Irisbus Citelis CNG

Autor kekobus, Ožujak 12, 2009, 14:03:33

conecto

Dobro, tenkovi su druga stvar - "naš" M-84 ima dizel-motor i u osnovi troši dizel, ali po potrebi može ići i na mazut, benzin, čak i kerozin (ima prekidač na boš-pumpi kojim mijenjaš tlak ubrizgavanja s obzirom na gorivo).
U Zagrebu osim ZET-a i GP vozi još nekoliko firmi na CNG, jednog Dobla ima npr. Zagrebački Velesajam, ali i neke privatne firme. Prednjače vozila FIAT i Iveco koji imaju najbogatiju tvorničku ponudu vozila na CNG. Iznenadili bi se koliko privatnih osobnih auta vozi na CNG. Iako to nije neka velika brojka ne radi se o nekolicini njih. To sam i ja shvatio tek otkad mi odlazimo na punjenje u GP.
Citelisi ne mogu voziti na benzin jer nemaju rezervoara za isti. Iako je riječ o prerađenom dizel-motoru on radi na otto-principu pa tako npr. ima i svjećice (s kojima btw. ima dosta problema). Rezervoari na gradskim CNG-autobusima nisu ugrađeni jer je pretpostavka da im nisu potrebni pošto su lokalne namjene i ne bi se trebali naći bez goriva daleko od punionice (ako bi se baš zatražilo ne vjerujem da tvornica ne bi ugradila i benzinski rezervoar). Istovremeno, osobni automobili u kojima je tvornički ugrađen CNG (npr. Fiat Multipla) imaju rezervoar za benzin, istina vrlo mali za slučaj nužde. Dakle CNG (kao i LPG) automobili mogu voziti na benzin, ali CNG ne može voziti na LPG i obratno, ne toliko zbog samog motora u samoj svojoj suštini koliko zbog instalacije spremnika i dovoda goriva.
A kada bi Citelisi i imali mogućnost da voze na benzin kad nema plina pitam se kolika bi to bila potrošnja - barem 100 na 100, baš i nije neka ušteda...
A GDJE JE POANTA?
NIJE KOD MENE, MAJKE MI...

maky

Za nas mlađu generaciju: Plin je za kuhanje, dizel je za oranje, a benzin je za vožnju...  ;D

NEOPLAN - 75 YEARS moving ideas

ŠPIJUNI SU MEĐU NAMA!

conecto

Citat: maky  u Siječanj 08, 2010, 16:00:24
Za nas mlađu generaciju: Plin je za kuhanje, dizel je za oranje, a benzin je za vožnju...  ;D

To uopće nije za mlađu generaciju, upravo suprotno, to je vrijedilo do prije otprilike 20 godina. Dizeli u autima su bili štedljivi i izdržljivi, ali tromi i radili ko traktori. Otkad je krenulo direktno ubrizgavanje benzincima je malo toga ostalo i u malim autima.
Na ovo s plinom uopće ne znam što bih rekao, jer mi to tek pokušavamo usvojiti dok razvijeni svijet već polako uvodi hibride, etanol, vodik i gorive ćelije. Neki već voze s nula-emisijom dok se mi još natežemo sa starim kompresorima u punionici Gradske plinare.
Mi bi u Hrvatskoj možda trebali investirati u uskrsnuće Avtomontaže i pokretanje ponovne proizvodnje SU i SG 220 jer drugo valjda nama ne valja...
A GDJE JE POANTA?

Shole

Ma u Dalmaciji ti se još ni ne griju na plin, a kamoli da bi vozili.  U Zagrebi i Rijeci plin postoji ako se ne varam možda i 100 godina, a dole ga još nema, što nikako ne znači da su oni sami krivi za to, dapače

narancasti

STIB

Jučer se na 201/202, prvi put, pojavio još jedan Citelis (793) - s reklamom za plin.
To je valjda onaj koji je bio u Rijeci na probi?
Pozdrav iz Zagreba
ZDRU

Tomek

Tako je, zamjensko vozilo.

Max-d

Jos jedna od "djecjih bolesti"na Citelisu.

Paško

Bio u Zagrebu ovaj vikend i vozio se u ovim vašim čudnim Citelisima. Moram priznati da nisu loši.
767:

Zanima me zašto na svim vratima piše ULAZ, a nigdje IZLAZ? ???
Pratite stranicu autobusi.org retro na Facebooku!

conecto

Već bilo govora o tome na forumu - ipak je Zagreb glavni grad jedne demokratske države u kojoj radi tko god što hoće (prije bi se reklo anarhijske) pa možeš ulaziti i izlaziti gdje god želiš.
Još bi bilo dobro da na svim busevima piše jednako, na nekima Irisbusima piše tako dok je na većini ostalih jasno istaknut ULAZ i IZLAZ, ali to ionako nitko niti čita niti poštuje.
Ustvari, u takvoj situaciji bilo kakvi natpisi uopće nemaju smisla - osim ako netko bez natpisa ne može naći vrata gdje će ući ili izaći, odnosno ako netko ne razlikuje vrata od prozora...
Odnosno, ako je natpis ULAZ na svim vratima dio nove politike ZETa to znači da natpisi uopće nisu potrebni pošto sva vrata služe i za ulaz i za izlaz. Samo još jedna nedorečenost...
A GDJE JE POANTA?

Tomek

Jučer na Zapadnom kolodvoru viđen Citelis gbr793. Ono što je zanimljivo je da je bio na Vagonu,kamo ide?

voznik

Došao je u LPP na probu.  :D :D :D :D

Majstor

Jel ga ima gdje puniti ili kratka probica
Samo mi sudite pošteno !

voznik

Imamo mi 4 ili 5 mjesta gdje se može puniti.

Evo i fotke, koje je napravio lpp-driver
Dakle, 793, če biti 2 tjedna u Ljubljani.

BTW: FitzTN hvala na popravku. :)

FitzTN

Da, vidio ga i ja na ZK, ali sam zaboravio napisati. Da li je on jedini s onim natpisom (Vozim na prirodni plin) ili ih ima više?

BTW. @voznik: mjesta, tjedna  :)