Linije - prijedlozi

Autor tamlover, Prosinac 10, 2007, 14:50:24

Ivan

Ima možda još netko ideju kako bi se moglo riješiti područje Buzin - Veliko Polje, eventualno i linija 268/330?

sokre

Mislim da se čeka produženje Sarajevske preko Ranžirnog na Velikopoljsku.

Tek tada će se nešto poduzeti. Do tada sumnjam.

Tada bi mogao i 220 za prvu ruku do Velikog polja, dok ne povuku tramvaj.

Najavljuje se izgradnja željezničkog stajališta na Savskom mostu prije Univerzijade. Kako je u Odri stanica vlaka, nova se gradi par kilometara sjevernije u Buzinu, možda će to biti bolje rješenje nego bus. Navodno je i HŽ naručio nove vlakove, .. Vidjet ćemo.

Ivan

Produženje 220 ne bi bilo dobra ideja jer gustoća naseljenosti u Dugavama i Buzinu + Velikom Polju je vrlo različita, nema potrebe da tako česta linija gubi vrijeme.

Tramvaj i Sarajevsku bih isključio iz ove rasprave jer to spada u vizionarstvo, treba razmisliti kako malo kratkoročnije pogoditi promet na postojećim prometnicama i potrebama, mislim da uostalom malo koji planovi vide tramvaj ovdje, a da na Sarajevsku ne treba čekati, to je praktički odgođeno do daljnjega. Linije 268 i 330 već trebalo preurediti prije par desetljeća jer ovako 268 viškom autobusa koji previše staju na područjima već pokrivenim gradskim linijama i u malim mjestima linija je nakaradna, nema veze s prometnom strukom, vozila se gube u prometu, svakodnevno su noćna mora za stanovnike koji čekaju po pola sata bus koji bi trebao voziti svakih 7 minuta, i gube tisuće kuna koje bi trebalo ili uštediti ili bolje upotrijebiti.

tamlover

Slažem se s tim da bi 330 trebala biti glavna linija za Goricu, a kad već pitaš za Buzin i V.Polje od kojih se ovo potonje ubrzano razvilo i to baš u dijelu koji je udaljeniji od Velikogoričke a time i od autobusa - malo sam se svojedobno igrao s tim kako objediniti ta dva naselja jednom linijom i stao kod ovoga:

Prometno sve zadovoljava potrebe autobusa - ovo između obilaznice i Ranžirnog čak i iznenađujuće dobro, a linija je kružna - bez okretišta i s približnim polaskom iz 'centra' starog Buzina (pa je onda A: GK - Buzin - Veliko Polje, a B orijentacije radi Buzin - V.Polje - GK). Tri stanice u Banima, dvije u Velikopoljskoj i po dvije na Velikogoričkoj u smjeru B (ne računam pri tom stajališta Velikogorička-Buzinski prilaz u oba smjera) - označeno žuto na karti.
Krug može, s odmorom na Glavnom, biti 45-50 min., moja projekcija je ukupno 35 polazaka od čega na 11 vozi drugi autobus (jedan jutarnji i 10 polazaka u srednjoj smjeni). Ovo se, pod uvjetom da 330 postane prva gorička linija, može kombinirati s usporenim 268 koji ide do Gorice a onda je ovo jedna skraćena varijanta. Izgradnjom novog čvora na obilaznici vjerojatno bi se malo modificirala trasa, ali prema gore spomenutoj novoizgrađenoj cesti između obilaznice i Ranžirnog pretpostavljam da bi možda s nekom modifikacijom ili novim križanjem u tom dijelu uglavnom ostalo slično.
...i bilo je lepo i navek TAM bu....

Ivan

:) Slično je bila moja verzija 2.2 s ranije stranice, bez problema može proći kroz Buzinski prilaz umjesto da ide dodatno južno na razkrižje D30-Bani, ali možda si pogodio još bolje.

