Autobusi koji više nisu aktivni - slike

Autor nukleusri, Prosinac 01, 2007, 14:54:00

ikar

Citat: Berlingo  u Srpanj 05, 2009, 15:51:51
Pa ta je serija dosla negdje 1985.Tako negdje je i taj dozivljaj bio.Ludi srednjoskolski dani i vrijeme nekih drugih nezaboravnih autobusa.Sjecate se snijega 1985?Mislim da je bio 14. sijecanj.Ja sam pjeske dosao doma s Mlake na Zamet.Prigradski su se probijali ali onda je bila praksa na njih stavljati zimske gume.Iduci dan je pola Novog lista bilo vezano za taj dogadjaj a veliki naslov na prvoj strani je bio PJESICE IZ RIJEKE U LOVRAN.Ah ta nostalgija....

04.01.1985. navečer je počeo padati snijeg. Moji su se roditelji vjenčali 05.01. u "pustom" gradu.

Berlingo

Tocno.Ali to je bio prvi nakon one bure koja je trajala 3-4 dana (moja novogodisnja noc u Kostreni).To je bio petak navecer i sad si mi pomogao s datumom.U subotu ujutro je vec bila ponovo bura i sve oblake ocistila.Za taj me datum veze 465 kraj policijske u Z.Fasizma.Stajao je tamo vise od pola dana,zanio se prilikom kocenja.Onda je dosao ledeni tjedan temperatura od -17 jedne noci.Subotu (12.01)kasno navecer je opet poceo i to onaj teski juzni.Drugi dan je isto padao i po gradu su vozili samo solo autobusi.Mene je na liniji 1 vozio pokojni- mi smo ga zvali Beni (i danas mu znam ime i prezime).Bilo je tu par efektnih prestizanja malih auta.I onda je dosao taj ponedjeljak.Sad znam 100% 14.01!Hvala Ikar na datumu.

kico101

Citat: Berlingo  u Srpanj 05, 2009, 16:28:33
Tocno.Ali to je bio prvi nakon one bure koja je trajala 3-4 dana (moja novogodisnja noc u Kostreni).To je bio petak navecer i sad si mi pomogao s datumom.U subotu ujutro je vec bila ponovo bura i sve oblake ocistila.Za taj me datum veze 465 kraj policijske u Z.Fasizma.Stajao je tamo vise od pola dana,zanio se prilikom kocenja.Onda je dosao ledeni tjedan temperatura od -17 jedne noci.Subotu (12.01)kasno navecer je opet poceo i to onaj teski juzni.Drugi dan je isto padao i po gradu su vozili samo solo autobusi.Mene je na liniji 1 vozio pokojni- mi smo ga zvali Beni (i danas mu znam ime i prezime).Bilo je tu par efektnih prestizanja malih auta.I onda je dosao taj ponedjeljak.Sad znam 100% 14.01!Hvala Ikar na datumu.
Snijeg je pao u noći 04/05.01.1985. i bio je to za mene jedinstven meteo fenomen-naime  nakon ugodnog i relativno toplog dana, navečer se iznenada naoblačilo, započela je jaka bura i uskoro snijeg, ali kakav-uz grmljavinu. Nikada u životu nisam vidio u Rijeci takvu sniježnu grmljavinsku oluju. Do jutra u subotu 05.01.1985. napadalo ga je cca 30-ak centimetara na Pećinama. 2-ka je vozila, ali solo i uz velika kašnjenja. Od 05-12.01.85. zaredali su dani velike hladnoće uz buru, pri čemu danju temperatura nije prelazila 0, a noću je bilo i do -17. 12.01. je zajužilo ,a 13.01. je ponovo pao mokar snijeg, a14 i 15. uz buru i ponovno zahlađene palo ga je skoro pola metra. Usprkos tome dvojke su i dalje funkcionirale prema Pećinama, a sjećam se da je jedno vrijeme u gradu funkcionirala jedino linija Pećine-Kantrida.
Što se tiče pok. Benny Hilla, bio je legenda. Obožavao je razvući u trećoj, a zatim ubaciti u ler i tako se dovući do slijedeće stanice. Osim toga, obožavao je igre otvaranja/zatvaranja vrata ljudima pred nosom i šetanja od prvih do zadnjih vrata, te dobacivanja ženama kroz prozor, ali i stajanja posvuda samo da pokupi koju zgodnu putnicu. Mi klinci smo ga obožavali. Sjećam se da je njegov bio 328 ( barem u vremenu 80-85 ).
Sorry na OT.
Ima li pilota u avionu? Ako nema, zašto ga ne bi bilo.

