Besplatan prijevoz - rasprava

Autor conecto, Veljača 12, 2010, 12:25:20

conecto

ZET-om se ionako danas svugdje voze uglavnom đaci i penzioneri. Tko radi i ima kakvu-takvu plaću svi se voze skupljim ili jeftinijim autima kupljenim proteklih godina raznim kreditima. I jedno i drugo može se vidjeti svaki dan po stanju na cestama (gužve) kao i u prometalima ZET-a.
A GDJE JE POANTA?
NIJE KOD MENE, MAJKE MI...

Mirta

Citat: conecto  u Veljača 12, 2010, 12:25:20
ZET-om se ionako danas svugdje voze uglavnom đaci i penzioneri.

Njima nije namijenjen javni promet?
Nikad ne reci:"Nikad!".

conecto

Citat: Mirta  u Veljača 12, 2010, 12:54:17
Citat: conecto  u Veljača 12, 2010, 12:25:20
ZET-om se ionako danas svugdje voze uglavnom đaci i penzioneri.

Njima nije namijenjen javni promet?

Nitko nije rekao da im nije namijenjen, ali javni prijevoz u ZG uz sve nerealne i za Grad skupe povlastice (prije svega besplatan prijevoz) sve više liči na ringišpil.
A GDJE JE POANTA?

Shole

Mislim da Mirta nije shvatila da je Conecto usptvari mislio reć da smo spali na to da se autobusima vozi samo onaj ko stvarno mora, a to su prvenstveno đaci i penzioneri i gospođe koje idu na posao a nemaju vozačku ili ne voze.  Kad voziš jutarnju smjenu s polascima oko 6 i oko 7 što bi trebali bit odlasci na posao, možeš vrlo lako prebrojit koliko je u autobusu muških od 35-50 godina.

Mirta

Citat: Shole  u Veljača 13, 2010, 09:31:54
Mislim da Mirta nije shvatila da je Conecto usptvari mislio reć da smo spali na to da se autobusima vozi samo onaj ko stvarno mora, a to su prvenstveno đaci i penzioneri i gospođe koje idu na posao a nemaju vozačku ili ne voze.  Kad voziš jutarnju smjenu s polascima oko 6 i oko 7 što bi trebali bit odlasci na posao, možeš vrlo lako prebrojit koliko je u autobusu muških od 35-50 godina.

O da, autobusima se stvarno voze oni koji moraju. A na jutarnjim polascima nema muškaraca od 35 do 50? Logično, oni se voze autima, a žene (gospođe) čekaju autobus. Problem prometa mi je razumljiv, no zapravo sam reagirala na sprdanje s "elitnim Pantovčakom"". Danas se sva podsljemenska zona drži elitnom zbog nekoliko tajkuna. Većina stanovnika prosječni su ljudi, s prosječnim prihodima itd.
Nikad ne reci:"Nikad!".

scorpio

Citat: conecto  u Veljača 13, 2010, 02:19:48
Nitko nije rekao da im nije namijenjen, ali javni prijevoz u ZG uz sve nerealne i za Grad skupe povlastice (prije svega besplatan prijevoz) sve više liči na ringišpil.

Beplatan prijevoz ili Bandićevo zadobivanje masa,treba ukinuti.Po mojem mišljenju besplatan prijevoz bi samo trebali imati nezaposleni,umirovljenici i socijalno ugroženi.
I onda govore kako je ZET gubitaš,neka podigne cijenu karte,ukine besplatan prijevoz školarcima i drugim kategorijama pa da vidiš kako će ZET zaraditi.Vjerojatno bi nastala revolucija protiv ZET-a.

Shole

Tko je imao 80-ih godina besplatan prijevoz?   NITKO !!!!  A svejedno su se Ikarusi jedva kretali kolko su bili prekrcani.  Ništa nebi nikome trebalo bit besplatno, a da trebaju postojat nekakve socijalne kategorije to da.  Ali nek budu socijalne, a ne glasačke.  Zašto čovjek koji radi za 3000 kn, podstanar je, ima nezaposlenu ženu i dvoje školaraca plaća pokaznu sebi i djeci, a prokleti penzioner koji ima 4000kn penzije i živi sa ženom koja ima 3200kn ima besplatno, a i njegova žena također.  Trebali bi se ustanoviti nekakvi socijalni kriteriji, a ne dijelit šakom i kapom bezsplatne pokaze.  Da, penzići ispod 1500kn nek imaju džabe, oni 1500-3000k nek plaćaju 30%, a ostali 50% cijene karte.

