Gradski prijevoz – fotografije

Autor stipe15, Siječanj 31, 2008, 17:18:34

peron24

Sjećam se da su taj famozni lim na stražnjim vratima ŠI 613 M nakon nekog vrimena opiturali do pola u narančasto da se uklopi u shemu,a tek nakon par godina zaminili sa normalnim staklom. Na tom busu su kasnije tapecirani sicevi a negdi 2006 kad je bilo u điru pituranje starih buseva dobio je tamniju nijansu narančaste boje.
Vrlo malo računa se vodilo 90-tih godina o bijelim gradskim Tamovima 260 A 116 M, tako da su već nakon 7-8 godina vožnje bili spremni za rashod.
Naročito ŠI 931 K u vrijeme kad je linija za Šubićevac prometovala ulicom Put Gimnazije,kvario bi se na uzbrdici i napravio goleme prometne čepove. Od 1997 do otprilike 2006 ti busevi prometuju uglavnom na prigradskim linijama a ŠI 823 CV (bivši ŠI 112 BC) je i danas u prometu.
Starija verzija takvih Tamova je imala okrugla svijetla, jedan od takvih je bio ŠI 989 I,a prije rata je bilo još takvih.

VISEON

Citat:Narancasti TAM je dosao skupa sa zadnje dvije TAM avtomantaze , bile, niske , srednja vrata i dosli skupa jesen 1993. god

Mislija sam na turisticke, niske 260 A 119 T bar mislim da im je takva oznaka, bili su to zadnja 3 busa u ATP od avtomontaze odnosno TAM-a koji su kupljeni novi, malo prije njih je dosao TAM 330 V i dubrava D1429V (prvo je bila u std shemi bojanja za ATP a posli je opiturana u srebrenu kao i AV120), a prije nje D1428V (prvo je bila u std ATP shemi, a posli bila sa ljubicastom trakom).

Iza njih su 1995. poceli dolaziti AV 120, a sa prvim AV120 kupljene su i 3 polovne bove future, dvije jos voze skolski i lokalni prijevoz, jedna je rashodovana posli saobracajne kod Plitvica.

Mozda sam otisa off topic ali vecina ovih buseva danas vozi lokalni prijevoz.

buSHunter795

Ako sam dobro skužio, dakle narančasti 613-M je došao sa dva 260A119TK - 753-U i 754-U, a prije njih su došli 650-T i dvije Dubrave ??

Tomek

Jel netko zna tablice tih Dubrava?

Tomek

Citat: peron24  u Veljača 01, 2011, 16:18:54
Što se tiče narančastog ŠI 613 M izgleda da je u pitanju samozapaljenje; (pogledajte pažljivo strtažnju stranu) srećom bez veće štete,a s obzirom na stanje u firmi mislim da će se bus prije ili poslije obnovit i vratit u promet.
Inače to je jedan od legendi gradskog prijevoza.Došao je negdi u jeku rata 1993. iz Automontaže Zagreb,što je tada bilo pravo osvježenje budući da je u  ratu uništeno dvadesetak autobusa. Po shemi bojanja podsjeća na riječki Autotrolej,pa je moguće da je to nekakva ratna donacija,s obzirom da u takvoj teškoj situaciji firma nije mogla kupovati autobuse.
Nerazumijem što se dogodilo sa Aabenrom,stvarno sam razočaran sa neodržavanjem ovih solidnih gradskih buseva,ali stara je stvar da se prema gradskim busevima vodi najmanje računa... >:(

TAM po svojoj boji ako i je nečija donacija onda bi mogao biti donacija iz Maribora, Autotrolej nikada nije imao takve autobuse.
Avtomontaža je inače bila tvrtka iz Ljubljane.
Ova rashodovana Aabenra je već i prošle godine kad sam bio u Šibeniku, 4.mj. bila u rashodu, vjerojatno s nje skidaju djelove za ove koje voze. Čuo sam od servisera u AP VŽ da je s tim Aabenrama dosta problema i da se nisu pokazale kao dobri autobusi.

buSHunter795

Od Dubrava znam za ŠI 975-C, ali ta vjerojatno nije ta od ovih dvije. Možda imam negdje zapisano ali sumnjam :(

Shole

Ne vjerujem da bi itko donirao novi autobus.  Shema je Autotrolejeva, ali ko šta se već spomenuli, u Rijeci ih nije nikad bilo.  Možda je bilo neko vozilo s lagera kojeg su uzeli zajedno s ova 2 turistička

peron24

Dva bijela Tama 260 A 119 T su ŠI 753 U (današnji ŠI 338 BE) i ŠI 754 U,oni su stigli krajem 1993
Nešto ranije se pojavio 331 A 119 VT  ŠI 650 T plavo bijeli
Dubrava koja je iz Atp sheme opiturana u srebrenu bi trebala biti ŠI 779 AT,ali to joj nije prva registracija.
Starija Dubrava ŠI 975 C je među prvima dobila nove HR tablice,dakle 1992,tako da je tu riječ o nečem drugom.
Prvi AV 120 su stigli 1994, ŠI 499 Z (773 BS i 704 EB), ŠI 500 Z (877 BF)i ŠI 888 BP koji je brzo promjenio tablice,i zeleni ŠI 600 Z (153 CL i 585 ED)
Tri Bove su ŠI 858 AI , ŠI 707 AP i ŠI 824 AU koja je u svibnju 2004 imala tešku prometnu na liniji Dubrovnik-Zagreb kod Plitvica
Starija registracija joj je bila ŠI 232 AA
Svi ovi autobusi su zadnjih godina na lokalnim i školskim linijama osim zelenog AV 120 koji još vozi do Zagreba,Rijeke i Dubrovnika i ŠI 877 BF koji je izgorio.
ŠI 754 U je nažalost također imao prometnu nesreću na Ličkoj magistrali kod Jošana u proljeće 2002,ali je nakon toga obnovljen i još je u prometu.

VISEON

U promet su tamovi krenuli u 1 mj 1994. i to svecano jedan za dubrovnik pa trst, a drugi split pa ljubljanu.

conecto

Očito jedni od posljednjih TAM-ova kojih je te 1993. stajala cijela hrpa na lageru u Mariboru proizvedeni za nepoznatog kupca.
A GDJE JE POANTA?
NIJE KOD MENE, MAJKE MI...

VISEON

Izgleda, da je tako.

Uz zadnja dva TAM-a 260 A 119 za ATP Ši, još ih je dosta otislo u ATR Ri.

Shole

U Autotrans su 1993. godine otišla samo 2 i to 886 i 887 i još poneki 331A119.  Ako je igdje otišla hrpa onda je to Čazmatrans koji je uzeo 80-ak svakakvih tipova TAM-ova te godine.  Valjda sve šta je bilo ponuđeno.

VISEON

Tomek

Među zadnji 10 TAM-ova 260A119 koji su stigli u Hrvatsku je bilo 8 Čazmatransovih i 2 ATP-ova.

Mali OFF -- 838 Transov je noviji od 886, al stariji od 887, ali su svi oni daleko od kraja liste zadnje uvezenih u Hr.

Tomek

Malo prije mi je baš bushunter javio da je nekad postojao i MB O305 od nekakve autoškole u Šibeniku ŠI-849-AJ. Gdje je taj autobus nestao, zna li netko više o njemu?