Irisbus Citelis CNG

Autor kekobus, Ožujak 12, 2009, 14:03:33

Shole

tramvajac 92

Citat: 421  u Ožujak 25, 2011, 00:14:12
Citat: tramvajac 92  u Ožujak 24, 2011, 18:33:49
Zglobnjak je po svojim voznim karakteristikama jako dobar za linije koje nemaju neki značajni uspon (linije sa Glavnog kolovora prema N. Zagrebu + 218). Tu se mogu priključiti i linije sa Ljubljanice. Solo bi bio zgodan bus za linije tipa 118 samo što nema servo volan koji bi onda bio pun pogodak za tu liniju. Ipak 280 ks nije za baciti pa ni ako je to CNG-ovskih.
Kako nema servo-volan kad si ga vozio bez problema i tu vožnju snimio:
Onda sam ja nešto krivo pročitao. Isprika.  :'(

Berlingo

Kao sta vecina vas zna ja autobus nikad nisam vozio. Mogu o tome pisati samo kao ljubitelj ili putnik.
Zahvaljujuci jednom cjenjenom kolegi s foruma ja sam se vozio u njemu 2 kruga oko Sljemena. Kako sam vec pisao, nije me razocarao, nije me ni odusevio. Gore smo se vozili prazni i to bas nije neko mjerilo. Nije mi se cinilo da je nesto spor i po onim serpetinama se lijepo volan motao. Nizbrdo je stvarno bio pun do cepa i savrseno se spustao.
Ali evo mog iskustva s ulica Zagreba a kad mi je Iveco pod teretom. Kad je ispred mene zglobni citaro i startamo, dok ja dodjem do trece brzine on me ostavi za cijelu svoju duzinu. S citelisom se mogu natjerivati!
Da nebi bilo zabune, nisam nikad bio obozavatelj njemackih vozila, nikad me nisu privlacila, jer netko je nesto dosta realno napisao o tome, ali citelisa nebi nikad volio vidjeti na ulicama Rijeke.

Spiker

Punionica danas radi!
Do kad, mudri nebi dali odgovor.

Shole

Slažem se sa Spikerom da Iveco najviše ulaže u CNG i vjerovatno su u Europi najbolji izbor ukoliko se netko odluči za plinske autobuse.  Moji komentari su se ticali isključivo Citelisa kojeg je naručio ZET.  Motori su definitivno preslabi, jer osim što solo ima samo 280 KS (za razliku od MB ili MAN 300/310) što se poprilično osjeti ljeti kad radi klima, te snage se uopće nemogu ni uspoređivati pošto je riječ o 280 KS iz otto motora i 310 iz diezelskog.  To je nebo i zemlja.  Probajte negdje na netu iskopat tehničke podatke za ove CNG motore i uspoređujte OKRETNI MOMENT, a ne kW/KS sa dizelskim motorom.   Protiv Irisbusa nemam ništa, dapače, ali samo u slučaju kad se radi o "normalnoj" opremi  (conecto je uspoređivao ZET-ove sa onima u Češkoj po veličini prozora, displeja.....) i naravno da u solo dođe barem onaj motor od 310 KS ili jači (ako postoji).  Zglobni Citelisi u Rijeku nesmiju doći ni pod koju cijenu !!!

Majstor

Bas si spiker

U Manu platine  ???
Man ima moderne CNG motore generaciju ispred ostalih ali icijenu visu od ostalih / od malih 0836 pa do 2876 motora /
ima ih podosta i snagom i okretnim momentom boljih od Iveca ali?
Taj ali konkretno u Zg je bio dogovoren natječaj i rasporeden po proizvodačima / a sam Iveco prosao je jer vlasnik istoga Irisbus-a je Banka koja je financiraala leasing istih preko Eu fondova /

A vezano za kočenje Citelisa brkaš malo pojmove ZF INTARDER je hidrodinamički usporivač/retarder/sekundarnog djelovanja koji je prigraden zupčastim mjenjačima a ne ZF Ecomat automaticima
U sklopu tih automatic mjenjača postoji sekundarni retarder a aktivan je u svim osim u 1. brzini  / inače kod ZF je taj retarder dodatno zakompliciran jer koristi kombinaciju zraka i ulja sa kompliciranim upravljanjem dok je kod konkurentskih sve unutar mjenjača i koristi samo ulje /
A i jos jedna stvar kod Citelica je motor poprečno postavljen pa mjenjač ima dograden i kutni prijenos koji dodatno oduzima snagu ionako preslabog motora
Citelis NE HVALA

Samo mi sudite pošteno !

421

Citat: Spiker  u Ožujak 26, 2011, 12:49:12
Poznato je da je Irisbus naviše truda uložio u Cng za razliku od Mana i MBa.
MAN i Mercedes ne ulažu u plinske motore.
Istina je da MAN i MB nešto manje ulažu ili su ulagali u motore s CNG gorivom jer su razvoj bazirali na modernijim tehnologijama:hibridima i ćelijama goriva (fuellcell) što je puno skuplja verzija razvoja  od one  za CNG.
Irisbus je našao "rupu" u ponudi navedenog dvojca i tu "uletio" te zauzeo primat na tržištu, ali CNG motor je jedina  dobra stvar na busu, ostalo je stara tehnologija, loša završna obrada.
Uostalom tek prije nekoliko mjeseci počeli su proizvoditi hibridni bus, (prototip Hynovis je  predstavljen 2008), dok je dvojac već jako odmakao u razvoju i teško je dostižan.
Solaris pak puno bolje drži korak s tehnologijama i vrlo je konkretan u proizvodnji, kvaliteti i primjeni u praksi.
Glavni razlog stresa je svakodnevni kontakt s idiotima. Albert Einstein
Ako ne mi, tko? Ako ne sada, kada? JFK
Možete varati neke ljude sve vrijeme i sve ljude neko vrijeme, ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme. Abe Lincoln

tramvajac 92

Još bi se mogla pohvaliti i truba.  Na MANu i MBu se teško raspozna da je to truba autobusa ali ovog čuješ do slijedeće stanice..

monshishi

Citat: Spiker  u Ožujak 26, 2011, 12:49:12
Treba vidjeti koja konfiguracija ide u Ljubljanu.
Snaga motora 213 kW (290KS), menjač Voith D 854.5 sa Sensotop-om.

t4

Ono što ja mogu reći o tim Irisbusevima iz pogleda putnika je da su dosta neudobni unutra. Stolci su nabijeni jedan na drugog i jedva se može ući i izići iz dvosjeda van a da ne klepiš koljenom o nešto. Inače ne patim od klaustrofobije, ali bus je zbilja iznutra klaustrofobičan :/ Odotraga kod motora nije za sjediti niti stajati po ljetu makar radi i klima. I da, truba je ok :D Još da nema svih tih zvučnih efekata oko otvaranja i zatvaranja vrata, bilo bi bolje.

davor10

Danas je plinos viđen na liniji 201/202.
Očito je opet počeo vozit.

tramvajac 92

Dobro je onda. Već sam se bojao da imam priviđenja o viđenju jednog na 203

sokre

Došao je novi direktor Plinare. Možda stvari krenu na bolje.

Ni meni Citelis nije nešto posebno, ali mi ih je žao gledati kako stoje.....

221

Upravo to! Kakvi god da su, trebaju biti na cesti a ne na parkiralištu.

Spiker

Daju se vidjeti po cesti. Nije ih mnogo ali... plinara ipak druka taj CNG.