Linije – razno 2024.

Autor Mercedes bus, Siječanj 03, 2024, 21:59:22

vrba

Vidim da nitko nije primijetio da je na 128 također promijenjen naziv iz Lukšići u Lukšić, ova promjena mi se čini smislenija u usporedbi s 137 (možda je najbolje samo staviti Perjavica kao naziv linije?) jer se ulica po kojoj vozi 128 ionako zove Lukšić.

A ono što bih osobno promijenio je naziv "Podsused - most" na 116 i 119 u Podsusedski most, vanjska i unutarnja najava ionako tako izgovara odredište. Jer po toj ZET logici bi se valjda Savski most trebao zvati Sava - most  ::|

garfield

Mislim da se na 137 nekada odredište i zvalo "Perjavica", ali je nakon toga linija produljena.

tramvajac 92

Citat: Stilben426  u Lipanj 25, 2024, 16:25:21Ono dvorište je ulica? Pa mislim, ako se već ime odredišta dodjeljuje prema ulici, onda bi svakako bilo dobro da je to neka važnija ulica, ili za početak vidljiva, a ne sporedna, neasfaltirana koju ni ne prepoznaš kao ulicu. Ja sam mislio da je to ulaz u dvorište te kuće preko puta. Što ta promjena, kome god da ju je predložio, znači, stvarno mi nije jasno.
Nemreš vjerovat, da nisam išao gledati na kartu gdje je Donji Borčec, ni ja ne bih znao.  ;D

Stilben426

Citat: vrba  u Lipanj 25, 2024, 17:52:13možda je najbolje samo staviti Perjavica kao naziv linije?
Ne može, kako je Garfield rekao jer Perjavica je samo dio trase, poslije još dosta vozi po Dominika Mandića do okretišta.

Citat: vrba  u Lipanj 25, 2024, 17:52:13ova promjena mi se čini smislenija
To je zaseban problem. Ispravljen je naziv ulice u točan. S tim da ni to baš nije sasvim točno s obzirom da se predzadnja stanica i okrenište linije 128 nalazi u ulici Mikulići, dvjestotinjak koraka od okretišta 127.

Citat: vrba  u Lipanj 25, 2024, 17:52:13A ono što bih osobno promijenio je naziv "Podsused - most" na 116 i 119 u Podsusedski most, vanjska i unutarnja najava ionako tako izgovara odredište. Jer po toj ZET logici bi se valjda Savski most trebao zvati Sava - most
Savski most je dobio ime po mostu. Podsused-most, iz načina na koji je napisano, ime je dobilo po kvartu, znači Podsused i most je u blizini, Podsused, kod mosta. Znači precizira se gdje točno u Podsusedu. Isto kao i recimo na 218 "Lastovska-škola" (Lastovska, kod škole) ili 176/177, samo što tamo doslovno piše "kod" ("Gornja Bistra, kod Ileniča, Škalića, Cohe"). Tako da, ili je okretište trebalo biti po mostu pa su oni pogrešno napisali, ili je ona novinarka krivo pročitala. E, ili je to zbog 122. Jer 119 i 122 obje voze do Podsuseda pa su tako napravili razliku - 19 do mosta, 22 do centra.

Citat: tramvajac 92  u Lipanj 25, 2024, 18:56:46Nemreš vjerovat, da nisam išao gledati na kartu gdje je Donji Borčec, ni ja ne bih znao.  ;D
😅😅Pa je, kažeš preko puta, ja si mislim koja preko puta, preko puta je dvorište 😅😅 A šta ćeš...

Autobus1

Citat: Stilben426  u Lipanj 25, 2024, 19:17:17😅😅Pa je, kažeš preko puta, ja si mislim koja preko puta, preko puta je dvorište 😅😅 A šta ćeš...

Kad efektivno i je haha, 100m je sodrano da se u dva dvorista moze uc i to je to, dalje biciklom ili pjeske

vrba

Citat: Stilben426  u Lipanj 25, 2024, 19:17:17Tako da, ili je okretište trebalo biti po mostu pa su oni pogrešno napisali, ili je ona novinarka krivo pročitala.

Otkud si izvuko novinarku koja god da je?  ???

