Linije na kojima nema vozača i autobusa

Autor Vjeko, Travanj 24, 2024, 09:04:39

Citaro218ZG

Citat: MAN truck bus  u Lipanj 08, 2024, 11:37:52Činjenica je da su svojom politikom rada i odnosa prema ljudima mnoge direktno i indirektno otjerali, a sad bi im sigurno dobrodošli. Jednako tako i vozači koje su otjerali zbog kartica tahografa jer ZET ima svoje tumačenje Zakona koje je kao i inače - krivo.

Ako ćemo o poštenju u firmama rjetko gdje ćeš naći firmu koja je poštena kao Budha i Dalaj Lama, u svakoj firmi ima takve situacije pa tako i u ZET-u, a i većina firma tumači zakone kako jesu ali i dodaju i provode ponešto svojih zakona, a ko nije u stanju neke stvari pretrpiti može uvijek tražiti dalje, posla ima ali i oni koji traže posao , većina moli Boga da ih se ne zove na razgovor a kamoli u radni odnos. Iz iskustva pričam jer je u moju ustanovu došlo 10 kanditata, svih 10 su imali neke izgovore kad je rečeno da je početak radnog dana u 06:00 , pa ako se takvi jave i na druga radna mjesta pogotovo u sektor javnog prijevoza putnika, ako neko nije u stanju ponekad istrpiti nepravilnosti uvijek su im vrata širom otvorena :) kako onda objašnjavaš činjenicu da ima X-Y vozača koji dočekaju penziju u ZET-u i ne prigovaraju? Odrade svoju smjenu, ne upliću se previše u sam sustav firme,nemaju konflikte s putnicima i nadređenima,službu odrade pristojno, i odu u zasluženu mirovinu.  Takve nećeš nać da se bune i da odu jer znaju da im je to danas sutra kruh za umirovljeničke dane
"Ne budite dakle zabrinuti za sutra. Sutra će se samo brinuti za se. Dosta je svakom danu zla njegova." (Mt 6,34)

"Ne sudite i nećete biti suđeni. Ne osuđujte i nećete biti osuđeni. Praštajte i oprostit će vam se." (Lk 6,37)

MAN truck bus

Sličan stav su imali mnogi poslodavci (šutnem kamen i ispod njega 10 vozača), ali situacija je danas malo drukčija.
Ovaj dio oko "ne prigovaranja" mi govori da i nisi nešto puno među vozačima - jer itekako prigovaraju, ali trpe jer ih većina ima još malo do penzije, a oni koji nemaju odlaze.
"vas 10 ušlo niko nikakve karte, znači prazan bus vozi na liniji bespotrebno"
"kartu imamo?"
"jel može karta? jel problem dat ovdje kartu"

Citaro218ZG

Citat: MAN truck bus  u Lipanj 08, 2024, 12:02:41Sličan stav su imali mnogi poslodavci (šutnem kamen i ispod njega 10 vozača), ali situacija je danas malo drukčija.
Ovaj dio oko "ne prigovaranja" mi govori da i nisi nešto puno među vozačima - jer itekako prigovaraju, ali trpe jer ih većina ima još malo do penzije, a oni koji nemaju odlaze.

Imaš pravo, nisam puno među vozačima jer sam na drugoj poziciji , neću reći na višoj da ne ispadne da se uzdižem jer na kraju krajeva svako radi da ima svoj kruh, a upravo o tome kažem, ima mnogo vozača koji šute i trpe, ali nakon jednog vremena shvatiš da je to najbolja solucija, šuti, trpi, radi, ako nećeš idi dalje, ako hoćeš ostani, naravno sve ima svoje granice ali otom potom, prigovora će uvijek bit , i prema vozačima i od strane vozača prema nadređenima, to je tako još od vijeka vijekova i to se ne mjenja ni u HR ni nigdje, ali to je jednostavno takva branša i nemoj očekivati ništa bolje
Nigdje nema firme gdje nećeš naći prigovora, samo se u prijevozništvu to jače ističe zbog samih uvjeta rada ali kao što rekoh ako misliš naći super firmu gdje su svi super sretni, gdje se druže zaposlenici i šefovi i nakon radnog vremena e kolega moj uz dužno poštovanje onda si promašio cijelu planetu ha ha ha
"Ne budite dakle zabrinuti za sutra. Sutra će se samo brinuti za se. Dosta je svakom danu zla njegova." (Mt 6,34)

"Ne sudite i nećete biti suđeni. Ne osuđujte i nećete biti osuđeni. Praštajte i oprostit će vam se." (Lk 6,37)

MAN truck bus

Ne znam gdje si iščitao da ja tražim firmu u kojoj bi se družio izvan posla (jer se na poslu ne traže prijatelji već se odradi svoje i ide doma), ali otišao si u krivom smjeru rasprave totalno.
"kartu imamo?"

