Nabavke novih autobusa

Autor nukleusri, Siječanj 02, 2008, 12:21:13

NP-549

Do daljnjega neće biti nabavke zglobnih autobusa.  Natječaj za 10 plinskih je ili bio ili će biti uskoro, a Energo već radi montažnu punionicu u ex Industrijskoj ulici.  Navodno bi trebalo sveukupno doć  40 CNG-ova u narednih par godina. 

Tomek

Zglobni možda nejdu, ali zar se ne mogu nabaviti s nekim jačim motorom?

igor 409

Kako se puni ovaj Citelis u Rijeci? Koliko mi je poznato punionica za CNG je samo u Zagrebu. Nije valjda da ovaj bus napune u ZG pa ga na nekoj labudici voze do Rijeke.

ikar

Citat: superhik  u Srpanj 06, 2011, 14:37:00
Naravno kad raspored piše kooperantska tvrtka  "Starčević d.o.o."

Šta nije ta tvrtka prije dodjeljivala buseve???

maky

Ovo je jedina pozitivna stvar u tome što Split nije ni P od plinificiran, tako da od plinaša neće biti ništa (a srećom, ne fali nam uzbrdica kao ni vama). A koliko sam saznao, u nas će se kad to vrijeme bude zahtijevalo najvjerojatnije ići na hibride...

NEOPLAN - 75 YEARS moving ideas

ŠPIJUNI SU MEĐU NAMA!

Boki651

Šta samo gospodin S.S. od svih vozača u Autotroleju, zna voziti ovaj autobus? :roll: To nešto slično kao sa odabranicima za Regije?

Što se tiče ove potvrđene nabave, samo da ne budu preslabi busevi, iako i dalje tvrdim da Rijeka nije za plin.

kico101

U samom tekstu ima podosta nedorečenosti i proizvoljnih interpretacija.
Kao prvo, otkuda sigurnost da prirodni plin neće poskupjeti u slijedećih nekoliko godina ( na isti se način razmišljalo kada se sa trolejbusa prelazilo na dizelaše, jer je dizel bio jeftiniji ).
Drugo, kao što je napomenuto, cijena takvog autobusa je za cca 10% veća od dizelaša sa Euro 5, koji ne zagađuje bitno više od plinaša, a jeftiniji je i znatno jači, te pogodniji za riječke uzbrdice.
Treće, punionica. Nije mi baš jasno kakva će to privremena punionica biti izgrađena, a da zadovolji standarde ( kada kaže I.M. da će sve biti ok , odmah mi je lakše >hammer< ). Pravu veliku punionicu nije isplativo raditi za 10 autobusa ( zasad ).
Četvrto, busevi će stići za najranije 12 do 15 mjeseci, a do tada bi se moglo raspasti pol voznog parka, kako je krenulo ( ljudi, pa na cesti su nam još autobusi iz 80,81,82-ge ).
I na kraju, čini se da je najveći promašaj gradske vlade potpisani sporazum o prelasku vozila JGP na prirodni plin. Dobro je kolega maky rekao, ako se već želi napraviti kvalitetan iskorak, a uzevši u obzir ograničenja terena na kojemu će autobusi prometovati, tada treba razmišljati o hibridima, a ne plinašima.
I još nešto, osobno mi se uopće ne sviđa napuštanje zglobnih autobusa u javnom prijevozu u Rijeci, jer  u izduženom gradu sa relativno malo povoljnih pravaca za gradske autobuse nema previše mogućnosti za veći broj linija, tako da su opterećenja po pojedinoj liniji veća, nego recimo u Splitu ( kojemu ne pada napamet zanemarivanje monotrala, a uveli su i nešto što je u Ri nezamislivo, zamislite, troosovinac ). Ovi plinaši su, naprosto promašeni i to će vrijeme pokazati.
Da se razumijemo, ovo je moj osobni stav i ne mora značiti da je ispravan, ali ja ga tako doživljavam.
Ima li pilota u avionu? Ako nema, zašto ga ne bi bilo.

Berlingo

Neznam da li ste citali komentare citatelja ispod. Ovaj mi je najbolji i najrealniji.

"Voze na prirodni plin!"
Nafta je neprirodna umjetna tvorevina!
buahahahaha....
10 buseva 20% skupljih u nabavi - minimum 15% skuplji gradski i prigradski prijevoz.
Energo će napraviti točionu plina... sa malim kafićem da nešto sitno i zarade.
Aj se uozbiljite već jednom!

kico101

Stvarno bistar komentar tog anonimnog čitatelja ( kada bi se potpisivali pravim imenom i prezimenom, a ne Mate Francuz-možda bi malo pazili što  pišu  ) na razini komentara na Indexu i sličnim portalima na kojima se skupila, valjda, sva pamet ovog svijeta. Svi su za sve stručnjaci i samo pametuju i kritiziraju. A vidi čuda, skoro nitko ne radi ili rade u fušu, dok manji broj bijednika to mora hraniti.
Jako bitno u svemu je lapsus "prirodno/neprirodno", jasno je da je sve prirodno, ali komentar nije pogodio u srž problema. A o nekakvim kafićima oko točione plina ( ovo uopće ne razumijem ), ne bih.
I tko da se uozbilji? U ovom gradu svaka inicijativa nailazi na podsmijeh. Zato i jesmo tu gdje jesmo. Nije stvar u ozbiljnosti, već u pravim ili pogrešnim rješenjima. Ovo rješenje s plinašima nije dobro. Treba donositi odluke. Tko je i zašto nešto odlučio, to treba biti obrazloženo i za krive procjene treba snositi posljedice.
Ponavljam; previše je praznih priča, a malo provedivih ideja. Najlakše je reći "buahaha". To je kritika od koje će im se zalediti krv u žilama.  >hammer<
Ima li pilota u avionu? Ako nema, zašto ga ne bi bilo.

tramvajac 92

Dobro je da je samo 10 autobusa, da nije više..

zvone16

I 10 kanti je previše, bolje da dođe 5 Lion City-a
ZvoneXp

shef

Više ništa neću reć, majke mi. Čini mi se da je već odluka da se uzmu Citelisi (ko da je teško naštimati natječaj) i to je to. Neka im je sa srećom i na ponos gradskoj vlasti i našem prijevozniku sa čudesno knjgovodstveno naštimanim plusom od milijun kuna ili koliko već. Pa to bi i moja baka uštedila na ovakav način.

Ne ideš u lov na patke ili brat masline pa da kažeš da je sezona završila,autobusa uvik ima,nisu ko laste da se tek na proljeće vraćaju

(c)Teutonic

Boki651

U svakom slučaju dobar glazbeni odabir. ;D

Berlingo

Zadnjih 10 autobusa se pokazalo jako lose. Ovo isto nije dobro. To su necije ideje nekog tko pojma nema o svijetu autobusa. Po meni bi bolji bili oni splitski Sanosi (bio je u Rijeci na probi) nego ove gluposti. Ali biti ce to velika parada, biti ce tu puno glavesina i najbitnije je natjerati obicne ljude da je ovo pravi potez.
2 puta dovesti isti autobus, staviti ga na istu liniju, isti vozac, isto pisanje po medijima. Mislim da sad te glavesine (jednu poznatu imamo na slici) mogu mirno na svoje vikendice. Hvala sta ste mi uljepsali ljeto!  Vec se osjeca cisci zrak u gradu, a ja ekoloski osvjesten.>rigoleto<
>hammer< >hammer< >hammer< >hammer< >hammer< >hammer< >hammer< >hammer< >hammer< >hammer< >hammer< >hammer< >hammer< >hammer< >hammer< >hammer<