Linije - razno 2012.

Autor conecto, Siječanj 03, 2012, 09:53:10

221

Malo sanjarenja:
A tek kad bi se spojile 222, 279 i 281? Dobila bi se linija duga oko 20 km u jednom smjeru (previše za liniju?), odnosno dobili bi ''istočnu'' verziju linije 109.

conecto

Na to sam i ja mislio (ili umjesto 222 da bude 107), ali ne usudim se reći jer je SF i da se spoje ove dvije. A lijepo si naveo 109 koja je uvijek puna putnika, dakle pun pogodak. Ovi u ZET-u nikako da shvate da putnicima trebaju duže linije, a ne da ljudi stalno moraju presjedati po neusklađenim linijama. Na kraju krajeva, sve tramvajske linije voze s jednog kraja grada na drugi, zašto ne bi i neke autobusne gdje nema tramvajske infrastrukture.
A GDJE JE POANTA?
NIJE KOD MENE, MAJKE MI...

sokre

Cjelodnevni 107 bi riješio transport običnih smrtnika..

Ali, tada bi morali proširiti / denivelirati Slavonsku i Ljubljansku jer bi masa ljudi `otkrila` tu trasu.. A za to se nema love..

Ivan

Citat: sokre  u Ožujak 15, 2012, 09:44:46
Cjelodnevni 107 bi riješio transport običnih smrtnika..

Ali, tada bi morali proširiti / denivelirati Slavonsku i Ljubljansku jer bi masa ljudi `otkrila` tu trasu.. A za to se nema love..
Zašto bi trebalo? Vozni redovi su u gužvi rastegnuti i to je to, tako je i sad na 107, i ne treba puno više love jer trenutno 4 cjelodnevna autobusa na 279 i 281 prilično gube vrijeme na svojim kratkim trasama sa puno stajanja.

Inače, mislim se da bi još poneka autobusna linija poput 109 u zoni tramvaja dobro došla velikom broju putnika, pisao sam o tome na tramvajskom forumu, npr. Črnomerec - Krapinska - Trnje (npr. krug Vukovarska-HBZ-Slavonska-Savska ili nešto takvo) i (Dubrava- ) Svetice - Donje Svetice - Vukovarska - Heizelova (- Slavonska - Savski most?), jer okolne trase i neusklađenost tramvaja oduzimaju jako puno vremena putnicima, nije stvar u lijenosti oko presjedanja kad jednostavno treba više nego dvostruko vremena (skoro da se jednako brzo dolazi pješice) nego bi trebalo direktnim linijama koje bi bile pune, i poslije 109 treba dalje misliti na to da trenutna tramvajska mreža ne pokriva širi centar grada adekvatno i neće moći dok ne bude većih investicija u infrastrukturu, tu bus treba uskočiti jer inače su putnici osuđeni na krajnje lošu uslugu.

Ivan

I kad smo kod 109, zašto joj ne napraviti rasterećenje na najgorem dijelu, da se mene pita sutra bih uveo liniju Črnomerec - Voltino - Jarun (- Jarunska) - Savski most. Treba jednostavno gledati dalje od toga da je autobusni sustav samo feeder za ionako već preopterećeni tramvajski sustav, tu ne mislim na 146 koja mi se nimalo ne sviđa, nego na linije koje bi pokrpale nedostatke tramvajske mreže kojih ipak ima dosta kad se stvari šire sagledaju i koje odbijaju od ZET-a dobar dio stanovništva kojem je ovako automobil ili bicikl puno jednostavnije rješenje.

tramvajac 92

Ja bih spojio 118 i 113, i na tu liniju stavljao zglobne autobuse sa malo duljim intervalima (7-8 min u špici, izvan 9-10) i to bi bila jako dobra linija iz nekoliko razloga:
-Jarun bi se povezao s Črnomercem na kojih 20-ak min vožnje busom (i još nekoliko minuta za prijelaz i čekanje ln 109/134
-Na liniji bi došlo do povećanja standarda (sadašnji kapacitet je oko 800 putnika na sat* a time bi se povećao na oko 1200 putnika na sat)
-Došlo bi do rasterećenja tramvaja i autobusa na pojedinim djelovima (s Jaruna ne idem na Remizu da dođem u HNK nego direktno na bus koji me ostavi skoro ispred ulaza)
-Trebalo bi uložiti nešto novca u proširvanje ugibališta: Zagorska, Vodovodna, Dom sportova, Petračićeva i u suprotnom smjeru na svim stajalištima osim Vodovodna koja ni nema ugibalište. Također trebala bi i nova stanica Dragutina Golika (u Golikovoj) što je izvedivo..