Berlingo

Citat: Shole  u Veljača 13, 2010, 15:47:34
Tko je imao 80-ih godina besplatan prijevoz?   NITKO !!!!  A svejedno su se Ikarusi jedva kretali kolko su bili prekrcani.  Ništa nebi nikome trebalo bit besplatno, a da trebaju postojat nekakve socijalne kategorije to da.  Ali nek budu socijalne, a ne glasačke.  Zašto čovjek koji radi za 3000 kn, podstanar je, ima nezaposlenu ženu i dvoje školaraca plaća pokaznu sebi i djeci, a prokleti penzioner koji ima 4000kn penzije i živi sa ženom koja ima 3200kn ima besplatno, a i njegova žena također.  Trebali bi se ustanoviti nekakvi socijalni kriteriji, a ne dijelit šakom i kapom bezsplatne pokaze.  Da, penzići ispod 1500kn nek imaju džabe, oni 1500-3000k nek plaćaju 30%, a ostali 50% cijene karte.
Da, ovo si jako lijepo napisao. Nekakvi kriteriji moraju postojati. A ne sve trpati u isti kos. Neko ima 1500kn mirovinu, neko preko 4.
I jako mi se svidja Mirtina recenica kako Pantovcak nije "elitna adresa" za sve. Mnogi to ni neznaju kad cuju ime tog kvarta.

conecto

Bez obzira kakve se povlastice i kome daju u svakom slučaju bi trebalo unutar tih povlastica ograničiti za koliko vožnji one vrijede ili nešto slično. Ovako uz neograničeno vozikanje onih koji imaju besplatan prijevoz (ali i neograničene pokaze) doveli smo se u situaciju da više nema klasičnih špica (kad se ide na posao ili u školu) već praktično sva vozila voze po čitave dane što guta ogromne novce. A moraju voziti jer putnika stalno ima, a sve zbog toga što ih ovakav sustav potiče na vozikanje i kad treba i kad ne treba. Kad bi proradio novi sustav automata za naplatu kako treba mogle bi se izdavati vozne karte za sve kategorije putnika i onda im se skida s kartice svaka vožnja (praktično prepeaid sustav). Sustav je preko Atrona sposoban prepoznati dužini svake vožnje tj. od koje do koje stanice se putnik vozi. Ovakvo laufanje dan i noć mislim da se neće moći još dugo financirati jer već neko vrijeme Grad ne podmiruje potpisane obaveze prema ZET-u a prihoda skoro ni nema. U svakom slučaju, Grad debelo koristi ZET za političku promidžbu vladajuće strukture, a prema njemu se maćehinski odnosi.
A GDJE JE POANTA?

tamlover

Citat: conecto  u Veljača 14, 2010, 10:53:12
Grad debelo koristi ZET za političku promidžbu vladajuće strukture, a prema njemu se maćehinski odnosi.

Vladajuće osobe, ne stranke. Možda čak imamo i sreće što je ta stranka vladajuća, jer s drugom bi dotični čovjek bio još gori... Ne može se očekivati da se ukine besplatni prijevoz, oni ne razmišljaju na način da pravednom raspodjelom socijalnih prava mogu privući glasove nego smatraju da ako to ukinu gube izbore - i osoba i stranka. Al to je razumljivo - na izbore u najvećem postotku izlaze penzići, zatim socijala a u znatno manjem postotku oni koji si u životu sve sami plaćaju i usput kroz poreze i prireze plaćaju i drugima.

Umirovljenicima bi se recimo moglo odrediti limite u odnosu na visinu mirovine. Ovi do 1500 kn imaju 20 kn dnevno besplatno - 140 kn tjedno na onoj novoj kartici. Do 2500 kn imaju 15 kn dnevno besplatno - tjedno 105 kn besplatne vožnje (ko kaže da se moraju vozit svaki dan - cijeli dan, jako često bez potrebe?). Do 4000 kn imaju 10 kn dnevno besplatno - tjedno 70 kn pa nek si rasporede, a ako im fali nek doplate. Iznad 4000 kn mogu imat 40 kn tjedno besplatno da mogu otić na groblje.

Sve socijalne kategorije su takva šuma nezasluženih povlastica da je uopće nepotrebno bilo što predlagat. Treba to fino revidirat i onda dat besplatan prijevoz onima koji to stvarno i zaslužuju, al po umirovljeničkom modelu. Ne treba se vozat javnim prijevozom besplatno cijeli dan.
...i bilo je lepo i navek TAM bu....

conecto

Potpisujem sve što je tamlover napisao. Otprilike takav model sam si i ja zamislio. No mnogo je lakše derati na parkingu (kao da svatko tko ima auto spava na novcima) pa onda s tim novcima puniti gradski proračun i iz njega po potrebi pretakati lovu prema "gubitašima". S druge strane neke kategorije građana ne plaćaju ništa, dok se neke odere na svakom koraku. Socijalne kategorije bez ikakvih realnih kriterija - lijepo je Shole napisao, netko radi za npr. 3000 kuna, još uzdržava djecu i on nije socijalna kategorija, zapravo treba biti sretan što ima posao i mogućnost plaćanja doprinosa za one koji ne plaćaju ništa, neki od njih nikad nisu radili ništa, neki otišli oduševljeni u mirovinu iako nisu odradili radni vijek (samo 10-ak posto umirovljenika u HR odradilo puni staž).
A GDJE JE POANTA?

