Linije - razno 2015.

Autor Ivan, Veljača 02, 2015, 14:26:03

smogovci.bbb2

Problem je u tome što se netko uvijek mora voziti u starom busu a pokaz košta jednako za sve. O tome se radi, O NERAVNOPRAVNOSTI MEĐU PUTNICIMA  :(
"Nećete imati ništa i bit ćete sretni"
Kad je nepravda zakon, otpor je obaveza

Dreamwalker

Ivane, nadovezao bi se, ako dopustiš, da je Citaro sveta krava nekim ljudima. Malo već živcira konstantno trolanje o tome kakve autobuse gdje disponirati. Dok se u drugim gradovima još voze u starim O 305-icama, ovdje se žale na svaki autobus koji se disponira na liniju ako na maski ne piše Citaro.
"Onaj tko kaže da je Solaris smeće je potpuni idiot" - (c) shef

"Ništa ti ne shvaćaš!" - (c) 421

smogovci.bbb2

Pa nije ni svaki Citaro CITARO! Ima ih sa klimom i bez klime (iako u većini ovih kaj imaju klimu, klima ne hladi ;). I čemu usporedba sa gradovima gdje voze još stariji tipovi autobusa? ZAR JE TO NEKA UTJEHA DA JE NEKOME U HR I GORE NEGO NAMA U ZG? To mi je potpuno defetističko razmišljanje.

Ivan

Da, ali neće puno dalje dovesti ni razmišljanje da je Zagreb tako bogat i moćan da sve starije od 10 godina mora u smeće i da se moramo voziti u novijem voznom parku nego u Njemačkoj što se i dogodilo 2009., to nas je dovelo do dugova zbog kojih sad nema ni za održavanje kupljenog.

Najbolje je biti realan i u sredini kad smo za europske pojmove u osrednjoj prema lošijoj ekonomskoj situaciji... Za te uvjete je O405GN više nego dobar bus, ne treba spominjati Sisak ili Šibenik ili nešto slično gdje vlada opći raspad, ali u Ljubljani i u Rijeci s kojima se najbolje možemo ekonomski mjeriti voze još i pojedini SG 220, no to očito nije utjeha... Bitnije je imat novi bus nego da ga tko ima vozit i održavat, a onda, tko bi mislio, taj novi bus ne može ni izać više na cestu.

Kao i mnogi Hrvati dok "moraju" "jadni" svaki dan jesti zelje jer nemaju za ništa drugo jer plaća im je "jedva 2000 kn, poslije kredita od 6000" pa se jedva živi, bitno je da susjed vidi novi Mercedes pred kućom, veće zadovoljstvo nego sve ostalo u životu i vrednije nego normalno funkcioniranje, obrazovanje, ulaganja, budućnost posla...

smogovci.bbb2

Do dugova je došlo zato što su busevi preplaćeni a ne radi količine nabavljenih autobusa. Autobusi su bili potrebni. Sad je o5 ista situacija. Od 2009 nije ništa nabavljeno osim ove nebulozne nabavke 16 minibuseva.

Ivan

To nije istina, ne može se sve probleme u odlukama i apsolutno nepotrebno pretjerivanje svaliti samo problem precijenjenog operativnog leasinga za nove autobuse. Nisu u tolikom broju bili potrebni 2009. ako se prodavalo Eurobuse stare 8 godina i sve ostalo što je stajalo u žici u Dubravi, a i dalje se sve do 2013./2014. bez previše problema moglo bez 60 plinskih koji su stajali bez punionice, dakle ukupno 80-ak autobusa previše. Da ih se kupilo kasnije uštedilo bi se puno novaca, i ne samo zbog operativnog leasinga.

Također nije bilo potrebno 140 velikih novih tramvaja, s bar 30 manje se može sasvim ugodno napuniti linije i možemo vidjeti koliko starih T4+B4 stoji u garaži, a na kraju postoje samo 2 mala nova tramvaja za manje opterećene linije. Potpuno besmislena situacija.

A da je sad situacija "ista" kao tada, i nije, 2009. je unatoč rastrošnosti na druge stvari ZET autobusni podsustav stvarno bilo na rubu raspada. Bilo je potrebno barem 100 novih autobusa, ali nije značilo da ih se odmah treba kupiti preko 200.

Dakle opet nerealno razmišljanje, takav način dugoročno nikud ne vodi.
Sad sigurno ne treba niti blizu 100 autobusa. Vidjet ćemo hoće li biti novih nabavki, kako rekoh vjerojatno će se stvari opet vratiti na neku održivu redovitost u nabavljanju voznog parka, cca 20-40 komada svakih 1-2 godine.