Tvoja verzija, iako malo duža, vjerojatno je bolja iz više razloga koji bi mogli još više doći do izražaja u budućnosti i zapravo sam ovim razbijao glavu ali tek sad vidim da je jednostavno - ovdje je američka ambasada blizu koje se gradi željezničko stajalište Buzin, a također time ovo postaje i najlogičnija (mislim i da jedina potrebna od MSU do Velike Mlake koja već spada pod Goricu) stanica za buduću glavnu goričku liniju, tj. neku modificiranu 330 a i za sve ostale brze linije.

Usput, ovako se malo bolje spaja i Odra po kojoj se sad malo zastarjelo zove ova stanica na raskrižju D30-Bani, no mislim da u budućnosti ovu potencijalno najbitniju stanicu uz cijelu D30 treba preimenovati u Buzin - Veleposlanstvo SAD (možda iza toga i dodatna najava na engleskom), a prvu možda recimo u Stari Buzin da putnici koji ne poznaju područje ne misle da je jedina stanica i dođu u nedoumicu.

...
Što se tiče 268, ako bi nova linija pokrila Veliko Polje a 330 stajala kod MSU, u Buzinu i Velikoj Mlaki slično kako puno logičnija 172 radi na nekoliko svojih strateški bitnih stanica, mislim da se 268 može potpuno ukinuti. Oni koji bi sa sporednih stanica na V. Holjevca trebali u Goricu trebali bi se provozati nekom drugom linijom do Buzina ili prošetati iz V. Polja u V. Mlaku, no mislim da je to, kao i sa 172 koja ne stoji kroz velike kvartove kao Kustošiju i Stenjevec, puno logičnije nego da se zbog tako male manjine usporava linija koja ima puno bitniji posao od pokrivanja ovih dijelova.
Možda bi mogla postojati jedna druga još sporija (ali definitivno puno rjeđa nego sad) alternativa za 268 - poslati ju iz Zagreba da radi drugi krug kroz Goricu trasom 335, tj. i preuzeti broj 335 da se vidi da se radi o goričkoj liniji. Sad, treba li ostat spora kroz Zagreb, možda, možda bolje ne nego da ima isto samo nekoliko stanica kao i modificirana 330.

Dakle, stanice koje mislim da bi 330 trebala imati (nakon uvođenja nove linije za V. Polje, a 268 se ili potpuno miče ili krajnje marginalizira):
Glavni kolodvor
Lisinski
NSK
MSU
Buzin Veleposlanstvo SAD (trenutno st. Odra)
Velika Mlaka

sva stajališta 268 kroz užu Veliku Goricu (nije velika promjena, sad 330 ne stoji jedino na R. Fizira i na jednosmjernim Goričanka i HBZ)

Dakle samo 6 stajališta više nego postojeća 330, ali zato čak 9 (odn. 10 kad se izgradi novo Otok) stajališta manje nego 268. Mislim da je ovakvo odmjereno rješenje puno bolje nego sadašnja dva ekstrema od kojih oba trenutno na više načina izgledaju neplanirano, neuredno i nefunkcionalno.

tamlover

Mislim da je važno imati bus koji će stati na svakoj stanici na trasi 268 od GK do Velikog Polja, pa bi to uz ovu novu liniju bio 'usporeni' 268 čisto zato da na tom sve prometnijem potezu (do Buzina) imamo neki pristojni takt. S dva busa kako sam napisao za Buzin/Veliko Polje možemo dobiti interval od minimalno 25 min između polazaka, a to mi ne zvuči dovoljno - i drugo ne mislim da tim intervalom treba na toj trasi voziti cijeli dan, pogotovo ne češće barem za sad. Zato interval popunjava 268 koja opet omogućuje relativno često putovanje prema Gorici sa svake stanice, a znam da za to ima dosta putnika koji bi inače morali presjedati kada bismo ostavili samo brzi 330. Dakle, ja sam svakako za glavnu 330, ali i za ostanak kakve takve usporene 268 sadašnjom trasom.