Citaro218ZG

Citat: MAN truck bus  u Lipanj 08, 2024, 12:27:14Ne znam gdje si iščitao da ja tražim firmu u kojoj bi se družio izvan posla (jer se na poslu ne traže prijatelji već se odradi svoje i ide doma), ali otišao si u krivom smjeru rasprave totalno.

Nisi ti shvatio poantu rasprave no dobro, pozdravljen budi

zag

Nakon malo kraćeg vremena, nije izašao 110/4, a na 110/3 je 293 umjesto 324 koji je prešao na 133/2 glavauzid

421

@Citaro218ZG
Što si sašo sa svog planeta među one koji šute i trpe? Bolje da si osto.
ZET je do dolaska Tolića, Jurića i Žgele vođenih faraonom, bio gradska tvrtka gdje su se družili zaposlenici i šefovi i nakon radnog vremena, Vila Milda na Otoku Lošinju bila je katalizator onog najboljeg od najboljeg, što svjedoči o dobrim međuljudskim odnosima.
Ti, sudeći po dosad napisanom, pripadaš onim drugima.
Ovo je tvoj stav ili tvoji mokri snovi jer to potajno želiš?
"Odrade svoju smjenu, ne upliću se previše u sam sustav firme,nemaju konflikte s putnicima i nadređenima,službu odrade pristojno, i odu u zasluženu mirovinu.  Takve nećeš nać da se bune i da odu jer znaju da im je to danas sutra kruh za umirovljeničke dane."
Glavni razlog stresa je svakodnevni kontakt s idiotima. Albert Einstein
Ako ne mi, tko? Ako ne sada, kada? JFK
Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln

Citaro218ZG

Citat: 421  u Lipanj 14, 2024, 13:26:34@Citaro218ZG
Što si sašo sa svog planeta među one koji šute i trpe? Bolje da si osto.
ZET je do dolaska Tolića, Jurića i Žgele vođenih faraonom, bio gradska tvrtka gdje su se družili zaposlenici i šefovi i nakon radnog vremena, Vila Milda na Otoku Lošinju bila je katalizator onog najboljeg od najboljeg, što svjedoči o dobrim međuljudskim odnosima.
Ti, sudeći po dosad napisanom, pripadaš onim drugima.
Ovo je tvoj stav ili tvoji mokri snovi jer to potajno želiš?
"Odrade svoju smjenu, ne upliću se previše u sam sustav firme,nemaju konflikte s putnicima i nadređenima,službu odrade pristojno, i odu u zasluženu mirovinu.  Takve nećeš nać da se bune i da odu jer znaju da im je to danas sutra kruh za umirovljeničke dane."

Ja ne znam o kojim mokrim snovima ti pričaš, ja sam samo rekao mišljenje i da u pravu si, bilo je druženje ali sa naglaskom BILO, to sam i objasnio, da se više neće to tako skoro ponoviti.
A za mokre snove a čuj moji prirodni nagoni su odlični i redovni pa nemam nikakve potajne mokre snove jer sve ide prirodnim tokom, hvala lijepo na pitanju, ako ti imaš pa to ujedino javno spominješ postoje zdravstvene ustanove gdje se to može pregledati i dobiti upute :)
Nadalje, ono što sam htio reći je da je sistem takav kakav je, sjediš, radiš, odradiš, bez puno prigovaranja i odeš u penziju , nije lako ali nije ni teško!
Kako kome i od osobe do osobe to ovisi.
S obzirom da nemam vremena previše a ni živaca ni potrebe ti objašnjavati detaljno sve, s ovime završavam svoju raspravu sa tobom , pošto taj način kojim si nastupio pokazuje tvoju kulturu ja svoju kulturu još planiram očuvati , tako da ti lijepo upućujem pozdrav!

