Linije – razno 2024.

Autor Mercedes bus, Siječanj 03, 2024, 21:59:22

Stilben426

Citat: sofer29  u Kolovoz 11, 2024, 06:02:28prije postavit oznaku stanice ispred dechatlona,a soder ne treba posto ima nogostup..a od crkve u K.Boku do Elke se svi mogu i prosetat..nikome setnja ne skodi
To sam i ja prvo mislio, ali tamo je semafor pa da ne bude baš da stoji na semaforu sam stavio kod Emmezette da je između semafora, da se ne osjeti to.
Šetnja je ok, ali kad već postoji 611 u Kozari Boku, cijeli obilazak 214 i 235 posve je nepotreban.

Citat: tramvajac 92  u Kolovoz 11, 2024, 10:03:27Tehnički, možeš i od Žitnjaka do Savišća pješice, pa ni ne treba zamjena.
Pa ni ne treba, da. Broj putnika sve govori. Možemo sad reći da je kolovoz i da je period između dva praznika, ali ja stanujem u blizini pa mogu definitivno tvrditi da situacija neće biti drukčija ni kad škola počne. 611 ima status "idealne linije" u vrlo negativnom smislu - pripizdina usred ničega, nema prometa, nema putnika, nema kamera, nema policije - što se već počelo i odražavati. Već triput sam vidio šofera da puši u autobusu dok čeka semafor (od toga ista osoba dvaput). Znači ono, idealno za neograničeno i bezbrižno divljanje, pušenje, mobiteliranje i ostalo i po danu, a pogotovo navečer.

tramvajac 92

Citat: tramvajac 92  u Kolovoz 12, 2024, 13:00:56Mislim da se ne kužimo, ja razmišljam o 119/3  ;D
Citat: Stilben426  u Kolovoz 12, 2024, 13:39:19Aha. Pa... I da je idealna situacija, nije li to ipak pretjerivanje? Prije bih na 116 stavio treći, a na 119 par dodatnih polazaka ujutro i popodne zbog gimnazije. Pojačanje po Bolonji - apsolutno, ali Samoborska?
Nisam ni skužio da smo u krivoj temi  ;D

Iskreno, već dulje vremena razmišljam o većem, ciljanom pojačanju gradskih linija, makar jedan bus po liniji. 119 nema vjerojatno previše putnika po Samoborskoj, ljudima se ne prilagođava život autobusu unutar grada, kad se može preći pruga i imati autobus svako malo (172). Pretpostavljam da ako bi se uvelo više polazaka na 119 (ova priča oko intervala 20), kao i 122 sa više polazaka, da bi se rasteretio malo 172 od zagrebačkih putnika.

Stilben426

Poboljšanje javnog prijevoza je svima u cilju. Slažem se da 172 treba rasteretiti, ali to sigurno neće biti linijom 119, nego 122. 119 ionako nije namijenjena rasterećivanju Bolonje, nego su to primarno 120 i posredno 123, 124 i 131. U dodavanje 122 trebalo bi napraviti i reorganizaciju voznog reda tako da idu kontinuirano, a svi pa ništa. Međutim, što god da se napravi, mislim da to neće imati neki veliki značaj jer dam se kladiti da svi ti ljudi (s Črnomerca) sigurno ciljano idu na 172. Jer ide često, jer je brza, stisne Citaro 70 i šiša. Prema gradu je koji prvi naiđe, ali prema Podsusedu... Mislim, ja polazim od sebe, uvijek bih prije za Podsused otišao sa 172 makar išao i 5 min poslije 123 jer znam da će ga do Vrapčanske stići. Kad bi se uvela takva 122, možda bi trebalo staviti da prva stanica od Črnomerca bude Vrapčanska ili Aleja tako da se ipak potakne ljude.