Tu još imam i jednu goričku ideju, a to je da se koristi spoj na 330/268 kod stajališta V.Mlaka na način da bus vozi iz Velike Mlake (postoji ono kružno križanje kod Konzuma), spoj na ZG linije sa stajalištem na Industriijskoj (u smjeru VM uspostaviti stajalište kod križanja Kramarićeve i Velikogoričke), pa dalje za Lomnicu, Gradiće, pa preko HŽ kolodvora, Jelačićeve i Japine na terminal. To mi je i bolje i logičnije od aktualne 335 varijante Pleso-Lomnica, a i V.Mlaka dobija pristojnu liniju.

Ivan

Usput, uz ova tamloverova stajališta na buzinsko-velikoposljkoj liniji (btw. broj možda 239? ili 219 ako postojeću zamijeni 133 kako smo ranije pričali? :) ), mislim da bi još jedno dobro došlo iako nije baš jako bitno - Bani s jugozapadne strane Ranžirnog kolodvora u blizini onog malog podvožnjaka, ovdje ima par kuća u Buzinu, ali možda bi dobro došlo i za radnike na Ranžirnom i za ponekog udaljenog stanovnika Hrelića kojem bi ovo bilo mrvicu bliže nego 220 ili 307/308; prema Glk poslije V. Polja inače treba stati i na stajalištima Odra-želj.st. i Odra-nadvožnjak na D30 koja nisu nacrtana, pretpostavljam da se zapravo podrazumijeva. :)

Mislim da bi potencijalni putnici sasvim dobro prošli ako bi presjedali na bržu 330 nego da životari 268 koju već mijenja ova nova linija za V. Polje. Recimo, meni je 172 prolazila pod nosom pa nikad nisam žalio da ne stoji na Kustošiji, koliko mi treba za presjedanje toliko je na ostatku trase brža ako idem u Zaprešić.

Mislim da bi samu Veliku Mlaku daleko bolje spojila lako ostvariva linija Zagreb/Zapruđe - Mičevec - V. Mlaka - V. Gorica, možda i može usput kroz Lomnicu, kad je već tako blizu Zagrebu nema smisla da se vraća samo u Goricu, a mislim da i nema smisla da VG ostane na samo jednoj liniji (i da dobiva tek drugu) za ZG kad je recimo davno Samobor imao puno bolje opcije (ovdje bih vratio i priču o vrlo jednostavnom spajanju 315-319, odnosno relativno malom produženju 315; i da, slažem se da je odvojak 335 do Lomnice je u cijeloj priči definitivno besmislen).

Ivan

Uostalom, Velikogorička kroz Mičevec odnosno Zamlačka kroz V. Mlaku izgledaju kao respektabilne ceste, skoro kao magistrale, bila bi šteta ovdje ne poslati autobus kad već vrlo jednostavno može riješiti nekoliko prometnih problema - jača povezanost Jakuševca koji raste, povezivanje Mičevca s upravnim centrom u VG, napokon linija kroz V. Mlaku koja je s 3500 st. prilično veliko naselje a sad ima samo jednu stanicu na krajnjem južnom rubu, a lako se dobije i vrlo solidna i potencijalno mnogim putnicima privlačna alternativa, i u jutarnjem kaosu umjesto preko zakrčene trase 268/330, i u druga vremena ako recimo putuju na ZG Autobusni kolodvor ili u Dubravu 7-icom, za bolju povezanost Velike Gorice sa Zagrebom. Mislim da bi ovo čak moglo biti odrađeno bez ikakvih velikih troškova i priprema - može se uzeti dva busa sa 268, a goričani će vjerojatno relativno redovito koristiti ovu opciju za put u Zagreb pa malo rasteretiti 268/330, možda bude i popularnije od potrebe za samo dva busa.