Stilben426

Citat: vrba  u Lipanj 26, 2024, 00:32:42Otkud si izvuko novinarku koja god da je?  ???
Mirela Matković, spikerica/novinarka. A prije nje je Karmela posudila glas.
Al da se vratim, ili je "Podsusedski most" pa na voznim redovima i displejima pogrešno piše, ili je "Podsused-most", ali su joj dali papir da pročita "Podsusedski".

citaro

Sredjuju se zbunjujuca imena okretista sto je vec odavno bilo prijeko potrebno. ne mogu se 2 okretista zvati isto ako nisu na istoj lokaciji, isto vrijedi i za Zitnjak. Perjavica-Borcec je jednostavno neispravan naziv, a Donji Borcec sasvim legitiman jer ulica Donji Borcec vodi direktno do okretista. Potpuno je nebitno pri tome je li okretiste Donji Borcec iznad ili ispod okretista Borcec.

Stilben426

E pa nije i evo zašto nije. Ulica Donji Borčec za početak uopće nije cjelovita; može se reći da su to zapravo dvije ulice, odnosno samo jedna ulica i neki makadamski put do izdvojenog dvorišta koji iz nepoznatog razloga nosi isti naziv s ulicom s kojom nije spojen. Identično kao Paromlinska cesta koja je isto tako isprekidana.
Donji Borčec započinje dolje kod Orešja, dakle u neposrednoj blizini okretišta 143 i  blizu okretišta 130. Lijepo je asfaltirana ulica i ima desetak kućnih brojeva. Nakon zadnje kuće dalje više nema ničeg osim šume i blatnog pješačkog puteljka, ne može se ni biciklom po njemu. Jednostavno, kraj ulice. I onda nakon nekog vremena po puteljku se dođe do izdvojene kuće i makadamske ceste koja vodi sve do okretišta 137. Kada se u Google ukuca "Donji Borčec" onaj crveni pik je dolje kod Orešja jer su sve kuće u tom donjem dijelu. Google Maps prikazuje Donji Borčec kao jednu ulicu iako ona to nije. Netko tko će tražiti Donji Borčec u skoro svakom slučaju će pomisliti da se radi o okretištu 143. Ako se već mijenjalo, riječ Borčec je trebalo potpuno izbaciti. Ovako ispada da 137 vozi do Orešja i ne preko Perjavice.

Autobus1

Citat: citaro  u Lipanj 26, 2024, 13:05:01Sredjuju se zbunjujuca imena okretista sto je vec odavno bilo prijeko potrebno. ne mogu se 2 okretista zvati isto ako nisu na istoj lokaciji, isto vrijedi i za Zitnjak. Perjavica-Borcec je jednostavno neispravan naziv, a Donji Borcec sasvim legitiman jer ulica Donji Borcec vodi direktno do okretista. Potpuno je nebitno pri tome je li okretiste Donji Borcec iznad ili ispod okretista Borcec.
Kako moze bit legitimno kad to nije niti kvart taj, niti je relevantna ulica kad niti se koristi, niti pola ljudi zna da je tamo? Ulica vodi do okretista 3 ljudi od kojih 3 ide autom a ne autobusom. Onda je mogla bit i Crnomerec-Dominika mandića ili Balunov put. Treba uzivo doc i vidjet po cemu je jedna autobusna linija dobila naziv.

citaro

@Autobus1

Donji Borcec nije kvart, kao sto recimo nije ni Graberje, vec ulica. Ali kad se u istom kvartu nalaze 2 razna okretista, onda ih nekako treba distinktivno imenovati. Glavne ulice po kojima vozi sama linija i na kojoj se nalazi dosta stajalista (D. Mandica) nisu prikladne kao ime zadnje stanice, Balunov put vec da. Ali opet, koliko ljudi zna za Balunov put, toliko ih zna i za Donji Borcec.