* Račun je približan, na temelju kapaciteta od 100 putnika u solo i 150 zglobnom  bus123

Ako podjelimo liniju 107 između pogona, to bi značilo da APD gubi 3 vozna reda a da se vraćaju Podsusedu, kao cjelodnevna linija s taktom od 20 min.

dominik,

Citat: tramvajac 92  u Ožujak 15, 2012, 15:37:41
Ja bih spojio 118 i 113, i na tu liniju stavljao zglobne autobuse sa malo duljim intervalima (7-8 min u špici, izvan 9-10) i to bi bila jako dobra linija iz nekoliko razloga:
-Jarun bi se povezao s Črnomercem na kojih 20-ak min vožnje busom (i još nekoliko minuta za prijelaz i čekanje ln 109/134
-Na liniji bi došlo do povećanja standarda (sadašnji kapacitet je oko 800 putnika na sat* a time bi se povećao na oko 1200 putnika na sat)
-Došlo bi do rasterećenja tramvaja i autobusa na pojedinim djelovima (s Jaruna ne idem na Remizu da dođem u HNK nego direktno na bus koji me ostavi skoro ispred ulaza)
-Trebalo bi uložiti nešto novca u proširvanje ugibališta: Zagorska, Vodovodna, Dom sportova, Petračićeva i u suprotnom smjeru na svim stajalištima osim Vodovodna koja ni nema ugibalište. Također trebala bi i nova stanica Dragutina Golika (u Golikovoj) što je izvedivo..

* Račun je približan, na temelju kapaciteta od 100 putnika u solo i 150 zglobnom  bus123

Ako podjelimo liniju 107 između pogona, to bi značilo da APD gubi 3 vozna reda a da se vraćaju Podsusedu, kao cjelodnevna linija s taktom od 20 min.
Slažem se s tobom.Dobar prijedlog ;)

221

Još malo maštanja, nešto sam slično već pisao:
Produžiti 307 ili 308 do VG ili 309 do Zapruđa. Šteta što Sajmišna ide samo do Mićevca (makadam ide do Sasa). Asfalt bi recimo omogućio da 309 iz VG ide do Sasa, skreće na Sajmišnu i nastavlja trasom 295 do GK (ili Zapruđa, svejedno).  8) 8)

Ivan

Ne bih se baš složio, mislim da 118 ne treba dirati nego joj samo možda jedan bus uzeti i premjestiti na novu liniju Črnomerec - Voltino - Jarun -Savski most koja bi bila ili potpuno nova linija ili produžena 113. Što se tiče ugibališta, mislim da se ne treba zamarati njima osim na Golikovoj ako bi išla nova linija.

Ivan

Uostalom, ako zbog stupova i sl. nema mjesta za veća ugibališta a treba poslat zglobni bus, može ih se i "izravnat", što je sve popularniji stav kod prometnih stručnjaka, koliko znam; zbog ugibališta autobusi samo imaju problema sa vraćanjem na cestu, bolje da osobna vozila budu u podređenom položaju.

konkordsky

to sa produženjem linije 118 do Jaruna i mogućeg produžetka do Savskog mosta te ukidanje linije 113 predložih 2006 godine završilo je  >hammer<.
sad se opet poteže zamisao good_boy.
NEMA PROBLEMA,POSTOJE SAMO RJEŠENJA!

konkordsky

Citat: 221  u Ožujak 14, 2012, 19:45:31
Malo sanjarenja:
A tek kad bi se spojile 222, 279 i 281? Dobila bi se linija duga oko 20 km u jednom smjeru (previše za liniju?), odnosno dobili bi ''istočnu'' verziju linije 109.

kad već sanjarimo meni je normalnije spojiti linije 107,225 i 281 u jednu koja bi povezala Jankomir i Sesvete.
također razmišljam o prebacivanju linije 279 na terminal Dubec a 212 se može ukinuti dok bi zglobnjake prebacio na 263,261 te bi usput vozili bivšu 212.
mnogo se toga može napraviti ali nema volje ni sluha za promjenama.

NEMA PROBLEMA,POSTOJE SAMO RJEŠENJA!

GT-R

Mozda idem u offtopic, ali zanima me kada je linija 107 presla u APD i zasto?
Po meni je puno bolje da pripada APP, jer bi busevi nebi imali retardirane polaske (recimo Slavonska-Radnicka).

tramvajac 92

Negdje početkom ovog stoljeća, mislim zbog manjka vozila u Podsusedu..
Najbolje rješenje je da liniju voze po pola APP i APD, jer bi onda imao hrpu praznih vožnji od Žitnjaka do garaže, a ako je po pola onda se štede i vozila i gorivo i ljudi..

Ivan

Citat: GT-R  u Ožujak 21, 2012, 15:13:27
Mozda idem u offtopic, ali zanima me kada je linija 107 presla u APD i zasto?
Po meni je puno bolje da pripada APP, jer bi busevi nebi imali retardirane polaske (recimo Slavonska-Radnicka).
Kada je zatvaran AP Samobor nešto ranije 222 je vraćena Dubravi, a dan poslije nego je zatvoren (dakle 1.7.2000.) 107 je počela voziti Dubrava a 133 V. Gorica, Podsused je i prije zatvaranja Samobora bio najveći pogon pa se onda još malo povećao, tako da je to trebalo izbalansirati.