Besplatan prijevoz - rasprava

Autor conecto, Veljača 12, 2010, 12:25:20

sokre

Članak u kojem se opisuje što će se sve uvesti i kako planiraju to provesti graniči sa SF-om. Naročito mi se sviđa dio o smanjenju polazaka. Što bi značilo da je nabavljeno previše vozila, a nije se razmišljalo o troškovima i potrebama. A sve to vodi k tome da nije napravljena studija o nabavci. Priča bi dalje išla da je onaj tko je toliki broj vozila naručio odgovoran zbog nesavjesnog poslovanja, a vjerojatno bi se tu pronašla i pokoja provizija ili usluga. Pa neka onda taj rješava te stvari, a ne mi svi ostali.

Jednostavnije, nekome prijeti višegodišnji zatvor, a nama njesra. Kao i uvijek.

conecto

Tako je to kad jedino u ZET-u je svaka vožnja samo dodatni gubitak. U svakoj normalnoj firmi najskuplje je vozilo koje stoji, u ZET-u ipak nije tako.
Da ni sadašnje rukovodstvo Holdinga i ZET-a opet ne zna što radi, pokazuje način na koji se pokušavaju izvući iz dugogodišnjeg nebuloznog poslovanja. Jer...
...u svim tim nabavkama u kojima je potrošeno (ili će tek biti) hrpetina novaca može se izvući mnogo više i efikasnije.
Činjenica je da previše buseva i tramvaja po ZG laufa, ali smanjenje broja polazaka na neku normalnu razinu ne bi trebalo nužno rezultirati gužvama. Na koji način?
Tako da se smanji potražnja za prijevozom. A kako pak to napraviti?
Pa lijepo, potrošili smo hrpu love na sustav Atron, a taj nam sustav omogućuje naplatu prijevoza prema količini korištene usluge, a kao mjernu jedinicu možemo odabrati npr. km umjesto potrošenog vremena (što je u prometnim gužvama daleko poštenije).
Glupost je toliko povećanje cijena, kome uzeti 25 kuna za 1,2,3 stanice ili manje od 5 min vožnje. Kao što su glupost pokazi koji omogućuju neograničeno korištenje.
Penzići će ponovo plaćat, oni će i to platiti, a opet će se voziti bezveze kao i đaci, raditi gužvu u ZET-ovim prometalima koja na taj način postaju (davno su postala) ringišpili za razbijanje dosade.
Treba nam uvođenje prepaid-sustava po sistemu "plati koliko se voziš" (Atron nam to omogućuje), ne samo za one koji plaćaju već i za one koji imaju i dalje besplatan prijevoz, pa će se korištenje JGP svesti na stvarne potrebe, a manji broj polazaka neće donijeti gužve.
Na taj način kraće relacije neće biti nebulozno skupe, manji broj polazaka biti će sasvim dovoljan.
Na ovaj način u gužvama koje se očekuju teško će se kontrolirati vozne karte bilo od strane kontrolora, a pogotovo vozača (još uz sadašnja vozna vremena).
A GDJE JE POANTA?
NIJE KOD MENE, MAJKE MI...

sokre

Upravo sa čuo na radiju demantij članka direktora ZET-a, i to da se cijena karte od 25 kuna odnosila na dnevnu kartu.

I da mu nije jasno odakle im sve te informacije i da je većina članka izmišljena.

Kao i uvijek po novinama, dosta se pretjeruje i malo provjerava. Dakle, do daljnjeg sve po starom.

421

Dnevna karta tu cijenu drži od posljednjeg poskupljenja!
Glavni razlog stresa je svakodnevni kontakt s idiotima. Albert Einstein
Ako ne mi, tko? Ako ne sada, kada? JFK
Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln

221

Činjenica je da je ZET u velikim dugovima i problemima. Činjenica je da on mora postati profitabilno poduzeće. Ali kako to napraviti? Hoćemo li tako, da odbijemo ljude od javnog prijevoza suludom cijenom i čekanjem pretrpanog tramvaja ili uvođenjem efikasnog sistema jeftinog prijevoza? Sa niskom cijenom karte, ali sa obuhvaćanjem cjelokupne populacije i vrlo strogim kontrolama. Pa plati masnu kaznu ako nisi platio kartu od npr 4 kune!

Ali to je previše za očekivati. Previše je za očekivati malo razmišljanja od tih ''stručnjaka'' sumnjivih diploma, koji se valjda niti jedanput nisu provozali busom ili tramvajem a kamoli da su ušli u srž i prednosti javnoga prijevoza.
Ali, nije uopće problem u cijeni karte. Ona je samo odraz mentalnog sklopa davatelja rješenja. Vjerojatno je prespavao neka predavanja na Ekonomskom faksu.
Problem je što ne postoje ljudi sa vizijom, ne postoje planovi dugoročnog rješavanja problema. Sve se radi zbrda-zdola, preko noći. Bitni su samo izbori, a raja ionako puši obećanja.

