;) ,ali dali je ono Vrba krajnje odredište ili neko drugo selo.
Pretpostavljam neko drugo. :)

maky

Citat: netko  u Siječanj 28, 2010, 00:29:45
Izvini  ;) ,ali dali je ono Vrba krajnje odredište ili neko drugo selo.
Pretpostavljam neko drugo. :)
Ne, nije Vrba, jedno drugo selo je u tom kraju...

ŠPIJUNI SU MEĐU NAMA!

Paško

Iz današnje Slobodne: Nije stalo sve u scanner pa su 2 slike. :D

Pratite stranicu autobusi.org retro na Facebooku!

moonlight

S obzirom da je ova posebna linija prometovala do 1 ujutro, zašto nisu uzeli u obzir i produženje voznog reda ostalih linija? Ako misle da je u ovom slučaju dovoljna ona jedna jedina noćna linija, koja u svakom smjeru prometuje svakih sat vremena, i koja pola grada uopće ne povezuje kako treba, onda se varaju. Također, nebulozno je da je obavijest za prometovanje ove linije stigla prekasno i to sam jedino pročitao u Slobodnoj Dalmaciji. Ispravite me ako griješim, no nigdje drugdje nisam čuo da će ova linija voziti. Za nju sam doznao sinoć, sasvim slučajno, dok sam pješke išao od Pazara prema Ulici slobode, jer je tamo prometovala. Naravno, bus prazan. Još je veća nebuloza što ni na prometovim stranicama nema ni riječi o ovoj liniji. Prva obavijest je još ona o božićno-novogodišnjem voznom redu.

maky

Pozdrav!
Da,  neću ti proturječiti jer si uglavnom u pravu. U Hrvatskoj je marketing i inače protok važnih informacija veliki problem. Ljudi ili neznaju oglašavati, ili im nije u interesu nešto što je važno staviti na vidljivo mjesto i to u pravo vrijeme. Bitno da mi znamo šta radi Simona, šta je snimala Severina, ko koga vara i s kime...
E sad, mislim da je stvar muzejskog društva što nije na vrijeme objavilo obavijest o ovoj liniji, te što nije reklamirana na  radiu, jumbo plakatima i ostalo... Što se tiče samog Prometa, krivica jest što nema obavijesti na njihovoj stranici. Međutim, iako su zadnje obavijesti stare mjesec dana, moram iz iskustva reći da je Prometova stranica najbolja od svih koju imaju javni gradski prijevoznici i trebamo biti zadovoljni s tim. Nije da se trebamo ugledati na lošije, uvijek treba težiti ka boljem, i vjeruj mi da bi ja imao jako mnogo zamisli kako je dodatno obogatiti, ali... Ovo im možeš zamjeriti, ali valjda im se više neće događati propusti. U ovo moderno doba jako puno ljudi se informira putem interneta i web stranica bi trebala biti jedan od udarnih medija za informiranje.

Šta se tiče ostatka priče...
Svakodnevne noćne linije su neophodne za grad koji sa okolicom broji preko 200 tisuća stanovnika. Svugdje na zapadu se te stvari podrazumijevaju. Međutim, trebamo prvo ostale stvari dovesti na razinu zapada, da bi mogli pričati  i o uslugama koje uživaju zapadnjaci. Ponajprije je riječ o kulturi i odnosu prema stvarima koje nas okružuju. Prije 2 tjedna su porazbijana stakla na dosta autobusa. A dovoljno je petkom ili subotom prošetati vani gdje se okupljaju mladi (pogotovo oni najnadobudniji maloljetnici sa 15 godina naviše) da shvatiš da je ova država otišla kvragu. Vjeruj mi, ja nikako nebi volio raditi s takvima, a sumnjam da bi i ti ili bilo tko drugi. Zadnje vrijeme zadnje polaske određenih linija prati policijski automobil. Petkom i subotom postoje 2 noćne linije, jedna po Splitu i druga za Solin. Nije to nešto, ali eto, bar malo...
Ja sam definitivno ZA uvođenje noćnih linija i poboljšanje  usluga, ali samo ako će to putnici znati cijeniti, a da se to dogodi ćemo možda morati čekati neka druga vremena...

ŠPIJUNI SU MEĐU NAMA!

moonlight

Više noćnih linija treba pod hitno uvesti, jer je ovakvo stanje neodrživo. Slažem se da živimo u poprilično primitivnoj i divljoj sredini i da su svi koji po noći rade sa ljudima u Splitu i okolici izloženi debilima koji nemaju pametnijeg posla nego se napiti i razbijati, što je očito odraz njihovih frustracija i viška energije, no po toj logici ne bi trebale postojati ni ove dvije linije, od kojih je jedna samo za grad Split. Ako već postoji jedna, onda bi se mogle uvesti još dvije, za početak barem vikendom, a potrebne su i radnim danom, naravno sa rjeđim polascima. Split se ne može nikako smatrati pravim europskim i mediteranskim gradom dok ne riješi ovaj problem. Budala koji rade nerede ima i vjerovatno će ih još bit, barem dok se ova država ne sredi (ako se ikada sredi) no to ne može biti prepreka za ostvarenje ovog plana. U noćnim busevima bi mogli bit naoružani zaštitari, ako treba i dvojica u svakom. Njihovo prisustvo bi itekako smanjilo mogućnost da netko radi gluposti, jer sama prisutnost oružja kod ljudi stvara odbojnost. Noćne linije se trebaju uvesti zbog normalnih putnika, ljudi koji vole vikendom izaći a da pritom ne rade nerede, nego su normalni mladi ljudi koji su ipak u velikoj većini. Zbog ljudi koji ne idu u neki naročiti noćni život, nego su duže ostali u kinu, na nekom koncertu i sl. Studenti često ne izlaze vikendom, nego radni danom, te su oni primorani, ako žive daleko od mjesta gdje se izlazi, iza 23 sata pješačiti tko zna gdje, samo zato jer nema busa. A tu je i turistička sezona... Puno je faktora koji bi se trebali uzeti u obzir prilikom planiranja i pokretanja ovih linija, jer su izuzetno bitne za grad sa ovoliko stanovnika. Da ne govorim kako bi trebale postojati noćne linije za Trogir i Omiš.