MAN SU220

Citat: Stilben426  u Kolovoz 12, 2024, 18:54:18Poboljšanje javnog prijevoza je svima u cilju. Slažem se da 172 treba rasteretiti, ali to sigurno neće biti linijom 119, nego 122.
Nemoguća misija, sa 123 inekako sa 122 nikako.

luka1234

Netko je spominjao pojačanje 119 u vrijeme početka/kraja škole u Lucijanki. Kao osoba koja je 4 godine boravila tamo, moram reć da nju koristi najmanji broj učenika. Sa Črnomerca skoro nikako jer svi znaju da se na semaforu u Vrapču troši puno vremena, a iz Podsuseda pak samo šaćica koja živi uz Samoborsku. Pojačanje na Bolonji, pogotovo 123 i 172 bi znatno pomoglo s obzirom da njih velika većina koristi. Navečer kad dođu u smjeru zapada se zna čekati da bus zatvori vrata po 3-4 minute. 123 generalno često vozi dupkom puna, a Crosswayji tamo baš tome i ne pridonose, stoga bi cjelodnevno pojačanje do Podsuseda bilo iznimno dobro od koristi.

Edit: prijedlog od 122 koja je brza do Vrapča je super, s obzirom da do tamo ima mnoštvo drugih linija koje potom skreću sa Bolonje, dok nadalje ostaju 120/123/131 koje baš i nisu neka sreća jer uglavnom voze nespretni prigradski na intervalu 15 min (120 često dupla ostale). Onda bi mogli i zglobni voziti, a na 172/176 maknuti Dubravicu i Vrapčansku (172) i ubrzati ih, a 172 onda može i donirati jedan bus, ako bi ju gradski putnici manje koristili.

Tomek

Kao što sam već pisao, prije desetak godina reducirana je za 1 vozni red i 172, za jedan vozni red i 123, za jedan vozni red i 120 (i nekad nije imala polaske na 176) i 119 je umjesto dva vozna reda koja voze cijeli dan reducirana na jedan cjelodnevni i jedan koji se povlači popodne u garažu.
To je bilo privremeno, ali tako je ostalo.

Stilben426

Citat: MAN SU220  u Kolovoz 12, 2024, 21:30:56Nemoguća misija, sa 123 inekako sa 122 nikako.
Nemoguća, ha? Ti ne znaš da je 122 skraćena 123?

Citat: luka1234  u Kolovoz 12, 2024, 21:40:30Kao osoba koja je 4 godine boravila tamo, moram reć da nju koristi najmanji broj učenika.
O, pa super, onda ni ne treba ništa. Znam i ja neke ljude od tamo, stalno su išle neke priče kako je 119 krcata stalno pa sam uvijek imao dojam da stvarno ono...

Citat: Tomek  u Kolovoz 12, 2024, 21:48:06119 je umjesto dva vozna reda koja voze cijeli dan reducirana na jedan cjelodnevni i jedan koji se povlači popodne u garažu.
Pa to je i ok sad kad vozi po Samoborskoj.

Citat: luka1234  u Kolovoz 12, 2024, 21:40:30122 koja je brza do Vrapča je super ... mogli bi voziti i zglobni
Apsolutno. Ubrzana 122 odvukla bi pažnju sa 172, na koju ljudi vjerujem i idu jer je brza. S tim da je to za vrijeme kada bude više autobusa jer sad se ne može to. Ili možda može nekako. Može mišljenje za ovo:
Ono što se može napraviti je redukcija 123 uvođenjem 122. Znači, po meni, 123 ne treba tako česte polaske prema Podsusedskom Dolju, ne treba ići svaki, nego može svaki drugi. Drugi može voziti na 122 do Podsuseda, to je jedan na 122. Uz to, dodati još jedan autobus na 122 nekom rošadom na Britancu - pronaći ikakav način da se 138 spoji s nečim i izgubi autobus te taj autobus staviti na 122, to je drugi na 122 i oni neka voze ubrzano (solo, zglobnih se ne može naći). I treći je 123 za PD, normalno.

