Besplatan prijevoz - rasprava

Autor conecto, Veljača 12, 2010, 12:25:20

scorpio

Slažem se s postom dotičnog tamlovera.Moraju postojati KRITERIJI,ali meni se čini da se u ovoj državi sve trpa u isti koš.
Osnovni problem ZET-a je kojem treba oko 1,5 milijuna za funkcioniranje,dok od subvencija Grada dobiva 750 mil., a sam od prodaje karata zaradi 300 mil..Nitko osim ZAPOSLENIH u Zagrebu ne plaća prijevoz.Tko je tu lud??Šta ZET se boji zaraditi?Izgleda da će besplatan prijevoz imati u Zagrebu 116 000 starijih od 65 godina,46 000 studenata,40 000 nezaposlenih 45 000 učenika, 21 000 umirovljenika s mirovinom ispod 1500 kn(oni bi treabli imati besplatan prijevoz) ratni invalidi,invalidi,branitelji i davatelji krvi.
I dok god netko tko nece raditi(a takvih je u Hrvatskoj mnogo),ima beplatan prijevoz,a zaposleni moraju plaćati.
Znači ja bi 2 puta morao plaćati jednu uslugu,dok drugi niti jednom. ::|   

man750

Pa presjednica vlade je lijepo zamolila da budemo solidarni. Bez brige izmislice ona i njezin tim jos nesto ,pa mozda budes placao i tri puta , sve u ime solidarnosti. Ali i opozicija nije puno bolja. Obecanja dok ne dodju na vlast ,a onda  ??? ;) ;D
133 u ZAGREBU
22 u DUBROVNIKU
Jedan u MakarskojMAN750 Autobus ispred svog vremena
- S T E T A - S T O - B A R - J E D A N - N I J E - S A C U V A N -

421

Prije dva-tri tjedna u ZG newsu prezentirana je dinamika izrade novih pokaznih CHIP kartica.
Predviđa se izrada oko 250 000 kartica za slijedeće kategorije.
110 000 za učenike i studente,21 000  za umirovljenike, 23 000 za nezaposlene i 80 000 radničkih pokaza.
Tako ispada da tih 80 000 ljudi plaća prijevoz ostatku građana, a od tog broja cca 13 000 su zaposlenici Zagrebačkog holdinga, znači cca 67 000 ljudi.Fakat premalo za ovakav grad poput ZG.Dokad?
Glavni razlog stresa je svakodnevni kontakt s idiotima. Albert Einstein
Ako ne mi, tko? Ako ne sada, kada? JFK
Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln

conecto

Prema ovim brojkama ispada da oni koji plaćaju ne plaćaju više ni triput kao što je rekao man750 nego je odnos blizu 1:4 ???

A ni Grad prema ZET-u ne podmiruje svoje (potpisane) obveze u potpunosti, onda ZET ne plaća dobavljačima (opća nelikvidnost) i vozi dok ide koga sve stigne, dan i noć, 365 dana u godini!

Ja u ovom ne vidim neko trajno rješenje gradskog prijevoza u ZG!

A GDJE JE POANTA?
NIJE KOD MENE, MAJKE MI...

tamlover

Citat: 421  u Veljača 14, 2010, 23:03:32
Ustav RH pak kaže slijedeće:
"Članak 14.....Svi su pred zakonom jednaki."

Što će biti kad MI budemo u mirovini? ...Opće je poznato da su umirovljenici najbolji i najredovitiji platiše svih vrsta režija (plin,struja,voda,telefon...)

Penzići ili ne,  oni su nam sugrađani , imaju svoj ponos i zaslužuju respekt.

Ne znam kaj te natjeralo u patetične vode. Nitko nije vrijeđao umirovljenike, stavljao ih u podređen ili lošiji položaj. Dapače, nitko se dosad ovdje nije založio za potpuno ukidanje besplatnog prijevoza, nego za racionalniju raspodjelu socijalnih prava.