Berlingo

Cijela posada s tog busa poslje je presla na 454.Vidi vraga,sad sam se sjetio jos novih zaduzenja.339-451 i 338-464.

echo

U vezi više postova na ovoj temi, da ne citiram svaki:

Automati su uvedeni u ljeto 1988. Prva karta je bila zelena od 500 din.

http://img135.imageshack.us/img135/610/65131071xh3.jpg

U početku automati su bili gdje i sada samo su bili okrenuti više unazad. Tek kasnije su premješteni između prvog i drugog sjedala da bi se moglo ukrcati više ljudi koji poništavaju karte, tj. radi kraćeg stajanja na stanicama. Potom su valda radi švercanja vraćeni natrag kod šofera. Sistem prije ovoga bio je neprelazni, tj. karta vrijedi samo u busu gdje je poništena i bez vremenskog ograničenja - što je imalo svoje prednosti ako bus zalomi u neku gužvu pa vozi sat i pol i jednom smjeru. Ima li još u upotrebi cvikalica sa O317? Koliko uopće traju te stvari?

518 vidio sam jednom ili dvaput na 32. Jedini S200 na toj liniji? 518 je uzbrdo bio nevjerovatan  - išao je kao prazni solo, s motorom koji zvuči kao da se vrti na pola snage.

Najveću gužvu ikada doživio sam na 2a, bio je O317g, neznam koji, vjerovatno 338 ili 339. Popodnevna špica u smjeru Zameta, cca 1989. Šofer je kretao bez da su se vrata zatvarala do kraja (nisu ni mogla od toliko ljudi) te su ljudi visili držeći se za vrata. Nekoliko rukohvata je iskočilo iz ležišta od silnog natezanja. Cca u to doba nekoliko sam puta vidio kako pri kraju radnog vremena 5 ili 6 zglobnih autobusa, najčešće O317g, svi na jedinici grupno voze u smjeru zapada i svi zajedno prevoze možda 10 ljudi. Pretpostavljam da je to bila ispomoć za 3.maj, možda nisu obavili ni cijeli krug, samo centar - Kantrida i natrag.

Potezanje ručne na O317 bilo je zakon, zvuk kao da netko pili autobus na pola - ali, zar nisu te ručne kočnice u kasnijoj fazi zamijenjene ručkom na ploči s instrumentima kao kod današnjih autobusa? Ili su ih posljednji Mercedesi imali takve već kao novi?

Ako mislimo na istu stvar, taj zvuk motora uz cijev ispuha čuo se i na S200. sjećam ga se na 474 i 477. Na S200, 463-465 i 471-478 zvuk motora odnapred kod vozača bio je drukčji nego u drugim djelovima autobusa, dublji i melodiozniji, dok je u sredini i otraga bio vrlo sličan onome koji se čuje i izvana.

Negdje polovinom 1980-ih nekoliko Sg220 imali su reklame "Lero" iznad vratiju, ako se ne varam samo oni sa 32 kao dio nekakve ljetno-turističke kampanje.

Prve vožnje:

566 - 2      29.12.1989
568 - 1/1a     8.3.1990
581 - 1/1a   18.1.1994  
612 - 1/1a     9.1.1996
621 - 1/1a   9.12.1997
622 - 1/1a   9.12.1997
623 - 1/1a   9.12.1997
624 - 6        9.12.1997
625 - 5        9.12.1997

Berlingo

Nisu li ti Mercedesi ili samo neki zapravo imali dvije rucne kocnice?Ta ispod volana se koristila u voznji a ta sta je podsjecala na zvuk pile na kraju radnog dana.Mozda grjesim,neznam.Ispravite me.

Berlingo

Jos malo o onim "starim displejima".Ja i dalje mislim da sam vidio onako kako sam naveo.Ali glede Mercedesa bilo je vise serija.Mislim da sam to vidjao na seriji 300-304.Probajte se sjetiti.

ikar

Citat: Berlingo  u Srpanj 06, 2009, 00:07:39
Nisu li ti Mercedesi ili samo neki zapravo imali dvije rucne kocnice?Ta ispod volana se koristila u voznji a ta sta je podsjecala na zvuk pile na kraju radnog dana.Mozda grjesim,neznam.Ispravite me.

To ispod volana je freno (motorna kočnica).

Shole

Freno je na Mercedesima bio skroz kod vozačevog sjedala negdje po sredini sa prednje strane.  Nije bilo baš praktično nogu toliko micat sa frena na kvačilo.  Prve serije Mercedesa su imale kriket ručnu sa lijeve strane.  Interesantno za te mečke je bilo da je između vozačevih vrata i sjedala bilo toliko mjesta da je bez problema mogao jedan čovjek stajat.  Uz taj kriket imali su i na tabli sa lijeve strane bila je ručna na zrak, nešto slično kao sadašnja stanična.  Ona se koristila kad je bus radio, odnosno dok je bilo zraka u sistemu.  Posljednje serije su imale ručnu isto s lijeve strane sjedala, ali nije više bio kriket nego klasična ručna na potezanje ko što su imali i Sanosi S14.

