Povijest (stare fotografije, podatci itd.)

Autor markost, Ožujak 12, 2008, 18:19:12

XDonald

Paško

Naravno da nije AI, ipak su Omiški kolekcionari ozbiljna stranica. To je fotografija originalno napravljena za Slobodnu Dalmaciju početkom 90-ih, autor bi trebao biti Stanko Karaman. Ikarusov garažni broj je 589.

Na stranici je odavno objavljena i još jedna iz otprilike istog razdoblja – na njoj su u prvom planu dva Sanosa S312. Trebali bi biti 563 i 565 jer su oni bili smmješteni u toj radnoj jedinici.
Pratite stranicu autobusi.org retro na Facebooku!

Paško

@Novi član

Nemam dobru fotku buseva 572 – 576 u plavoj boji, nekako su izbjegavali objektive. Imam jednu fotku sa 574 u bojanju Autorollera i jednu žutog 576 pred rashod za koju još nemam dopuštenje objave.

Što se tiče neklasičnih Ikarusa, takvi su bili 629 (zglobni – bež sa crvenim prugama, kupljen od Autotroleja) i 647 (solo – prebojen nakon sudara u Prometovu shemu s kraja 80-ih).

netko

Možda smo imali ovo, ali lijepo se prisjetit Neoplana koji su obilježili Promet.
Torcida za Zagreb.

https://vm.tiktok.com/ZNRspnxvP/

Dok smo, neka smo, kad umremo, da se spominjemo.

Novi član

koliko je imao sjedećih mjesta Neoplan?
Smišno mi je da je takav autobus vozi Torcidu za Zagreb zbog ''rupe''-teretnog prostora ispred drugih vrata, ali možda je dobro došlo za staviti kojekakve rekvizite tamo.

Novi član

Dvije fotografije s Hajdukove proslave 1971. godine, vide se garažni 356 i 325

Paško

Citat: Novi član  u Svibanj 11, 2026, 22:21:45koliko je imao sjedećih mjesta Neoplan?
Smišno mi je da je takav autobus vozi Torcidu za Zagreb zbog ''rupe''-teretnog prostora ispred drugih vrata, ali možda je dobro došlo za staviti kojekakve rekvizite tamo.

Većina ih je bila registrirana s 50. Zapravo je pomalo smiješno da je takav bus vozio do Zagreba, ali očito torcidašima nisu htjeli dati ništa bolje.

Citat: Novi član  u Svibanj 11, 2026, 22:33:05Dvije fotografije s Hajdukove proslave 1971. godine, vide se garažni 356 i 325
Hvala, koji je izvor fotke s 356? Ona je bila davnih godina, ali nikad dovoljno dobro da se pročita garažni. Možda i TAM-u u prvom planu piše nešto ispod stakla.

netko

Evo da napokon vidimo iz kakve-takve perspektive bijelog Sanosa.

https://vm.tiktok.com/ZNRnPt9YF/
Dok smo, neka smo, kad umremo, da se spominjemo.

Novi član

Paško

Nije! Odakle je, gdje si je našao? Neviđena i odlična. Ne znam koji je ovo MAN (niti koja je reklama na njemu), ali probat ću saznati. Livnobusov Eurobus isporučen je u travnju 1994., dakle nije snimljeno prije toga.

markost

NP-549

Citat: Paško  u Rujan 04, 2026, 21:35:15Nije! Odakle je, gdje si je našao? Neviđena i odlična. Ne znam koji je ovo MAN (niti koja je reklama na njemu), ali probat ću saznati. Livnobusov Eurobus isporučen je u travnju 1994., dakle nije snimljeno prije toga.

Maketar će odma znat koji je imao Lesninu

Novi član

Izvor je facebook stranica:

SPLIT - KAKAV JE BIO NEKADA

garažni 551 je imao Lesninu, ali nije ista reklama

lussin

Prilično sam siguran da je ta grupa ovu fotku ukrala odavde

Paško

Popričao sam brzinski s našim stručnjakom. Nije 100 % siguran, ali kaže da bi trebao biti gar. br. 540. To paše utoliko što je taj autobus bio jedan od rijetkih koji je ostao u plavoj boji i još vozio 1995. (za boje sam prikupio službene podatke, koji su ionako nekad znali biti neažurirani, dok se za reklame to nije čuvalo). Rashodovan je 1997. Postojeći plavi 1995. još su bili: 538, 544, 552, 556 i 558 – 561.

Što se tiče 551, on je povučen 1994., ali u novom bojenju. Fotografija je od Olivera Johea i nastala je 1981., petnaestak godina ranije. Dotad je mogao još nekoliko reklama promijenit.