Imam osjećaj da se kod nas svaka vreća mora isprazniti do dna da bi se u nju napokon zavirilo i spoznalo realno stanje. Tada slijedi otriježnjenje i rezovi koji onda ne znaju za racionalnost. Pametan čovjek razmišlja na vrijeme, al pametnih nam fali u svakom pogledu - očito.
...i bilo je lepo i navek TAM bu....

conecto

A kako su "svi pred zakonom jednaki" ako jedan član društva plaća nešto za sebe i još trojicu - gdje je njegovo "pravo na jednakost"?
No da je netko od nas političar da li bi se borio za taj jedan glas ili preostala tri? A glas je glas, svačiji vrijedi jednako ("jednakost") i nakon njihova prebrojavanja dolazi se na vlast. Nijedan naš političar na vlasti, pa tako ni gradonačelnik u praksi nije "gradonačelnik svih građana" već onih kojih ima više. Zato onima kojih ima manje uzimaju sve da bi dali onima kojih ima više i tako možeš vladati sto godina!
Nisu svi umirovljenici socijala - neki imaju sasvim pristojne mirovine, veće nego nečije plaće od kojih netko još mora uzdržavati obitelj, a umirovljenici sami sebe. Stalno se spominju oni s minimalnim mirovinama, njima svakako treba pomoći, ali oni su ipak u manjini. A tko se od radnika u današnje vrijeme vozi ZET-om i plaća pokaz preko 300 kn - uglavnom oni koji imaju tako male plaće da si ne mogu priuštiti auto na kredit. Uz obiteljske potrebe i obveze, nisu li i oni na granici egzistencije iliti životarenja? Često takvim ljudima pomažu baš roditelji u mirovini.
Besplatni prijevoz je samo jedna tempirana bomba koju je politika proteklih godina postavila i ostavila svojim nasljednicima. Tko to sada više može i smije ukinuti? Čisto političko samoubojstvo! Koliko se bure podiglo u medijima kad je direktor ZET-a samo spomenuo tu temu!
Ali mislim da poslovanje ZET-a općenito treba jednom postati transparentno i postaviti ga na čvrste temelje na kojima će trajno funkcionirati dugi niz godina. Koliko točno prihoda treba ostvariti, a koliko će subvencionirati Grad i da to onda stvarno učini. Čak mislim da Grad uopće ne bi trebao ništa uplaćivati ZET-u direktno, već bi ZET Gradu trebao prodavati karte u određenoj vrijednosti pa nek ih onda oni dijele kome hoće i provode svoju socijalnu politiku, a ne preko ZET-a kojeg onda svi javno ismijavaju kako proizvodi gubitke. Jer lako je tuđim po plotu mlatiti, iako ovo nije tuđe nego naše, ali to kod nas nitko ne shvaća osim onda kad mu to koristi!
Tada bi se i socijalnim kategorijama mogao omogućiti besplatni prijevoz na račun Grada, ali ga (opet transparentno) ograničiti na stvarne potrebe, a ne bezvezno cjelodnevno vozikanje koje zahtijeva mnogo vozila u prometu cijeli dan. Dakle - potrošnja veća, a prihodi manji ili nikakvi!
Manje potrebnih vozila u prometu s obzirom na stvarne dnevne potrebe bio bi dio manjih troškova ZET-a koje bi svakako trebalo smanjiti jer ovaj je proračun definitvno prevelik i plod velikog rasipanja. Umjesto toga uvode se bezvezne linije i noćni polasci koji ne voze nikoga ali gutaju novce kojih je sve manje. Zaista se u ovo recesijsko vrijeme još uvijek ponašamo kao pijani Amerikanci, a kakvo će biti mamurno sutra?
Gledam Rijeku, tamo je reorganizacija donijela puno bure i ispala je ne baš uspjela, ali oni barem pokušavaju nešto učiniti da smanje troškove, čuvaju i voze stare autobuse, a ne kupuju nove na lizing po trostrukoj cijeni.
A GDJE JE POANTA?

scorpio

Vraćamo se na staro,naša priča možda dobiva završetak.Sretan ili nesretan prosuditi ćemo sami.Sa portala Zagrebancija,izjava našeg cjenjenog ministra Gordana Jnadrokovića:Dosta je besplatnog prijevoza za sve.
Time kako kaže Jandroković bi se riješio problem likvidnosti ZET-a.Nadalje će naš ministar:Ako ZET ima problema sa likvidnošću,a Grad nema mogućnost daljnjeg subvencioniranja besplatnih karata to treba otovreno reći i besplatan prijevoz ograničiti SAMO na socijalne kategorije građana.Točnije trebalo bi utvrditi koje bi to bile kategorije,uzimajući u obzir visinu njihovih primanja.Slaže se predsjednik gradskog SDP-a Davor Bernardić,koji tvrdi kada se objednini imovina građana temeljem OIB-a,moći ćemo onima s dovoljno imovine oduzeti pravo besplatnog prijevoza.