421

Arogantno, bezobrazno, potcjenjivački i s prezirom, nimalo kulturno pokušavaš izdati se za nekog znalca o prometu pa si sad našao medij (ili je on našao tebe) gdje ćeš docirati iznoseći svoje teze.
Pljuješ po profesiji vozača, što očigledno nisi, a krvotok Zagreba i core business ZET-a je javni prijevoz s kronično nedovoljnim brojem vozačica/vozača koji rade 24/7/365, u kronično neispravnim ili poluispravnim, prljavim iznutra i izvana, voznim parkom, izuzetno lošim i nedovoljnim održavanim, nedostatkom educiranih, motiviranih, adekvatno plaćenih ljudi, nedostatkom alata, rezervnih dijelova, osnovnih zamjenskih dijelova (žarulje, filteri...) u garažama gdje se vrijeme zaustavilo negdje u 70`-80`ima.
Teze "a ko nije u stanju neke stvari pretrpiti može uvijek tražiti dalje", "ako neko nije u stanju ponekad istrpiti nepravilnosti uvijek su im vrata širom otvorena" tipična je floskula uhljeba koji ne zna što bi sam sa sobom za vrijeme radnog vremena doživljavajući sebe kao privatnika da može raditi što hoće s radnicima umjesto  održavanja međuljudskih odnosa i proširenju sa već spomenute razine.
E, pa ne može!
"Ponekad istrpiti nepravilnosti" doživljavam(o) već previše godina s nikakvim promjenama, ili su kozmetičke naravi o čemu ti, naravno, nemaš pojma ili ih generiraš.
ZET egzistira na predanom radu vozača ratne generacije među kojima još postoji doza zajedništva, kolegijalnosti, odgovornosti napose PROFESIONALIZMA, što ti nazivlješ "sistem takav kakav je, sjediš, radiš, odradiš, bez puno prigovaranja i odeš u penziju , nije lako ali nije ni teško" jer sistem si ti i tebi slični zbog kojih je i otvoren ovaj podforum. To se može odnositi isključivo na kancelarije, ne i prometno osoblje.
10.og sjeda solidna plaćica za koeficijent 3 i više, radio ne radio, a bez tebe se može. Dokazano.
Za nedavno povećanje osnovice vjerojatno si se (iz) borio iz kancelarije pasivno podržavajući reprezentativne sindikate u pregovorima, jer to nije bilo niti potrebno, to su odradili drugi.
Što si učinio i kako si doprinio razvoju 132 godišnjaka?
Svaki vozač/ica ostavio je traga, tijekom svoje karijere, dobrog ili lošeg. 
Pljuvanjem u tanjur iz kojeg jedeš pokazao si svoju kulturu koju planiraš očuvati. 
Samo je očuvaj, ali ne preko vozačkih leđa. Preko mojih svakako nećeš!

Glavni razlog stresa je svakodnevni kontakt s idiotima. Albert Einstein
Ako ne mi, tko? Ako ne sada, kada? JFK
Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln

Citaro G Facelift gbr.185

Uz dužno poštovanje, ali posao vozača u ZETu se ne može uspoređivati s nekim drugim fizički zahtjevnijim poslovima gdje se stvarno namučiš, a to čujem i od nekih vozača (ima ih jako malo kaj vole svoj posao i iskreni su). Naravno da je tu promet i stalne situacije u prometu na koje se pazi, ali ne može se tako lako nešto desit svako malo, nego možda jednom u npr. 5 godina, nekome možda nikad, recimo, ne znam. Ali jedno je sigurno, direktor u uredu si može jednako oštetiti kičmu koliko i vozač, koliko i bauštelac... Sve ovisi kak čovjek podnosi i dal hoće taj posao radit, nitko ga ne sili da bude recimo vozač. A plaća od 1400 eura u ZETu za vozača je super, s obzirom da ima drugih firmi recimo sa kamionima gdje se za sličnu plaću naradiš i nategliš kao konj, a tu si u košulji, sakou ili jakni, cipelama i još dan danas čujem vozače kak im jakne ne valjaju, a dobili su ih zabadava. Ne zaboravimo ljude koji rade za 800 eura, šta je s njima??? Tu problem nije u velikoj plaći, nego u nedovoljno velikoj plaći, prema nekim (većini) vozačima u ZETu koji ne ne znaju kak im je dobro. Na stranu kad je gužva pa se moraš požurit, nekako se već ulovi i riješi se to, a s putnicima nemati posla i gotovo i nitko te ne bude napal bez razloga.