tamlover

Da, sviđa mi se ta alternativa do Zapruđa, samo onda nikako ne smije kroz Lomnicu i Gradiće kako sam pisao jer bi to odužilo putovanje i smanjilo interes. Drugo, imaš onaj jedan dio kod željezničkog triangla gdje je uski podvožnjak koji ne bi progutao neki intenzivniji autobusni promet, ali još i brža varijanta bi bila da bus iz Mičevca produži uz nasip Sajmišnom do Zapruđa, a da ulazni i izlazni peroni budu tamo ispred Plodina, dok bus okreće u kružnom toku (druga slika). Bilo bi dobro da su napravili pothodnik između Zapruđa i Plodina jer kad bi došao još i frekventniji autobus tamo nezgodno bi bilo za pješake doći do tramvaja i obrnuto.
Kaj se tiče Jakuševca i Kamenarke, njima treba gradska linija a ne 'županijska' kakvu imaju sada. Nazovimo to cjelotjednom 295, od GK, pored Bundeka, pa preko gore spomenutog stajališta kod Plodina kružnim tokom na Sarajevsku i dalje do Jakuševca i kroz naselje kako je na slici ispod. Krajnje/početno stajalište Kamenarka (crvena oznaka na slici), a ova dva u Tišinskoj i u Gati kod Sajmišta su jednosmjerna. Stajalište Plodine tako je, osim veze na tramvaj, veza i za GK. Ako ovako spojimo Mičevec sa Zapruđem i Goricom, a Jakuševec sa GK onda 307 i 308 mogu na Kvatrić.

Ivan

Hm, da, potrebno je povezati Bundek odnosno sjever Središća i Zapruđa jer tamo ima sasvim dovoljno stanovnika, kao i urednih stajališta koja nikad nisu iskorištena.
To je sigurno bolja ideja koja mi se uvijek činila smislenijom od ostavljanja Jakuševca s prigradskima, samo mali je problem da nova linija za Jakuševec (ne bih ju zvao izvanrednim brojem poput 295) sigurno treba barem dva autobusa a ja sam razmišljao možda i malo preštedljivo, no možda i ne bi trebalo biti problema s tim - ionako je ZET ostao praktički dužan Travnom i Dugavama po jedan bus reduciran zadnjih godina, a ova linija bi jako dobro spajala i istočne dijelove ovih kvartova, njom bi bilo sigurno i brže doći do bilo koje zgrade u blizini Sarajevske. Recimo ta dva onda voze s krugom 50 minuta i taktom 25 minuta, bilo bi sasvim solidno za početak, a vjerujem i dovoljno atraktivno...

---
Da se vratimo na županiju, slažem se i da je Sajmišna bolji izbor za prigradske, oni podvožnjaci prije Mičevca su preuski i opasni, ovako je brže i sigurnije, ako postoji gradska linija za Jakuševec onda nema potrebe provlačiti se tamo.

Ako bi Mičevec imao liniju za VG, sigurno linije 307 i 308 mogu preći na Kvatrić i to bi bilo logično, no onda ostaje problem malih sela Kosnice, Petine i Selnice koja ostaju nepovezana, ali i to bi se dalo povezati s Kvatrića. Možda bi se dalo riješiti tako da 307 i 308 s Kvatrića ne idu po D31 direktno do Črnkovca nego skrenu u Kosnicu i onda nastave postojećim trasama, semafor kod Kosnice na silasku s Domovinskog mosta već dugo postoji. Možda bi mogla postojati i rijetka linija ZgKt - Kosnica - Mičevec - V. Mlaka - Lomnica - Petrovina, a dosta jaku 310 umjesto u malenu Petrovinu ili skratiti u Lomnicu, ili poslati kroz Kurilovec preko Jape do terminala VG.

Ili možda ovako - 307 mijenja trasu i vozi ZgKt - Kosnica - Selnica - Črnkovec - Strmec B. (za razliku od goričkog koji ne skreće D31), 308 ostaje na trasi Zapruđe - Ščitarjevo - Sasi, možda se jedino preseli na Sajmišnu, a linije 309 i 321 se ukidaju jer tko treba lako će uloviti u Črnkovcu vjerojatno dosta česti budući bus za VG.

tamlover

Citat: Ivan  u Veljača 27, 2014, 18:50:00
Ili možda ovako - 307 mijenja trasu i vozi ZgKt - Kosnica - Selnica - Črnkovec - Strmec B. (za razliku od goričkog koji ne skreće D31), 308 ostaje na trasi Zapruđe - Ščitarjevo - Sasi, možda se jedino preseli na Sajmišnu, a linije 309 i 321 se ukidaju jer tko treba lako će uloviti u Črnkovcu vjerojatno dosta česti budući bus za VG.

