Irisbus Citelis CNG (3)

Autor marin, Siječanj 25, 2014, 19:36:36

421

Glavni razlog stresa je svakodnevni kontakt s idiotima. Albert Einstein
Ako ne mi, tko? Ako ne sada, kada? JFK
Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln

MAN19464

Ima ona stara poslovica, ljeti je zimska guma opasna,kao zimi ljetna guma. U zet-u postoji pravilo odgovornih nečemo skidat zimske gume nego kad se potroše dat če mo ih protektirat.
Procjenite sami koliko je to pametno.

conecto

Citat: svicar  u Srpanj 11, 2014, 18:32:15
Svezi guma, kod mene u firmi imamo posebne za gradske buseve, sa boka gume ima posebni zadebljani sloj, koji dozvoljava cesanje od rub trotoara, postoje tri udubljenja, oznake koje pokazuju do koliko je dozvoljeno trosenje, da nebi doslo do zice.Vjerovatno su dole klasicne kamionske bez bocnih ojacanja, pa se i raspadaju.

ZET-ovi busevi također imaju takve gume
A GDJE JE POANTA?
NIJE KOD MENE, MAJKE MI...

dean25

Kakve TAKVE? Ove prve? Ili ove druge?

sokre

Bez namjere za polemikom, kako se radi o ZET-u, vjerujem da se radi `klasičnim kamionskim bez bočnih ojačanja`.

8)

421

"Vjerovatno su dole klasicne kamionske bez bocnih ojacanja, pa se i raspadaju." svicar
"ZET-ovi busevi također imaju takve gume." conecto
BTW  ZET oduvijek  na prednje osovine  bus123 ugrađuje nove gume, a na ostale osovine  bus123 protektor s cjelogodišnjom šarom što uzrokuje raspadanje i pucanje zbog stalnog korištenja.
Jedino je u eri leasinga zimi bilo lijepo voziti  bus123 MAN i  bus123 MB zbog pomno odabranih guma za prednju, srednju i stražnju (pogonsku) osovinu, a  bus123 IVECO je uvijek imao/ima zimske gume samo na pogonu i nove ljetne na ostalim osovinama  no tek do prve izmjene kad su prešli na prvo objašnjen princip by ZET.
Glavni razlog stresa je svakodnevni kontakt s idiotima. Albert Einstein
Ako ne mi, tko? Ako ne sada, kada? JFK
Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln

Mihailo Mateljan

Spiker

Citat: Portos  u Srpanj 01, 2014, 15:14:10
Nije zgodno da otkrivam informatora jer ovo mogu pročitati i oni koji ne bi trebali pa bi informator mogao imati problema. Međutim uopće ne sumnjam u tu informaciju niti izvor niti ja ne bi iznosili netočne informacije.
Koliko smo tu pisali na forumu jedini problem sa niskim tlakom u rezervoarima je taj da se bus ispod određenog tlaka ne smije/ne može ugasiti jer sa malim tlakom plina ne bi ponovno mogao upaliti motor. Dakle bus se u načelu može voziti skroz dok ima dovoljno plina da se s njim može samostalno odvesti do garaže (za ovo ipak nisam siguran ali možda netko napiše točniju ili precizniju informaciju).

Motori na pogon stlačenim plinom imaju sklop za regulaciju tlaka plina. Dakle, u spremnicima je cca 210 Bar-a dok je na motoru potrebno cca 10 Bar-a. Ukoliko je tlak plina u spremniku manji od 10 Bar-a, sklop za regulaciju tlaka neće otvoriti i pustiti plin na usis motora. Dok isti, ako je u vožnji tlak pao ispod 10 Bar-a, neće prekinuti rad motora i vožnju.
U ovoj situaciji, kada motor ostaje bez plina već pri 40 Bar-, nije ispravan sklop regulatora tlaka.

conecto

Navodno se ta vrijednost može podešavati u servisu preko dijagnostike, pa tako može biti podešena i na 40 bara što je minimum za vožnju prema preporuci proizvođača. Čini mi se da su Citelisi tvornički bili na tu vrijednost i podešeni, a kasnije su to u servisu spustili na manje. Ne znam kako je u Rijeci po tom pitanju i da li tamo imaju problema s autonomijom busa.
A GDJE JE POANTA?
NIJE KOD MENE, MAJKE MI...

Spiker

Nema tu elektronike. To je jedan ventil u motornom prostoru. kada imaju problema, mijenjaju reparatuni set ventila. Dok se opet ne pokvari.

MAN2001

tramvajac 92

Kaj ti nije jasno? 791 i 793 su kakti zamjenski busevi jer su ovi uzeti na leasing, a od 60 autobusa skoro stalno je neki u Iveco servisu, pa ovi voze.

NP-549

Može li netko probat testirat jednu stvar na vašim Citelisima ?  Dok je potegnuta ručna (parkirna), zatvoriti sva vrata, otpustiti staničnu, ubacit u brzinu i nabit pun gas. Da li će bus krenuti

atr-zgb

Ako ti bus krene kako si sve to napisao slabo ti koce zadnji kotači!! Provjeri zadnje kočnice.

marin

Citat: NP-549  u Kolovoz 28, 2018, 12:27:13
Može li netko probat testirat jednu stvar na vašim Citelisima ?  Dok je potegnuta ručna (parkirna), zatvoriti sva vrata, otpustiti staničnu, ubacit u brzinu i nabit pun gas. Da li će bus krenuti
Kreće bez problema, isprobano već prije igrom slučaja. Kasnije skužiš wtf, al nije da to neki samo nego svaki. Solo i sa staničnom i s ručnom krenu bez problema.
Zašto te to zanimalo?  ;D