Citaro218ZG

Citat: 421  u Lipanj 15, 2024, 21:27:12Arogantno, bezobrazno, potcjenjivački i s prezirom, nimalo kulturno pokušavaš izdati se za nekog znalca o prometu pa si sad našao medij (ili je on našao tebe) gdje ćeš docirati iznoseći svoje teze.
Pljuješ po profesiji vozača, što očigledno nisi, a krvotok Zagreba i core business ZET-a je javni prijevoz s kronično nedovoljnim brojem vozačica/vozača koji rade 24/7/365, u kronično neispravnim ili poluispravnim, prljavim iznutra i izvana, voznim parkom, izuzetno lošim i nedovoljnim održavanim, nedostatkom educiranih, motiviranih, adekvatno plaćenih ljudi, nedostatkom alata, rezervnih dijelova, osnovnih zamjenskih dijelova (žarulje, filteri...) u garažama gdje se vrijeme zaustavilo negdje u 70`-80`ima.
Teze "a ko nije u stanju neke stvari pretrpiti može uvijek tražiti dalje", "ako neko nije u stanju ponekad istrpiti nepravilnosti uvijek su im vrata širom otvorena" tipična je floskula uhljeba koji ne zna što bi sam sa sobom za vrijeme radnog vremena doživljavajući sebe kao privatnika da može raditi što hoće s radnicima umjesto  održavanja međuljudskih odnosa i proširenju sa već spomenute razine.
E, pa ne može!
"Ponekad istrpiti nepravilnosti" doživljavam(o) već previše godina s nikakvim promjenama, ili su kozmetičke naravi o čemu ti, naravno, nemaš pojma ili ih generiraš.
ZET egzistira na predanom radu vozača ratne generacije među kojima još postoji doza zajedništva, kolegijalnosti, odgovornosti napose PROFESIONALIZMA, što ti nazivlješ "sistem takav kakav je, sjediš, radiš, odradiš, bez puno prigovaranja i odeš u penziju , nije lako ali nije ni teško" jer sistem si ti i tebi slični zbog kojih je i otvoren ovaj podforum. To se može odnositi isključivo na kancelarije, ne i prometno osoblje.
10.og sjeda solidna plaćica za koeficijent 3 i više, radio ne radio, a bez tebe se može. Dokazano.
Za nedavno povećanje osnovice vjerojatno si se (iz) borio iz kancelarije pasivno podržavajući reprezentativne sindikate u pregovorima, jer to nije bilo niti potrebno, to su odradili drugi.
Što si učinio i kako si doprinio razvoju 132 godišnjaka?
Svaki vozač/ica ostavio je traga, tijekom svoje karijere, dobrog ili lošeg. 
Pljuvanjem u tanjur iz kojeg jedeš pokazao si svoju kulturu koju planiraš očuvati. 
Samo je očuvaj, ali ne preko vozačkih leđa. Preko mojih svakako nećeš!

Vjeruj mi da me ni najmanje ne interesira kakvu si lektiru napisao , imaš pravo vozač nisam,i ne pljujem po profesiji vozača ali vjerojatno ti teže ide čitanje i hvatanje gradiva ali šta se može, malo po malo, ali isto tako me ne zanima tvoje mišljenje, niti išta što pišeš jer se nimalo ne opterećujem tvojim izjavama niti me se tiče.
Niti me ne zanima tvoje mišljenje niti sam ga tražio , radije si popij Normabel da ti tlak ne iskoči na oči.
Ja osobno što sam učinio? Ništa, jer jedan čovjek ne može napraviti ništa nigdje.
To što ti imaš problema sa samokontrolom i što si živčan poput malog terijera ja ti mogu savjetovat da kontaktiraš osoblje psihijatrijske bolnice Sveti Ivan na Jankomiru, tamo ima odjel za poremećaje u ponašanju i osobnosti, vrlo korektni ljudi rade tamo,rado će popričati sa tobom.
Nemoj se toliko živcirati jer ćeš si narušiti zdravlje, vidiš kako su drugi kolege smireni i pristojni a ti si zaboravio popiti ljekove za smirenje.
ZET ne pokreće jedan čovjek već skupina ljudi, neki naravno kvalificirani i diplomirani stručnjaci za JGP, neki manje neki više, tu raspravu ću prepustiti drugim ljudima i za druge prigode, no ja nisam rekao da sam ja išta doprinjeo, kao što sam već rekao jedan čovjek je premalo da donese promjene u velikoj zajednici.
Slažem se jedino s tobom da je svako ostavio traga, to si u pravu! I dobrog i lošeg dakako, ali to ne znači da su ti isti išta doprinjeli u razvoju firme u pogledu " bit će bolje, bit će super".
Vozač je važna karika u razvoju da, ali isto tako su važni i ljudi koji plaćaju tog vozača, koji su mu omogućili radni odnos, koji se trude i rade da bude bolje iako je to jako sporo, ali eto nekako se napreduje, no današnji ubrzani tempo , urbano širenje u kratkom vremenu i slično zahtjeva prilagodbu svih, stoga nejde sve glatko kako bi svi htjeli.
Strpljeni spašeni uz Božji blagoslov.