Casper

Penzići će ponovo plaćat, oni će i to platiti, a opet će se voziti bezveze kao i đaci, raditi gužvu u ZET-ovim prometalima ... S ovom rečenicom se nikako nemogu složiti jer nije istina da se đaci voze bezveze, pa moraju doci nekako do škole.
U cijeloj prici je najgore to što će sve ići preko leđa vozača. Nitko neće psovati Bandića jer nema tramvaja na vrijeme ili busa nego će svi psovati "nesposobne" vozače...

Max-d

Totalno se slazem sa Conectom da treba uvesti prepaid sustav placanja pogotovo ako Atron to podrzava,a ne da se jedna ili sto i jedna stanica placa isto.Kaj se tice kontrole karata od strane vozaca mislim da je vec i sad to nemoguce na dosta linija zbog velikih guzvi  i kratkih voznih vremena,a ako jos bude ukidanja voznih redova te drasticnog poskupljenja karata to ce totalno biti nemoguca misija(osim ako se svakom vozacu ne dodijeli jedan CHUCK NORRIS pa nek on kontrolira karte).

tamlover

Što zapravo SIGURNO smjeraju u ZET-u?
Ukinut besplatni prijevoz, osim za kategorije koje će biti uređene kroz imovinski cenzus. Taj još nije utvrđen, bit će do polovice idućeg tjedna možda.
Ukinut dvije stanice besplatno od Trga u svakom smijeru i do Kvatrića.
Uštedit na broju vozila u prometu na način da se intervali čekanja povećaju za 2-3 minute. Znači 11-ica ne bi išla svake 4 min nego svakih 6-7 npr. Za autobuse ne znam. PITAM: slijede li otkazi i u ZET-u (najavljeni u cijelom Holdingu)?
Uvest rigorozne kontrole karata.
Ako se smanji subvencija grada cijena mjesečne karte približit će se realnoj tržišnoj vrijednosti koja je oko 430 kuna. Ali sigurno neće iznositi toliko.

Što se sigurno neće dogoditi niti itko razmišlja o tome?
Neće se prekidat ugovori o leasingu za autobuse jer postoje penali koji bi samo pogoršali situaciju.
Neće se mijenjati cijena pojedinačne karte.

Dakle, poentirao je conecto (a ko bi drugi :P) - ide se na to da vozilo stoji, da putnik čeka duže, pritom plaća više ako se vozi mjesečnom kartom i da vozilima krstare ljudski "pauci" koji će po uzoru na Zagrebparking puniti Holdingov proračun i omogućiti smanjenje gradskih godišnjih subvencija ZET-u.

Baš se veselim što će uskoro stići ti najavljivani jeftilen taksisti u Zagreb
...i bilo je lepo i navek TAM bu....

conecto

Citat: Casper  u Studeni 19, 2010, 17:04:25
Penzići će ponovo plaćat, oni će i to platiti, a opet će se voziti bezveze kao i đaci, raditi gužvu u ZET-ovim prometalima ... S ovom rečenicom se nikako nemogu složiti jer nije istina da se đaci voze bezveze, pa moraju doci nekako do škole.

Nitko nije rekao da se đaci (ni penzioneri) uvijek vozikaju bezveze, naravno da nekako moraju doći do škole, ali često to rade jer im to omogućuje pokaz s neograničenim brojem vožnji.
Primjer: na liniji 227 svaku večer je tulum osnovnoškolaca od stanice kod OŠ na Oboju do zadnje stanice u Čreti i natrag. Kako to zna izgledati (i bus nakon toga, najčešće prepun razbacanih besplatnih 24 sata i "slučajno" uvijek poneki dio ispod senzora trećih vrata) vozači jako dobro znaju no ne mogu si pomoći, a oni se imaju pravo voziti.
A GDJE JE POANTA?

Ivan

Citat: conecto  u Studeni 20, 2010, 09:37:25
Citat: Casper  u Studeni 19, 2010, 17:04:25

Nitko nije rekao da se đaci (ni penzioneri) uvijek vozikaju bezveze, naravno da nekako moraju doći do škole, ali često to rade jer im to omogućuje pokaz s neograničenim brojem vožnji.
Primjer: na liniji 227 svaku večer je tulum osnovnoškolaca od stanice kod OŠ na Oboju do zadnje stanice u Čreti i natrag. Kako to zna izgledati (i bus nakon toga, najčešće prepun razbacanih besplatnih 24 sata i "slučajno" uvijek poneki dio ispod senzora trećih vrata) vozači jako dobro znaju no ne mogu si pomoći, a oni se imaju pravo voziti.
Dobro, a kakve veze ima ako se djeca provozaju jedan krug do Čreta kad je bus poslije Oboja ionako uvijek poluprazan? I kako bi ukidanje besplatnog prijevoza pomoglo? I kad bi plaćali isto bi radili jer su djeca (uopće me ne zanima treba li ih zato zvati nestašnima, neodgojenima ili štogod, to je vrlo malo bitno), jedino kad bi im se nabilo 100% cijene pa se ne bi uopće vozili busom, no to bi bilo bizarno jer stvarno ne znam koji razvijeni grad na svijetu nema ili općenito jeftin prijevoz, ili za učenike i studente popust od barem 50%. Neki stvarno brkaju koje su rasprave sada prioritetne.