conecto

Pa jasno da ZET može zarađivati za svoje troškove kad bi naplaćivao svoje usluge jer (uglavnom) ne vrte se naša vozila prazna. Tako je bilo do 70-ih godina prošlog stoljeća, a vozni park je tada bio prepun MAN-ova čija starost nije prelazila 10 godina (vrijeme konduktera). Ova današnja situacija s besplatnim prijevozom zaista je više nego pretjerana.
A GDJE JE POANTA?

klimama

Prema novom prijedlogu umirovljenici će imati pravo na besplatan prijevoz ako su građani Zagreba i ukupni im prihod ne prelazi više od 5.000 kuna.
I nezaposleni će se moći besplatno voziti, ali samo ako imaju prebivalište u Zagrebu i mjesečna primanja po članu obitelji im ne prelaze 1.700 kuna.
Djeca s teškoćama u razvoju imaju pravo na besplatan prijevoz u posebnim vozilima ZET-a.
Đaci i studenti samo s prebivalištem u Zagrebu i ako mjesečna primanja njihovih obitelji također ne prelaze 1.700 kuna po članu.
Bez obzira na cenzus besplatno se mogu voziti članovi obitelji poginulih branitelja, te dobrovoljni davatelji krvi u slučaju da su krv darivali 30 puta i više(žene), odnosno 50 puta i više (muškarci).

Bandić napokon ukinuo besplatan prijevoz za sve kategorije

Casper

Navodno će se predložiti smanjenje broja autobusa i tramvaja  isto tako se predlaže i povečanje cijene karte na 25kn! Nije li to malo previše? Isto tako ce se opet ulaziti samo na prva vrata tako da ce vozaci kontrolirati karte, a i kontrole ce biti pojacane. Slažem se da ovakva socijalna politika ne vodi k nicemu ali isto tako mislim da je 25 kn malo puno. Slazem se da se pojacaju kontrole, ali neka onda rade posao kako treba a ne da izvedu covjeka van pa traze 20kn za kavu

tamlover

Gdje je ovo zadnje navodno pisalo Caspere ili gdje se o tome priča?
Ja sam čuo da će kontrole biti pojačane, da se od ZET-a traži da puuuuno više zaradi od karata, ali to se neće raditi s 25 kuna kartom sigurno!
O prodanim kartama u prvoj polovici godine ovisit će gradska subvencija za drugu polovicu 2011.
...i bilo je lepo i navek TAM bu....

klimama

A mjesečni pokaz 430 kuna:

ZET-ova karta za 25, a mjesečni pokaz za 430 kuna!

Studenti iz drugih gradova koji studiraju u Zagrebu bi izgleda mogli plaćati punu cijenu.

221

Znači,  dolazi vrijeme plaćanja Bandićevog ulizivanja, kupovanja i grčevite borbe za fotelju. Sve dam, samo fotelju ne dam! 25 kuna karta? Može! 40 kuna? Može, kao ne! 100 kuna? Samo dajte, jer se ta karta neće plaćati. Hoće li opet građani plaćati političku nesposobnost i gledanje samo vlastite gu...e? Hoće li ZET biti kao i brodogradilišta, gdje je godinama isisavan novac a na kraju će radnici završiti na cesti a ''menadžeri'' odu s milijunima otpremnina?
I još slijedi smanjivanje voznih redova. Valjda su shvatili da ne stignu natankati sve te buseve. A neke nemaju i s čime.
Nevjerojatno, kako se sve stalno ponavlja. Kada će se ovaj narod probuditi?
Uvijek se sjetim jednog južnoameričkog grada, gdje su građani porazbijali pola grada, kada im je najavljeno poskupljenje javnog prijevoza od 10%. 10%!
U Hrvatskoj? Gazi, samo gazi. Ili kako Milan Ivkošić kaže: skidaj gaće!

conecto

A prije samo nekoliko mjeseci...

http://danas.net.hr/novac/page/2010/06/30/0826006.html

"– Istina je da smo u problemima. Upitni su vožnje, rate leasinga, održavanje... – iskren je bio Baričević."

A što se prije mislili ? Istina, tada Baričević nije bio direktor ZET-a (gdje je onaj koji je bio?), ali tu nam je još uvijek dragi gradonačelnik koji je "usmeno" obećao plaćanje lizinga, dakle bez ikakvih potpisa.
Uspijevao je 10 godina zaj..ti samo one koji baš nisu previše pametni, ispada da su takvi kod nas u većini, a glas je glas, bio od pametnog ili budale jednako se broji!
Nek sad on dođe kontrolirat karte skuplje 150%!
A GDJE JE POANTA?