Citaro218ZG

Citat: Citaro G Facelift gbr.185  u Lipanj 15, 2024, 21:46:06Uz dužno poštovanje, ali posao vozača u ZETu se ne može uspoređivati s nekim drugim fizički zahtjevnijim poslovima gdje se stvarno namučiš, a to čujem i od nekih vozača (ima ih jako malo kaj vole svoj posao i iskreni su). Naravno da je tu promet i stalne situacije u prometu na koje se pazi, ali ne može se tako lako nešto desit svako malo, nego možda jednom u npr. 5 godina, nekome možda nikad, recimo, ne znam. Ali jedno je sigurno, direktor u uredu si može jednako oštetiti kičmu koliko i vozač, koliko i bauštelac... Sve ovisi kak čovjek podnosi i dal hoće taj posao radit, nitko ga ne sili da bude recimo vozač. A plaća od 1400 eura u ZETu za vozača je super, s obzirom da ima drugih firmi recimo sa kamionima gdje se za sličnu plaću naradiš i nategliš kao konj, a tu si u košulji, sakou ili jakni, cipelama i još dan danas čujem vozače kak im jakne ne valjaju, a dobili su ih zabadava. Ne zaboravimo ljude koji rade za 800 eura, šta je s njima??? Tu problem nije u velikoj plaći, nego u nedovoljno velikoj plaći, prema nekim (većini) vozačima u ZETu koji ne ne znaju kak im je dobro. Na stranu kad je gužva pa se moraš požurit, nekako se već ulovi i riješi se to, a s putnicima nemati posla i gotovo i nitko te ne bude napal bez razloga.

Pozdravljen budi kolega, sve si dobro rekao!
To ja i kažem, odradi smjenu i teraj doma, ne imati posla s putnicima, odradi, idi, i nikakvih problema ne bude nigdje.
Ma ima ZET dobrih vozača, dapače čak i završe u medijima zbog lijepih djela koje učine, nažalost ima onih zbog čega je firma na crnom glasu, ali previše je tu ljudi da sve bude odlično.
Plaće su itekako dobre, ali se za te iste mora raditi i po noći, i po vrućinama, petkom i svetkom ali ko je izabrao taj posao dobro je znao u šta se upušta.
Osobno poznajem ljude koje voze autobus i za manje novaca ali u ZET ne žele jer ne misle raditi dvokratne i slične službe pa ok, ne tjera ih niko.
Zato si dobro rekao " niko ne sili nikog da vozi", sve si dobro rekao i tu nemam više šta za dodati osim da si sve činjenice jasno rekao!

Citaro G Facelift gbr.185

Citat: Citaro218ZG  u Lipanj 15, 2024, 21:54:38Pozdravljen budi kolega, sve si dobro rekao!
To ja i kažem, odradi smjenu i teraj doma, ne imati posla s putnicima, odradi, idi, i nikakvih problema ne bude nigdje.
Ma ima ZET dobrih vozača, dapače čak i završe u medijima zbog lijepih djela koje učine, nažalost ima onih zbog čega je firma na crnom glasu, ali previše je tu ljudi da sve bude odlično.
Plaće su itekako dobre, ali se za te iste mora raditi i po noći, i po vrućinama, petkom i svetkom ali ko je izabrao taj posao dobro je znao u šta se upušta.
Osobno poznajem ljude koje voze autobus i za manje novaca ali u ZET ne žele jer ne misle raditi dvokratne i slične službe pa ok, ne tjera ih niko.
Zato si dobro rekao " niko ne sili nikog da vozi", sve si dobro rekao i tu nemam više šta za dodati osim da si sve činjenice jasno rekao!