Da se mene pita, ove godine uz nove vozače i bolje financiranje održavanja nisu nužni novi autobusi a više ni ne mogu stići, sljedeće godine možda 20 zglobnih da se rashoduje zglobne serije 1996. i eventualno 20 solo (može i LE) da se napuni trenutni manjak poslije rashoda O405N, a onda godinu ili tijekom dvije poslije još 20+20 da se zadnji autobusi iz 90-ih rashoduju, dakle 80-ak tijekom tri godine, a zadnji kockasti voze dok ne navrše 20, koliko realno i mogu.

smogovci.bbb2

E pa sad ni ovo nije potpuna istina. Manjak plinskih buseva pokriven je redukcijama linija. Kao što je sad pokriven nedostatak vozača. Istina je da je to količinski bila ogromna nabava odjednom ali kad je kopanja tako velika onda je i lakše pospremiti sebi u džep. O populizmu da ne pričamo. Da, trebalo bi godišnje nabavljati 40ak novih vozila ali se to u mom životu nije dogodilo a sumnjam i da hoće. ZET traži zglobne MANove. Pitanje hoće li ih dobiti  :(

Ivan

Citat: smogovci.bbb2  u Svibanj 19, 2015, 19:54:14
E pa sad ni ovo nije potpuna istina. Manjak plinskih buseva pokriven je redukcijama linija.
Nije, brojevi se ne slažu s tim i izmišljaš. To se jednostavno nikad nije dogodilo i na linijama poput 220 je vozilo više autobusa kad je stanje u voznom parku bilo na rubu izlaza otprilike 2007. prije nego su počele redukcije zbog manjka autobusa koje su trajale do 2009., već nakon dostave prvih autobusa u zimu 2008./2009. redukcije zbog voznog parka se nisu vraćale jer je čak i ako oduzmemo plinske ukupno bilo barem 30-ak raspoloživih autobusa više u voznom parku nego u usporedbi s održivim razdobljima bez redukcija u ranijem desetljeću.
Isto tako ni konačnim uključivanjem Citelisa u promet također nije bilo nikakvih olakšanja ni promjena u voznim redovima jer jednostavno se bez njih moglo s obzirom na to koliko se autobusa kupilo 2008.
Manjak vozača je odavno bio problem koji jednostavno nije riješen, a dodatno je zaoštren linijama za Jelkovec i otkazima zbog svjedodžbi. Poslije 2009. sve redukcije na linijama imaju veze isključivo s kadrovskim problemima.

smogovci.bbb2

Je, je. Vozilo je na 220 i 8 vr dok su vozili Ikarusi. A 2007-2009 prva tri tjedna zimskog vr vozilo je 5 vr i nakon toga odmah redukcije. Koje su na snazi i danas sa time da se i vozno vrijeme sa 42 pomaklo na 45 min radnim danom. Ja mislim da se Vi uopće ne kotistite JGPom jer način na koji ne podržavate nabavu novih autobusa navodi me na to. Po Vama je normalno da se ljudi u autobusu voze poput sardina u konzervi po mogućnosti sa što starijim voznim parkom jer novi autobusi nisu potrebni. Ako se uspoređujemo sa prijevozom rikšama mi u ZG smo napredni milionima svjetlosnih godina kao što smo mi zaostali u odnosu npr. na Beč.

smogovci.bbb2

Po tome ispada da bi u prometu trebali biti samo novi busev jer ih je previše kupljeno 2008/9. Eto, mene zanima gdje su ako se ja svaki dan u 109 vozim u starom MANu kockici.

Dreamwalker

Citat: smogovci.bbb2  u Svibanj 19, 2015, 20:39:58
Je, je. Vozilo je na 220 i 8 vr dok su vozili Ikarusi. A 2007-2009 prva tri tjedna zimskog vr vozilo je 5 vr i nakon toga odmah redukcije. Koje su na snazi i danas sa time da se i vozno vrijeme sa 42 pomaklo na 45 min radnim danom. Ja mislim da se Vi uopće ne kotistite JGPom jer način na koji ne podržavate nabavu novih autobusa navodi me na to. Po Vama je normalno da se ljudi u autobusu voze poput sardina u konzervi po mogućnosti sa što starijim voznim parkom jer novi autobusi nisu potrebni. Ako se uspoređujemo sa prijevozom rikšama mi u ZG smo napredni milionima svjetlosnih godina kao što smo mi zaostali u odnosu npr. na Beč.

