Irisbus Citelis CNG

Autor kekobus, Ožujak 12, 2009, 14:03:33

Shole

Osim ekonomskih, izgleda da postoje tu i neki drugi interesi, ili kako ih već nazvati, iz Europskih krugova.   Unatoč silnim protivljenjima sa više strana prilično je sigurno da i Autotrolej kreće u nabavku plinskih.  Ja osobno nevidim niti jedan argument ZA u svemu tome.  O emisijama štetnih plinova bi se dalo razgovarat jer koliko sam upoznat ne vode se ista mjerenja za CNG buseve i njihov ispuh, i za EEV ili Euro 5 autobuse. A osim toga, kad bi se išla istraživat neka stvarno važnija zagađenja navodno bi EEV imao  puno bolje rezultate od CNG-a.  Osim toga, punionice nemamo niti u planovima, kad se i izgradi pitanje dal će radit kako treba ili će svako malo imat obješen karton ko vaša. A osim toga Rijeka se po konfiguraciji terena nemože uopće uspoređivat sa Zagrebom, a ti busevi se nisu pokazali dovoljno jakim čak niti kod vas.  Što nas pak onda ovdje čeka?  Ah da, mogu oni naručit motore od 360 konja pa kad budu trošili 30% više nego vaši onda će se čudit kako nemože izdražati ni jedan cijeli dan na liniji.  I onda će "vuk pojest magare" a dat će se silne pare za punionicu i autobuse koji će vozit prekidne smjene od 100-120 km dnevno jer jednostavno neće moć više izdržat na cesti.

conecto

#586
Euro norme mjere CO, CO2 i NOx (krute čestice iliti čađ) i u tim je stavkama CNG bolji od dizela, ali izlučuje neke druge stvari koje se kod tih normi ne mjere. Ako je istina da se toliko brinu o ekologiji, pitanje je zašto dizelski busevi iz iste nabavke nisu kupljeni kao Euro5 ili EEV, već su oni "samo" Euro4 što je dovoljno da zadovolje trenutnu zakonsku obavezu.
Što se punionice tiče, ako se izgradi nova moderna punionica ovakvih problema ne bi trebalo biti. Ova naša jedna jedina je zastarjela pokretana plinskim otto-motorima, dok se već svugdje koriste električni motori. Osim toga ni njezin kapacitet nije za svakodnevno punjenje 60 autobusa, već manju količinu osobnih automobila što je i radila do dolaska ZET-ovih buseva.
Ta punionica nema snage ni napuniti do kraja buseve pod tlakom 220 bara, pa im je i zato autonomija još manja. Inače bi mogli prijeći s tankom preko 400 km. Postoji i verzija širih grla za tankanje na busevima i oni se onda mogu napuniti za 15 min, pa o tome treba razmišljati kod narudžbe.
A cijena plina raste i već je službeno najavljeno da će rasti i dalje jer trenutna je daleko od ekonomske. Kad se uzme u obzir i veća potrošnja ekonomske računice sigurno nema, osobito ne dugoročno. Prednost je što je dio sredstava kod nabavke moguće namaknuti iz fondova EU, kao što je npr. program CIVITAS.
I naravno, zglobni CNG u Rijeci - Bože sačuvaj!
A GDJE JE POANTA?
NIJE KOD MENE, MAJKE MI...

Spiker

Plinara proradila i odmah se pokvarila.

sokre

Mogli bi naše u Rijeku, pa neka tamo malo stoje.

Svejedno je gdje stoje.

Spiker

Ima ih dosta i za siru okolocu....

Majstor

U petak su probali puniti jednog Cng-a možda su uspjeli neke natočiti pa ujutro i provoze / popravili su stanicu za točenje /
Samo mi sudite pošteno !

Westin

Danas viđeni gbr.775 na 219 i gbr. 767 na 220. Možda ih ima još

221

Već mi nedostaju koliko ih dugo nema.

STIB

Citat: Westin  u Veljača 07, 2011, 14:16:48
Danas viđeni gbr.775 na 219 i gbr. 767 na 220. Možda ih ima još
766 na 215.
Ali, punionica na Radničkoj je i dalje zatvorena.  ???
Pozdrav iz Zagreba
ZDRU

Majstor

ako je zatvorena opet se skrsilo nesto
Samo mi sudite pošteno !

Tomek

gbr765 na 215 danas -- iako su dugo stajali nisu se stigli očito oprati budući da je ovaj podosta zmazan, a zadnjih dana je vrijeme u ZGu lijepo


igor 409

750 je danas na 210.
Ako je punionica jučer opet crkla a danas su barem 2 citelisa u prometu (750 i 765) možda je nekom sinulo da je bolje dok ih većina nije natočena ne odma slati sve na cestu nego razmišljati i da sutra treba imati buseva za izlaz.

Tomek

Nema logike, ako ih ne šalješ na cestu moraš nešto umjesto Citelisa poslati, a onda ti je svejedno jel će ta zamjena voziti sad umjesto Citelisa ili kasnije kad svi ostanu bez plina!

igor 409

Ali ako isti dan pošalješ sve citelise koje imaš, drugi dan nemaš s čim pokriti eventualni pokvareni citaro ili kockicu. A u svakom slučaju pokriju istu kilometražu. Naravno govorimo o slučaju kao jučer kad je punionca radila pa opet stala.

tramvajac 92

znači išlo ih je van najmanje 7 jučer (bio je jedan i na 107)