STIB

Citat: tamlover  u Veljača 14, 2010, 12:45:40Umirovljenicima bi se recimo moglo odrediti limite u odnosu na visinu mirovine. (...)
I odrediti doba dana u kojem se uopće može voziti jeftinije (ili besplatno). U većini europskih gradova je to radnim danom od 9h nadalje. Ako se baš netko mora voziti izvan tako određenog vremena, onda treba platiti punu cijenu.
Citat:Kad voziš jutarnju smjenu s polascima oko 6 i oko 7 što bi trebali bit odlasci na posao, možeš vrlo lako prebrojit koliko je u autobusu muških od 35-50 godina.
Mislim da autor nije mislio ništa loše, ali ovaj raspon je premali. Ja se na primjer vozim autobusom (i tramvajem) na posao i s posla otkako sam se zaposlio (sa 24 godine) pa sve do sada (imat ću skoro 60) i ako Bog da još barem 5 godina do mirovine.
Pozdrav iz Zagreba
ZDRU

Shole

da, al koliko ima takvih ko što si ti?

421

Ustav RH pak kaže slijedeće:
"Članak 14.
Svatko u Republici Hrvatskoj ima prava i slobode, neovisno o njegovoj rasi, boji kože, spolu, jeziku, vjeri, političkom ili drugom uvjerenju, nacionalnom ili socijalnom podrijetlu, imovini, rođenju, naobrazbi, društvenom položaju ili drugim osobinama.Svi su pred zakonom jednaki."

Što će biti kad MI budemo u mirovini? Daleko je 68 godina..., a nekog kategorizirati pod " prokleti penzioner" malo je previše bez obzira o kome se radilo.
I kad bi na kraju došlo do nekakve naplate, čija leđa bi najviše trpjela? OPET vozačka, jer netko treba realizirati nečije fix-ideje prošarane politikom.Nemojte baš sve gledati kroz prizmu plaće jer ima ljudi koji su stvarno izraubani od rada, ali ljudi su radili, izgradili  dobar dio ovog što imamo i zaslužili da bar imaju nešto od toga.Druga je stvar da li to znaju cijeniti! Dok ostarimo pitanje je da li ćemo imati čime platiti internet, hoćemo li i dalje biti na forumu, kao ćemo se osjećati  kad će o nama netko tako pisati jer:mora se ići liječniku,u šoping(bez automobila), u posjet Conectu, Sholetu,Berlingu, Dragecu,Mirti.....A kako  drugačije nego "onim" busom u xy sati kad svi idu na posao  ili u školu.
Jedno je profesionalizam, drugo je osobno mišljenje.Opće je poznato da su umirovljenici najbolji i najredovitiji platiše svih vrsta režija (plin,struja,voda,telefon...)
Najbolju definiciju stanja izrekao je jedan penzić:"Bio bih najsretniji da imam veću penziju pa bih mogao  plaćati  i prijevoz, ovako se osjećam ponižen kao čovjek koji dobiva milostinju koju nisam tražio."
Penzići ili ne,  oni su nam sugrađani , imaju svoj ponos i zaslužuju respekt.

Glavni razlog stresa je svakodnevni kontakt s idiotima. Albert Einstein
Ako ne mi, tko? Ako ne sada, kada? JFK
Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln

conecto

Nisu samo penzioneri ti koji koriste besplatan prijevoz (između brojnih kategorija svugdje se prešućuje da to pravo imaju npr. saborski zastupnici), a i taj potez prema njima je samo loše kozmetičko uljepšavanje ružne stvarnosti od strane nesposobnih političara. Po meni i nije toliko pitanje da li im pomoći mjerom besplatnog prijevoza nego koliko besplatnog prijevoza treba bilo kojoj od tih kategorija dati. Neograničeno sigurno ne, već onoliko koliko im je stvarno potrebno, pogotovo dok ZET guta ogromne novce svih onih koji pune gradski proračun. Trenutno stanje je potpuno netransparentno, toga nije bilo ni u socijalizmu od kojeg smo pobjegli kao vrag od tamjana, nema nikakve računice ni parametara po kojim bi se moglo utvrditi koliko ZET uopće preveze onih koji plaćaju u odnosu na one koji ne plaćaju.

I kad se već citira Ustav, mislim da se upravo ovdje u mnogim slučajevima krši spomenuti članak kojem po meni uz "prava i slobode" nedostaju "obveze" da bi "svi bili jednaki".
A GDJE JE POANTA?