Citat: luka1234  u Kolovoz 12, 2024, 21:40:30Onda bi mogli i zglobni voziti, a na 172/176 maknuti Dubravicu i Vrapčansku (172) i ubrzati ih, a 172 onda može i donirati jedan bus, ako bi ju gradski putnici manje koristili.
Nikakve redukcije na 172, samo neka ona vozi kako vozi. Zna li se zašto 172 stoji na Vrapčanskoj prema Črnomercu? To nečija žena, kći, sin rade u Kauflandu tamo, ili neki drugi razlog?

tramvajac 92

Očito iz nekih interesa, kao što i staje na Prigornici za vlastite potrebe. ;)

MAN SU220

Citat: Stilben426  u Kolovoz 13, 2024, 08:27:20Ono što se može napraviti je redukcija 123 uvođenjem 122. Znači, po meni, 123 ne treba tako česte polaske prema Podsusedskom Dolju, ne treba ići svaki, nego može svaki drugi. Drugi može voziti na 122 do Podsuseda, to je jedan na 122. Uz to, dodati još jedan autobus na 122 nekom rošadom na Britancu - pronaći ikakav način da se 138 spoji s nečim i izgubi autobus te taj autobus staviti na 122, to je drugi na 122 i oni neka voze ubrzano (solo, zglobnih se ne može naći). I treći je 123 za PD, normalno.

Ne bih se složio s ovim, uništavat ljudima liniju koju imaju svakih pol sata da bi pojačavao potez koji ima svakih 10/15 minuta samo da bi došli koji minut brže.

Stilben426

Citat: MAN SU220  u Kolovoz 13, 2024, 12:22:57Ne bih se složio s ovim, uništavat ljudima liniju koju imaju svakih pol sata da bi pojačavao potez koji ima svakih 10/15 minuta samo da bi došli koji minut brže.
Kakvo uništavanje, daj me nemoj zafrkavat. Nije riječ o potezu Glavni kolodvor - Avenue Mall, nego Podsusedski trg - Ribićev put koji je sličan potezu Mrkšina 69 - Čehi. Broj putnika tamo jednostavno nije dovoljan da linija vozi svakih 25-30 minuta, nije bio ni prije 15 godina. Još se i onda govorkalo i predlagalo o trajnom skraćivanju do Podsuseda pa neki minibus do Dolja, ali ništa. Nije riječ o kompletnom ukidanju, već je o klasičnoj redukciji, autobus bi vozio svakih 60, a ne svakih 30 kao sad. Bolonja treba frekventnije linije ne zbog nečijeg ćefa, već da se rasterete međužupanijske linije. Možeš dodati i deset voznih redova na 123, i dalje će većina ići na 172 jer je brža. A uvođenjem druge brže linije će se skrenuti pozornost sa 172.

Autobus1

Jel se 137 nazad preimenovao na perjavica-borcec ili neki busevi staro pokazuju? Danas 822 i jucer ne znam koji prikazuju perjavica borcec.

tramvajac 92

Prije da neki staro pokazuju, pošto je novi vozni red (a očito i preimenovanje) od 24.06.

citaro

Duz Bolonje bi trebalo forsirati vlak, a ne dodatnu ubrzanu autobusnu liniju s Crnomerca...

Stilben426

Trebalo bi oboje. Autobus više zbog lokalnog, vlak za bolju povezanost s centrom jer od Podsuseda do Kolodvora je 15 minuta vlakom. Znam da postoji neka karta ZET-Hž i svakako bi bilo dobro da se popularizira, međutim ja sam siguran da je razlog zašto više ljudi bira ZET nego HŽ upravo financijski. ZET-om se mogu voziti "besplatno", vlakom ne.

hrvoje21

Ne bih rekao, prije korone sam se jako puno služio vlakom , čak sam imao i godišnju hž kartu, međutim od korone su stalno neki radovi i vlakovi su jako ne pouzdani i kasne, prije su bili dupkom puni pogotovo, ujutro, a sada je situacije drugačije jer ljudi (uključujući i mene)nemaju više povjerenja da će stići plus redukcije. Inače dosta često i nema konduktera u vlaku, pa se može čak i "besplatno" voziti