Tipovi autobusa na linijama 2010.

Autor STIB, Siječanj 02, 2010, 12:13:49

STIB

Jutros su na 201/202 čak dva Conecta (433 i 436) a ni treći nije uobičajeni Citelis nego Citaro 676.
Zašto?
Pozdrav iz Zagreba
ZDRU

tramvajac 92

Danas na 124 2*MAN NG 312
btw. na 168 su 2 vozna reda..

Ivan

Citat: STIB  u Ožujak 16, 2010, 08:34:26
Jutros su na 201/202 čak dva Conecta (433 i 436) a ni treći nije uobičajeni Citelis nego Citaro 676.
Zašto?
Možda nova plinska kriza. >:(

A meni nikako nije jasno zašto svako malo Conecti završe na 238, 228 i sl., pa ti autobusi sa onim zbunjenim prednjim vratima uopće nisu za linije na kojima zna biti po 100 ljudi u busu, je li tako teško držati ih na sesvetskim linijama, a imati par Citara ili LC u rezervi?

Samo, stvar je da ti Conecti od prošlog ljeta jedva uopće voze, nije mi jasno radi čega samo stoje...  ??? Jesenas su malo opet krenuli, no zadnji put kad sam bio u Sesvetama vidio sam da novi MAN-ovi opet odrađuju 85% sesvetskih prigradskih... Imam dojam da ih netko u APD ima namjeru što prije uništiti. ::| ::| ::|

Ivan

I, da, nisam o ovome pisao jer poludim kad se sjetim i ne želim ni razmišljat, no kad sam počeo, ovo što APD radi novim MAN-ovima je kriminalno, praktički voze samo najgore linije - iza Sesveta ode većina, veliki dio ostatka redovito ide na totalno razvaljene ceste na 213, 227 i 216/276!!!! Jedine malo bolje ceste na linijama gdje su stalni su nedavno uglavnom obnovljene 205 i 209, ali to su relativno duge i brze linije i tamo bus dnevno odvozi preko 300 km, dok npr. na puno nježnijoj liniji 223 gdje su bili redoviti više baš ne voze...

Ne znam, meni to izgleda kao totalna eksploatacija.

I, opet pitam, može li mi možda netko objasniti što je sa Conectima? Možda ih ne vidim jer me nema tako često na istoku, ali imam dojam (možda griješim) da ih dnevno zna izaći samo po 3-4 komada, i to pola odvozi samo dvokratnu službu na 225 (gdje IMHO ionako nemaju što tražiti uz tolike niskopodnjake).

conecto

Ivane, nema tebe dugo na "istoku"!
Kao prvo, linije iza Sesveta nisu ni po čemu najgore, samo je istina da tuku dosta kilometara. APD (kad nema direktive odozgo na kojim linijama koji busevi trebaju voziti) tamo obično daje najpouzdanije buseve jer su polasci rijetki i svako iskakanje izaziva velike poremećaje. A trenutno su najpouzdaniji busevi u APD upravo MAN-ovi, samo ih taj pogon nema toliku hrpu kao neki drugi (omjer 27:47).
Drugo, oni ne voze gotovo nikad na 213, rijetko na 227, u zadnje vrijeme ne baš ni na 205 (iako su prije tamo bili redoviti), a na 209 redovit je samo na v.r. 1. Ostalo sve Citaro kojih očito više nije šteta jer su "naši" a ne od lizing-kuća.
Treće, linija 223 je sve samo ne nježna (jedna od najodvratnijih i za vozilo i za vozača)! Ona samo nema puno prijeđenih km, ali kad god na srednjoj službi uključim putno računalo (resetirano) s MAN-om na toj liniji ne mogu dobiti potrošnju ispod 50 l/100 km, dok ti busevi na linijama "iza Sesveta" troše u istom vremenu ispod 35 l/100 km (na kasnoj spustiš i ispod 31 l/100 km).
Za nelogičnosti oko Conecta bih se uglavnom složio (osobito za 201, dok je za onu bezveznu 238 dobro bilo što), iako na 225 ipak najviše voze Citelisi. Ali upravo ti Conecti su prethodnih godina tukli na prigradskim linijama približno 100 tkm godišnje.
Uz 60 plinskih čuda APD nema baš previše prostora za kemijanja kao npr. APP, kod nas još uvijek izlaz spašavaju O-405 GN dok njihovi "zapadni" ekvivalenti čekaju bez tablica prodaju ili poklanjanje.
A GDJE JE POANTA?
NIJE KOD MENE, MAJKE MI...