Autobus1

Citat: citaro  u Lipanj 26, 2024, 16:22:05@Autobus1

Donji Borcec nije kvart, kao sto recimo nije ni Graberje, vec ulica. Ali kad se u istom kvartu nalaze 2 razna okretista, onda ih nekako treba distinktivno imenovati. Glavne ulice po kojima vozi sama linija i na kojoj se nalazi dosta stajalista (D. Mandica) nisu prikladne kao ime zadnje stanice, Balunov put vec da. Ali opet, koliko ljudi zna za Balunov put, toliko ih zna i za Donji Borcec.
Onda ne znam gdje zivim izgleda.
Oduvijek bilo i bit ce taj dio od gornjeg vrapca do gornjeg stenjevca borcec. Ic popravljat sto nije pokvareno i to jos na tako glup nacin, nema smisla. Problem s odabranim nazivom je u dvosmislenosti naziva jer za razliku od balunovog puta, ulica donji borcec pocinje na drugom kraju, i tamo je primarno promet na nju. Balunov put je slijepa ulica pa je jednoznacno onda lokacija definirana. Bolje bi bilo i dominika mandica kucni broj, kao npr bas na istoj liniji stanica perjavica 92. Osim ako ne postoji posebno pravilo za zadnje stanice. A druga je jos stvar, koja stoji naravno ako nisam krivo informiran, ali tehnicki se busevi ne bi trebali u rikverc okretat na stajalistima kao na 137 i jos par drugih linija iz sigurnosnih razloga. A ako je tako, ovo je bas u duhu zeta, bit principijalan gdje je lako, mijenjat dugogodisnja imena linija radi nekakvog "pravila" a druge teze izvedive stvari izignorirat.

Stilben426

Citat: citaro  u Lipanj 26, 2024, 16:22:05Ali opet, koliko ljudi zna za Balunov put, toliko ih zna i za Donji Borcec.
Potpuno neusporedivo. Ulica Balunov put nalazi se samo gore kod okretišta i po njoj je nazvana zadnja stanica. Donji Borčec je kao Borčec, postoji i gore i dolje. Počinje gore kod okretišta, zatim prestaje, ponovno počinje i nastavlja skroz do Orešja. Budi iskren, kako bi ti, da ne znaš, i da raspolažeš samo s Donji Borčec, odredio na kojem se kraju ulice nalazi okretište 137?  Shvaćaš li sada zašto ne valja? Može biti s jedne i s druge strane, a prema slikama zdrav razum nalaže samo jednu opciju (koja je pogrešna):

Gornja slika: Ulica Donji Borčec u blizini okretišta 137.

Donja slika: Ulica Donji Borčec u blizini Orešja.

Pa sada ako u ZET-u čitaju forum, neka vide po čemu je nazvano okretište.

Tomek

I onda izbacen jos i naziv Perjavica kojom prolazi (i po kojoj svi i znaju i zovu tu liniju) iz naziva tak da skroz zametnu trag 😂😂

citaro

Citat: Autobus1  u Lipanj 26, 2024, 17:16:51Onda ne znam gdje zivim izgleda.
Oduvijek bilo i bit ce taj dio od gornjeg vrapca do gornjeg stenjevca borcec. Ic popravljat sto nije pokvareno i to jos na tako glup nacin, nema smisla. Problem s odabranim nazivom je u dvosmislenosti naziva jer za razliku od balunovog puta, ulica donji borcec pocinje na drugom kraju, i tamo je primarno promet na nju. Balunov put je slijepa ulica pa je jednoznacno onda lokacija definirana. Bolje bi bilo i dominika mandica kucni broj, kao npr bas na istoj liniji stanica perjavica 92. Osim ako ne postoji posebno pravilo za zadnje stanice. A druga je jos stvar, koja stoji naravno ako nisam krivo informiran, ali tehnicki se busevi ne bi trebali u rikverc okretat na stajalistima kao na 137 i jos par drugih linija iz sigurnosnih razloga. A ako je tako, ovo je bas u duhu zeta, bit principijalan gdje je lako, mijenjat dugogodisnja imena linija radi nekakvog "pravila" a druge teze izvedive stvari izignorirat.

Borcec uopce nije sporan kao kvart, ali Donji Borcec kao kvart ne postoji, samo kao ulica.

Pokvareno je itekako, jer dva razlicita okretista s istim nazivom mogu navesti na krivi trag. Ako ne poznajem zapadni dio grada i moram do nekoga na Borcec i vidim na 137ici natpis Borcec bez razmisljanja bih usao u nju i zavrsio na krivom mjestu. Nije naravno drugi kraj grada, ali svejedno, nije ista mikrolokacija.
Kad bih vidio natpis Donji Borcec onda bih se zapitao, hm, moram na Borcec, tu pise Donji i onda bih provjerio na google maps i zakljucio da to nije linija koju trebam.

Sto se Balunovog puta tice, slazem se.