Ma da, Kosnicu je lako pokriti skretanjem s Domovinskog mosta. Ne treba nijedna 3xx linija više u Zapruđe, Kvatrić je jack pot za sva ta sela. Svi busevi koji idu preko mosta mogu biti ubrzani s max tri stanice od Kvatrića do mosta. Kad Radnička bude gotova do mosta to će bit premija od veze s centrom grada. I čuj, ne trebamo se zabrinjavati brojem autobusa jer ovo su prijedlozi i kada bi se netko uhvatio preslagivanja ili korekcije svih linija u gradu po principu kako neki od nas ovdje rade imali bismo lufta i za nove linije i za višak autobusa u garaži vjerojatno...

Kaj se Jakuševca tiče, izračunao sam da bi dva autobusa mogla voziti s krugom 40-50 min. Vozno vrijeme tu može biti i manje od 20 min čini mi se. A kakav bi takt  tj kolko buseva dao ovoj liniji Gorica - V.Mlaka - Zapruđe?

Ivan

Citat: tamlover  u Veljača 27, 2014, 19:14:42
A kakav bi takt  tj kolko buseva dao ovoj liniji Gorica - V.Mlaka - Zapruđe?
Mislim da je ostvariv krug 60 minuta, možda bi mogla početi s dva busa ali mislim da bi bilo optimalno tri ili četiri, ako se stavi takt 15 ili 20 minuta ljudi bi se mogli lakše počet navikavat i skidat putnike s 268/330.

Ivan

Uostalom, ta linija bi prije Gorice bila prilično brza - ceste su dobre i široke, lako se vozi 60, nema nigdje semafora, koliko znam nema ni velike gužve; na Sajmišnoj bi imala možda jednu stanicu između stajališta i ulaza na odlagalište na kojoj bi ionako stajala jednom svake prijestupne, u Mičevcu bi imala vjerojatno dvije stanice (jednu postojeću kod rotora i jednu novu na jugu), a kroz Mlaku možda tri nove uz postojeću na glavnoj cesti. Putnicima bi u jutarnjoj špici vjerojatno bilo i drago da im ovo naleti umjesto da se guraju za Glk i voze se u kolonama, samo se nadam da vozači automobila neće prepoznati ovaj pravac pa ga zakrčiti.

sokre

Možda ne bi trebala ta linija ići do Gorice, nego bi se mogla okretati iza stanice u Mlaki prije mosta. Kao mali terminal gdje bi mogli stajati o busevi koji idu prema Lomnici.

Malo maštam, ali to parkiralište iza stanice (Mlaka most) bi moglo biti potencijalno zanimljivo za nešto takvo.

Još dalje u budućnost, mogli bi tu napraviti i stanicu za vlak, ako potegnu prugu paralelno uz Goričku prema Gorici ... Pa tu prugu kod Zubaka spustiti pod zemlju i povući je kroz sredinu Gorice.

Ako bi se to dogodilo, to bi bilo cca. 2100 godine.  ;D

Ivan

Hm, pa ne znam, mislim da nema razloga ne provest ju par minuta dalje do VG i drastično povećati broj putnika, stanovnicima VG dati još jednu opciju na izbor za vožnju do Zagreba, a V. Mlaku povezati s upravnim središtem, školama itd... To bi bilo kao da se samoborska linija 156 (tj. nekad 456) skratila samo na Strmec, nema smisla napraviti nešto takvo, i mislim da je Velika Gorica već jako davno mogla biti spojena s više strana kao Samobor, uostalom duplo je veća od njega, zašto sve gurati na 268/330?