kico101

Citat: echo  u Srpanj 05, 2009, 23:47:48
518 vidio sam jednom ili dvaput na 32. Jedini S200 na toj liniji?
Osobno sam na 32-ji vidio i 531 i 533. 531 sam vidio i na 10-ci, ali samo jedan dan.
Od gradskih o317G u prigradu sam vidio jedino 333 ( 10 i 32 ), ne računajući 300-303 koji su bili malo grad, malo prigrad. Ono što mi je ostalo u posebnom sjećanju su 338 na 5A i 341 na 4.
Stara serija S200 stvarno nije viđena u prigradu. Osim na 2 i 2A izleti na druge linije bili su ekstremno rijetki ( kao što već prije spomenuh na 1B za Marčeljevu, i jedno vrijeme na 3-ci, te posebne vožnje za 3.maj.
463-465 nisu imali one naljepnice Autotrolej na prednjem pokazivaču linija, već su bile bijele krpe sa crnim natpisom LINIJA i crvenim brojem. Kasnije je 463 ostao samo sa šipkama, dok su na 464 i 465 bile krpe bez oznake linija. 464 i 465 je dugo vremena bilo iz daljine teže razlikovati jer su i jedan i drugi imali indentične reklame Riječka banka i brodomaterijal i narančaste retrovizore. Jedino je 464 bio nešto bučniji, osobito pri kočenju, ali kasnije je i to bilo slično.
Serija 471-478 je obilježila moje srednješkolsko razdoblje i uglavnom sam se vozio samo s njima. 471 i 476 su najkraće trajali, svega 5-6 godina. 471 je bio često u kvaru ( jednom smo zbog gustog bijelog dima svi morali van blizu Plumbuma-nakon toga ga više nisam viđao u prometu ). Generalno, natiši mi se činio 474, a najbučniji 476. Nikad mi nije bilo jasno zašto je 475 bio bijeli iznutra dok su ostali bili krem boje ( kasnije je dobio i okrugla stražnja svjetla ).
Još jedna nedoumica; uvijek sam se pitao zašto su 471-473-475 u prednjem dijelu imali bočni red od 3 stolice između srednjih vrata i harmonike dok su ostali imali 4.
Ima još toga, samo se treba prisjetiti. Ajmo dečki, još detalja.
Ima li pilota u avionu? Ako nema, zašto ga ne bi bilo.

Shole

Bilo je već na forumu rasprava o toj seriji 471-478.  Neki govore da su i 471 i 473 imali samo 3 vrata, a ja bi ruku u vatru stavio da je takav bio samo 475, a i ovaj detalj koji je KICO101 naveo (bijeli iznutra) bi se mogao složit s ovim vratima i zaključit da je bus bio iz neke druge, tuđe narudžbe.  Osim okruglih štopova kasnije, imao je i zadnja vrata od nekog Mercedesa tj. nisu imala žutu crtu ispod stakla i imala su donja stakla što bi značilo da su to bila prednja vrata.
Jedini koji je jedno vrijeme vozio bez uzdužne žute crte pri dnu je bio 473 kojeg par godina nije bilo u prometu da bi se onda iznenada pojavio zajedno sa 591-593 u proljeće 1995. i vozio još neke dvije godine.

L.A.

Moram još jednom hvalit Berlinga jer zaista dobro gađa u "nostalgičnu žicu"..tko zna da li bih se ikad sjetio ludog Benija , pretjecanja i ulaženja u zavoje u stilu rally vozača da ga nisi spomenuo.

...e sad, kao dosadni kamiondžija na busovskom forumu imam sto pitanja.
Spomenut je 448 kao promašaj. To je bio Ikarus zar ne? Je li to bio jedini Ikarus u troleju? Koliko je trajao...uopće ga nemam u memoriji..da li ima na forumu kakva slika ali baš od troleja.

Koja je razlika MB O317 i O317G?
Da li su u Sanose ugrađivani original MB motori ili su sklapani u Makedoniji, koliko vrsta motora je bilo u Sanosima
Da li tko zna nešto više o automatskim mjenjačima..tip..proizvođač..sistem rada...spomenuli smo starog  449..što je u novijima?

Eto ja ko malo dijete, nadam se da nije OT, ipak sve spada u stara  vozila pa malo izazova za znalce
??? ??? ???

Berlingo

Shole!471,473 i 475.Vise od 150%.Jako nezgodno za onu dugacku prikolicu pogotovo ako su vozili oni neki sta su pustali samo na srednja van. 

L.A.

Hvala Shole... nisam ni sumnjao da ću čekat odgovore

Zanimalo me vezano za  automatske mjenjače  s obzirom da je MAN u neke serije kamona ugrađivao (između ostalog) automatske mjenjače
koji su imali položaje 1-2-3-D-N-R međutim to je bio ZF proizvod

Shole

To je ta varijanta sa 4 brzine.  ZF-a nije imao nijedan bus u Rijeci, ali ih je bilo u Zagrebu par polovnih MAN SL202 iz Hernea, a i novi plinski Citelisi su sa ZF-om.  Navodno imaju malo drugačiji zvuk, ali pretpostavljam da je to oboje vrlo slično.  I ako se ne varam, mislim da kamioni imaju ručicu kao automatik auti, dok je kod buseva isključivo bilo riječi o vodoravnoj tastauri.  Conecto i Citaro imaju pak uspravnu tastaturu, a 680 ima okruglu na okretanje (kao štelanje temperature na bojleru).