Mislim da smo samo realni. Mi nismo ni Austrija ni Njemačka da imamo novaca za bacanje autobusa 15 godina starih ako isti još uredno mogu sigurno obavljati svoju svrhu. Ni Citaro ni Citelis ni MANovi LC nemaju 100% koeficijent ispravnosti da bi svih tada nabavljenih 214 autobusa bilo na cesti u istom trenu, a bome ni ekonomski nije zdravo da stari autobusi stoje, a novi da voze koliko ide. I ovako novi autobusi imaju veliku prosječnu godišnju kilometražu. Neke linije jednostavno moraju imati stare autobuse, a ako ti se ne sviđa bus u kakvom se voziš, još uvijek imaš pravo izbora kupit auto ili bicikl i ne koristiti JGP. Možda bi bilo dobro da se autobusi stariji od zadnje nabavke pospreme u garaže, a da se linije na kojima voze ukinu. Tako bi neki shvatili da je bolje voziti se u busu starom 15ak godina nego da busa uopće nema.
"Onaj tko kaže da je Solaris smeće je potpuni idiot" - (c) shef

"Ništa ti ne shvaćaš!" - (c) 421

smogovci.bbb2

Forum je tu da svatko iznese svoje mišljenje. Vi ste za stare autobuse, ja nisam i sve 5. Ako platim pokaz isto kao i onaj tko se vozi u novom autobusu a ja u starom, po meni je to neravnopravnost.

Ivan

Vozim se javnim prijevozom i dok raspravljam o tome skoro da sam nekorektan prema onima koji ne koriste jer ni ne priznajem većini ljudi da bi smjeli uopće koristiti osobni prijevoz dok žive u velikom gradu i imaju dostupan JGP, i da se mene pita cijene parkiranja, registracije i takse na gorivo bi bile veće, offtopic ali toliko o tome.

Na linijama koje često koristim među kojima je i 109 ne mogu se žaliti na vozila... Vozim se još i češće na 2 gdje su donedavno pola linije pokrivali tramvaji stari preko 40 godina, i to me nimalo nije uznemiravalo jer znam da jednako stare tramvaje u prometu ima i Zürich ili Amsterdam. Onaj tko ne zna na taj način staviti stvari u kontekst i tko zna vidjeti staro samo kao problem jednostavno ne zna o čemu priča.

Što se tiče ostalog napisanog (rikše?wtf), ovo je već apsurd, ne znam koliko još primjera treba navesti što je realno ostvarivo i koliko što košta, koliko se što može eksploatirati a koliko ne može, niti opet objašnjavati što se kad točno dogodilo, o skoro svemu od toga se mogu naći informacije na forumu i bez upoznavanja s tematikom ovakva rasprava je suvišna.

Pogotovo nemam više namjeru odgovarati na takve imaginarne razmažene rasprave i kmečanje "novo novo novo" i zahtjeve za nečim što si nisu priuštili ni gradovi s BDP-om triput većim od Zagreba, dok je s postojećim dobnim stanjem Zagreb ionako već daleko od gradova poput Ljubljane s kojima se zaista može usporediti.

Pamet u glavu, što da više kažem, dotad bolje probati više naučiti nego pisati ovakve apsurdne postove. glavauzid

Ivan

Usput, kad si spomenuo Beč i neke "svjetlosne godine ispred" i da smo "zaostali", tamo još voze tramvaji E1 iz 1966. koji su u biti austrijska verzija ranijeg GT-6, a E2 iz 70-ih i 80-ih koji su novija verzija GT-6 ("Mannheimer") planiraju ostaviti u prometu do 2025., dok je ZET sve svoje GT-6 povukao iz prometa još 2009.

Dakle, informiraj se.

citaro

Ja mislim da se Vi uopće ne kotistite JGPom jer način na koji ne podržavate nabavu novih autobusa navodi me na to. Po Vama je normalno da se ljudi u autobusu voze poput sardina u konzervi po mogućnosti sa što starijim voznim parkom jer novi autobusi nisu potrebni. Ako se uspoređujemo sa prijevozom rikšama mi u ZG smo napredni milionima svjetlosnih godina kao što smo mi zaostali u odnosu npr. na Beč.

Dakle... Nabavka novih vozila da, ali razumna i u skladu s mogucnostima. Sto bi trebali mijenjati buseve svakih 5 godina? Po tvojoj logici je cijela Svicarska zaostala jer se busevi mijenjaju nakon 14-ak godina prometovanja.