Tipovi autobusa na linijama 2010.

Autor STIB, Siječanj 02, 2010, 12:13:49

conecto

Ovjes prigradskih niskopodnih autobusa je jednaki kao i kod gradskih - razlika je samo u karoseriji i unutarnjem uređenju, rasporedu i broju sjedala i vrata i sl. Ista stvar je s mjenjačima ili diferencijalima - to je sve stvar narudžbe te iste mogućnosti izbora postoje i kod jednih i kod drugih.
Low-entry koncept je već nešto drugo, ali samo u zadnjem dijelu busa iza srednjih vrata. Taj dio je jednak kao kod klasičnih autobusa, pa i motor stoji otraga u sredini uspravno, dok je prednji dio opet niskopodan. No slažem se da se moglo kupiti djelomično npr. Lions City LE, iako je on visok kao i Classic (na njegovoj osnovi je i nastao) što baš nije uvijek zgodno u lokalnom prometu.
A taj dio od Prekvršja do Planine Donje je možda 30 % ukupne trase. Ostatak je sasvim u redu što se tiče ceste (ponavljam, za naše uvjete), pa i u tom dijelu nije svugdje cesta katastrofa (dio do škole novi asfalt, kroz Planinu solidna cesta samo zavojita), a ne vozi se brže od 40 km/h.
Na dobrom dijelu gradskih linija cesta je također loša, ali u većem postotku kad pogledaš ukupnu trasu, dakle bus je skoro stalno na lošoj cesti. Na 227 previše je i 30 km/h.
A to je problem Zagreba - glavne pravce vozi tramvaj na kojima se ceste bolje održavaju dok autobusi idu u kvartove gdje su ceste uglavnom katastrofa. Ako gledamo na taj način, Zagreb skoro i nije uopće za niskopodne buseve.
A GDJE JE POANTA?
NIJE KOD MENE, MAJKE MI...

Ivan

No da, mislio sam na LE ovjes, no da, ionako bih radije da bude skroz niskopodnih prigradskih pa mi to i nije neki argument....  :-[ :P :) No inače ne vidim po čemu bi bilo ikakvih problema i nedostataka za putnike da za te linije kupe i LE, a ne vidim ni po čemu bi sami autobusi bili nezgodni, možda jer se viši bus malo češće ogrebe o granje?? :D

Sa prijenosom naravno da je stvar narudžbe, pa pretpostavljam da kad netko kupi prigradski bus vjerojatno ga uzme prilagođenog takvim linijama, imati za toliko raznolike linije samo jednu jedinu vrstu busa kao ovaj Lion's City koji prebaci u 4. već i na 35 km/h je glupost.

Što se tiče cesta, nitko me neće uvjeriti da su iza Sesveta ceste za bus jednako dobre kao na gradskim linijama, ako i jesu u prosjeku jednako razvaljene (a nisu jer je u gradu zadnjih godina praktički na svim linijama većina trase obnovljena osim na 227 i 232 gdje se ionako ne može brzo voziti) velika razlika je u tome da se izvan grada osjetno brže vozi. Zato mislim da treba misliti i na putnike na takvim linijama, koliko god bili lijepi itd. novi autobusi imaju prilično malo prilično tvrdih sjedala, što nije neki komfor ni kad se dugo i brzo vozi i po dobroj cesti, a kamo li po rupama.

Shole

Problem visokih autobusa nije samo granje nego i kuće i stabla pošto je na takvom autobusu desno ogledalo na većoj visini od poda nego kod niskopodnih.  A što se tiče prijenosa tu nisu potrebne specijalne narudžbe, dovoljno je naštelat program mjenjača odnosno promjenit omjere brzina.  Naravno to je u ZET-u nemoguće jer svi busevi voze sve.  Neznam zapto se to forsira, vi bi trebali probat ili preko sindikata ili nekako drugačije izboriti se da se barem duže autobusi pa da stalno voziš isti bus i brineš se o njemu, a sad dal ćeš vozit i istu liniju to je već druga priča.   Zašto kod nas nitko ne kuži da je najbolje održavanje ono kad se brineš o autobusu a to ćeš najbolje radit da voziš uvjiek iste ili slične linije i uvijek sa istim kolima.  Što se može očekivati od autobusa koji danas vozi 227, sutra 232, prekosutra 201..... i u tjedan dana se osim 7 linija na njemu izmjeni i 20-ak vozača.  Krš i raspad sistema u roku 3,4 godine

buSHunter795

Moje mišljenje..
Treba 280 voziti do Popovca, pa nek skreće za Markovo polje, pa nek dođe na raskrižje, vrati se i skrene desno za Šimunčevec..
U 280 se voze 5-10 putnika (uglavnom Irisbus Crossway)
A pomoglo bi i ljudima da se ne gužvaju u 271/2 do Popovca i onima u 26x koji idu samo do Markovog polja.

Tomek

Večeras na 121 gbr335, a ono što je posebno da iako na stanici Medpotoki je bilo dvoje ljudi u smjeru Črnomerca bus na opći šok ovih na stanici, ali i ekipe u busu nije stao nego je samo prošao do slijedećeg semafora i kasnije nastavio dalje...

tramvajac 92

conecto

Crossway 791 malo-malo nekuda odluta po firmama u HR. Trenutno opet na ZET-ovim linijama, a jučer poslije podne bio na 231!
A GDJE JE POANTA?

igor 409

Danas je na 214 nakon duže vremena kokošinjac. S obzirom na to da sam jučer vidio samo par Citelisa u prometu imam osjećaj da se radi o još jednoj od plinskih kriza.

Tomek

Ja sam šetao kraj GLavnog kolodvora i ima stvarno puno Citelisa u prometu tako da nije razlog u plinskoj krizi.

igor 409

Jučer sam išao iz Dubrave do MSU i cijelim putem do tamo i nazad sam vidio 3 Citelisa i to 1 na 210, 1 na 218 i 1 na 220 ili 221 dok su sve drugo bili Citari i jedna kockica (mislim na 220). Još kad sam danas vidio kokošinjac na 214 pomislio sam da su pumpe u Radničkoj opet otkazale poslušnost ali očito je sve ok. (Samo da ne ureknem).

tramvajac 92

igor 409

Danas je na 223 bio zglobni Citelis (75x). Ako se ne varam zadnji zglobni busevi na 223 su bili O 305 GN u vrijeme kada je vladala nestašica solo buseva u APD.

conecto

Citat: igor 409  u Travanj 25, 2010, 22:45:39
Danas je na 223 bio zglobni Citelis (75x). Ako se ne varam zadnji zglobni busevi na 223 su bili O 305 GN u vrijeme kada je vladala nestašica solo buseva u APD.

Ma to je vjerojatno solo bus sa 223 otišao odraditi neki polazak gdje ne može proći zglobni, a onda zglobni s 212 umjesto njega vozio 223.
A GDJE JE POANTA?

ipiljek

Danas na liniji 136 (Špansko) vozi ni više ni manje, nego MAN NG312 gb. 141. :D
18.3.2009. MAN SG220 POSLJEDNJI PUT U PROMETU, TE UJEDNO I MOJA ZADNJA VOŽNJA S NJIM NA LINIJI 124 !!

Tomek

Zadnja dva dana na liniji 143 umjesto Cacciamalija vozi NM222 gbr22. Razlog -- najmanje 3 Cacciamalija bila u servisu u Varaždinu -- viđena danas na ZG obilaznici dok su se vraćali.