Mislim da naplaćivanje učenicima i studentima nikad nije trebalo biti maknuto, barem meni nije bio problem plaćati 60 ili 40-ak kuna i nisam vidio kome bi trebao biti. I ako bi bilo 100 ili 150 moglo bi proći, samo preko toga bi, kako rekoh, bilo bizarno i neviđeno u modernom svijetu, ne želimo se valjda vratiti u vremena kad su dječica morala hodati po snijegu dva sata do škole, ili gdje studenti od kojih neki jedva spajaju kraj s krajem moraju sve što stignu preko SC-a zaraditi potrošiti na prijevoz.

Max-d

Prijevoz bi trebali placati svi(neku normalnu cifru),kao sto Ivan kaze nikad ga nije niti trabalo ukidati ni za koga(i mi smo imali pokaze kad smo isli u skolu),a ne uvoditi nekakve nebulozne cenzuse gdje penzic sa 4999,99 kuna nece placati prijevoz,dok cetveroclana obitelj (sa dvoje skolaraca) koja ima primanja cca. 7000 kuna mora  platiti prijevoz za sve jer im prosjek prelazi 1700.00 kuna po clanu obitelji.I kad bi to sad izracunali sa ciframa koje se spominju(430 kuna radnicki,??? kuna dacki pokaz)obitelj bi placala preko 1000 kuna samo prijevoz+cca.550 kuna skolu koja je OBAVEZNA(ako djeca idu u boravak)i onda im nakon placenog prijevoza i skole ostaje 5450,00 kuna,a to znaci 450,00 kuna vise nego penzicu(sa Postovanjem prema svim penzicima) i gdje je tu onda logika ili ti nekakva socijalna pravda.Po stoti put se pitam pa tko je tu onda ugrozen???

conecto

Citat: Ivan  u Studeni 21, 2010, 15:43:47
Dobro, a kakve veze ima ako se djeca provozaju jedan krug do Čreta kad je bus poslije Oboja ionako uvijek poluprazan?

Kad sam ovo napisao jako dobro znam o čemu pričam jer dobro znam što se događa gotovo svake večeri na toj liniji, uostalom i to sam već napisao no nije mi teško ponoviti - nisu to nikakve nestašne vožnjice male dječice već pravi mali tulumi klinaca u pubertetu iz sedmih-osmih razreda, ulaze redovito njih 15-20, naderavaju se po cijelom busu bez ikakvog obzira na ostale putnike, puštaju glasno narodnjake s mobitela, naprave smeća u busu u toj jednoj vožnjici više nego se stvori čitav dan na liniji.

Isto tako, kad predlažem prepaid plaćanje, nisam mislio da s postojećom cijenom pokaza budu ograničene vožnje, već da se cijena može formirati prema kilometru pa bi za mnoge mjesečni prijevoz pametnim i poštenim sustavom mogao postati i jeftiniji.
A GDJE JE POANTA?

conecto

Jedna prigodna bajka uz današnji dan:

Prije točno 55 godina u zemlji Tamotamodaleko rođena je naša MAMA. Kasnije je stigla ovdje gdje danas živimo i kupovala nam mnoge lijepe stvari.
Iako smo sad upali u financijske probleme i kredite koje ćemo vraćati godinama, bilo je lijepo dok je mama šopingirala ne pitajući za cijenu, a nama ničeg nije nedostajalo, imali smo i previše.
Stoga joj želimo SRETAN ROĐENDAN i ubuduće ipak malo više pameti u glavi, iako je sad za mnogo toga prekasno!

Uz prigodnu sliku jedne igračkice koju nam je također mama pribavila (koja istina trenutno ne radi jer se na neko vrijeme zatvorio dućan za baterije) iz vremena dok smo se igrali njome po našem novom naselju koje je još uvijek nenaseljeno (a mama je htjela da ispadne sve najbolje).

SAMO JE JEDNA MAMA!
A GDJE JE POANTA?

421

A institucije pravne države nek` rade svoj posao.
Glavni razlog stresa je svakodnevni kontakt s idiotima. Albert Einstein
Ako ne mi, tko? Ako ne sada, kada? JFK
Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln

BARCODE

Ja sam za to da se bus123 plaća pa makar i simbolično. Zašto?  Zato jer; sjetite se vrećica u trgovini kad su bile besplatne svatko je uzeo barem 3 ili 4 iako mu nisu trebale, ali bile su beplatne  pa zašto nebi.
Za prave prijatelje idem kroz pakao,a neprijateljima ću rado pokazati put do tamo.