kojot

Da li su ti Conecti isto kupljeni na leasing?
Ako jesu, možda i oni imaju ograničenu kilometražu ,a kako su u razdoblju prije dolaska novih buseva "drapali" non stop i natukli kilometre, sad mogu u "duboko zamrzavanje" gdje i jesu (jer na linijama nisu)

Tomek

Zapadni ekvivalenti O405GN su NG312 koji i na zapadu redovno voze..
Vjerovao ili ne na zapadu je bilo dana nedavno kad se jedva izlaz pokrio.
Zbog ovih nesretnih Citelisa(Dubrava), a i političkog dekreta(AP VG) APP ipak ima 10 autobusa manje(5 Citara G i 5 Lion's Cityja) što se zna osjetiti.

kojot

Citat: Tomek  u Ožujak 16, 2010, 23:10:37
Zapadni ekvivalenti O405GN su NG312 koji i na zapadu redovno voze..
Vjerovao ili ne na zapadu je bilo dana nedavno kad se jedva izlaz pokrio.
Zbog ovih nesretnih Citelisa(Dubrava), a i političkog dekreta(AP VG) APP ipak ima 10 autobusa manje(5 Citara G i 5 Lion's Cityja) što se zna osjetiti.

Pa i da nema tog VG dekreta vjerojatno ti busevi ne bi bili u Podsusedu, za 5 Citara je sigurno da bi bili u Dubravi, a u Gorici bi bilo nekih drugih 5.
Stvarno je nakaradna stvar ovo u Dubravi,puna garaža autobusa, a kad krepa pištolj, noćna akcija u Podsused po 10-ak autobusa.
A i kad rade pištolji nikad tih svih 60 ( ili barem većina) nisu na raspolaganju za izlaz, a i kad su spremni voze ograničenu kilometražu. Bravo experti!!

Ivan

Citat: conecto  u Ožujak 16, 2010, 22:23:47
Ivane, nema tebe dugo na "istoku"!
Kao prvo, linije iza Sesveta nisu ni po čemu najgore, samo je istina da tuku dosta kilometara. APD (kad nema direktive odozgo na kojim linijama koji busevi trebaju voziti) tamo obično daje najpouzdanije buseve jer su polasci rijetki i svako iskakanje izaziva velike poremećaje. A trenutno su najpouzdaniji busevi u APD upravo MAN-ovi, samo ih taj pogon nema toliku hrpu kao neki drugi (omjer 27:47).
Drugo, oni ne voze gotovo nikad na 213, rijetko na 227, u zadnje vrijeme ne baš ni na 205 (iako su prije tamo bili redoviti), a na 209 redovit je samo na v.r. 1. Ostalo sve Citaro kojih očito više nije šteta jer su "naši" a ne od lizing-kuća.
Mda, vidio sam da ih više baš nema toliko ni na 205, 209 i 227... Pa super, onda gotovo uopće ne voze gradske linije... Super kupovina, nabaviti trovrate gradske sa tvrdim sjedalima da bi stalno vozili prigrad...

To je valjda način da se poboljša prijevoz, kupiti hrpetinu novoga, a za leđa putnika koga briga... Užasno je teško umjesto 74 ista busa bilo kupiti recimo 30-ak u prigradskoj izvedbi, samo u Hr prometna struka jedva postoji pa je onima koji bi trebali imati neku ideju jako teško predočiti nešto poput prigradskog niskopodnog busa. >:( >:( >:(

Ne znam baš da ih šalju tamo po kriteriju pouzdanosti, ali sigruan sam da će se bus vožnjom na 261 bolje razbiti nego na 203... Sve u svemu, muka mi je vidjeti da toliko tek kupljenih autobusa vozi linije za koje su jedva prikladni. No, dobro, Citari su još tvrđi i još bi im više pucale šasije i sl., jedino radi toga ima smisla. ::|