Samo da još kažem da se za neispravne klime po vrućinama otvore prozori u putničkom prostoru i vozačev sa strane i riješi se problem, a subote i nedjelje se odguraju i ide se dalje, nedjeljom je malo prometa i super, dvokratno su mislim dva dana slobodni -(subota i nedjelja) tak da i to se nekak ulovi na isto, a noćne to vozi samo mali broj vozača, al ne znam kak se to vozi i kak su slobodni. Sve u svemu mislim da je to super, za onoga tko to hoće i tko voli vozit to, zbog gradskih autobusa jer ako pogledamo oni su možda najljepši za vozit.  hi  byeg

MAN truck bus

Citat: Citaro G Facelift gbr.185  u Lipanj 15, 2024, 21:46:06Uz dužno poštovanje, ali posao vozača u ZETu se ne može uspoređivati s nekim drugim fizički zahtjevnijim poslovima gdje se stvarno namučiš, a to čujem i od nekih vozača (ima ih jako malo kaj vole svoj posao i iskreni su). Naravno da je tu promet i stalne situacije u prometu na koje se pazi, ali ne može se tako lako nešto desit svako malo, nego možda jednom u npr. 5 godina, nekome možda nikad, recimo, ne znam. Ali jedno je sigurno, direktor u uredu si može jednako oštetiti kičmu koliko i vozač, koliko i bauštelac... Sve ovisi kak čovjek podnosi i dal hoće taj posao radit, nitko ga ne sili da bude recimo vozač. A plaća od 1400 eura u ZETu za vozača je super, s obzirom da ima drugih firmi recimo sa kamionima gdje se za sličnu plaću naradiš i nategliš kao konj, a tu si u košulji, sakou ili jakni, cipelama i još dan danas čujem vozače kak im jakne ne valjaju, a dobili su ih zabadava. Ne zaboravimo ljude koji rade za 800 eura, šta je s njima??? Tu problem nije u velikoj plaći, nego u nedovoljno velikoj plaći, prema nekim (većini) vozačima u ZETu koji ne ne znaju kak im je dobro. Na stranu kad je gužva pa se moraš požurit, nekako se već ulovi i riješi se to, a s putnicima nemati posla i gotovo i nitko te ne bude napal bez razloga.

Posao vozača u ZETu nije fizički naporan, ali je psihički itekako. Većina vozača kad dođu u firmu u prvih par mjeseci osjetno izgube na kilaži od stresa, a prije toga su vozili kamione i autobuse širom Europe. Ovaj dio oko jakni je problem jer su jakne vrlo vjerojatno skupo (pre)plaćene, a nekvalitetne su što nikako nije dobro. Oko napadanja je također relativno jer je nedavno bio verbalni napad na vozača da ne želi upaliti klimu  i da će mu dotični ubiti djecu što svakako nije zdrava radna okolina za čovjeka koji u tom trenutku prevozi i odgovara za ljude unutar i oko tog vozila. Ne govori se uzalud da su vozači jednom nogom u zatvoru, a drugom u grobu.

EDIT: Sad vidim naknadna dva posta. Problem klime se ne riješi sa rastvaranjem svih prozora jer sunce tuče kroz ogromno vozačko staklo i konstantno zagrijava kabinu koja se ne može provjetriti tek tako jer temperature u vozačkoj kabini ljeti dosežu i preko 50°C kad je klima neispravna što nikako nisu normalni radni uvjeti za prijevoz putnika. Što se tiče ugođaja vožnje ne bi se baš složio da je ugodnije voziti ZETov City sa 1,5 mkm u odnosu na neku Setru 515.
"kartu imamo?"

Citaro218ZG

Kolega MANtruckbus je također sve dobro iznio, ja nemam šta dodati , a što se jakni tiče najmanji je problem uzeti civilnu jaknu ali ispod toga obavezno mora biti službena odjeća, to je moj stav ako već ne paše službena jakna.
Isto tako dobro rečeno za usporedbu Setra-MAN ali mislim da je kolega htio reći da je lakše voziti gradski bus u smislu ipak si u jednom gradu, relativno brzo završiš smjenu a i preglednije je u prometu voziti ostakljeni niskopodni bus nego visoku Setru / Neoplana itd gdje nemaš tolku preglednost kao u gradskom busu.
Mislim da je referirao na tu usporedbu.