conecto

Ne mogu se složiti da će se bus na 261 bolje razbiti nego na 203. Na 203 je već godinama jako loša cesta (iako je jedan mali dio saniran), godinama je vrijedila za najgoru liniju po tom pitanju pa su na njoj dugo vozili O-305, iako ju je u međuvremenu debelo pretekla npr. 227 koja je prikladna jedino da tenk vozi po njoj. Nasuprot njima - 261 vozi do Sesveta po ljetos novoasfaltiranoj cesti, a i dalje je ona vrlo solidna (za naše prilike naravno), djelomično sanirana i kroz Vugrovec.
Mislim da ZET nikad neće kupovati te prigradske buseve, a sve te linije u APD su većim dijelom negdje između gradskih i prigradskih. Npr. svim tim linijama iz Dupca mnogo putnika ide do Sesveta ubrzanim putem, a i dalje kroz Popovec i Soblinec je razmak između stanica mali, kao i brzina kojom se vozi, a u određenim vremenima znaju biti gužve kad su gradski busevi s 3 vrata izuzetno prikladni. Linije 261, 262 i 263 voze kroz Markovo polje koje je sad zagrebačko gradsko groblje, tamo se vozi mnogo starijih osoba, pa je npr. Conecto sa stepenicama i onim uskim prednjim vratima neprikladan. Zapravo, nešto što bismo mogli nazvati kao pravi "prigrad" započinje negdje iza Soblinca na zelinsku stranu i iza Markovog polja na kašinsku stranu, a to je negdje oko polovice većine linija.
Conecto (osobito ovakav kakvi su ovi naši) nije najprikladniji ni za jednu liniju u APD. Mislim da ih je trebalo prebaciti u APVG kad je to bilo aktualno (iako bi ih meni osobno bilo žao) ali kriterij je bio godina proizvodnje. Prema omjerima u mjenjaču za takve otvorenije linije je daleko najprikladniji O-405 N (oni njemački s 4 brzine, a ne TAZ s 3 brzine) koji u 4. brzinu prebacuje negdje oko 50 km/h, a onda na 60-70 km/h šapće (zato su navodno u APVG dosta omiljeni gdje se brže vozi). Citaro i Conecto šaltaju u 4. brzinu na oko 40 km/h, onda se na 60 km/h motor dere na 1500 o/min. MAN Lions City je još gori, iako su okretaji slični osjeti se kratak prijenos diferencijala jer se ne može dugo ekonomično rolati uz potrošnju nula kuna po minuti (osim toga i iz razloga što je oko tonu lakši od Mercedesa), ovi naši su uz motor 310 KS čista brdska konfiguracija za linije poput 226 npr. Za MAN NL 263 ne znam kako je pošto ih nisam vozio, baš bih volio da mi nekad uleti kad dođu u APD u vrijeme plinske krize.
A GDJE JE POANTA?
NIJE KOD MENE, MAJKE MI...

buSHunter795

Danas oko 12:40 primječen NL263 #106 kako skreće iz Zvonimirove na Heinzelovu bez putnika.

Majstor

Probna voznja / repariran mjenjač /
Samo mi sudite pošteno !

tramvajac 92

Na 107:
2*MB O405GN2
1*MB Conecto
1*MAN Lion's City
1*solo plinaš

tamlover

Jučer sam prošao trasom 262 od Prekvršja do okretišta. Susreo sam naravno MAN-a i ono po čemu mora voziti od Kučilovine do Planine D. je kriminal za bilo koje vozilo. Rupa na rupi, ponegdje totalno uništena cesta, s kanalima od vododerine, gromadama kamenja na cesti itd. Mislim da je u tom dijelu Zagreba to najlošija trasa za bus.

E sad, objašnjenje da tamo mora voziti novi gradski bus jer ga koriste putnici od Dupca do Sesveta i starije osobe do Markovog Polja meni ne drži vodu.
Ako biraš tu liniju za transfer do gore navedenih lokacija onda znaš npr. da te i očekuje prigradski bus. A ako želiš gradski, niskopodni onda ideš na redovitu za Sesvete. A s čim do Markovog Polja? To je problem koji se mora riješiti, jer groblje je sve veće a od rješenja ni r. Al evo što se autobusa na ostalim linijama tiče, može za groblje biti prilagođen bus na 263 koji se okreće u Kašini.
Inače, za one koji idu na groblje sigurno je veći problem hodati od Bistričke do groblja nego dignut nogu dve štenge u autobusu.
...i bilo je lepo i navek TAM bu....

Ivan

Citat: tamlover  u Ožujak 20, 2010, 09:50:38A ako želiš gradski, niskopodni onda ideš na redovitu za Sesvete.
Pa, ja kažem, ne kupovati ni višak gradskih niskopodnih, a kad očito ima novaca nema potrebe kupovati niti prigradske visokopodne koji danas u razvijenim državama služe za duže prigradske linije kakve ZET nema (cca 50+ km), nego ili prigradske niskopodne ili prigradske LE koji danas nisu nikakva rijetkost, a pošto su im ovjes i mjenjači prilagođeni cestama, ako i jesu eventualno mrvicu skuplji uštedit će se kasnije na održavanju, a putnici će osjetiti veliku razliku.